FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vystavení dokladu

Stal jsem se plátcem DPH od 10.3.09. Mám účtovat DPH ke službám. které jsem poskytl do tohoto datumu a budu je fakturovat po tomto datumu?

sleva na poplatníka

Dobrý den,tento dotaz jsem Vám už psala, ale zapomněla jsem uvést, že měsíční hrubý příjem z DPP je 5tis.Kč. Jsem na MD,od 7.08 pomáhám na DPP střídavě u dvou firem(7.08 firma A,8.08 firma B,9.08 firma A atd.) a tak tomu bude i v roce 2009. V roce 2008 jsem nepodepsala prohlášení-tudíž zam.odváděl srážkovou daň, jak to mám udělat v roce 2009,abych si mohla uplatnit odpočet? Díky

změna údajů

Dobrý den, pokud změním místo firmy (jiný kraj), jaká je lhůta pro nahlášení na změny na FÚ a je problém v tom, když změna sídla je např 15.3. a pošlu např. přiznání k DPH za březen, případně duben ještě původnímu FÚ? Kde najdu tyto termíny? Děkuji

falešné doklady

Dobrý den, mám podezření, že můj zaměstnanec mi občas předkládá ve vyúčtování služební cesty falešné účty za ubytování. Domnívám se, že je spojen s ubytovatelem, který mu toto jednání kryje. Nejedná se sice o příliš vysoké částky, přesto bych se rád zeptal, jestli je nějaká možnost, jak identifikovat rozdíl např. porovnáním zaplacené/vrácené DPH apod. Děkuji.

výdaje procentem

Uplatňuji výdaje procentem z příjmů. Dostala jsem vratku přeplatku ze soc. a zdr. pojištění. Má být uvedena na řádku 105 přílohy 1? Počítá se paušál ze součtu řádků 101+105, nebo jen ze 101? A následně v přehledech ( soc. a zdr.) co uvádím do příjmů ze sam. výděl. činnosti? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

vyplnění přiznání k DPH

Dobrý den. Na internetových stránkách jsem našel Vaši firmu a tímto bych chtěl poprosit o zodpovězení účetního dotazu. Fyzická osoba /OSVČ/, plátce DPH, vede daňovou evidenci, účtování pomocí software Pohoda, obchod s ojetými osobními vozy, zprostředkování prodeje automobilů, výkup automobilů a navíc zprostředkování úvěrových smluv, za které se fakturuje provize za finanční služby osvobozené od DPH dle §51 a §54 . 1.Je správné členění DPH "Uskutečněná plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet" ,které se projeví v daň. přiznání DPH na řádku 50 u faktur za finanční služby při zprostředkování úvěrů? Je správné všechna přijatá plnění /režijní výdaje za telefon, elektriku,opravy automobilů, reklamu/ krátit koeficientem DPH? 2. Autobazar vykoupil ojeté osobní auto od fyzické osoby /nepodnikatel/ registrované v české republice. . Při prodeji osobního ojetého automobilu, autobazar používá "zvláštního režimu § 90" kde DPH vypočítá pouze z obchodní přirážky /příklad. nákupní cena 100000,- kč, prodejní cena 120000,-Kč, obchodní přirážka 16806 +3194 Kč DPH – řádek 1 v Přiznání DPH/. Jedná se o to, s jakým členěním DPH se zaúčtuje částka, která se rovná pořizovací ceně za vozidlo /100000,-Kč/ jestli "Ostatní osvobozená plnění s nárokem na odpočet daně" - projeví se v zápisu v Přiznání k daňi.z přidané hodnoty na řádku 25 a nebo "Ostatní osvobozená plnění s nárokem na odpočet daně -nezapočítat do koeficientu" - ty se zapíší na řádek 25 a 51 v Přiznání DPH. Tento zápis má vliv na výši vypořádacího koeficientu. Co je správné? Pošlete mi prosím cenu za odpovědi a číslo účtu na který mám zaslat finanční částku. Předem Vám děkuji Karel Špaček

sleva na poplatníka

Dobrý den, chci se zeptat . Budu podávat přiznání k dani z příjmů za moji babičku, ketrá je důchodce a má příjmy pouze z pronájmu nebytových prostor. Můžu uplatnit i u ní slevu na poplatníka? Děkuji za odpvěĎ.

auto pro soukromé účely

Dobrý den, možná bude platit odpočet DPH u osobních aut od dubna 2009. Klient uvažuje o koupi a vložení do OM firmy. Jak to bude s DPH, poku bude toto auto používat i pro soukromé účely? Také jsem slyšela, že se změní doba odpisování na 2 roky pro os. auta, co je na tom pravdy? A jak je to s povinností vést knihu jízd? Děkuji.

alko nápoje

dobry den, chtela jsem se zeptat, zda je mozne z firmení pokladny platit i občerstvení ALKO. Samozrejme, ze se jedna o nedanovy naklad. Dekuji za odpoved

falešné doklady

Dobrý den, mám podezření, že můj zaměstnanec mi občas předkládá ve vyúčtování služební cesty falešné účty za ubytování. Domnívám se, že je spojen s ubytovatelem, který mu toto jednání kryje. Nejedná se sice o příliš vysoké částky, přesto bych se rád zeptal, jestli je nějaká možnost, jak identifikovat rozdíl např. porovnáním zaplacené/vrácené DPH apod. Děkuji.

výdaje procentem a sleva na poplatníka

ostatní příjmy : mohu uplatnit výdaje % (80%),jestliže se jedná o zemědělské dotace přiznávané v oddílu ostatní příjmy dle § 10? Vztahuje se na mne sleva na poplatníka ?Jiný příjem za rok 2008 jsem neměl,byl jsem evidován na úřadu práce a podnikání(samostatně hospodařící rolník) jsem zrušil v roce 2007.

falešné doklady

daňové výdaje

Dobrý den, jsem dopravce, plátce DPH. Přpravoval jsem zboží do Bulharska a mám nějaké výdaje (PHM, dál.známky,admin.popl. atd.), nechci z těchto dokladů vracet DPH z Bulharska,Maďarska,Rumunska - admin.zátěž, mohu tyto výdaje uplatnit v plné výši i s DPH do účetnictví,nebo jen bez DPH?? Děkuji za odpověď a přeji kárný den.

podání přiznání

Dobrý den, jsme občanské sdružení založené v listopadu loňského rku. Za dobu existence naší PO jsme obdrželi nepeněžní dar v hodnotě 73000kč. jiné příjmy jsme neměli, jen drobné výdaje. Dar jsme na začátku roku registrovali. Jsme povinni podávat daňové přiznání?děkuji za odpověď.

daňové výdaje

Dobrý den, právě pracuji na svém daňovém přiznání. Jsem zaměstnán a zároveň i podnikám v zemědělské výrobě. V loňském roce jsem podával prvně daňové přiznání a výdaje jsem udával procentně. Letos by pro mne bylo výhodnější uvést výdaje dle skutečnosti. Ovšem nevím, zda si mohu uplatnit výdaje jako je zasklení oken u maštale nebo koupě ND na traktor, když nemám nic z toho v majetku podnikání. Děkuji za odpověď Houska

sleva na manželku

Mám manželku cizinku, která má zde trvalý pobyt. Je bez příjmů. Nemá přiděleno rodné číslo. Mohu na ni jako OSVČ uplatnit slevu na dani za manželku?

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, mám úvěr na byt stavební spopoření od 4/08, byt os.vl., výpis z katastru nem. je na mé jméno, úvěr na mé jméno, v zakoupeném bytě bydlím, ale trvalé bydliště más stále u rodičůa bytě není hlášen nikdo trvale. Účetní od zaměstnavatele mi zavolala,že mi daně nemůže uznat, jelikož v bytě nemám trvalé bydliště a mám si dojít na fin.úřad zajistit si daň z příjmu sama. Všechny mé podklady má u sebe účetní a mé daňové přiznání má také u sebe, které jsem podepsala. Chtěla bych se zeptat, zda má účetní pravdu,že díky místu trvalého bydliště mi nemůže daně od zaměstnavatele vyplatit? Děkuji za vaši odpověď.

zálohové faktury

Dobrý den, mám dotaz ohledně účtování zálohových faktur. V praxi je běžné, že se o zálohových fakturách (např. předplatné časopisů) účtuje (MD 314 / D 321), po obdržení konečného vyúčtování se buď zaplatí doplatek nebo je vrácen přeplatek. Dočetla jsem se, že tento postup je nesprávný, zálohové faktury nejsou daňovým dokladem, měly by se evidovat, ale ne účtovat o nich a účtování provést na základě konečného vyúčtování. Z jakého zákona / vyhlášky toto vyplývá? Jak by se mělo správně účtovat o zálohových fakturách? Děkuji.

sleva na poplatníka

Dotaz: Dobrý den, nejsem OSVČ a nemám jiný příjem než z pronájmu, nejsem student ani důchodce. Mohu v daňovém přiznání na sebe uplatnit slevu na poplatníka 24.840,-? Děkuji. Odpověď: Ano. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Moc děkuji za Vaši odpověď a ještě prosím Vás upřesnění, vztahuje se tato sleva i na tutéž osobu s tím, že osoba neplatí Zdrav.P a SP ? Srdečně díky. R.J.

podání přiznání

Zajímmá mě, zda mám povinnost podat přiznání k dědické dani i v případě, že jsem dědicem zařazeným do 1. skupiny a zděděný majetek tedy dani nepodléhá.Pokud ano, vzniká tato povinnost až po zápisu nabytých nemovitostí do katastru nebo do měsíce po právní moci rozhodnutí, kterým bylo skončeno dědické řízení? Děkuji Sutnarová