FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňové náklady

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s daňovou uznatelností výkonových odpisů? Jsou či nejsou daňově uznatelné. Děkuji

přeplatek na dani

Tento rok jsem dokončil večerní studium, které trvalo 30 měsícú. Toto studium jsem si hratil měsiční částkou 1700Kč. Mám dotaz, jestli je možné žádat zpětně o vrácení daně. Předem děkuji.

paušalizace náhrad

Dobry den, prosim o´radu, zda je mozne delat pro obchodaky vyplaceni cestovnich nahrad pausalem. Konkretne se bude jednat z 90% o stravne. Maji vypsane cestaky za 1.q. z toho bych spočítala průmer a dala jako nezdanitelnou částku ke mzde. Pro nas beru danovy naklad. Pokud si dame do smernice, je mozne pouzivat i tu nejvyssi možnou sazbu tuzemského stravného ? dekuji za odpověd

odpisy majetku

Dobrý den, jsem OSVČ finanční poradce,a kupuji nové osobní auto,které vkládám do podnikání jako obchodní majetek.Můžete mi prosím napsat jak budou vypadat odpisy u osobního auta,když platba za auto bude při nákupu 350000,-Kč letos a druhou polovinu 350000,- příští rok?.Tak je to ve smlouvé při nákupu vozu.Do jaké odpisové skupiny osobní auto patří a na jak dlouho je odpis při těchto platbách?Za jak dlouho mohu toto auto prodat aníž by se mě týkalo nějaké dodanění?Děkuji

spolupráce s manželem

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující: Manžel koupil, jako OSVČ vedoucí daňovou evidenci, v loňském roce nemovitost, kterou si vložil do obchodního majetku. Je plátcem DPH. Nemovitost chceme pronajímat, veškeré výdaje spojené se zařízením domu i odpisy manžel uplatňoval ve své daňové evidenci. V současné době jsme se rozhodli, že se o nemovitost budu "starat" já, manžel má své další podnikatelské aktivity. Jakým způsobem lze "převést" příjmy z pronájmu této nemovitosti na mě (mám si zažádat o ŽL nebo je výhodnější pronájem dle par.9 zákona o daních z příjmů)? Jak se vyrovnat s výše popsanou skutečností, kdy je manžel plátce DPH, veškeré výdaje spojené s pořízením a zařízením nemovitosti má ve své daňové evidenci, já plátce DPH nejsem ? Můžete mi poradit jak máme postupovat? Mockrát děkuji za opověď.

DPH z benzínu u vozidla z půjčovny

Dobrý den,jsme s.r.o.pokud si půjčíme auto z půjčovny,mohu si uplatnit z benzínu který projedu DPH(auto mi nabourali a nájem a škodu platí pojišťovna)musím zaplatit silniční daň?Děkuji předem za odpověď.Brno

pojištění způsobené škody

Dobrý den,jsme stavební firma,občas se stane při naši práci,že poškodíme něco na domech,bytech.Zařídili jsme si pojištění firmy na naši činnost.Mohu dát pojištění firmy do nákladů.Který zákon se k tomu řadí.Děkuji za odpověď.

příjmy z pronájmu

Dobrý den, v nedávné době jsem zrekonstruoval byt v osobním vlastnicví a rád bych jeden pokoj příležitostně krátkodobě pronajímal turistům. V tomto bytě současně bydlím. Mohu tyto příjmy zdanit jako příjem z pronájmu podle paragrafu 9, nebo potřebuji živnostenský list na ubytovací služby a musím ho danit jako příjem z podnikání podle paragrafu 7? Jsem OSVČ a tento příjem je pro mě vedlejší. K ubytování neposkytuji žádné další služby

daňová povinnost u věcného břemene

Dobrý den, maminka mi chce darovat dům, který vlastní již více jak třicet let. V darovací smlouvě chceme uvést věcné břemeno - doživotní užívání nemovitosti. Domnívám se, že jde o bezúplatné břemeno. Darovací daň i daň z převodu nemovitosti bychom jako I. skupina platit neměly. Je nějaký rozdíl v těchto daních, když je nebo není na smlouvě uvedeno bezúplatné břemeno? Děkuji.

daňová povinnost

Dobrý den, zajímá mě rozdíl ve výši zdaňení příjmu z pronájmu, který přiznává s.r.o. a daňením stejného příjmu jako fyzická osoba. děkuji PK

daňová povinnost

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem na daň z nemovitostí, od r2003 mám trvalý pobyt v novostavbě (kolaudace r 2003), byt v mém osobním vlastnictví. Neplatila jsem daň z nemovitostí - byt byl osvobozen. Náhodou jsem se dozvěla, že toto už neplatí. Prosím o Vaši informaci, zda musím platit daň z nemovitosti. a od kdy je toto v platnosti. Děkuji Iva Kosíková

osobní vklad do podnikání

Dobrý den! Navazuji na již zodpovězený dotaz: Přítel od dubna podniká a vede si příjmy a výdaje v daňové evidenci. Žádný oficiální vklad nevložil, měl však výdaje, které nevím jak zpětně od dubna zaúčtovat. Vím, že potřebuje svůj podnikatelský účet. Potřebuju však vědět jak mám zaúčtovat zpětně ty výdaje za ten první měsíc, kdy nevložil oficiální vklad a neměl žádný účet pro podnikatlské účely

prodej dědictví

Jsem dědicem jako nepříbuzný na základě závěti. Předmětem dědictví je družstevní byt, tedy členství v družstvu. Jak se stanoví hodnota dědictví a kolik činí dědická daň? Pokud bych chtěl tento byt (členství v družstvu) vzápětí prodat, platí se daň z příjmu z rozdílu prodejní ceny a ceny definované pro dědické řízení nebo jakým způsobem?

daňová povinnost

Dobrý den,chci se zeptat.Prodal jsem svojí 1/2 nemovitosti a nevím,z jaké částky budu platit daň z prodeje.Odhad zněl na celkovou částku za nemovitost 500000,-,tudíž moje polovina měla odhadní cenu 250000,-.Budu platit daň z celé odhadní částky,nebo z její poloviny?

oprava přiznání

Dobrý den, v letech 2002 - 2010 jsem pravidelně podával daňové přiznání.Protože jsem vykonával při zaměstnání živnost, součástí přiznání byl i výpočet dílčího základu daně příjmu z podnikání (příloha č.1 DAP). Výdaje jsem uplatňoval procentem z příjmů. V letech 2002 - 2004 jsem však na řádku 103 přílohy 1 neuplatnil zaplacené pojistné. Mohu tak ještě učinit dodatečně ? L.Štamposký

doklad o plnění

Dobrý den, prosím Vás, mám dotaz. Mám e-shop (samozřejmě mám řádnou živnost, jsem registrován u f.ú. apod.) a chci prodávat přes internet zboží. Nejsem plátce DPH, ale na podnikání mám založenou obch. společnost - s.r.o., účtuji tedy v podvojném účetnictví (resp. se to učím). Jaké mám vystavovat doklady - účtenky, paragony (nejsem platcem DPH!) za prodané zboží - zejména tedy při osobním odběru zboží zákazníkem? Musím vystavovat zjednodušený či běžný daňový doklad - nebo to je povinnost pouze plátců DPH? Jaké má mít moje "účtenka" náležitosti, aby si ji mohli případně moji zákazníci dát jako "doklad" do nákladů (pokud se na jejich straně bude jednat o daňově uznatelné náklady)? Někdo mi také říkal, že ani nemohu vystavovat zjednodušený (příp. běžný) daňový doklad, když nejsem plátce DPH. Mohu vystavovat faktury a bude se jednat v případě mých faktur o daňové doklady? Děkuji.

vklad auta do majetku

Dobrý den,chci se zeptat jaký způsobem bude probíhat vklad osobního aut.jednatele společnosti do s.r.o.Tudíž jednatel vloží svoje osobní auto do své společnost s ručením omezeným,kde je jako zaměstnanec.Děkuji

daňová povinnost

Dobrý den, platím hypotéku třetím rokem kdy končí fixační doba.Je pravda, že s koupí více nemovitostí se do pěti let prodejem těchto nebo jen jedné nemovitosti platí 15% daň z prodeje? Po pěti letech se prý platí jen 7% Děkuji Nikola

daňová povinnost

Dobrý den, při prodeji hypotéky na byt, který vlastním teprve rok, budu nucen zaplatit daň z nemovitosti?

druh účetnictví

Jaké se musí vést u domu společenství vlastníků o 5 bytocých jednotkách. Musí být podvojné nebo stačí jednoduché. Děkuji Jan Hanák