FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Daň z příjmu u prodeje nemovitosti

Dobrý den, moje máma bude prodávat nemovitost - restauraci. V roce 1992 získala v restituci 25% z celého domu, ve kterém je restaurace. V roce 2014 se domluvila s ostatními majiteli domu na tom, že část svého podílu v domě si vybere ve formě 100% podílu na vlastnictví restaurace. Jak je to s placením daně z příjmu při prodeji nemovitosti restaurace, když tuto nemovitost vlastní asi od roku 1992 jen z 25% a od roku 2014 jí vlastní 100%? V roce 2014 jí získala za cenu 3 mil. Kč, které fyzicky neplatila, jelikož to bylo v rámci vyrovnání jejího 25%ního podílu v domě. Platí i tady, že je vlastníkem již 5 let a tudíž daň neplatí, nebo platí poměrnou část např. 75% ze 3/5? Předem děkuji za odpověď.

Rozdílné podnikání manželů

Mam cestovni agenturu, kde nejsem platcem DPH a manzel ma pension, kde je platvem DPH. od roku 1992 mame notarsky zuzene spolecne jmeni manzelu s tim, ze si muzeme fakturovat.Moje cestovni agentura spolupracuje s cestovnimi kancelaremi a subjekty (u nas i na Slovensku), kterym vystavuje faktury bez DPH a pak ubytovava hosty v pensionu manzela, kteremu plati jen urcitou castku z teto sumy (z teto castky on odvadi DPH) a zbytek si nechava jako svou provizi.Manzelovi tak vznika narok na odpocet. Takto to delame mnoho let, nyni (p zavedeni kontrolniho hlaseni) byl manzel z FÚ upozornen, ze ma vysoky preplatek, aby dolozil faktury. Muj dotaz tedy zni: Nedelame nic nezakoneho, vsechny platby mame priznane, ja danim vsechny prijmy, na platby memu menzelovi vystavuji faktury nebo hotovostni danove doklady, z kterych on odvadi DPH. Je nekde urceno, v jake procentualni vysi muze byt maximalni vyse provize (ponechavam si ji ve vysi 50 - 80%, protoze manzel podnika v mem dome). Mohu tato fakta napsat na FÚ a dolozit fakturami, aniz bych mela nejaky problem? Diky za info.

Mezinárodní příjmy a daňové přiznání

Dobrý den, jsem OSVČ, českým rezidentem a poskytuji služby do Německa. Mám tedy tuzemské i zahraniční příjmy. Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem mám danit zahraniční příjmy? Nejraději bych je danil jen v ČR, mám vyřízený domicil, na německém FÚ jsem evidován, vypsáno plno formulářů, jde to? A jak mám tyto příjmy zohlednit a rozlišit v daňovém přiznání? Jde mi o DPH, slyšel jsem, že do obratu pro účely DPH se započítávají jen příjmy z tuzemska, tak aby mě český FÚ díky daňovému přiznání nenaháněl, že nejsem registrovaný jako plátce DPH v nevědomí, že jen kvůli příjmům ze zahraničí mám obrat nad 1 mil. Kč. Děkuji!

Zaměstnanec s příjmy na burze

Dobrý den, jen bych Vás rád požádal o radu ohledně placení daně z příjmu.Jsem zaměstnanec a ve svém vlastním volnu se věnuji spekulacím na burze./Forex/ Jak je to s placením daně z teto činnosti?Děkuji a přeji hezký den Libor

Příjmy z ČR a Německa

Dobry den pracoval jsem v CR do 31.8.16 a potom jsem nastoupil do nemecka a zajimalo by mne jak mam udelat dane z prijmu.dekuji za odpoved a za radu.

Darování nemovitosti

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. V roce 2007 jsme si koupily byt v osobním vlastnictví, byly jsme 2 majitelé a každý má 50 % podíl nemovitosti. Na konci roku 2008 však náš vztah skončil. V letošním roce, jsme se dohodly na přepsání 50 % podílu druhého majitele nemovitosti pouze na mne, takže budu mít všech 100 % nemovitosti. Bude to formou darovací smlouvy, kterou nám vypracoval právník. Chtěl bych se zeptat, jestli budu platit nějakou daň z daru z těch 50 % nemovitosti druhého majitele resp. majitelky. Děkuji za odpověď.

Pronájem a daňové povinnosti

Dobrý den, vlastním spolu s otcem byt, který od července pronajímáme. Já vlastním 1/4 a otec 3/4, oba jsme pracující. Jak to bude v našem případě s daní z příjmu z pronájmu? Celý výše nájemného jde na účet otce a můj podíl mi nevyplácí. Budeme tento příjem danit oba dle podílu na bytu nebo může příjem z pronájmu zdanit celý otec a mě napíše prohlášení, že příjem daní celý on? Chtěli bychom danit paušálem, odečítají se z přijatého nájmu ještě nějaké částky? Předem děkuji za odpověď.

Dar synovi

kdyz s.r.o. jehož jsem majitelem, převedu toto s.r.o. na mého syna darem, jaké platby z hlediska dani vzniknou mne a jaké synovi?

Daňové povinnosti

Přerušil jsem živnost, nejsem evidovaný na PU, platím si sám ZP. Napsal jsem článek pro jeden časopis a chtějí po mě fakturu na 3.500 Kč, jako odměnu za něj pro mě. Jaký doklad mám vystavit a jak ho zdanit? Děkuji

Nárok na školkovné

Hezký den, ráda bych se zeptala, zda existuje nějaká možnost odečíst si školné na soukromé středí škole u 17-ti letého syna. děkuji za odpověď. M.

Příjmy z více zemí EU

Dobrý den, Od 4.10 jsem zaměstnán v Německu jako zaměstanec u jedné firmy.Bohužel jako servisní technik budu cestovat po Světě a v Německu budu trávit max. několik týdnů ročně.Problém je,že chtějí abych platil daně v ČR (zde budu tak 3 měsíce v roce) ale to se mi nevyplati,jelikož k platu dostanu každý měsíc diety (záleží na zemi) a když bych to musel danit v ČR, tak se dostanu daleko nad 6000 Euro mesíčně a to už se nevyplati.Je možné oddělit diety od platu a neplatit za ně daň ? Přece jenom jsem zaměstanec v Německu a tam jsou jiné podmínky... Děkuji.

Výnosy doplňkového penzijního spoření a zdanění

Platí obě sdělení? 1. „V případě, že se chce člověk vyhnout dani z výnosů u nového doplňkového penzijního spoření, tak je od 1. ledna 2016 umožněno zvolit si délku výplaty prostředků z fondu na minimálně 10 let. V takovém případě nebude klient platit žádnou daň z výnosu,“ říká Jiří Pech. 2. Pokud je klientovi více než 60 let, tak si pak stačí zvolit výplatu dávek na dobu delší než tři roky a daň z příspěvků zaměstnavatele platit nebude,“ dodává Jiří Pech.

Darování nemovitosti a osvobození od daně

Dobrý den, nemovitost má 3 spolumajitele, každý z nich vlastní ideální 1/3 a jsou v přímé dědické linii. Spolumajitelé se dohodli na vyrovnání tak, že dva z nich darují za úplatu každou svou 1/3 třetímu spolumajiteli a nemovitost pak bude v jeho výhradním vlastnictví. Dotaz zní, jaké daně se z takového počinu odvádí a v jaké výši? Darovací, daň z prodeje nemovitosti (platí budoucí vlastník?), daň z příjmu (platí ti, kteří se nemovitosti za úplatu vzdávají?). Je darování za úplatu, i když v přímé linii, vlastně prodej/nákup? Předem děkuji

Prodej pozemku a daně

Dobrý den, otec před rokem zdědil pozemek (1/3 pozemku), který by po dohodě prodal městu. Jaká práva a povinnosti s prodejem z toho vyplívají? Bude muset zaplatit nějakou daň (popř. kolik procent z prodeje) či podat daňové přiznání? Děkuji za odpověď

Podání daňového přiznání

Dobrý den, po celý rok až do 30.září 2016 jsem byla zaměstnaná (smlouva na dobu neurčitou). 12.října odlétám na rok do zahraničí. Jak to bude s daňovým přiznáním za rok 2016? Daňové přiznání za mě udělá můj bývalý zaměstnavatel nebo budu muset řešit daňové přiznání ze zahraničí přes datovou schránku? Děkuji za odpověď.

Darování a daň z nabytí nemovitých věcí

Dobrý den, prosím o radu. V rámci vypořádání SJM po rozvodu vyplácím manžela částkou 500 tis.,ošetřeno smlouvou o vypořádáni SJM. Bývalý manžel mi, dá se říci na oplátku, přenechává svou polovinu rod. domu pořízeného během manželství (druhá polovina je má dle SJM) a pozemek, na němž daná nemovitost stojí, který bývalý manžel zakoupil ještě před vznikem manželství, je tedy jeho výlučným vlastnictvím. Jak nejlépe postupovat? Co je pro mě z hlediska daní nejvýhodnější? Kupní smlouva na symbolickou částku či smlouva darovací. Budu platit daň z nabytí nemovitosti a daň z příjmu, pokud mi tato nemovitost bude darována bývalým manželem? Děkuji za odpověď.

Věkový limit pro daňové zvýhodnění

Dobrý den, je mi 26, studuji v magisterském programu a zároveň podnikám jako OSVČ. Má v takovém případě ještě jeden z rodičů nárok na slevu na dani? Děkuji za odpověď.

Příjmy pro daňové přiznání

Dobrý den. Fakta: Zaměstnanec s příjmy ze závislé činnosti, hrazeny zálohové daně v termínech a provedeno roční zůčtování a vrácení přeplatku (klasika zamněstnání). Zaměstnanec prodal nemovitost a zaplatil daň z převodu z nemovitostí. (Nedodržel 5-ti letý test pro osvobození). Podal pozdě řádné DAP, ve kterém mu vznikla daňová povinnost VČETNĚ té ze závislé činnosti, která je výchozí pro správce daně při výpočtu pokuty za pozdní podání DAP a pro výpočet úroku z prodlení. Neměl by ale správce daně vycházet pouze z rozdílu mezi zálohovou sraženou daní ze závislé činnosti a daové povinnosti z prodeje nemovitosti? Děkuji.

Odpisy u příjmů z pronájmu

Dobrý den. Zdaňování příjmů z pronájmu (§9 zákona o dani z příjmů): Mimo příjmů ze závislé činnosti mám příjem z pronájmu vlastní nemovitosti. V případě, že bych ke zdaňovaným příjmům uplatňoval výdaje ve skutečné výši, mohu uplatnit např. i odpisy technického zhodnocení zrekonstruované nemovitosti, když není vlastně vložena do mého "obchodního" majetku, když nejsem OSVČ? Děkuji za radu.

Podepsání prohlášení k dani

Dobrý večer, chtěl jsem se na něco zeptat. V květnu jsem udělal maturitu, ale bohužel jsem se nedostal na VŠ. Mám prilezitostni brigády. Zajímalo by mě, jestli můžu podepsat růžové prohlášení ještě v září. Děkuji J.