FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

pojištění na SP a ZP

Otec je starobní důchodce, ze závislé činnosti v roce 2008 mu zaměstnavatel platil soc. a zdravotní pojištění (mzdu měl vyšší než je min. mzda), mimo to pracuje jako osvč v oblasti herectví a měl za rok 2008 příjem nad 300tis. Jak je to s placením sociálního pojištění za rok 2008? Dle mých informací má povinnost platit soc. pojištění až od roku 2009. Musí letos platit min. zálohy, pokud nemusí podávat přehled za rok 2008? Letos v únoru se přihlásil na OSSZ. Děkuji

danění příjmů umělce

Jsem studentka vysoké školy,nemám živnostenský list a začala jsem koncem min.roku spolupracovat s divadlem jako herečka na "Smlouvu o umělecké splupráci". Za minulý rok jsem obdržela "Soupis honorářů" a nyní jak s úřady - finanční,sociální a zdravotní,když je za mě plátce pojistného stát? Stačí zdanit Přiznáním za min.rok?- mám se nejprve zaevidovat,ikdyž nejsem OSVČ. Honoráře se považují za závislou činnost nebo příjmy z podnikání?- který řádek v Přiznání? Poraďte prosím, jak mám postupovat.Děkuji.Vonšíková

účtování o inventurách zboží

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak mám zaúčtovat vyřazené zboží, inventární přebytek a manko v účetnictví. Děkuji za odpověď

vyplnění přiznání

Dobrý den, prosím Vás syn dělá výdaje procentem, v roce 2008 dostal dotaci od ÚP na nákup DrHM, vím, že se musí zdanit: l) výdaje % se počítají i z této dotace? 2) za rok 2007 mi vznikl přeplatek za SP a ZP, který jsem si nedal vyplatit, ale nechal jsem ho na zálohy roku 2008 (jsou různé názory na toto zdanění) Děkuji

Prodej pozemku

v roce 2007 jsem dostala darem pozemek,který jsem v roce 2008 prodala.Peníze jsem použila na stavbu rod. domu, musím peníze za pozemek dát do dp i když jsem peníze použila na stavbu domu. děkuji za odpověď

Archivace dokladů

Dobrý den, mohu se zeptat, jak dlouho archivovat doklady k daňovému přiznání u FO, není plátce DPH ani neměl mzdy , ale byl na něn uvalen konkurs, který k 21.1. 2009 byl ukončen? Děkuji předem za odpověď

Procento nezaviněného manka

Dobrý den, prosím o radu. Jak si má firma určit procento nezaviněného manka. Záleží to jen na ni nebo existuje nějaký limit, který nelze překročit. Podle čeho se má firma řídit.Jsme firma vyrábějíci nábytek. Jak vypočítat tzv. ztrátné. Potřebuji sestavit interní předpis ale nevím jak postupovat. A pokud si majitel urči nějaké procento, jak to potom obháji. Děkuji

Daň z příjmů na smlouvo o dílo

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jak je to s daněním u studentů VŠ.Jsem studentka VŠ a mám uzavřenou dohodu o díle, která je na určitou částku splatná na konci roku, např. 20 000Kč.Tato částka je mi měsíčně vyplácena formou záloh, dělá to přibližně 2 000Kč.Mohli b yste mi prosím poradit,jak a kde to mám hlásit, co se mi strhne atd?Děkuji

Prohlášení pro účely slevy na manželku bez vlastní

Dobrý den,o radu. Jsem doma s dvouletou dcerou a pobírám tedy rodičovský příspěvěk. Loni v říjnu se nám narodil syn a od října jsem pobírala PPM.Čáska PPM mi byla vypočítaná asi na 497 korun za den. Může tedy manžel nárokovat slevu na dani za manželku bez příjmů? A jesli ano,asi budu potřebovat pro manžela nějaké potvrzení,že. Vystaví mi ho zaměstnavatel? Děkuji moc Bartáková

Dobrý den, jsme tři majitelé nemovitosti ve které…

Dobrý den, jsme tři majitelé nemovitosti ve které zároveň bydlíme, a pronajímáme v přízemí dva obchody. Můžeme si do celkových nákladů zahrnout spotřebovanou energii, náklady na odvoz komunálního odpadu a vodného? Děkuji

Doplatek pojistného OSVČ

Dobrý den, jsem OSVČ a vedu daňovou evidenci. V březnu 2008 jsem doplácel zdravotní a sociální pojištění za rok 2007. Jedná se o nedaňový výdej dle platných pravidel v roce 2008? Nebo je to daňový výdej, když se to vztahuje k roku 2007? Čím se to řídí - zákon, vyhláška? Děkuji

Daň z příjmů OSVČ

Dobrý den,jsem OSVČ a vedu DE.Nejsem plátce DPH a mám pouze jeden bankovní účet,který používám jak pro podnikání,tak pro soukromé účely.1)Jelikož účet obsahuje položky,které se mého podnikání vůbec netýkají,mohu to provést tak,že si dám do příjmů jen ty platby, které se týkají úhrady faktur a připsané úroky. Do výdajů nezahrnu žádné položky za vedení účtu.Nebo musím zaúčtovat úplně všechny částky z výpisu např.jako nedaňový výdaj,osobní spotřebu....??? 2)Musím uhrazené zálohy na ZP a SP v DAP uvést do Přílohy č.1 tabulka E jako částku zvyšující hospodářský výsledek a nebo stačí,když si je nezahrnu do daňových výdajů??? Děkuji moc,nashledanou.

Příjmy z pronájmu

Jsem OSVČ a v DP také uvádím nájem z polí z družstva. Je to 7368 Kč, z toho zaplatím daň z pozemků 3317 Kč. Jak mám postupovat při vyplňování př.č.2 §9, aby základ daně byl pro nejvýhodnější ? Děkuji

Životní pojištění - DPFO

Dobrý den, 31.10.08 jsem vypověděla životní pojištění u ČSS /od počátku pojištění jsem využívala odpočtu v DP/ , naspořené peníze jsem nevybrala, ale vložila do výhodnějšího životního pojištění taky u ČSS. V zaslaném potvrzení za r. 08 o zaplaceném pojistném mám vyšší částku /ta vznikla převodem již naspořených peněz/, jak mám postupovat při vyplnění ř. 49 DP? Děkuji

Sleva na manželku OSVČ bez vlastních příjmů

Chtěl bych využít na manželku OSVČ za rok 2008 odpočet 24 840Kč, nedosáhla příjmu 68 000 Kč. Byla často nemocná, měla příjem z podnikání, nájemné z polí. Takže příjem budu čerpat z DP ř.45 základ daně + vyplacené nemoc. dávky /jiné příjmy neměla/ a když součet nepřesáhne 68 000 Kč, mohu použít na ni odpočet 24 840 Kč ?

Živnotní pojištění - DPFO

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené, minulý rok jsem zrušila život. pojištění a bylo mi vplaceno odbytné. Zároveň jsem uzavřela novou životní pojistku. Je mi jasné, že zrušenou pojistku musím dodanit. odpočty za všech 5 let mám sečíst a uvést jako příjem podle §10? Jak to mám doložit k DP? Stačí čestné prohlášení s odkazem na minulé DP? Mohu si zároveň odečíst novou pojistku ve výši asi 20000 a ještě slevu na sebe jako poplatníka ve výši 24840? Nemám žádný jiný příjem, jen mateřskou. Děkuji za odpověď. Jana K.

Roční zúčtování DPFO

Dobry den, obracim se na Vas s nekolika dotazy v oblasti rocniho zuctovani dane 2008: 1) v prubehu roku 2008 nastoupila Slovenka na hlavni pracovni pomer. Pred nastupem v 2008 nemela zadny zdanitelny prijem. Je tedy mozne v ramci rocniho zuctovani uplatnit slevu na dani za poplatnika za cely rok (12x2,070) nebo jen za obdobi, kdy byla u nas zamestnana? 2) zamestnankyne byla k 01/01/2008 na rodicovske dovolene, v prubehu roku nastoupila na materskou dovolenou, po ukonceni materske probehla vyplata naroku na dovolenou a pote zamestnankyne nastoupila na rodicovskou dovolenou, kde je take ke konci roku 2008 (toto vse probehlo v prubehu roku 2008). Je mozne pripravit pro tuto zamestnankyni rocni zuctovani dane za rok 2008? Pokud ano, budou se k prijmu za nahradu za dovolenou zahrnovat také prijmy za materskou (PPM) a rodicovskou dovolenou? 3) rodicovska dovolena X materska dovolena – kdy se jedna v prijem a kdy o davku? 4) zamestnanec mel manzelku v prubehu celeho roku 2008 na rodicovske dovolene (nemela zadny zdanitelny prijem, pouze pobirala davky za rodic.dovolenou). Muze si tento zamestnanec v ramci rocniho zuctovani uplatnit narok za manzelku (12x2,070)? 5) dne 16/02/2009 uplynul termin pro podani zadosti o provedeni rocniho zuctovani spravcem dane – zamestnavatel, pokud bude provadet rocni zuctovani svym zamestnancum, mel toto nahlasit svemu FU? Prosim o informaci, ceho se tyka tato zadost. Predem dekuji za odpoved.

Příjmy ze zahraničí - DPFO

Dobrý den, prosím o radu: OSVČ žijící a podnikající v Belgii (na živn.list ČR), s bydlištěm v ČR, má příjmy v EURO. Zdrav.a soc.poj. platí v ČR. Je daň.rezidentem ČR a přiznání podá v ČR? Jaký kurz použít k převodu na Kč? Může uplatnit základní slevu na poplatníka? Existují další "odlišnosti" při vyplňování DPFO (přílohy)? Děkuji předem za odpověď. V.Zettelmannová

Dobrý den,prosím Vás jsem OSVČ a jsem přihlášen k…

Dobrý den,prosím Vás jsem OSVČ a jsem přihlášen k nemocenskému pojištění.Jak je to v případě,když onemocním,budu si muset hradit po dobu nemoci zálohy na zdravotní a sociální pojištění?? Děkuji za Vaši odpoveď.

Sleva na manželku bez vlastních příjmů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co má manžel vyplnit v kolonce 65a ( týká se o údaje o manželce ), když jsem na rodičovské dovolené a měsíčně pobírám 7600,- Kč Děkuji Tulková