FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Elena

Kombinace skutečné a paušální výdaje

Dobrý den, prosím o radu, Bratr do 30.11.2017 byl v pracovním poměru a ještě pracoval jako OSVČ na vedlejší činnost. Od 1.12.2017 má OSVČ jako hlavní činnost. Při vedlejší činnosti uplatňuje 80% výdajů, u hlavní činnosti skutečné výdaje, jak to uvést v daňovém přiznání? Děkuji za odpověď

Daňové zvýhodnění na dítě

Dobrý den, několik let jsem pobíral slevu na dani na svou dceru. Nyní z přítelkyní již nežiji a je na mateřské dovolené se svým druhým potomkem a naší dceru má soudně svěřenou do péče. Teď když se podepisovali růžové papíry na rok 2018 jsem tuto skutečnost sdělil firemní účetní a ta mi zdělila, že na slevu již nemám nárok. Má ex přítelkyně má soudně svěřené do péče i druhé dítě a pobírá na něj výživné tudíž není vdaná a nárok nevznikl případnému manželovi. Jsme vzájemně dohodnuti abych slevu uplatňoval já. Nic sní nemám a odesílal jsem jí nad rámec výživného na spořící účet vedený na jméno dcery jako taková řekněme zadní vrátka ze kterých se občas zaplatila třeba školka v přírodě a podobné věci vyšších výdajů na které zrovna nebyli finance. Když byla na mateřské ještě z mou dcerou stačilo aby mi do práce podepsala čestné prohlášení, že slevu nepobírá. Mou otázkou tedy je jaké jsou podmínky pro uplatnění slevy??? Pátral jsem po netu ale bohužel se mi nepodařilo najít žádný takový zákon. Popřípadě kde bych jej našel? Nebo může pak ex přítelkyně třeba po mateřské požadovat daňové zvýhodnění zpětně třeba za ty tři roky? Nehodlám se nijak obohatit ale opravdu radši finance odešlu dceři než abych je nechal panu Babišovi. Mnohokrát děkuji za vaši pomoc a případné postřehy či na koho se mohu obrátit.

Daňové zvýhodnění a příjem

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňového zvýhodnění na dítě při ročním zúčtování. Dcera moji známé přerušila studium na střední škole ze zdravotních důvodů. Během této doby ovšem porodila a nyní již pokračuje ve studiu a současně pobírá mateřskou. Je tedy možné uplatnit slevu na dítě za minulý rok při předložení potvrzení o studiu, nebo při pobírání mateřské na to nevzniká nárok? Děkuji za odpověď.

Sleva na druhého z manželů

Dobrý den, nevíte náhodou prosím zda se do vlastního příjmu manželky počítají i příspěvky, které proplácí zdravotní pojišťovny - očkování, vitamíny,...? Děkuji moc

Zdanění důchodů

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když bude podávat daňové přiznání osoba, která má rentu (jedná se o ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti) a současně pobírá invalidní důchod, daňové přiznání bude podáno pro uplatnění slevy na dani na poplatníka, zda do daňového přiznání musí uvádět i výši invalidního důchodu a zda může také uplatňovat daňovou slevu na invaliditu? Děkuji.

Roční zúčtování a sleva na poplatníka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na daňové vyrovnání za rok 2017. Od 1.1.2017 jsem byla v pracovní neschopnosti. 5.10.2017 mi bylo ukončeno marodní, protože mi byl přiznán invalidní důchod I. stupně. Zároveň mi byl ukončen pracovní poměr, neboť jsem byla ve výpovědi z organizačních důvodů. Dostala jsem odstupné. Dne 6.10.2017 jsem se přihlásila na ÚP, kde jsem doposud. Bývalý zaměstnavatel souhlasí s tím, že mi zpracuje daňové vyrovnání za rok 2017. Mám nárok na odečet daní za celý rok, když jsem ještě vyšší částku zaplatila z odstupného? A mám nárok na odečet daní za invaliditu I. stupně, když mi byla přiznána 21.7.2017 a zatím jsem tento doklad zaměstnavateli nepředložila? Dodatečně ho hodlám ještě předložit. Moc Vám děkuji za Vaše odpovědi. S pozdravem.

Prodej nebytového prostoru

Dobrý den, platí pravidla pro platbu daně z příjmu z prodeje nemovitostí z tohoto článku https://www.finance.cz/zpravy/finance/29110-budete-platit-dan-z-prijmu-z-prodeje-nemovitosti/ i pro koupi a následný prodej nebytového prostoru? Pokud například prodám nebytový prostor před koncem 5-leté lhůty a použiju peníze na koupi bytu pro vlastní potřebu, budu osvobozený od platby daně? Předem díky za odpověď. Jiří H.

Paušály a děti

Dobrý den. Jde mi o výdajové paušály živnostníků. Prosím, jak postupovat, jestli chci uplatnit do svého daňového přiznání děti, a tedy se vejít do limitu, ale mé příjmy jsou ze dvou "hromádek". Mám současně příjmy v paušálu 40% (podnikání podle zvláštních předpisů) a současně z normální živnosti (60%). Napadl mě vážený průměr, ale jak ho konkrétně počítat? A co je v takovém případě ten výdajový "strop"? Děkuji za pomoc.

Daňové zvýhodnění na dítě

Dobrý den, prosím Vás o Váš názor. Mám 12 letého syna, soud ho svěřil před 10 lety do péče jeho matky, já platím stanovené výživné, dále platím všechny jeho koníčky (sport a ZUŠ), dále mu platím každý měsíc 500,- kč obědy, pak také pojištění, tábory a každý rok dovolenou v Chorvatsku platím také pouze já, stejně tak i školní potřeby a výlety. Na koníčky ho také vozím já. A to u maminky spí v průměru 1 - 2 krát týdně. Je tedy 80 procent času se mnou a u mě, takže ho šatím i živím. A chci se zeptat: - Mám zájem využít daňového zvýhodnění na dítě. Mám v tomto případě nárok, když tráví většinu času se mnou ve společné domácnosti??? - Zatím to uplatňuje ona, ale chtěl bych toto zvýhodnění uplatňovat já. Jak si lze vynutit toto zvýhodnění v případě nesouhlasu matky???

Prodej darovaného domu

Dobrý den, v září 2015 mě můj otec daroval svoji polovinu rodinného domu, druhou polovinu vlastnil můj bratr. Otec v srpnu 2017 zemřel. Bratr chtěl ihned prodat celý dům, tak jsem mu podepsala plnou moc k prodeji. Až když byl dům prodat jsem se dozvěděla, že budu platit 15% z ceny 1/2 nemovitosti. Nechala jsem si udělat odhad k datu nabytí ale teď nevím jak zaplatit daň z příjmu peněz za půlku nemovitosti. Jestli z celé částky nebo z rozdílu cen z odhadu k datu darování a prodejní ceny. Prosím poraďte. Děkuji Vítková

Práce na více smluv

Dobrý den, pokud jsem u jednoho zaměstnavatele v minulém roce pracovala na DPP a následně na dvě smlouvy DPČ současně, sociální i zdravotní pojištění za mě odvádí zaměstnavatel a mám u něj podepsané prohlášení k dani, mám povinnost podat daňové přiznání? Pracovala jsem pouze pro jednoho zaměstnavatele, ale na dvě smlouvy DPČ. Moc děkuji za odpověď.

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Prodej bytu do dvou let před nabytím

Dobrý den, prosím o radu. Minulý rok jsem získal byt darem (má matka ho na mne přepsala) a nyní bych ho chtěl prodat, ale nechci platit vysokou daň. Myslel jsem, že když peníze za prodej bytu do roku použiji na nákup jiného bydlení, daň platit nemusím, je to pravdu tak? Popřípadě jaký právní dokument tuto problematiku řeší? Děkuji

Příjem z nájmu domku v zahraničí

Dobrý den, prosím o radu: jsem daňovým rezidentem ČR, trvale bydlím v České republice. Spoluvlastním část domku v Itálii. Tento domek se začal pronajímat. Daň z nemovitosti, daň za registraci smlouvy, toto se platí v Itálii. Jde mi o daň z příjmu z pronájmu nemovitosti v Itálii. Dle Smlouvy o zamezení dvojího zdanění, čl.6 odst.3 a čl. 23 bych měla platit daň z příjmu z pronájmu v Itálii, kde se nemovitost nachází. V českém daňovém prohlášení bych uvedla tento příjem jako Zahraniční zdroj s tím, že by byl příjem vyloučen (metoda vynětí). Je tento postup správný ? Velice děkuji za odpověď Eva Heřmanová

Prodej nemovitosti na splátky

Dobrý den, prodávám nemovitost, kterou vlastním rok, budu tedy muset uhradit daň z příjmu. Předně bych se ráda ujistila, že daň budu počítat z částky (cena nemovitosti, za kterou jsem ji pořídila) minus (cena, za kterou ji prodávám). A nyní dotaz. Nemovitost bude hrazena ve splátkách rozložených do více let. V prvním roce bude uhrazeno dejme tomu 500.000,- Kč, ve druhém až pátém roce každý rok cca 200.000,- Kč a v šestém roce zbývající část kupní ceny. Kdy mám podat daňové přiznání? Na celou částku po roce, v němž došlo k podpisu smlouvy, nebo každý rok za roky, v nichž budu dostávat části kupní ceny? V případě, že daňové přiznání budu podávat každý rok, jakým způsobem se uplatňují náklady? A nakonec – v případě, že bych nyní uzavřela smlouvu o smlouvě budoucí, kupní smlouvu až onen šestý rok a průběžně přijímané částky byly zálohou na kupní cenu, vyřešilo by to problém? Kdy by se v tomto případě podávalo daňové přiznání? Předem děkuji za radu Petra Langrová

Prodej pozemku obci

Dobrý den, dotazuji se na daň z příjmu fyzických osob. Dne 20.2.2013 mi byl darován pozemek, který jsem 20.12.2017 prodal obci k výstavbě obchvatu. Musím přiznat daň z prodeje, když lhůta 5 let vlastnictví pozemku byla nedodržena pouze o 2 měsíce a prodej byl v zájmu obce? Děkuji

Darování pozemku dceři

Darování pozemku Před necelým rokem mi moje maminka darovala pozemek,který ona vlastnila mnoho let. Já bych ho nyní chtěla darovat své dceři. Týkají se mě, nebo dcery, s tímto převodem nějaké daně (daň z příjmu, daň majetková) Případně je nějaká víceletá lhůta pro osvobození od daně? Děkuji

Roční zúčtování daně

Dobrý den, do 6.12.2017 jsem byla zaměstnaná a od toho data jsem hlášená na Úřadu práce. Daň s příjmu si mám podávat sama nebo to za mě udělá bývalý podnik a nebo Úřad? Ještě další dotaz, v únoru minulého roku jsem po otci zdědila část pozemku v hodnotě do 10.000,- Kč, daň z nemovitosti se podává zvlášť v místě nemovitosti a do daně z příjmu se nepíše? Děkuji za odpověď...Jarka

odpovídal(a): Redakce

Prodej zděděné nemovitosti

Zdědil jsem nemovitost na Slovensku, kterou míním prodat. Jsem povinen zaplatit daň z příjmu? A kde v SR, nebo ČR? Děkuji.

Potvrzení o zdanitelných příjmech

Dobrý den, jsem na trhu práce nováčkem a nedávno mi jednou kolegyní bylo řečeno, že jsem měla na začátku roku podat jakési Potvrzení o zdanitelných příjmech. Minulý rok jsem pracovala u dvou zaměstnavatelů na HPP a to vždy několik měsíců. U obou jsem vyplňovala klasické "růžové prohlášení". Měla jsem za to, že tím jsem daňové administrativě učinila zadost, ale prý jsem měla na začátku roku požádat svého posledního zaměstnavatele, aby za mě právě ono Potvrzení o z. příjmech za 2016 vyplnil. Chci se zeptat - je to povinné? Popř. k čemu to vůbec slouží a dá se to udělat i zpětně takhle ex post? Předem děkuji za vysvětlení, pokud jde o daně, jsem opravdu laik.

Zahájení samostatné výdělečné činnosti

Dobrý večer, předem upozorňuji, že mé otázky mohou být matoucí, vedoucí do všech směrů apod. Ale začínám s tím a absolutně nevím co a jak. Amazon má službu Amazon Merch, která umožňuje lidem kteří si chtějí přivydělat nahrát design na tričko, z kterých má poté určitou provizi.Živnostenský list, si udělám na úřadě za 1000 Kč na volnou živnost. Nevím pořádně jaký obor zaškrtnout, ale někde jsem četl, že zaškrtávání všech může být riskantní, protože některé tam mohou mít nějaké speciální požadavky. Zdravotní a sociální platit nebudu muset jako student. Poté absolutně netuším jak to bude s daněmi, budu se registrovat v ČR, přestože to bude živnost provozována na území jiného státu? Poté, jak je vůbec přiznám? Výdaje mít prakticky nebudu, možná budu muset přiznat, že mám zakoupenou licenci programů? Bude stačit třeba screenshot převodů na Paypal? Pokud zisk nepřesáhne 30000 ročně tak je nebudu muset platit vůbec, ne?Předem děkuji za odpovědi, nějaké další otázky by mě určitě napadly ale nechci v tom dělat ještě větší zmatek.