FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jako firma si chceme stanovit vnitropodnikové…

Jako firma si chceme stanovit vnitropodnikové směrnice. Co vše upravují? Můžeme si stanovit pevný kurz (DEM,EUR) pro pokladnu, vydané,došlé faktury, a zúčtovací konta? Stanovuje se kurz průměrem, z předešlých měsíců? Děkuji

FO (OSVČ)účtuje v JÚ, plátce DPH. Od března začne…

FO (OSVČ)účtuje v JÚ, plátce DPH. Od března začne pracovat v spol. s.r.o.. Ve svém účetnictví si do konce února účtoval výdaje za mobil. telefon do nákladů. Podn. činnosti k 1.3. přerušil a k 31.12. ji chce ukončit. Byla uzavřena smlouva mezi pracovníkem (OSVČ) a spol. s.r.o., že od 1.3. bude využívat mobil. telefon pro účely práce v s.r.o. K 30.9. bude hodnota provolaných hovorů přefakturována na s.r.o. (k 30.9. ukončena smlouva s operátorem, přechod k jinému, faktury již na s.r.o.) Jedná se mi o přefakturaci výdajů na telefon u OSVČ, plátce DPH. Při účtování v pen. deníku, DPH z Pfa nebylo uplatňováno. Bude přefakturována přesná část provolaných hovorů. Je možno postupovat dle § 14 odst. 12 zákona o DPH: \\\"v případě, že plátce neuplatnil nárok na odpočet daně u služeb, není při přeúčtování povinen uplatnit daň na výstupu, pokud požaduje úhradu od jiných osob max. ve výši pořiz. ceny\\\"? Předem děkuji za odpověď.

UMĚLEC v ZAHRANIČÍ

Jsem zprostředkovatelem vystoupení českého umělce u zahraničního pořadatele. Podle smlouvy o zamezení dvojímu zdanění musí být příjem umělce zdaněn v zemi, kde vystupuje (SRN 25%+ 1.375%, Rakousko 20%), ale příjmy podniků tedy i zprostředkovatele jsou zadněny v zemi sídla - ČR. Lze částku za vystoupení nazvat (celou nebo drtivou část) jako náklady zprostředkovatele tedy dovést do ČR bez zdanění a pak umělci vyplatit ve formě maximálního stravného a kapesného? Děkuji za odpověď, se srdečným pozdravem, Jiří Voborský

Vařazení počítače z obchodního majetku

Prosím o radu jak postupovat, když chce podnikatel vedoucí jednoduché účto převést již odepsaný osobní počítač do osobního užívání. V jaké ceně ho převádí (je třeba ocenění?) a co programy? Ty je třeba také převést a v jaké ceně? Velice děkuji za odpověď a fandím Vám.

Restruktiralizace

Při poslední analýze ve společnosti, jsme dospěli k závěru, že je nutno udělat restruktualizaci společnosti. Který z českých subjektů se touto problematikou zabývá a je k tomu schopen zajistit servis?

Prosím o odpověď na následující dotaz: …

Prosím o odpověď na následující dotaz: Podnikatel koupil přívěsný vozík v květnu 1999 od Autobazaru kupní smlouvou, v níž bylo uvedeno, že smlouva je zároveň přepravním dokladem a do 5 dní musí být vozík přihlášen na dopravním inspektorátu, kde mu vydají technický průkaz. Prodávající původní vlastník však vozík odhlásil až v prosinci 1999 a autobazar poskytnul technický průkaz policii až v únoru 2000 a nabyvatel vozík přihlásil až v březnu 2000. Jakým způsobem vložit vozík do obchodního majetku, aby nabyvatel platil silniční daň od přihlášení na DI, t.j. od března 2000? Může být vozík v ceně 25 000.-Kč evidován v drobném majetku od fyzického nabytí v květnu 1999 a silniční daň zaplatit až od uvedení do provozu v březnu 2000? Děkuji. S pozdravem

Jsem majitelem polí a lesa, prosím o sdělení, zda…

Jsem majitelem polí a lesa, prosím o sdělení, zda mohu (nejsem samostatně hospodařící rolník) uplatnit v lesní výrobě dle §7, odst.9, pís. a), zák.586/92, výdaje paušálně 50% z příjmů. V §10, odst.4, se mluví pouze o příjmech ze zemědělské výroby a není jasné, je li do zemědělské výroby zahrnováno i hospodaření v lese. Dále nemám jistotu zda, jako osoba mající příjmy z lesního hospodářství, mohu uplatnit výpočet daně z příjmů dosažený za více zdaňovacích období dle §14, odst.1 a odst.2, písm. a). Děkuji , Václav Čermák.

Prodej majetku při ukončení podnikání

Dobrý den, mám ve vlastnictví prodejní stánek,odpis ještě cca 4 roky.Chci ukončit podnikání a převést tuto movitost na manželku,která má živn.oprávnění na stejnou činnost,abych mohl odejít do předčasného důchodu.Jakým způsobem a za jakých podmínek to provést ?Děkuji za odpověď.Jaroslav

Změna vstupní ceny

Je možné na základě nového odhadu ceny nemovitosti po 5 letech použít aktualizovanou cenu jako nový základ pro odpisy? Děkuji za odpověď Drápal

PRODEJ CP

Dobrý den Rád bych se zeptal na způsob zdaňování zisku z prodeje cenných papírů (v případě jejich držení méně než 6 měsíců). Připočítává se tato částka do základu daně z příjmu a daní se tedy standardním postupem, nebo se na ni vztahuje nějaká samostatná sazba? Je možné do nákladů na zisk z prodeje cenných papírů zahrnout i poplatky obchodníkovi, které byly vynaloženy v minulém zdaňovacím období (např. pokud v dubnu 2000 prodám akcie, které jsem nakoupil v listopadu 1999)? Děkuji

Nákup a prodej depozitní směnky

Jak účetně zachytit a danit nákup a prodej depozitní směnky

Daň z příjmů sdružení občanů založeného dle…

Daň z příjmů sdružení občanů založeného dle zákona 83/90 Sb. Privatizace bytového fondu byla uskutečněna prodejem celých objektů sdružením občanů. Sdružení tvoří bývalí nájemníci, kteří sdružili prostředky na koupi domu (dle podílu podlahové plochy bytu a spol. prostor).Cílem činnosti těchto nově vzniklých sdružení je dle stanov společná péče o dům, v němž bydlí a o jeho okolí, v zájmu vytvoření příznivých bytových podmínek a uspokojivého životního prostředí. Při realizaci svého záměru sdružení postupuje v dohodě s obyvateli domu, kteří nejsou členy sdružení. Členové sdružení schválili zrušení plateb nájemného a stanovili výši příspěvku do fondu oprav a na režijní náklady sdružení. Jsou příjmy do takto stanoveného fondu daňovým nákladem, nebo je možné využít § 19, písm.c2 - osvobození od daně z příjmů, nebo je možné použít § 20, odst. 7. Ústní výklad MF zatím je, že je nutno veškeré příjmy sdružení zdanit.Děkujeme.

děkuji za odpověď na problematiku DPH ve druhé…

děkuji za odpověď na problematiku DPH ve druhé části mého dotazu se jednalo o způsob výpočtu měsíčního obratu při jednoduchém účetnictví pro výpočet zda je má povinnost stát se plátcem DPH. Můj problém je v tom, zda se jedná v tomto případě o: 1/ vydané faktury v daném období 2/ skutečný příjem na účet nebo do pokladny Děkuji a přeji mnoho úspěchů

Dobrý den, od kterého roku platí, že srážková…

Dobrý den, od kterého roku platí, že srážková daň z úroků na termínovaném účtu se započítává v přiznání k dani z příjmu za celkovou daňovou povinnost r. 97, nebo r. 98 ???? Děkuji Michal Pátek

Vytě?ené dřevo

Koupím zalesněný pozemek, část dřeva vytěžím, zajistím zákonnou obnovu porostu, dřevo zpracuji a prodám. Jak dostanu pořízené dřevo do nákladů, když jsem nakoupil pozemek, který nejde ani odepisovat? Děkuji.

Přiznání k dani z nemovitostí

V kvetnu roku 1999 jsem se stal majitelem pozemku, který jsem v listopadu prodal. Zatim nepřišlo potvrzení z katastru o převodu nemovitosti. Kdo ma povinnost podat danove priznani k dani z nemovitosti. Jeste ja nebo novy majitel. Ucinnost vkladu do katasru byla ve smlouve navrzena jako den po podpisu smlouvy tzn. v listopadu.

STOMATOLOGICKÉ KŘESLO

Na dan z prijmu fyzickych osob. Byla uzavrena lesingova smlouva na stomatologickou jednotku {kreslo]. Po ukonceni lesingu byla jednotka prevedena do vlastnictvi kupni smlouvou za cca 57.000,- Kc [nad vysi HM]. Bude se odepisovat a ve ktere odpisove skupine?

DPH Provádím elektroinstalační práce jako…

DPH Provádím elektroinstalační práce jako fyzická osoba a chtěl bych se zeptat, jakou sazbu DPH mám účtovat při instalaci elektrických rozvodů v novém rodinném domě u materiálu a proč. Děkuji za vyřízení.

LZE UPLATNIT DO NÁKLADŮ ČÁSTKU ZA OPOTŘEBENÍ…

LZE UPLATNIT DO NÁKLADŮ ČÁSTKU ZA OPOTŘEBENÍ VOZIDLA V PŘÍPADĚ, ŽE VOZIDLO JE OSOBNÍM MAJEKEM PODNIKATELE A VOZIDLO VYUŽÍVAJÍ ZAMĚSTNANCI PODNIKATELE? JEDNÁ SE FYZICKOU OSOBU, PODNIKAJÍCÍ NA ZÁKLADĚ ŽIVNOSTENSKÉHO OPRÁVĚNÍ.

Rad bych vedel, jak mam postupovat, kdyz jsem…

Rad bych vedel, jak mam postupovat, kdyz jsem zjistil, ze jsem minuly rok neuplatnil nezdanitelnou cast dane (na manzelku) a zda vubec muzu zadat vraceni casti dani.