FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Slibujete odpověď do dvou dní - lžete, už týden…

Slibujete odpověď do dvou dní - lžete, už týden čekám a nic. Blahopřeji, ztratili jste dalšího klienta.

Zdaňovací období u DPH

Po podani danoveho priznani k dani z pridane hodnoty za III. ctvrtleti jsem jeste nasla obalku s dokladama, ktere jeste patrili do DPH za III.Q. Vsechny tyto doklady jsem zauctovala 1.rijna a pricetla do DPH za IV.Q. Nevim jestli jsem nemela spravne podat dodatecne DPH, ale domnivam se, ze dodatecne priznani se podava pokud zjistim, ze jsem nespravne uvedla DPH z dokladu zauctovanych v tom prislusnem obdobi. Prosim tez o zhodnoceni meho postupu z hlediska zakona o ucetnictvi a dane z prijmu .Dekuji.

Rada bych polozila dotaz ohledne dane z prijmu. V…

Rada bych polozila dotaz ohledne dane z prijmu. V prosinci lonskeho roku jsem koupila za trzni cenu druzstevni byt. Nyni mam moznost koupit tento byt do osobniho vlastnictvi za cca 15.000 Kč. Mam v umyslu tento byt prodat drive nez za pet let (myslim, ze po teto dobe je pri prodeji bytu dan z prijmu osvobozena) a nevim, jaka cena by byla brana v potaz pri urceni vyse dane z prijmu. Zda trzni cena, kterou jsem zaplatila za ziskani clenstvi v druzstvu, nebo cena, kterou jsem zaplatila za prevod bytu do osobniho vlastnictvi. Dale bych se rada zeptala zda budu muset pri prodeji bytu v osobnim vlastnictvim platit dan z prevodu nemovitosti. Predem dekuji

Vyu?ívání bytu k podnikání

Jsem podnikatel fyzická osoba a koupil jsem byt v Praze ale trvalé bydliště mám na Moravě a chtěl bych ted byt zahrnout do obchodního majetku a odepisovat veskere náklady na opravu bytu z prijmu jak to mam udelat v soucasne době.

Výdaje u příjmů z pronájmu

V r. 99 jsem dostavěl RD s pomocí hypo úvěru. Od 1.10.99 jsem ho pronajal(dům není v obch.majet- ku,mám příjmy pouze ze záv.činnosti a z pronájmu). V r.99 jsem uplatňoval úroky z úvěru u zaměstna- vatele pro výpočet záloh na daň. Poté,co jsem RD pronajal,se chci vzdát odečtu úroků a uplatnit od- pisy z nemovitosti na zákl.znalec.posudku ceny k 1.10.99(za r.99 1/4 roč.sazby). Mohu tuto změnu provést? Musím zavést JÚ nebo stačí časový přehled výdajů a příjmů? Bylo by mož- né uplatnit alikv.podíl úroků do 30.9. k odečtu od daň. základu? Děkuji za odpověď.

JSEM SOUKROMA OSOBA A NAKOUPIL JSEM AMERICKE…

JSEM SOUKROMA OSOBA A NAKOUPIL JSEM AMERICKE AKCIE. JENZE JSEM JE PRODAL UZ ZA TRI MESICE, VYM ZE DANE SE NEPLATI AZ PO SESTI MESICICH.MAM DOTAZ JAKE DANE MUSIM ZAPLATIT A KDY. JSEM INVALIDNI OBCAN,NEMAM NIZSI DANE?

Ma spolecnik v.o.s povinnost byt registrovany…

Ma spolecnik v.o.s povinnost byt registrovany jako osoba samostatne vydelecne cinna na zdravotni pojistovne a sprave socialniho zabezpeceni a podavat prehled o prijmech a vydajich OSVC? Spolecnik je zaroven v zamestnani u jine spolecnosti a prijmy plynouci z z tohoto zamestnani jsou hlavnim zdrojem prijmu. Za odpoved predem dekuji.

Rada bych se dozvedela, zda v pripade ze platim…

Rada bych se dozvedela, zda v pripade ze platim mesicne 500 Kc na penzijni pripojisteni mam moznost nejakych ulev na dani z prijmu, v pripade ze ano, v jake vysi jak se da teto moznosti vyuzit.

V roce 1992 mně moje babička jako jediný vlastník…

V roce 1992 mně moje babička jako jediný vlastník nemovitosti(chaty)darovala 1/2 této nemovitosti a druhou polovinu darovala mému bratrovi.V roce 1993 jsem svou polovinu daroval svému bratrovi. V listopadu 1999 mně FÚ vyzval k podání daně z příjmu za rok 1993(v roce 1993 jsem byl jen zaměstnanec). Na tuto výzvu jsem jim poslal čestné prohlášení, že jsem v roce 1993 neměl žádné příjmy ze samostatné výdělečné činnosti.Hrozí mně v dnešní době ještě případný doměrek od FÚ za rok 1993, kdy jsem měl podle nich přiznat a zdanit příjem z poloviny nemovitosti,kterou jsem daroval bratrovi?

Chtela bych vas poprosit o podrobny rozpis vseho…

Chtela bych vas poprosit o podrobny rozpis vseho co se tyka pojmu "vydaj". Dekuji a cekam na vasi brzkou odpoved. Dasa

Průměrná cena pohonných hmot

Jaka je MPSV stanovena prumerna cena pohonnych hmot v roce 1999,konkretne Specialu.

Splnění daňové povinnosti podnikatele F.O.

Tento rok budu podruhe priznavat dan ze soukrome cinnosti, ale poprve sam. Chtel bych se Vas zeptat, jake materialy mam studovat, abych vse priznal v poradku. Jsem zamestnan ve firme, ale vedle toho vlastnim zivnost na trenerstvi a nakup a prodej zbozi. Takze prijimam mzdu za treninky a nakupuji tenisove zbozi, nic vic. Proto si myslim, ze jde o jednoduche ucetnictvi. Hlavne bych chtel usmernit otazku, zda existuji materialy, ktere mne strucne popisi tiskopisy, ktere musim na konci roku vyplnit a jak vyplnit. Dekuji.

Zdanění příjmu z prodeje bytu

S manželkou jsme prodali byt v osobním vlastnictví, který jsme měli ve společném jmění manželů a nevlastnili jsme ho více než 2 roky. Za rok 1999 musí jeden z manželů podat daňové přiznání na daň z příjmu. Je to tak správně? Budu danit: prodejní cena bytu minus výdaje spojené s prodejem bytu (odkup bytu od obecního úřadu, oprava balkonu, znalecké posudky, daňová poradna-konzultace..) - je to správný postup? V listopadu 1999 jsem podal daňové přiznání na daň z převodu nemovitosti. Platební výměr jsem obdržel zač. března 2000. Do 30 dnů ji uhradím. Jak mám postupovat, když jsem se dozvěděl, že daň z převodu nemovitosti je také výdajem? Mohu podat dodatečné přiznání, kdy a za jaký rok? - je možné využít i odložení zaplacení daně, případně využití splácet daň? - nebo mohl by se na mě vztahovat §4 odst.1.písm.u - když do 1 roku od prodeje bytu budu stavět rodinný domek(obstarání nových bytových potřeb)? Pokud ano, jaké jsou stanovené podmínky (např. stavební povolení ...)? Tisíceré díky, Čermák

Jsem podnikatel(maloobchod) v oblasti PC…

Jsem podnikatel(maloobchod) v oblasti PC komponentů. Je pro mě výhodnější být plátce nebo neplátce DPH?

Příjmy z CP jako jediné v roce

Vazeni, mam dotaz ohledne zdaneni prijmu ze ziskoveho prodeje cennych papiru (podilove listy). Nemam za rok 1999 zadne prijmy ani od zamestnavatele, ani od statu, ale jen zisk v castce do 10 000 Kc z prodeje cennych papiru a prijem z prilezitostneho zamestnani - brigady formou dohody o provedeni prace (prijem do 5 000 Kc). Jakym zpusobem vynosy z CP budu zdanovat?

Skladová evidence v jednoduchém účetnictví

1)Jako podnikatel fyzická osoba vedu jednoduché účetnictví. Je nutné vést v průběhu celého roku evidenci skladu/zásob/, nebo stačí pouze inventura na konci roku?Předpokládám-li správně,tak výsledek inventury neovlivňuje mé daňové povinnosti, pouze slouží pro zapsání stavu skladu do daňového přiznání. 2)V průběhu skladování došlo ve skladu k havárii vody a část zásob byla zničena. Jak tuto zničenou zásobu vyvést ze skladových zásob? Díky

Zajímalo by mě jakou sazbou DPH se bude odvádět…

Zajímalo by mě jakou sazbou DPH se bude odvádět tržba z prodeje čokolád v pohostinství od 1.4.2000

Stále se potýkám s daňovou uznatelností nákladů…

Stále se potýkám s daňovou uznatelností nákladů na jídlo poskytované bezplatně našim zaměstnancům v průběhu různých seminářů a školení. Tyto probíhají v rámci pracovních cest (i vícedenních). Mám pocit, že dvě odpovědi, poskytnuté na toto téma pány Petrášem (16.6.00) a Brandejsem (18.6.00), si částečně odporují, a sice v tom, zda k příspěvku na jídlo(55%) je či není možné zahrnout do daňově uznatelných nákladů i patřičně krácené stravné. Navíc Pokyn D-190 v komentáři k §24 bod 15. praví, že poskytování tohoto příspěvku není možné, je-li zaměstnanec vyslán na pracovní cestu, za kterou mu přísluší stravné. V tom případě by zaměstnanec dostal krácené stravné a firma by z fakturované částky za stravu mohla daňově uplatnit rozdíl do 100% stravného? Pokud by bylo poskytnuto jedno jídlo, uplatněn příspěvek 55% a nebylo možné současně (tj.v rámci 1dne) vyplácet stravné, co se zbylými jídly?

Dobrý den, prosíme o radu s problémem, se kterým…

Dobrý den, prosíme o radu s problémem, se kterým si nevíme rady jedná se o DPH a zahraničí (EU), přikládáme přesnější formulaci dotazů týkajících se DPH na výstupu: ? přefakturace reklamních služeb do jiné unijní země ? Tuzemské s.r.o. (dále A) obdrželo fakturu od české reklamní agentury za zhotovení reklamního klipu, vytištění letáků v hodnotě 200K EUR + 19%DPH. Na základě dohody část těchto nákladů (100K EUR), podložených fakturami reklamní agentury, dále přefakturuje Rakouské společnosti (B). Jak je to s DPH na výstupu v tomto případě? Má A fakturovat pouze 100K EUR jako u zboží s tím, že klient uplatní místně příslušnou sazbu DPH? Nebo má A fakturovat 100K EUR + DPH s tím, že B uplatní odpočet 19% českého DPH? ? přefakturace dopravy do zahraničí - A prodalo zboží do Rakouska společnosti B za 100K EUR v paritě FOB. A objednalo přepravu u české transportní společnosti a bylo mu za poskytnuté služby fakturováno přepravné 20K EUR + DPH. Dle dohody pak bude přeprava přefakturována na B. Má A přefakturovat 20K EUR nebo 20K EUR + 19% DPH? ? marketingová podpora - dle dohody má B poskytnout A předem dohodnutou částku marketingové podpory ve výši 400K EUR. A vystaví fakturu na marketingovou podporu pro B. Má faktura obsahovat DPH? Co se stane, pokud A obdrží od B dobropis na hodnotu marketingové podpory, jak jej vykáže v účetnictví s ohledem na DPH? Vzhledem k blížícímu se konci měsíce věc poměrně spěchá. Děkuji mockrát a srdečně zdravím s úctou Daniela Boková

Zaúčtování závazku komplementáře vůči k.s. při úhr

Na který nákladový účet zaúčtuje komplementář svůj závazek vůči komanditní společnosti při povinnosti uhradit podíl na ztrátě, kterou kom.spol. vykázala. Komplementář je právnická osoba - s.r.o. Děkuji.