FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Když přeruším podnikatelskou činnost(písemné…

Když přeruším podnikatelskou činnost(písemné oznámení na příslušné úřady), platí nějaký časový limit, kdy ji musím zase obnovit? Vztahují se k tomuto přerušení nějaké zvláštní účetní nebo daňové předpisy? Děkuji za odpověď

Prosim o zodpovezeni nasledujicich dotazu. I)…

Prosim o zodpovezeni nasledujicich dotazu. I) Behem jednoho zdanovaciho obdobi doslo k dvojimu prevodu majetku (hmotny i nehmotny) z prvniho subjektu na druhy a hned zpatky, pricemz nebyl tento majetek ani vyveden z ucetnictvi prvniho subjektu. Bude dochazet ke kraceni danovych odpisu na polovinu? II) Prispevkova organizace se transformovala na obchodni spolecnost. Jako PO odpisovala, po transformaci ji byl ponechan majetek v dlouhodobe vypujcce od puvodniho zrizovatele, ktery je RO. Smi pokracovat v odepisovani? Predem dekuji. Ondrej Herman

Poskytnutí levněj?í slu?by odborové organizaci

Mame v obchodnim rejstriku zapsanou službu-nákladní a osobní doprava, kterou bezne poskytujeme verejnosti. Vychazime z ceniku. Tuto službu jsme poskytli nasi odborove organizaci k preprave lyzi na jarni prazdniny nasich deti. Musim odborove organizaci vyfakturovat cenu podle ceniku? Chci jim poskytnou slevu, nevim zda se na odborovou organizaci vztahuje §6 zakona o dani z přidane hodnoty. Prosim o zodpovezeni meho dotazu, pripadne rady jakym zpusobem poskytnu levnejsi prepravu odborum? Dekuji

Prosím o odpověď na následující otázky: Když…

Prosím o odpověď na následující otázky: Když podnikatelův operativní leasing osobního automobilu skončí 28.2.2000, podnikatel ke stejnému dni pozastavuje činnost a koupí auto za zůstatkovou cenu jako občan dne 1.3.2000: 1) Platí časový test 1 rok pro osvobození od daně z příjmu při prodeji auta? 2) Jsou splátky nájemného operativního leasingu daňově uznatelným nákladem v plné výši anebo se budou krátit o jeden den? Děkuji. S pozdravem Anna Matyášová Valašské Klobouky

Potřebovala bych vědět něco konkrétnějšího o …

Potřebovala bych vědět něco konkrétnějšího o "Daňovém systému v ČR" a co se na něm zlepší nebo jestli se na něm něco zlepší v roce 2000. Předem děkuji.

OSVČ - plátce DPH účtující v jednoduckém…

OSVČ - plátce DPH účtující v jednoduckém účetnictví eviduje ve svém majetku např. pracovní stůl pořízený v roce 1998 za 5 tis.Kč (cena vč.DPH), u kterého byl uplatněn odpočet DPH. Vzhledem k tomu, že jeho upotřebitelnost je delší než 1 rok a vstupní cena byla vyšší než 3 tis.Kč - je evidován jako drobný hmotný majetek - součást obchodního majetku. Pokud se rozhodne v 2.pololetí 2000 tento majetek z důvodu opotřebení vyřadit z obchodního majetku je tato skutečnost dle novely zák. O DPH považována za zdanitelné plnění. Jak v tomto případě postupovat při stanovení základu daně a jeho doložení v návaznosti na Zákon o oceňování majektu. Je nutno dokládat stanovení základu daně nezávislým znaleckým posudkem, což s sebou nese další dodatečné náklady - nebo si můžeme stanovit základ daně s přihlédnutím k opotřebení (u IM k zůstatkové ceně) stanovit sami ?

Je vklad OSVČ do v.o.s nebo s.r.o. daňově…

Je vklad OSVČ do v.o.s nebo s.r.o. daňově uznatelným výdajem?

Může být na daňovém dokladu pro DPH uvedeno pouze…

Může být na daňovém dokladu pro DPH uvedeno pouze místo podnikání PO - dodavatele, i když není shodné se sídlem společnosti a není zapsané v Obhodním rejstříku?

Dobrý den, ráda bych se zeptala na novelu zákona…

Dobrý den, ráda bych se zeptala na novelu zákona o daňových poradcích, doslechla jsem se, že by měla obsahovat změnu v dosaženém vzdělání uchazečů o zkoušky na daňového poradce. Děkuji za podrobnější informace k tomuto tématu.

STUDENT a ZÁKLAD DANĚ

jaky mohu mit maximalni danovy zaklad,abych jako student neplatil ani korunu na danich a zdravotnim pojisteni a jak nejlepe tento zaklad snizit

Zhodnocení předmětu leasingu

V září 99 jsem zakoupil Škodu Pickup na leasing. Jednalo se o auto, které bylo zabaveno z leasingu. Zaplatil jsem zálohu 60.000Kč, a po 36 měsíců budu platit měsíční splátky ve výši 3.600,- Kč, odkupní cena činí 1000Kč. V říjnu jsem si na své náklady něchal udělat nástavbu v celkové ceně 36.000,-Kč. Prosím o sdělení jak mám v jednoduchém účetnictví tyto částky proúčtovat. Leasing mám uzavřený na tři roky. Děkuji

Nákup star?ího počítače od fyzické osoby - nepodni

Rád bych se zeptal na tuto věc: Podnikám jako OSVČ, mám možnost zakoupit od mého otce počítač. Otec je ovšem nepodnikatel. Rád bych si počítač dal do nákladů. Poraďte mě prosím, jak to vyřešit daňově, jakou můžeme stanovit cenu. Děkuji

V listopadu 1999 jsem prerusil podnikani a do…

V listopadu 1999 jsem prerusil podnikani a do dnesniho dne jsem neobnovil cinnost. Jedna firma mi dosud dluzi vetsi castku penez, kterou mi chce splacet v pristim roce. Mel jsem tuto svoji pohledavku jiz pripocitat k prijmum za rok 1999 a zdanit? Pokud bych cinnost obnovil do 31.3.2000,nebylo by nutne zdanit celou castku ale vzdy jen to,co by mi zaplatili? Dekuji.

Dotaz 1 Zúčtujeme-li výrobek vlastní výroby jako…

Dotaz 1 Zúčtujeme-li výrobek vlastní výroby jako spotřebu vzorků v ceně vyšší než 200 Kč za kus odvádí se DPH ? Dotaz 2 Zahraniční zákazník (nemá zušlechťovací styk) si dodává vlastní materiál k výrobě. Na základě JCD odečteme DPH. Je nutné účtovat příjem materiálu na sklad a hotový výrobek fakturovat v celkové částce (materiál+práce) nebo stačí vyúčtovat v ceně práce a dalšího pomocného materiálu ?

Prosím o odpověď, jak se má správně zaúčtovat př.…

Prosím o odpověď, jak se má správně zaúčtovat př. Firma Kaufland nám fakturuje čtvrtletní bonus, osvobozen od DPH / jako dodavateli /. Děkuji za odpověď.

V roce 1998 jsme obdrželi ZDARMA zaměstnanecké…

V roce 1998 jsme obdrželi ZDARMA zaměstnanecké akcie americké společnosti. V letošním roce jsme tyto akcie zobchodovali na NYSE a rozdíl mezi původní a prodejní cenou nám byl vyplacen na účet v ČR. Zajímalo by nás, jakým způsobem se tento zisk zdaňuje.

Pokud chci darovat nemovitost, musím platit daň…

Pokud chci darovat nemovitost, musím platit daň darovací i daň z převodu nemovitostí?

Prosím o odpověď na následující problematiku: Na…

Prosím o odpověď na následující problematiku: Na základě kupní smlouvy naše firma koupila pozemek. Kupní cena byla ve smlouvě sjednána na Kč 964,-. Ve smlouvě je dále uvedeno, že veškeré náklady spojené s vyhotovením kupní smlouvy, návrhem na vklad do katastru nemovisostí a náklady spojené s vyhotovením znaleckého posudku ponese kupující tzn. naše firma. Patří tyto náklady do vstupní ceny pozemku ? /účet 031/ 1/ Přefakturace za znalecký posudek? /Kč 600,-/ 2/ Poplatek za návrh na vklad do katastru nemov.? /Kč 500,-/ Dále na naši firmu byla přefakturována daň z převodu nemovitostí? Jedná se pro naši firmu o daň. uznatelný náklad nebo by toto mělo vstoupit také do ceny pozemku? Děkuji za odpověď

Dobrý den, pane doktore, potřebovala bych …

Dobrý den, pane doktore, potřebovala bych poradit, když 2 společnici s.r.o. se rozhodli že k 10.4.06 prodají firmu jiné osobě za určitou částku, musím dělat mezitímní nebo mimořádnou účetní závěrku vč.DAP a příloh na FÚ k 10.4.06 nebo stačí pouze interní závěrka oproti podpisu nového vlastníka? Děkuji.

Automobil v SJM

Manžel je vlastníkem soukromého osobního automobilu. Mohu daňově uplatňovat náhradu za používání tohoto vozidla, pokud tento automobil používám při svém podnikání ? V kladném případě prosím rovněž o odpověď za jakých podmínek a v jakém rozsahu. Děkuji