FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DPH
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, provozujeme turistický portál a rádi bychom pomohli v dnešní době hotelům z našeho regionu a umožnili jim u nás na webu zařadit do eshopu voucher na ubytování - např. ubytování v hotelu Slunce v hodnotě 1000 Kč - možnost uplatnit do konce roku 2020. Na eshop bychom následně zaměřili cílenou reklamu. Chci se zeptat, zda to je možné a jak to bude s DPH. NEJSME plátci DPH. Nebudeme si účtovat žádnou marži. Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující poblematiku: Jsem zaměstnaná a zároveň OSVČ vedlejší činnosti, neplátce DPH. Jako OSVČ vyrábím drobné dekorace. Koupila jsem si několik návodů (zpoplatněných elektronických dokumentů) na výrobu dekorací z irského portálu ETSY. Na faktuře je uveden dodavatel ETSY, Ireland, VAT registration: IE97... a odběratel jsem já (není uvedeno moje IČ). Dále je na faktuře rozepsána částka bez DPH, částka DPH a cena celkem. DPH jsem tedy zaplatila. Je tento způsob nákup v pořádku? Neměla bych doplnit do fakturačních údajů své IČ? Pokud ano, změní se něco ohledně DPH? Nebude to například podléhat přenesené daňové povinnosti a nebudu se muset registrovat jako identifikovaná osoba? Ráda bych si tyto faktury zařadila do účetnictví jako náklad. Je to možné? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, několik let přepronajímám prostory k pořádání večírků stylem: Sepíšu s majitelem smlouvu na pronájem konferenčních prostor od 10:00 do 23:00 za cenu 10 000kč. Organizátorům řeknu cenu 12 000kč a bez smlouvy jim prostory pronajmu. Je možné pronajímat něco, co mám já sám pronajaté, 3. osobě a je potřeba mít živnost na to? Pronájem je vždy 1x ročně. výdělek je menší než 5 000kč. Je možné mít s nimi smlouvu o Tom a je možné Jim dát fakturu za to? rekapitulace: Prostory nejsou mé, pronajmu si je a dále pronajmu jiným lidem za vyšší cenu. Nemám IČO ani nic společné s DPH nebo živností (moc se v tomto neorientuji). Děkuji
Dobrý den, první dotaz:firma plátce DPH má pronajatý dům od fyzické osoby, který využívá k dočasnému ubytování svých zaměstnanců zdarma, kdy cena jednoho lůžka je 3.500,- Kč, kterou zaměstnavatel platí za zaměstnance pronajímali /příspěvek na ubytování/. Vztahuje se na tuto částku DPH? A když firma sama vybaví pokoje, má nárok na odpočet DPH? druhý dotaz: firma plátce DPH má pronajatou ubytovnu od fyzické osoby, část je využívaná k podnikání - ubytování osob /zde 15 % DPH/ a část využívá k ubytování svých zaměstnanců zdarma /viz první dotaz/.Vztahuje se na tuto částku DPH a jak to je s DPH na vstupu. děkuji
Dobrý den, jsem OSVČ a zároveň pracuji ješte na DPČ. Chci se zeptat, jestli pro limit obratu plátce DPH 1 mil. kč se počítá jen obrat z OSVC nebo se do toho započítávají i příjmy ze závislé činnosti ? Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsme plátci DPH CZ, dodavatel služby plátce DPH SK,jedná se o fa za službu brandbank services(nafocení,zvážení,změření našich výrobků podle GS1) Fa má Datum vystavení 17.6., DUZP 17.6., ale došla pozdě až 13.9.2019.na fa je uvedeno VAT revers charge. přepočítám kurzem k datu DUZP 17.6.,. do řádku 5 daň. přiznání, ale váhám, jestli nepodat dodatečné daň. přiznání za 6/2019, když zadám DUZP 17.6,samozdanění za 9/2019 a kontrolní hlášení,kde v A2 bude datum 17.6., ale vše odešlu až za září.
Dobrý den, jsem zaměstnaná, momentálně 1 rok na mateřské a naskytla se mi možnost pronájmu hostince. Zřídila jsem si ŽL s hostinskou činností a na živnostenském úřadě mi bylo řečeno že když jsem na mateřské, tak to mám jako vedlejší činnost. Chtěla bych se však zeptat jak je to s DPH a daněma? Rozjezd mě teď stojí dost peněz (vybavení a zásoby do kuchyně) a vůbec netuším jestli si to budu moct odečíst až budu příští rok platit daně nebo respektivě odhaduji že obrat přes milion budu mít mnohem dříve a nikde jsem se k nějaké dani nehlásila i když EET kasu jsem si koupila a za týden otevírám a chtěla bych se zeptat jestli by nebylo výhodnější se už teď přihlásit k nějakým daním resp. mám nějaké možnosti popř. která by byla výhodnější? Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, jaké povinnosti má osvč z hlediska DPH, která je rezidentem ČR a poskytuje převážně služby v Německu. V ČR není plátcem DPH. Děkuji.
Dobrý den. Objednal jsem u dodavatele stavební materiál, který byl dodán a zaplacen v hotovosti. Mám fakturu a pokladní doklad o zaplacení. Moje firma je plátcem DPH, dodavatel je také plátcem jako FO. Dostal jsem od FÚ výzvu, ze které vyplývá, že dodavatel vystavené faktury nezaúčtoval. Prosím o info, čím to hrozí a jak máme postupovat. Děkuji.
Dobrý den, sháním již dlouho informaci ,jak zaúčtovat dovoz automobilu (použité zboží-tedy zvl. režim) z EU, jestliže nakupuji od plátce DPH a jsem plátce DPH a vedu daňovou evidenci. Dodavatel vystavil fa jako zvl. režim pro použité zboží, což je mi jasné, jak zaúčtovat a uvádí na fa u této ceny kód DPH - M. Ale s touto koupí účtuje na samostatné faktuře služby jako poplatky za aukci, za vystavení dokumentů apod. s kódem - I- cenu zvlášť a v překladu je na fa uvedeno: cituji překlad: Podpora v rámci společenství §13, daňová povinnost je převedena na příjemce -intrakomunitární služba-postup přenesení -příjemce /zákazník je odpovědný za tuto intrakomunitu. Mám zaúčtovat ja reverge charge s nárokem na odpočet daně na vstupu , nebo bez nároku na odpočet daně na vstupu? Tyto služby pak ale potřebuji promítnout do prodejní ceny, takže jak postupovat tam? Co fakturovat při prodeji s odvodem 21% DPH, co jen s přirážkou k pořizovací ceně, co mi vstoupí na řádek 26 do Přehledu DPH? Potřebovala bych prostě příklad zaúčtování prodeje i nákupu k takovému případu. Zároveň někdy účtuji do ceny zakoupené náhradní díly a dopravu od tuzemského přepravce s DPH. Vím, že pro koncového zákazníka musím na fa uvádět jen cenu bez DPH, ale pro potřebu Přehledu DPH a peněžní deník musím mít zaúčtováno DPH a základ daně podle zákona. Jelikož mi nikde tento problém nepomohli vyřešit, zkouším i zde, zda byste mi takovýto návod pomohli sestavit-pokud bude potřeba podle složitosti takto podrobného rozpisu v odpovědi uhradit nějakou částku, souhlasila bych i tak. Děkuji předem.
Dobrý den, prosím o radu. Firma plátce DPH, s.r.o., zabývající se nákupem štěpky a následným prodejem do elektráren, čili jako biomasa. Některá štěpka se ještě musí podrtit. Dle Přílohy č. 3 k zákonu č. 235/2004 Sb. Seznam zboží podléhajícího první snížené sazbě daně: 4401 - Palivové dřevo v polenech, špalcích, větvích, otepích nebo podobných tvarech; dřevěné štěpky nebo třísky, piliny a dřevěný odpad a zbytky, též aglomerované do polen, briket, pelet nebo podobných tvarů, určené jako palivo. Otázka zní prosím, jaká sazba DPH se uplatní u faktur za nákup štěpky, dřevní hmoty, klesť atd., která se ještě musí podrtit a teprve poté se prodá jako palivo do elektrárny. Každá firma nám účtuje jinou DPH. Děkujeme za Vaše vyjádření.
Dobrý den, Můj dotaz má několik podotázek ale obecně se budu ptát "Prodej zboží a odvod dph v rámci EU" Chceme rozjet tzv. dropshipping kde je zahraniční dodavatel který odesílá zboží přímo koncovým zákazníkům (zákazník nemusí být občan žijící v ČR). 1. Musím založit sro rovnou stím, že musím být plátce dph? 2. Jaký je skutečný reálný výnos, jaké faktory mohou cenu ovlivnit legislativně? Třeba pokud koupím zboží za 100,-Kč za kolik musim prodat abych vydelal staci jen z prodane ceny odecist dph a naklady na koupi zbozi ? Zboží by šlo ze skladů v EU. Napriklad ze Spanelska do CR. 3. Pokud mám sídlo v ČR nakoupím od dodavatele v itálii a prodám do německa kde je povinnost hradit DPH? 4. Pokud zaplatim cenu s dph u dodavatele v zahranici jakym zpusobem se stim vyporadat kde mam zadat o vraceni DPH? Dekuji za odpoved!
Dobrý den, obracim se na vas s otazkou ohledne obratu pro povinnou registraci k DPH u s.r.o.: co se do něho počítá a co ne. Chtěla bych poprosit o radu. Jsem cestovní agentura a nakupuji a prodávám letenky do ruznych zemí. Letenky jsou osvobozeny od DPH dle § 67, § 68, §69 a § 70. Otázka je zda se obrat z těchto letenek započítává do obratu pro případnou povinnou registraci. Děkuji.
Dobrý den, Mám dotaz ohledně odpočtu DPH u vína, které je zákazníkům věnováno jako dar při nákupu. účetnictvím. Pomáhám mému kamarádovi s daňovou evidencí, protože jeho účetní šla do důchodu. Podniká s desinfekčními prostředky, ale jako dárky dává svým zákazníkům víno. Může se toto víno odečíst v DPH? Popřípadě musí mít přesně dohledatelné počet vín= počet nálepek? Kupuje si normálně láhve, a pak na ně lepí nálepky s logem firmy a poděkováním. Jedná se o tiché víno, nikoli šumivé. Ta bývalá paní účetní toto v DPH uplatňovala, ale já si nejsem úplně jistá, a nechci se moc opírat o to jak dělala věci ona, protože jsme museli i některé věci opravovat....., a z toho co jsem našla na internetu mi to taky není úplně jasné. Ďekuji moc předem za každou dobrou radu a odpověď. S pozdravem
Dobrý den, prosím o radu. Při rekapitulaci r.2018 jsem zjistila, že jsem si u jedné dodavatelské faktury uplatnila ve svůj prospěch DPH 2x. Jednou v 2Q 2018 (mám nárok) a podruhé ve 3Q 2018 (chybně uplatněno). Myslíte že můžu vrátit v přiznání za 1Q 2019? Nebo musím podat dodatečné přiznání k DPH? A pokud musím dát dodatečné, tak to podám úplně stejné cifry, ponížené o to zjištění? Jsem FO, vedu daňovou evidenci. Faktura je základ Kč 6.525 + DPH Kč 1.370,-. Moc Vám děkuji za radu.
Dobrý den, chystáme se od 1.1.2019 založit společnost (sdružení bez právní subjektivity). Jeden z členů bude plátce DPH, druhý ne. Faktury bude za celou společnost vystavovat plátce. On bude také vše vykazovat (DPH na vstupu i na výstupu) ve svém přiznání k DPH a KH DPH (nic nebude kráceno dohodnutým podílem na příjmech a výdajích). Je nutné provádět vzájemnou přefakturaci mezi členy společnosti? Nebo stačí po skončení zdaňovacího období si příjmy/výnosy a k nim přináležející výdaje/náklady rozdělit podle dohodnutého poměru? Děkuji. RP
Dobrý den, v současnosti stavím nemovitost s DPH 21%, protože se dle stavebního povolení nejedná s bytovou výstavbu. Nicméně stavím a ráda bych zkolaudovala nemovitost jako byt, i projekt respektuje normy pro bytovou výstavbu. Kolaudace ještě neproběhla, ani o ni nebylo zažádáno. Pakliže bych zkolaudovala nemovitost jako byt, bylo by možné získat zpět část DPH, tedy rozdíl mezi 21% a 15%? Pakliže ano, jak bych měla postupovat? Děkuji, Čermáková
Když budu točit videa pro xvideos, kterou vlastní česká firma se sídlem v ČR musím se stát IO nebo plátcem DPH? A co když překročim zisk 1 mil a stanu se povinen plátcem. Znamená to že z příjmu budu muset odvést DPH a pak ještě daň a pojištění? Nebo to DPH za mě odvádí oni a já jen podám přiznání?
Chystám se objednat zboží z litevského velkoobchodu. Jsem neplátce DPH a zboží plánuji následně prodávat v českém eshopu. Dostal jsem od něj ceník, který nezahrnuje VAT (DPH). Upozornil jsem ho, že nejsem plátce DPH a pokud se nemýlím, budu muset zaplatit litevské DPH, které by mělo být 21 %. Litevský velkoobchod mi napsal, že můžu nakoupit jako soukromá osoba a zaplatit daň jen 5 %, která se na tyto osoby vztahuje v Litvě. Pokud bych zaplatil jen těch 5 %, budu muset v České republice na finančním úřadu doplatit zbylých 16 % nebo mám od litevského velkoobchodu nakoupit zboží a zaplatit jim 21% daň nebo zaplatím jen 5 % a v České republice už nic doplácet nebudu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli si jako živnostník uplatňující paušální výdaje mohu odečíst DPH zpětně za posledních 12 měsíců ode dne, kdy se povinně stanu plátcem DPH. Příklad: Nejsem plátce DPH, koupím si teď pc (cena 100k vč DPH). Za 3 měsíce se povinně stanu plátcem DPH. Mohu si u prvního přiznání k DPH odečíst 20k s dokladem k tomuto PC, který sem zakoupil předtím?