FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Děkuji za odpověď. Jěště bych tímto požádal o…

Děkuji za odpověď. Jěště bych tímto požádal o malé doplnění. V odpovědi uvádíte, že pro vozidlo na leasing, které není v obch. je možno uplatňovat pouze výdaje na spotřebované pohonné hmoty a to v prokázané výši podle účtů od pump. Znamená to tedy, že v případě kdy tento doklad nemám, ať z důvodu, že se benzin při konkrétní cestě nekupoval, nebo jiných, není možno použít cenu benzinu stanovenou vyhláškou Ministerstva práce a soc. věcí, pro rok 2000 25,30 Kč pro N95. Děkuji mn.

Jak se dani prijem z pronajmu bytu v OV? Jsem FO…

Jak se dani prijem z pronajmu bytu v OV? Jsem FO pracujici na ZL, odepisuji pausalem. Lze nejak zohlednit, ze z prijmu z pronajmu splacim hyp. uver? Dekuji.

ZÁLOHY VZP

Jakou sankci mi může udělit VZP v případě, že jsem v průběhu roku 1999 platila zálohu na VZP nižší než minimální (obdržela jsem totiž od VZP špatně čitelný lístek o zvýšení minimální zálohy na VZP, a hradila jsem částku cca. o 20 Kč nižší)?

Rezerva na opravu budovy

V roce 1997 byl zpracován rozpočet na opravu hmotného majetku-administrativní budovy, která je vložena v majetku s.r.o. Celkové výše rozpočtu oprav je 998,890,- Kč. Tvorba rezervy byla zahájena v roce 97 : 332963,- Kč, dále v roce 98 : 332963,- Kč a v roce 99 : 332964,- Kč. V usnesení z valné hromady společnosti je naplánována oprava na rok 2000. Je možné opravu zahájit až v roce 2001 s případným dokončením v roce 2002 ? Bylo toto usnesení v souladu se zákonem ? Nebo měla být oprava plánována na rok 1999 s možností zahájení až v roce 2000, případně s dokončení v roce 2001. Děkuji !

Vyřazení nefunkčních součástek v j.ú.

Prosím o odpověď na následující dotaz: Při podnikatelské činnosti (opravy elektronických přístrojů) poměrně často v průběhu práce dochází ke zničení materiálu (součástek), přičemž to logicky nelze účtovat do zakázky (zákazník ho pochopitelně nedostane). Podobně se to stává např. i při ověřování funkce různých zapojení nebo vývoji nových věcí - tedy mimo opravárenskou činnost (dejme tomu v rámci "samostudia", či "zvyšování kvalifikace", tedy stále v souvislosti s podnikáním). Materiál byl předtím normálně nakoupen, zaúčtován do nákladů a zařazen do skladu. Jak toto "ošetřit" ve skladové evidenci (při inventuře) a jak vypadá situace z účetně-daňového hlediska (je to vlastně jakási forma škody)? Jde o jednoduché účetnictví, neplátce DPH. Děkuji za odpověď.

Den uskutečnění zdanitelného plnění ( UZP ) : …

Den uskutečnění zdanitelného plnění ( UZP ) : Na základě komisionářské smlouvy se komisionář zavázal, že na účet komitenta zařídí prodej výrobků. .Komitent při dodání zboží (výrobků) vystaví komisionářovi dodací list (31.3.2000). Vždy ke konci každého měsíce komitent vystaví na komisionáře daňový doklad (fakturu) na zboží, které komisionář prodal (např. 28.4.2000). Den vystavení faktury = zaplacení. Domníván se, že den UZP u komitenta, který poskytl zboží je den vystavení faktury 28.4.2000. Je tento postup správný ? Děkuji za odpověď S pozdravem Vladimír Vítek

Dne 12.7.jsem četl v příloze peníze a investice…

Dne 12.7.jsem četl v příloze peníze a investice Hospodářských novin odpověď pana Hrubého z vaší společnosti na otázku daní při převodu bytu podle zákona č.72/1994 Sb. Rád bych se zeptal z jakého pramene čerpal, protože na finančním úřadě mi sdělili, že darovací daň ve výši 7% z ceny darovaného pozemku musím zaplatit. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o pomoc,…

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o pomoc, pokusím se popsat náš problém. Žena splácí úvěr Raiffeisen stav. spořitelny poskytnutý na výstavbu r. domu, který je dle výpisu z katastru nemovitostí na oba manžele. Úhrn příjmů ženy za rok 1999 byl cca. 3000,- Kč. Částka zaplacená na úrocích však byla 6500,- Kč. Já ve svém daňovém přiznání nemohu uplatnit tuto částku. Na FÚ jsem byl informován, že na tuto situaci zákon nepamatuje. Pro upřesnění ženě byla v roce 1999 v období 01-07 vyplácená nemocenská celkem 39990,-, od 08.2000 byl vyplácen pouze rodičovský příspěvek. Stejná situace se opakuje i letos kdy je ženě vyplácen pouze rodičovský příspěvek. Prosím o informace zda mohu uplatnit odpočet úroků z úvěrů já, nebo jak postupovat. Děkuji

Dobrý den.Prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý den.Prosím o zodpovězení následujícího dotazu.Jsen 0SVČ,plátce DPH,vedu jednoduché účet- nictví,podnikám na HPP v autoopravárenství.Od 1. listopadu budu vykonávat současné zaměstnání na VPP a na HPP nastoupím k soukromé firmě,kde kde budu vykonávat jinou práci.Chtěl bych vědět,kde tuto změnu budu muset všude nahlásit a co to bude pro mě znamenat z hlediska sociálního a zdravot- ního pojištění,podání daňového přiznání a vedení účetnictví.

AUTO NA LEASING

Vedu jednoduché účetnictví, ve kterém jsem si 36 měsíců uplatňoval leisingové splátky na osobní automobil. Leising v prosinci 1999 skončil a já chci auto vyřadit z firmy a koupit si na leising na firmu druhé osobní auto. Jak to mám nejlépe udělat? Děkuji.

Zahrnutí části nemovistosti do obchodního majetku

Živnostník bydlí v rodinném domku společně s rodiči. Je majitelem ideální poloviny domu, kterou nabyl děděním po prarodičích. Podkroví upravuje na dílnu pro svou čalounickou výrobu. Vloni vynaložil na úpravu 35.000 Kč. Je možné zahrnout toto podkroví do obchodního majetku a v případě, že je možné je, v jakém ocenění. Předem děkuji.

Stravenky u podnikatele bez zaměstnanců

Prosím o odpověď na následující dotaz: Mohu si jako podnikatel - fyzická osoba samostatně podnikající (tzn. bez zaměstnanců) částečně uplatnit jako daňově uznatelný výdaj nákup stravenek (SODEXHO apod.)? Nejedná se o služební cesty, nýbrž stravu v místě firmy. Jestliže ano, v jaké výši? Jde o jednoduché účetnictví, neplátce DPH. Děkuji za odpověď.

V uplynulém roce jsem jako FO nakoupil dva tituly…

V uplynulém roce jsem jako FO nakoupil dva tituly akcií.Po dvou měsících jsem všechny akcie prodal s tím,že jedna akcie byla zisková a druhá ztrátová.Celkově po započítání nákladů na nákup a prodej akcií jsem se ocitl ve ztrátě. Budu platit ze ziskového obchodu s akciemi daň z příjmu nebo se zisk a ztráta kompenzuje?

Prosím o odpověď na následující dotaz: …

Prosím o odpověď na následující dotaz: Autodopravce potřebuje absolvovat základní kurz motorových vozíků. Jsou výdaje s tímto kurzem spojené daňově uznatelné? Děkuji. S pozdravem

Jsem SVOČ a účtuji si sám v jednoduchém…

Jsem SVOČ a účtuji si sám v jednoduchém účetnictví. Shodou pro mne nevhodných okolností jsem se na základě daňového přiznání za rok 1998 dostal do čtvrtletního režimu záloh na daň z příjmu pro rok 1999. FÚ nevyhověl mé žádosti o stanovení záloh pro rok 1999 jinak a tak jsem tedy se skřípěním zubů financoval stát. V daňovém přiznání za rok 1999, které jsem podal 13.3.2000, jsem vykázal přeplatek na zálohách a současně požádal o jeho vrácení. FÚ mi vrátil přeplatek na účet dne 26.4.2000 avšak snížený o rozdíl mezi mnou stanovenou zálohou pro rok 2000 (1/4 daňové povinnosti 1999) a zálohou pro rok 1999 (1/4 daňové povinnosti 1998). Rozhodnutí o výplatě nižší než mnou požadované částky jsem bez jakéhokoli komentáře obdržel 5.5.2000. Pro úplnost ještě sděluji, že referent FÚ na ústní dotaz sdělil, že vše je v pořádku, protože v I. čtvrtletí jsem měl ještě uhradit zálohu ve výši jako v uplynulém zdaňovacím období. Přesto, že jsem asi chyboval v pochopení § 38a zákona č. 586/92 Sb o vzniku a konci zálohového období (dosud jsem vždy hradil 1. zálohu zdaňovacího období ve výši podle příslušného zdaňovacího období a do 31.3.), domnívám se, že úhradou k 31.3. se splní daňová povinnost beze zbytku a tedy výše uvedený postup FÚ je v rozporu s ustanoveními zák.č. 586/92 Sb a zákona č. 337/92 Sb v těchto bodech : 1)odst. 1. § 38a zák.č. 586/92 Sb, čtvrtá věta :"Po skončení zdaňovacího období ..." 2)odst. 4. § 38a zák.č. 586/92 Sb (čtvrtletní zálohy za každé kalendářní čtvrtletí) 3)odst. 2. § 64 zák.č. 337/92 Sb (použití přeplatku a vyrozumnění) 4)odst. 4. § 64 zák.č. 337/92 Sb (vrácení přeplatku do 30-ti dnů od doručení žádosti) 5)odst. 3. § 67 zák.č. 337/92 Sb (vyúčtování záloh za zdaňovací období) Prosím Vás o názor k uvedené záležitosti a předem děkuji za odpověď.

Pronajímám dvě nemovitosti, přesněji dva byty.…

Pronajímám dvě nemovitosti, přesněji dva byty. Mohu u jednoho bytu pro účely daňového přiznání provést náklady paušálně,t.j.20% a u druhého bytu dle skutečných nákladů t.j.dokladově? Děkuji

Podnikám jako OSVČ. Chtěl bych svým zaměstnancům …

Podnikám jako OSVČ. Chtěl bych svým zaměstnancům \\\"dle zásluh\\\" různou částkou přispívat na penzijní připojištění. Můj dotaz zní: bude tato částka pro mě daňovým nákladem? Má představa je, že by tato částka byla součástí hrubé mzdy, a pak bych ji odváděl zaměstnancům do nějakého penzijního fondu. Je to tak správně? Děkuji.

cestovní náhrady

Dobrý den, naše zaměstnance pravidelně posíláme do jiného města do specializovaného pracoviště na zdravotní vyšetření v souvislosti s výkonem práce na rizikovém pracovišti. Přísluší jim cestovní náhrady jako je stravné a jízdní výdaje?

ZDANĚNÍ PRODEJE CP V ITÁLII

Dobry den, v soucasne dobe ziji a pracuji v Italii, kde take platim dan z prijmu. 1/ Chtel bych zakoupit nejake americke CP (na Internetu) a zajimalo by mne kde bych mel pripadne pri jejich prodeji podat danove priznani. Je podstatne statni obcanstvi nebo zeme kde se nachazi bankovni ucet (nebo neco jineho)? 2/ Jak vysoka je dan ze zisku z CP v CR. Dekuji

Daňový systém na Slovensku

Zaujímajú ma rozdiely medzi danovým systémom v ČR a SR. V ktorých časopisoch je možné získať analýzy alebo iné informácie súvisiace s danou problematikou. Ďakujem