FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,pověřený vlastník SVJ zemřel,byl jmenován nový pověřený vlastník,je nutné ke dni změny pověřeného vlastníka udělat mimořádnou závěrku? S pozdravem Šárka Kulhavá
Dobrý den. Firma - org. složka v ČR zde odvádí daň za zaměstnace, kteří jsou zaměstnáni v dom. firmě na Slovensku. Může si firma přefakturovat a dát do nákladů zde v ČR pojištění a diety těchto zaměstanců, kteří pracovali zde v ČR? Děkuji předem za odpověď.
Dobry den, Hledam a nemuzu najit jak to bude po reformach dan z sluzebni auta pocitane kdyz clovek to pouzi i soukrome.Je to uz zname? Diky za komentar
Dobrý den, druhým rokem vykonávám svobodné povolání (hudebnice), vedu podvojné účetnictví a letos bych ráda uplatnila do nákladů i náhrady za jízdy vlastním autem. Zřejmě 3,80Kč/km + výdaje za spotřebované PMH ? Musím se zaregistrovat pro silniční daň? Pokud ano a použila bych sazbu daně 25 Kč/den - jak by to bylo se zálohami? Dále prosím o radu - budu si kupovat hudební nástroj z Anglie, který mi pošle firma na dobírku, cenu jsem zaplatila v librách převodem na jejich účet. Nástroj pak budu odepisovat jako dlouhodobý majetek v odpisové skupině ??? (cena 70 tisíc Kč) ? Mám ještě nějaké povinnosti k DPH, když nejsem plátce DPH ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám prosím dotaz. Potřebovala bych zařadit do majetku Hydraulické nůžky na plech do síly 10mm.Nevím do které odpisové skupiny je zařadit. Děkuji za radu.
Dobry den, velmi prosim o radu: rad bych jako agent zastupoval nektere zahranicni spisovatele ve veci jejich autorskych prav u ceskych nakladatelu, tj. dohadoval ceska vydani jejich knih, ceny za autorska prava + uzaviral za ne smlouvy o autorskych pravech. Staci mi k tomu zivnost (jako fyzicka osoba) c. 107. Agenturni cinnost v oblasti kultury a umeni - nebo je nutna jina forma podnikani? Nerozumim totiz zcela zaverecne vete v popisu teto zivnosti, a to ze: "Obsahem živnosti není výkon kolektivní správy práva autorského a práv souvisejících s právem autorským." Pokud byla nutna jina forma podnikani - ktera? Dekuji mnohokrat za odpoved. Jiri Hrabal
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy má OSVČ povinnost platit zálohy na daň z příjmů. Děkuji Krejčová
Dobrý den, jsem občan ČR, podnikám v ČR v oblasti zprostředkování služeb a rád bych rozšířil působnost agentury i na Slovensko, přičemž vzhledem k tomu, že se jedná o zprostředkování, není potřeba, abych byl v SR přítomen ani tam měl provozovnu (vše je řízeno přes internet a tel.). Chci se proto zeptat, zda v otázce danění příjmů stačí, když budu příjem ze SR danit zde v ČR? Děkuji za odpověď
Dobrý den, můj dotaz se týká daně darovací. Ve vztahu k dárci jsem dcera a můj muž. Oohad na nemovitost činí 1.187.000,-Kč. Kolik budu platit daň? Předem děkuji za odpověď. L.
Dobrý den, od dnešního dne jsem na mateřské dovolené, v říjnu čekáme narození potomka. Chci se zeptat, zda je možné uplatnit v našem případě(jsme manželé od června 2007)společné zdanění za tento rok po schválení reformy. V případě, že bychom tento způsob neuplatňovali,jak se, prosím, postupuje v mém případě při podávání daňového přiznání po celou dobu mateřské - rodičovské - dovolené? Podává se toto i nadále prostřednictvím zaměstnavatele, nebo si jej musím podat již sama? Děkuji a přeji pěkný den, P.K.
Dobrý den, chci se zeptat - ekologická daň, která bude zřejmě platná od 1.1.2008 bude patřit pod nepřímé daně? Děkuji.
Dobrý den, je třeba schovávat kopie vydaných účtenek při provozu prodejny k potřebám DPH a prokázání tržeb,nebo stačí pouze měsíční přehled ? U měsíčního přehledu stačí pouze číslo účtenky,základ+DPH nebo musí být rozúčtování dle položek? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Vedu výdaje odečítám paušálem, mám auto v majetku firmy. Silníční daň platím. Musím vést knihu jízd? Předem děkuji za odpověď
Pane doktore, před pár dny jsem se dotazovala na uplatnění § 74 v případě, kdy pořízené zboží je starší 12ti měsíců a Vy jste odpověděl, že u takového zboží nelze uplatnit odpočet DPH. Je pro usnadnění možné nárok na odpočet DPH u veškerého zboží pořízeného před dnem registrace k DPH vůbec neuplatnit a doprodat ho bez DPH? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, vztahuje se na invalidního důchodce, který si přivydělává jako osvč a na dohodu o pracovní činnosti platba minimální daně ? Děkuji Vašáková
Dobrý den, prosím o radu, pokud prodávající(jedná se o zemedělský pozemek) sepíše kupní smlouvu s tím, že daň z převodu zaplatí kupující, kdo je povinnen podat přiznání k dani z převodu? Pokud se jedná o zemedělsý pozemek použije se ke stanovení daně zákon č. 151/1997 Sb. a vyhláška 540/2002 Sb.? Děkuji moc za Vaši odpoveď a přeji hezký den.
Dobrý den, za splnění mnou dodávaného množství zboží mi dle smlouvy náleží bonus ve výši 50Kč/ks. Dodané zboží běžně účtuji na 311/604. Nyní jsem splnila podmínky bonusu a můj odběratel mi vystavil dobropis na smluvený bonus. Chtěla jsem se zeptat, zda tento bonus zúčtuji jako vydanou fa (311/604)i přesto, že jde o přijatý dobropis? Podléhá tento bonus DPH ? Děkuji za odpověď.
Vážený pane doktore! Stále s naším daňovým poradcem nejsme schopni vyřešit otázku dobrovolné registrace, tak bych se Vás chtěla zeptat na Váš názor k dané věci (viz níže Vámi zodpovězený dotaz). Mluvili jsme s naším daňovým poradcem o možnosti splnit podmínku dobrovolné registrace tím, že k žádosti o registraci k DPH, připojíme prohlášení (vysvětlení) v němž uvedeme, že budeme k nájmům uplatňovat DPH. Ovšem náš daňový poradce mi sdělil, že v situaci, kdy ani ještě neexistuje právně ani fakticky to, co chceme pronajímat (teprve bude zahájena výstavba), bude velmi složité doložit to FÚ a nezbude nám nic jiného než vytvořit Smlouvu o smlouvě budoucí smlouvy nájemní. Je to opravdu nezbytné? Velice Vám děkuji za odpověď. Dobrý den! Chtěla bych se ještě vrátit k níže uvedenému dotazu, který jste mi zodpověděl. Hovořila jsem o dobrovolné registraci s naším daňovým poradcem a bylo mi sděleno, že pokud se chceme dobrovolně registrovat musíme uskutečnit alespoň jedno plnění, je to pravda? Problém je v tom, že naše firma se zabývá pronájmy realit a jelikož máme v plánu nejdříve několik realit nakoupit a až poté je pronajímat, nemáme dosud žádné uskutečněné plnění, ale přesto bychom se chtěli dobrovolně registrovat. Děkuji za zodpovězení dotazu, či případnou radu. Dotaz: Dobrý den! Chtěla bych Vás požádat o zodpovězení dotazu na téma: Podmínky dobrovolné registrace k DPH. Naše firma byla založena před 2 měsíci a tudíž ještě nesplňujeme podmínku povinné registrace. Ovšem z důvodu výstavby nového výrobního areálu by jsme se k DPH chtěli registrovat dobrovolně. Slyšela jsem, že k tomu, aby jsme se mohli dobrovolně zaregistrovat musíme uskutečnit alespoň jedno plnění a že dobrovolná registrace je zbytečná, protože DPH je možno uplatnit zpětně za posledních 12 měsíců. Je to pravda? Předem děkuji za zodpovězení dotazu. Odpověď: Skutečně podle §74 ZDPH (viz. naše webové stránky, sekce daně-zákony) lze uplatnit odpočet DPH u obchodního majetku pořízeného za posledních 12 měsíců přede dnem účinnosti registrace. Osobou povinnou k dani je osoba, která samostatně uskutečňuje ekonomické činnosti (srov. §5, odst.1 ZDPH tamtéž). Ta může podle §95, odst.7 ZDPH (viz. tamtéž) požádat o registraci kdykoli. Osobně bych asi ve Vašem případě požádal o registraci hned. Odpověď: Neznám přesně Vaše činnosti, ale domnívám se, že pokud budete chtít, určitě najdete alespoň jeden obchodní případ, kdy byste měli uplatnit DPH, např. u poradenských služeb v oblasti nemovitostí, nebo za zprostředkování prodeje a koupě nemovitostí atd. Navíc může využít i ustanovení §56, odst.5 ZDPH a oznámit správci daně, že u nájmu budete uplatňovat DPH. Tím splníte podmínky pro dobrovolnou registraci.
Dobrý den, prosím mohl by jste mi poradit, kde bych něco našla o archivaci účetních záznamů. Nebo jestli Vy mi poradíte jak dlouho se musí archivovat účetní záznamy+mzdové doklady.Jestli se musí napsat nějaký zápis a pod..... Děkuji
Dobry den, som zivnostnik zo Slovenskym zivnostenskym listom (OSVC),nie som platca DPH. Doposial som danovym rezidentom v Slvenskej republike.Momentalne mam kontrakt v Ceskej republike na zaklade autorskej zmluvy.Predpokladam ze sa na uzemi Ceskej republiky budem zdrzovat viac ako pol roka (187 dni).Vznikne mi tymto povinnost podavat danove priznanie v Ceskej Republike? Ak ano - mozem si od danoveho zakladu pri pouziti danoveho pausalu 40% odcitat navyse vydavky na zdravotne a socialne poistenie ktore platim momentalne na Slovensku? Mozem ako nezdanitelnu cast povazovat prispevok na zivotne poistenie ktore platim v SR? Je nutne podavat danove priznanie v Slovenskej republike? Dakujem za odpoved.