FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

příjem z pronájmu

Dobrý den,pronajímám byt v OV, byty spravuje družstvo. Mohu platby do fondu oprav odečíst jako náklad? Respektive mohu jako příjem počítat pouze částku za nájemmé uvedenou v nájemní smlouvě? Hezký den

daňový příjem

Dobrý den,prosím o zodpovězení tohoto dotazu.Podnikatel OSVČ, plátce DPH u nás i na Slovensku,který bude za rok 2008 uplatňovat výdaje % z příjmu loni obdržel platbu za fakturu ze Slovenska na dvakrát.Část úhrady obržel v hotovosti,zbývající část převodem na účet v Kč.Jak je to s kurzem?Je správně platbu v hotovosti přepočítat např. na denní kurz ČNB k datu uskut.zdan.plnění a zbývající část, která přišla přímo na korunový účet již nijak nepřepočítávat a zdanit pouze částku obdrženou v Kč?A jaká je celková částka(cena bez daně),kterou u nás sdaním?Podnikatel odvedl DPH na Slovensku,ale jedná se mi o to,že s první platby odečtu celé DPH z celkové fakt.a částku, která mi zbude přepočítám kurzem a druhá platba je již posuzována jako cena bez daně,a tyto ceny bez daně sdaním u nás,nebo s obou platem rovnoměrně spočítám cenu bez daně + DPH.Děkuji za Vaši odpověď.

odpočet úroků z úvěru

dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně odpisu úroku ze stavebního spoření. Klient čerpá úvěr ze staveb.spoření sjednané jednak na svou osobu (tam je situace jasná), dále úvěr ze staveb.spoření na nezletilé dítě a také úvěr ze staveb.spoření jeho družky (nejsou manželé), která je momentálně na MD. Úvěr byl použit na nákup nemovitosti, kterou všichni společně užívají k bydlení. Zajímalo by mne, zda si může snížit daň.základ i o úrok ze staveb.spoření dítěte a družky. Děkuji Kubíková

příjmy ke zdanění

Dobrý den, manžel byl minulý rok nezaměstnaný, mimo to je soudní znalec, kde výdělek za rok nepřesahuje 30000,- a společně máme na domě reklamu za 18000,-. Mám toto všechno uvést do jeho daňového přiznání a můžu odečíst celou nezdanitelnou částku na osobu a rok. Děkuji.

náklady před zahájení podnikání

Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz, zda může začínající podnikatel FO uplatnit náklady před zahájením své podnikatelské činnosti (vystavením Žl). Děkuji. Folma

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a nemám zdanitelné příjmy.Manžel platí hypotéku, kterou jsem uzavřela před sňatkem na náš byt.Smlouva je na moje jméno a manžel v ní nefiguruje.Pokud dobře rozumím Vašim předcházejícím odpovědím, tak si manžel úroky odečíst nemůže. Ve smlouvě jsou jako spoludlužníci uvedeni moji rodiče, kteří ale nejsou zapsání v katastru, takže ani oni nemohou uplatnit odpočet, že? Je prosím, nějaký způsob,jak bychom mohli odečet úroků v daňovém přiznání za rok 2008 uplatnit? Děkuji za odpověď Petra Čermáková

sazba daně

Dobrý den, jak to bude se sazbou DPH na vstupu i na výstupu při stavbě nového bytového domu, přičemž 1/3 plochy bude určena pro komerční účely (přízemí - prodejny) a 2/3 zbylé plochy budou byty (sociální - všechny do 120m2, první a druhé nadzemní podlaží).Děkuji za odpověď!

vyplnění přiznání

Dobrý den, podávám daňové přiznání. Byl jsem zaměstnancem od ledna do listopadu. V prosinci jsem nepracoval a neměl jsem příjem. Při vyplnění prohlášení uvádím celý rok?

jak podnikat

Dobrý den, jsem student VŠ a chtěl bych si zřídit internetový obchod.Výnosy počítám že budou naprosto minimální tj. do 50 000Kč/rok.Pro konečné klienty bude důležité, aby mohli využít odpočet DPH. Jakým způsobem bych měl tuto činnost provádět, aby mě to vyšlo co nejlépe? Děkuji

pojistné

Dobrý den, začal jsem se zabývat daňovým přiznáním FO za rok 2008 a narazil jsem na nejasnost týkající se Úhrnu pojistného, které je povinnen platit zaměstnavatel. Celá věc se má takto: do července jsem byl zaměstnán na částečný úvazek - zde byl tedy zaměstnavatel povinnen odvádět sám za sebe pojistné ve výši 35% z hrubé mzdy. Ten pracovní poměr byl potom změněn na externí spolupráci, tedy formu dohody o provedení práce a současná odměna je vyplácena jako honorář (umělecká činnost - tudíž spadá do §7 a je možné z ní odečíst výdaje ve výši 40%, doložené spolu s dalšími honoráři v příloze 1 DP). Od září do prosince jsem pak u dalšího zaměstnavatele pracoval rovněž na dohodu o provedení práce, tudíž zaměstnavatel nemusel odvádět pojistné za sebe, i když daň i mé platby pojištění byly odváděny. Tudíž se jedná o závislou činnost bez odvodů pojistného zaměstnavatelem za sebe, jestli se nemýlím. Podle vašich stránech (viz. superhrubá mzda a poznámka o zaměstnání na dohodu) cituji: "Osoby činné na základě dohody o provedení práce nepovažují předpisy o pojistném za zaměstnance, tudíž ani pro ně superhrubá mzda nebude platit. " Předpokládal jsem tedy, že do daňového přiznání sice příjem z této činnosti napíšu do příjmů ze závislé činnosti, nicméně základ daně o zmíněných 35% nenastane. Pak jsem se ovšem podíval do zákona, kde je v §6 odst.13 toto: "částka odpovídající povinnému pojistnému se při výpočtu základu daně připočte k příjmu ze závislé činnosti nebo funkčnímu požitku i u zaměstnance, u kterého povinnost platit povinné pojistné zaměstnavatel nemá". Teď jsem z toho poněkud zmatený. Počítá se dohoda o provedení práce za závislou činnost? Vzhledem k tomu, že příjem a strženou zálohu na daň dokládám "Potvrzením o příjmu ze závislé činnosti", předpokládám, že ano. Jak je to ovšem potom se zmíněným pojistným? Mnohokrát děkuji za odpověď a vysvětlení celého problému. Dušek

povinnost podat přiznání

Daňové přiznání Můžete mi prosím napsat jak je to s mým daň.přiznáním pokud jsem leden až duben 2008 měla neschopenku a poté jsem pobírala PPM až do 2.1 2009.Odpočty na děti jsem u svého zaměstnavatele neuplatňovala.Mzdová účetní mi řekla že vůbec nemusím přiznání podávat. Děkuji

služební auto pro osobní potřebu

Jsem OSVČ. Mohu používat osobní automobil, který je v obchodním majetku i pro soukromé účely a pokud ano za jakých podmínek. Děkuji.

převod auta a DPH

Dobrý den, mohu se zeptat, jak naložit s DPH z automobilu, který byl pořízen FO a ten si ho uplatnil v roce 2008 v plné výši. V roce 2009 bude přecházet na s.r.o a vůz přehlašovat na novou firmu, která bude také jeho. Musí se nějakým způsobem vracet a znovu uplatňovat DPH, nebo to tak může zůstat. Vůz byl koupen na fakturu, není na leasing...Děkuji

danění příjmů z pronájmu

Dobrý den, prosím o Vaši odpověď z oblasti daně z přijmu. Starobní důchodce v roce 2008 měl kromě starobního důchodu příjem z nájmu /nájem pozemku/ par. 9 - Kč 14 003,- a dále příjem z prodeje pozemku Kč 6 800,- a prodeje železa do sběr. surovin Kč 75,-. Je tento důchodce povinen podat daňové přiznání za rok 2008? Děkuji Vám za Vaši odpověď.

ekologické daně

Dobrý den pane doktore, zajímá mě, jestli ekologické daně spadají pod nepřímé daně? Respektive jsou součástí spotřebních daní? děkuji za dotaz

základ daně

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu v oblasti daně z převodu z nemovitosti. Prodala jsem byt za 1 500 000 Kč přes realitní kancelář. Ve smlouvě je to ale napsané tak, že celková prodejní cena činí 1 590 000 Kč a skládá se 1/ ze 70 000 Kč, které byly složeny jako depozitum u RK (šlo o první část provize z celkových 90 tis. Kč) 2/ ze 1 500 000 Kč které budou zaplaceny na účet prodávajícího z hypotečního úvěru 3/ 20 000 Kč na účet RK z hypotečního úvěru (druhá část provize RK). Jde mi o to jestli při takovéto formulaci mám platit daň z převodu nemovitosti z částku 1,5 mil. nebo 1 590 tis. Kč? Předem děkuji za odpověď. J.Kožíšková

danění důchodu

Dobrý den. Můj roční st. důchod v roce 2008 byl o více než 15 tis. Kč vyšší, než limit 198 tis. Kč,takže rozdíl podléhá zdanění. Jiné příjmy nemám. Kam mám vepsat zdaňovanou částku, t.j. celkový roční důchod minus 198 tis. Kč? Do Přílohy č.2 na řádek 1? Děkuji, DH.

sleva na studenta

Dobry den. Chtel bych se zeptat ohledne danoveho priznani. Jsem student a mam zizk z pronajmu druzstevniho bytu. Mam nejake ulevy na danich? Jak se bude lisit moje danove priznani z pronajmu bytu od klasickeo DP z pronajmu nemovitosti kdyz by jsem student nebyl? (klasicke DP vyplnit umim, jen nevim kdyz jsem studnet). Jak bych mel postupovat? Dekuji. Havranek

povinnosti začínající OSVČ

Dobrý den. Jsem studentka a začala jsem pracovat jako vázaný pojišťovací zprostředkovatel. Od Statistického úřadu mám přidělené IČ a nic víc (živnost) zatím ke své práci nepotřebuji. Chci se zeptat, jaké povinnosti pro mne z takového podnikání plynou: kde a k čemu všemu se mám přihlásit/zaregistrovat (FÚ, ČSSZ, ...)? A jak je to pro mne se zálohovým placením sociálního a zdravotního pojištění (termíny, zjištění výše apod.)?

pojistné na SP a ZP

Jsem zaměstnanec, který si přivydělal asi 17 000Kč na IČO a předpoklad na 2009 je asi 50000Kč. Musím doplatit z této částky zdravotní a sociální pojištění? Z daňového přiznání nic takového nevyplývá. Ale letos je změna, tak nevím.