FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vážení, prosím o zodpovězení dotazu: …

Vážení, prosím o zodpovězení dotazu: Provozovatel hostince - FO v JÚ postavil čističku odpadních vod (dodávka cca 70 000.-) a dále lapač tuku (dodávka cca 15 000.-). Stav. povolení + projekt dokumentace + kolaud. rozhodnutí je společné. a) čistička + lapač se odpisuje jako soubor? b) zařadit čističku za 70 tisíc do HIM a lapač tuku za 15 tisíc do drobného majetku? c) je obojí TZ hostince? Děkuji. S pozdravem

Vážení, prosím o zodpovězení dotazu: Firma má v…

Vážení, prosím o zodpovězení dotazu: Firma má v HIM celý dům. V 1. patře vybudovala byt pro majitele firmy - FO, náklady byly účtovány jako osobní spotřeba. Jak se účtuje nájemné? Musí se společné náklady (daň z nemovitosti, el. energie, vodné, stočné, telefon) rozúčtovávat? Mohou vyvstat jiné problémy v JÚ. Děkuji. S pozdravem

Naše firma končí s určitou aktivitou, kterou…

Naše firma končí s určitou aktivitou, kterou přebírá jiná firma vč. závazků k zákazníkům, t.j. - servis, záruky, zajištění ND - a to za úplatu. Můj dotaz: zda se jedná z hlediska DPH o zdanitelné plnění a ev. jakou sazbou. Děkuji za odpověď.

Lze zřídit v jedné místnosti RD, který patří mým…

Lze zřídit v jedné místnosti RD, který patří mým rodičům, kancelář k podnikání? Nutno vyjmout jako nebytový prostor? Mám zde také trvalé bydliště, ale dům ani byt mi nepatří. Mohou mi rodiče účtovat nájem za 1 místnost k podnikání, nebo lze uplatnit poměrnou část nákladů na energie, telefon a podobně?

Provádím tzv. elektromontážní práce - tak to i…

Provádím tzv. elektromontážní práce - tak to i nazývám na svých vystavených fakturách. Jsem plátce DPH. Na výstupu uplatňuji DPH ve výši 5%. Pokud zabudovávám materiál, který je nutno při zabudování do stavby vyčlenit zvlášť se sazbou 22%, vyčlením ho s 22% a zbytek práce zdaňuji s 5%. Fakturuji správně?

Zprostředkovatelská odměna placená na Slovensko. …

Zprostředkovatelská odměna placená na Slovensko. Slovenský subjekt provede pro tuzemský subjekt (s.r.o., popř. a.s.) na základě smlouvy o zprostředkování úkony směřující k realizaci kupní smlouvy mezi tuz.subjektem (prodávající) a rakouským subjektem (kupující). Výše uhrady je závislá na objemu obchodu. Podléhá úhrada této služby na Slovensko dani z příjmu (§ 22,odst.1, písm.c a násl.)? Činnost zprostředkovatele je samozřejmě vykonávána mimo území ČR.

Naše firma dodává SW zahraniční firmy (poskytuje…

Naše firma dodává SW zahraniční firmy (poskytuje práva k užívání)tuzemskému odběrateli. Za uskutečněný obchodní případ jí náleží na základě smlouvy se zahraničním partnerem provize. Je nutno zahr. firmě vystavovat v okamžiku vzniku nároku na provizi fakturu nebo stačí na základě smlouvy a dalších pokladů zaúčtovat vznik pohledávky(způsob úhrady provize je definován ve smlouvě a náš zahr. partner fakturu neočekává)? Je tato provize zdanitelným plněním ve smyslu zákona o DPH? Děkuji za odpověď.

Dovoluji si Vás požádat o odpověď na násled.…

Dovoluji si Vás požádat o odpověď na násled. dotaz. Společnost koupila dům společně s pozemkem (kupní cena = cena dle znal. posudku). Součástí pozemku jsou také trvalé porosty - ovocné stromy, keře, stáří 20let. Jedná se mi o zařazení majetku do užívání, konkrétně trvalých porostů. V účetnictví se trvalé porosty evidují na účtě 025 (zařazení do užívání 025/042 v ceně dle znal. posudku). V účt. osnově je účet 025 součástí účt. tř. 02-HIM - odpisovaný. Dle pokynu D190 - k § 27, "Pěst. celky trval. porostů s dobou plodnosti delší než 3 roky jsou hmotným majetkem vyloučeným z odpisování do konce zdaň. období, předcházejícího zdaň. období, ve kterém dosáhly plodonosného stáří. Mohu se zeptat, zda v případě ovocných stromů, stáří 20let se bude tento majetek na účtě 025 odpisovat nebo ne? - odpis. skupina 3.

Jsem vlastníkem bytové jednotky a…

Jsem vlastníkem bytové jednotky a spoluvlastníkem společných prostor v panelovém domě. Společenství vlastníků pronajímá společné prostory (střecha domu)telekomunikační firmě. Dočetl jsem se, že tento příjem (resp. jeho alikvotní část náležející k podílu na společných prostorách) je třeba uvést v daňovém přiznání jednotlivých vlastníků. Jako vlastník však mám také náklady na opravy a údržbu společných prostor, nebo si prostřednictvím příspěvků do fondu oprav musím vytvořit finanční reservu. Jak mohu tyto náklady uplatnit jako protipoložku k podílu na výnosu z pronájmu?

Můžete mi prosím sdělit kolik činí sazba DPH při…

Můžete mi prosím sdělit kolik činí sazba DPH při dodání a zabudování kuchyňské linky bez spotřebičů? 2.) Jakou sazbu uplatnit při dodávce a montáži veřejného osvětlení. Děkuji.

Vazeny pane Petrasi, dekuji za odpoved na moje…

Vazeny pane Petrasi, dekuji za odpoved na moje dotazy a prosim o doplnujici odpovedi. 1. K otazce uroku z terminovani penez deponovanych klientu: uroky banka automaticky zdanuje srazkovou dani (po delsi diskusi v bance BankAustriaCreditanstalt sazbou 15% - dlouho nevedeli jestli 25 ci 15% a bylo nam receno, ze banka musi provest zdaneni srazkovou dani). My je potom zauctujeme v jednoduchem ucetnictvi jako prijem nezahrnovany do zakladu dane a neuvedeme je v danovem priznani mezi uroky z beznych uctu. O techto castkach - zalohach uctujeme jako o primech a vydajich nezahrnovanych do zakladu dane. Je nas postup spravny ? 2. K otazce nemovitosti jako zbozi : pocita se zastaveny pozemek (tedy nedilna soucast stavby) ke stavbe ? Chapu, ze zahrada ci jina prilehajici plocha je pozemkem ve smyslu Vasi odpovedi. Jak vsak stanovit cenu techto pozemku, kdyz cena byva za vsechny polozky celkova a velmi odlisna od odhadni ceny. Mame tedy rozdelit naklady mezi nemovitost a pozemek stejnym pomerem jaky je mezi odhadni hodnotou techto casti, nebo je lepsi uvest do kupni smlouvy cenu za jednotlive casti (toto muzeme ovlivnit, avsak pomer nemusi odpovidat pomeru odhadnich cen nebot odhadni cena nemovitosti je mnohem vice vzdalena odhadni cene pozemku). 3. Co se tyka investic do nemovitosti, resime ted slozitou otazku, kterou se pokusim zformulovat. Zamyslime zakoupit nemovitost k rekonstrukci s pozemkem v centru Zlina, kde sidli nase firma. Timto nakupem chce spolecnik vyresit svoje bydleni v hornim patre nove postaveneho domu a soucasne vybudovat nebytove kancelare v prizemi tehoz domu. Jake reseni je z hlediska danove optimalizace nejlepsi: a) Koupit a postavit dum jako soukroma osoba a posleze nebytovou cast pronajmout pravnicke osobe (s.r.o. jejimz je jednim z jednatelu a spolecniku) za cenu obvyklou. b) Koupit dum jako pravnicka osoba ci fyzicka osoba (podnikatel) nebo jej nasledne vlozit do obchodniho majetku pravnicke osoby a odepisovat jej 30 let. Variantou je postavit novy dum a vlozit do majetku jen jeho nebytovou cast. Jaky je rozdil v tom jestli koupim ci postavim dum za penize firmy nebo jestli jej koupim ci postavim jako nepodnikatel za sve penize a nasledne jej do obchodniho majetku vlozim ? Je z tohoto hlediska dulezite, je-li v katastru nemovitosti majitel identifikovan rodnym cislem jako nepodnikatel nebo ICO jaky fyzicka osoba - podnikatel (jmeno je v obou pripadech stejne). Omlouvam se, pokud tento dotaz presahuje ramec bezplatne poradny, ale problem je dost akutni. V pripade nemoznosti zodpovezeni e-mailem bychom se na Vas obratili se zadosti o telefonickou konzultaci - v tomto pripade udejte prosim kontakt. Reciprocne Vam mohu nabidnout bezplatne poradenske sluzby v oblasti bydleni, zejmena bytu vsech druhu vlastnictvi (jsme jiz 9.rok nejvetsi bytovou agenturou ve zlinskem regionu a osobne se touto problematikou zabyvam jiz 8 let). Pro Vasi informaci: z danoveho hlediska resime nejcasteji tyto problemy klientu : 1. Koupe druzstevniho bytu (presneji nakup clenskeho podilu k bytu) a jeho nasledny prodej do 5 let - dan z prijmu viz muj prvni dotaz. 2. Neuvazeny odkup bytu do osobniho vlastnictvi a jeho nasledny prodej do 2 let do nabyti - dan z prijmu. 3. Odstupne za vymenu bytu (napr. dvou najemnich, tedy ne druzstevnich bytu). Dekuji za kvalifikovanou odpoved

V letošním roce jsme v našem rodinném domě…

V letošním roce jsme v našem rodinném domě změnili způsob vytápění z uhlí na plyn. Má otázka se týká daně z nemovitostí - slyšela jsem, že na základě takovéto změny způsobu vytápění vzniká nárok na osvobození domu od daně za nemovitostí. Od příštího roku to údajně už neplatí. Nevím, jestli v našem případě tedy můžeme (a jakým způsobem) osvobození uplatňovat. Děkuji za odpověď.

rezerva na opravy HM

Prosím o odpověď. Naše s.r.o. tvořila v r.1998 a 1999 rezervu na opravu budovy, kterou má v majetku s plánovaným termínem opravy r.2000. V roce 2000 nevyčerpala celou rezervu. Je možné pokračovat v čerpání i v r. 2001, nebo je třeba v r. 2000 zůstatek rezervy zrušit do výnosů? Předem děkuji.

Dobrý den, Mám dotaz jsem plátce DPH a mám…

Dobrý den, Mám dotaz jsem plátce DPH a mám mandátní sml.její náplní je vymáhání pohledávek (leasing) a vše co stím souvisí např. zabavení auta, odtah atd. Mohu uplatňovat při vyúčtování firmě DPH 22% ? Děkuji a přeji hezký den

Nejsem majitel nemovitosti. Mám zde trvalé…

Nejsem majitel nemovitosti. Mám zde trvalé bydliště. Družka vzala úvěr na nákup této nemovitosti (dlouhodobý), já na stavební materiál(rovněž dlouhodobý). Můžeme úroky z těchto úvěrů odečíst od základu daně?

Děkuji za odpověď a dovoluji si ještě doplnit a…

Děkuji za odpověď a dovoluji si ještě doplnit a požádat o zodpovězení: Rekapitulace: banka postoupila pohledávaku na nás firmě, která po nás požaduje méně než je jistina úvěru i úrok. Dotaz: 1. ve kterém účetním období musíme dodanit? 2. na jakém postupu se s firmou (věřitel) domluvit, abychom nemuseli dodaňovat - existuje nějaký způsob? Děkuji

Vážení, v 8.vydání letošního Ekonomu vyšla…

Vážení, v 8.vydání letošního Ekonomu vyšla novelizovaná verze zákona o Dani z přidané hodnoty účinné od 1.4.2000. Zajímalo by mne, zda od té doby nastaly změny ve znění §19 a §20 ohledně krácení daně na vstupu u organizačních složek zahraničních osob. Dle znění uvedeného v Ekonomu by naše organizační složka, která až do současné doby neměla žádná zdanitelná plnění na výstupu (veškeré příjmy mají formu příspěvků na provoz org. složky)a uplatňuje měsíčně odpočty za přijatá zdanitelná plnění musela od 1.1.2001 zkracovat nárok na odpočet daně pomocí koeficientu. Není mi však jasný postup, jakým se koeficient vypočítává v našem případě a jak jej aplikovat při zkracování nároku na odpočet. Budu Vám nesmírně vděčná, pokud mi na můj dotaz odpovíte. Srdečně děkuji a jsem s pozdravem,

Cizinec má v ČR trvalý pobyt již několik let.…

Cizinec má v ČR trvalý pobyt již několik let. Musí si podle nového zákona znovu žádat o udělení trvalého pobytu nebo mu stačí toto povolení z dřívějška?

Vážení, se zájmem jsem přečetl celý archiv Vašich…

Vážení, se zájmem jsem přečetl celý archiv Vašich kvalifikovaných daňových rad. Protože jsem tam nenašel některé odpovědi, kladu tyto otázky: 1. Podnikám jako realitní kancelář a jsem plátcem DPH. Mohu nakoupit nemovitost jako zboží a následně ji prodat ? Jak se postupuje při nákupu rodinného domku se zastavěným pozemkem a zahrady k němu přiléhající (pozemek se tuším nepovažuje za zboží). Promítne se mi tento nákup do nákladů jako nákup zboží a jakou sazbou DPH uplatním na následný prodej? 2. V dotazech ohledně úrokú z termínovaných vkladů operujete pojmem obchodní majetek. Jsou peníze za nemovitost složené kupujícícím na můj účet mým obchodním majetkem, když je po nějaké době vyplatím na základě zprostředkovatelské smlouvy prodávajícímu? Jak postupovat se zaúčtováním úroků, které vzniknou termínováním těchto peněz (jsou na zvláštním depozitním účtu)? 3. Každodenně pociťuji mezeru v zákonu ohledně převodu členských práv k družstevním bytům. Může si klient, převádějící členská práva k bytu dříve než po 5 letech od nabytí jako vstupní hodnotu započíst prokazatelně zaplacenou částku za nabytí těchto členských práv? 4. Podnikám jako fyzická osoba ve sdružení s další fyzickou osobou. Naše firma má v pronájmu 5 kanceláří, má v majetku 3 auta a větší množství techniky - PC, telefonů, kopírek, fotopřístrojů atd. Nyní jsme založili s.r.o. se stejným oborem podnikání. Jak můžeme přefakturovat část nákladů hrazených sdružením nově vzniklé společnosti za užívání všech uvedených prostředků k dosažení příjmu? Považuji za správné fakturovat náklady proporcionálně k dosaženým příjmům, neboť nelez vyčíslit podíl používání uvedených prostředků pro každou z firem. Děkuji za odpověď. Pokud moje otázky nezařadíte mezi bezplatné, sdělte prosím podmínky placených služeb. Pavel Dočkal

Prosím Vás o informace ohledně ustanovení v…

Prosím Vás o informace ohledně ustanovení v novele zákona o daních z příjmů podle něhož se stávají závazky po splatnosti součástí daňového základu. Vztahuje se to na všechny závazky po splatnosti? Je možné, že i uplynutí dalšího roku a nezaplacení dlužné částky vstoupý tato opět do daňového základu?