FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Elena |
Dobry den, potreboval bych se poradit ohledne danoveho priznani, jake z prijmu musim priznat a zda mam moznost uplatnit nejake slevy, jsem zamestnanec. 1.1.2017-30.6. prace na dpp s podepsanym prohlasenim poplatnika do 10k za mes. 1.1.2017-22.4. student 31.5.2017-30.6. na urade prace 1.7.2017-31.12. hlavni pracovni pomer s podepsanym prohlasenim pop. 6.9.2017 - 31.12. student 1.7.2017 - 31.12. prace na dpc bez podepsaneho prohlaseni pop., prijem pod 2500, pouze v jeden mesic mirne vyssi a zaplaceno zdr. a soc. za kazdou radu a tip bude velice rad, predevsim me zajima, zda nejaky prijem nemusim pocitat di dan. priznani, dekuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně daňového přiznání. Do července roku 2017 jsem pracovala v Česku na HPP, poté jsem odjela studovat do Austrálie. Tady dostávám stipendium od univerzity, jiné příjmy nemám. Domů se vracím v květnu. Musím podávat daňové přiznání? Případně jak ze zahraničí požádat o odložení, když normální termín nestíhám, a jaké doklady a potvrzení budu potřebovat? Díky.
Dobrý den, v dodatečném dědictví jsem v r. 11/2017 sdědil po otci 1/2 id podíl pozemky. v roce 12/2017 jsem svůj podíl 1/2 prodal spoluvlastníkovi. Otec zemřel v r. 2011. Pozemky v rámci nevyjasněného vlastnictví nabyl po dědečkovi v roce 8/2017 otec, v dědickém řízení mnou zastoupený. (V roce 1983 v dědickém řízení po dědečkovi otec dědictví neodmítl). Dědeček vlastnil pozemky déle než 5 let. Budu platit daň z příjmu z prodeje nem? Děkuji
Dobrý den, jsem OSVČ používám výdajový paušál 80% - řemeslo. Chtěla jsem se zeptat, zda si mohu podle nového systému odečíst děti při příjmu do 1 000 000,- Předem moc děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem OSVČ, plátce DPH a výdaje budu uplatňovat paušálem. Pro výpočet celkových příjmů se bere částka z faktur bez DPH nebo i s DPH? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz na řešení následujícího případu z hlediska daně z příjmu : Dárce (rodiče) darují obdarovanému (dcera) byt. V darovací smlouvě je ustanovení, že obdarovaný je povinen se finančně vyrovnat s vedlejším účastníkem smlouvy (zase dcera) stanovenou částkou. Je toto finanční vyrovnání osvobozeno od daně z příjmu, protože se jedná o osoby blízké ? Děkuji za odpoveď.
Dobrý den, v srpnu minulého roku jsem dostala DAREM od rodičů byt, který koupili před 6 lety. Já v něm mám od dubna minulého roku trvalé bydliště. Bydlela jsem v něm i předtím, ale trvalé bydliště jsem měla hlášené v jiném bytě. Darovaný byt bych teď ráda prodala a za peníze si koupila jiné bydlení v zahraničí. Musím u prodeje bytu platit daň z příjmu nebo existuje způsob jak od této daně být osvobozena? Předem děkuji.
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na věci týkající se daňového přiznání FO. V současnosti jsem na rodičovské dovolené, v loňském roce jsem si založila s.r.o. v níž jsem jednatelem a součástí podnikání bylo i zřízení živnosti. Nevyplácela jsem si žádné příjmy a jsem ve ztrátě. Od mého zaměstnavatele jsem obdržela potvrzení o příjmech s tím, že si mám přiznání vyhotovit sama,poté co jsem mzdové účetní oznámila, že jsem v loňském roce podnikala. Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den, manžel je od 12.9.2016! na nemocenské. Současné má uzavřenou DPP (3.000,-Kč měsíčně hrubého, z tohoto platí 15% daň). Bude mít za rok 2017 nárok na nějakou daňovou vratku? Děkuji
Dobrý den, musím jako OSVČ v DP krátit paušální výdaje na polovinu, abych si mohl uplatnit slevu na dítě, když se mně daňový základ skládá ze dvou položek a sice: z řemeslnné činnosti (výdaje paušálem, příloha 1) a Příloha 2 ostatní čínnosti (prodej z nemovitosti, skutečné výdaje). Příjmy ze samostatné činnosti jsou nižší než příjmy z prodeje. Děkuji.
Dobrý den, pokud jsem samostatná osvč, neplátce dph, nemusím evidovat výdaje, pokud je uplatňuji paušálem? /výroba vlastních výrobků, přeprodej zboží/ Stačí mi v takovém případě pouze vystavovat paragony? Jako neplátce dph, nemusím rozepisovat na paragon dph a cenu bez dph? Uvádí se na paragon celková cena tzn. cena výrobku plus poštovné? Děkuji.
Dobrý den, roky dělám tchánovi daňové přiznání,loni poprvé byl však celý rok ve starobním důchodu a já nevím, jak na to. Tchán má starobní důchod a příjem cca 33 tis Kč za pronájem. Vím,že musí odevzdat daňové přiznání, ale bude něco platit? Mně vyšla částka cca 3,5 tis Kč. Žije ve společné domácnosti s manželkou též ve starobním důchodu. Děkuji předem za Váš čas a odpověď.
Dobrý den, prosím o radu - jedna zaměstnankyně u nás začala pracovat v 9/2017 a nyní jí budeme dělat roční zúčtování. Nárok na daňové zvýhodnění na děti činí 10.936 Kč (za období 4 měsíců, které u nás pracuje), nebo 32.808 Kč? V období 01-08/2017 byla na rodičovské dovolené. Děkuji.
Dobrý den, je možné uplatit daňové zvýhodnění na dítě, když má poplatník trvalé bydliště na Slovensku, ale po celý rok pobývá na území ČR, kde také pracuje a žije s dítětem v jedné domácnosti. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, je možné při doložení potvrzení o studiu uplatnit daňové zvýhodnění zpětně od 1. ledna, když jsem jej celý loňský rok ve mzdách neuplatňoval, neboť mi tím vznikne nadměrný přeplatek? Děkuji.
Dobrý den, v r. 2013 jsem uzavřela životní pojištění, které si odepisuji z daní. Jsem zaměstnanec.Bohužel až nyní jsem zjistila, že pojistka je do roku 2036. Nejpozději v lednu 2024 půjdu do důchodu a chci pojištění ukončit.Budu muset vracet odpočet, který se mi vracel z daní v letech 2013 - 2023? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem student VŠ a od června do prosince 2017 jsem pracoval na DPP. Můj měsíční příjem se pohyboval okolo 5 000 Kč a žádné jiné příjmy jsem nikde neměl. Nepodepsal jsem „Prohlášení“, takže se mi ze mzdy strhávala 15% srážková daň. Chtěl bych, aby mi byla sražená daň vrácena. Musím u zaměstnavatele podepsat dodatečné prohlášení, nebo stačí, když si u zaměstnavatele vyžádám „Potvrzení o zdanitelných příjmech“ a poté sám podám daňové přiznání? Jde mi o to, zda si mohu v daňovém přiznání uplatnit slevy, i když jsem nikde nepodepsal „Prohlášení“? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je to s nárokem na vrácení daně u studentů. V roce 2017 jsem byla zaměstnána po dobu 3 měsíců, růžový papír jsem nepodepsala. Nevím však, jestli si můžu uplatit nějaké slevy či vrácení podáním daňového přiznání. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu: byla jsem na ÚP a od září jsem nastoupila do PP. Do září uplatňovala slevu na mé dítě moje maminka a od září já. Jenomže maminka toto nenahlásila, a tak jsme slevu 4 měsíce měly obě. Chtěla bych to dát do pořádku. Nejraději bych to vrátila já, tím by mně vznikla i daň, kterou bych musela také doplatit, ale naopak bych si mohla uplatnit i školkovné, které bych jinak bez daně uplatnit nemohla.(daň mně při mém platu a uplatnění slevy na dítě nevycházela, naopak jsem čerpala bonus) Šlo by to tak? A jaké doklady bych musela na FÚ k DP dodat? A co penále, dostanu? Děkuji.
Dobrý den, rada bych se informovala, zda jde uplnatnit slevu na dani za školkovne za umístění dítěte do prismestkeho tábora v letních měsících kdy napr v Praze nefunguje skolka. Jeden týden stojí cca 2000 Kč a zajímavé je, ze jedna Skolka mi potvrzení dala a druhá ne, s tím ze na letní příměstské tábory se tato sleva nevztahuje. Snažila jsem hledat v zákoně ale žádnou takovou přesnou specifikaci nenašla. Pouze ze to musí být výdaj bez stravy a bez kroužku a musí jít o registrované školní zařízení. Přijde mi to nespravedlive, v nejakych městech funguje skolka i přes leto tudíž si rodiče mohou odečitat i letní měsíce. V nejakych městech potom skolka přes prázdniny není, rodiče musí platit nemalé peníze za skolkovne ale odecitat nemohou? Z mého pohledu jsou příměstské tábory stejné jako školní rok - rano odvedu, odpoledne vyzvednu... :-) Moc děkuji za odpověď zda trvat na tomto potvrzení nebo se na toto sleva skutečně nevztahuje. Děkuji pekne.