FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

V roce 1998 byla naplánována oprava budovy na rok…

V roce 1998 byla naplánována oprava budovy na rok 2000, rozpočet činil cca Kč660.000. V roce 1998 i 1999 byla vytvořena rezerva po 330 000. Z důvodu nedostatku prostředků bude v roce 2000 vydáno na opravy pouze cca 300 000, oprava bude možná pokračovat i v roce 2001. Jak naložit s vytvořenou rezervou?

Dobrý den. Jsem majitel autodopravy, můžu…

Dobrý den. Jsem majitel autodopravy, můžu uplatnit DPH u nákupu nafty , kdy doklad je vystaven v cizí měně. Děkuji

MAN?ELÉ

S manželkou podnikáme ve stejném oboru. Chtěl bych se zeptat jestli je výhodnější vést dvojí účetnictví (každý sám za sebe), nebo zisk i výdaje podělit rovným dílem - pro daňové účely. Děkuji.

Opravy najatého majetku a zdanitelné plnění u DPH…

Opravy najatého majetku a zdanitelné plnění u DPH Novelou zákona o DPH bylo do § 7 zákona o DPH doplněno ustanovení, že za zdanitelné plnění se považují opravy najatého hmotného majetku provedené nájemcem nad rámec obvyklého udržování. Nedovedu si představit, jak toto ustanovení prakticky realizovat v případech, kdy provádíme opravu se souhlasem pronajímatele, ale nebudeme mu ji fakturovat - pro pronajímatele to bude nepeněžním příjmem až někdy při ukončení pronájmu. Máme vystavit doklad o použití nebo jiný doklad? Jak postupovat v případech, kdy provádíme práce charakteru oprav i práce charakteru technického zhodnocení (technické zhodnocení není zdanitelným plněním?)? Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem

Příjmy z pronájmu a sociální pojištění

Dobrý den,mám dotaz ohledně přehledu o příjmech a výdajích soc.pojištění. Provozuji hlavní činnost a zároveň pronajímám prostory za které po odečtení nákladů mám daňový základ 16 800,-kč.Chtěl bych se dozvědět,zda tuto částku mám přičíst na přehledu k základu z hlavní činnosti a zda zisk z pronájmu mám uvést jako vedlejší činnost a pak tyto činnosti dělit. Děkuji předem za zodpovězení dotazu.

PRODEJ POZEMKU

31.5.99 jsme koupili s manželkou pozemek- ornou půdu do společného jmění manželů za 55000Kč. Na konci listopadu jsme pozemek prodali za 100000Kč. Dozvěděli jsme se, že kromě daně z převodu nemovitosti musíme zaplatit i daň z příjmu. V jaké výši budeme platit daň z příjmu a musíme podat daňové přiznání k dani z příjmu já i manželka, která je na mateřské dovolené, nebo stačí podat jedno daňové přiznání na mě? Za odpověď děkuji.

Příjmy z prodeje c.p.

V roce 1997 jsem přistoupil na veřejný návrh společnosti Chemapol Group, a.s. o koupi akcií společností Fatra, a.s. a Synthesia, a.s. Podle veřejného návrhu se Chemapol Group zavázal provést úhradu ve třech splátkách v letech 1997, 1998 a 1999. Z těchto splátek uhradil pouze první dvě, a pak byl na společnost vyhlášen konkurs (viz také týdeník EKONOM č. 13/1999 str. 34-35). Dále jsem uzavřel komisionářskou smlouvu s makléřským domem ABLE a.s., ve které se komisionář zavazuje, že finanční prostředky či CP, které od komitenta převzal, budou použity k obchodování s CP na BCPP, RM-S a na ostatních kapitálových trzích, které nebyly v den podpisu smlouvy známy. Minulý měsíc jsem smlouvu vypověděl, ale makléřský dům ABLE, a.s. není schopen dostát svým závazkům a v krátké době bude pravděpodobně na tuto společnost vyhlášen také konkurs. V letošním roce jsem však výhodně prodal jiné cenné papíry ze svého vlastního účtu u SCP (pořízené ze soukromých finančních prostředků), které jsem nevlastnil déle než 6 měsíců, a tudíž bych ze zisku měl zaplatit daň dle platného zákona o daních z příjmů. Zajímalo by mě, jak mohu kompenzovat tento zisk se ztrátami výše uvedených společností, u nichž mám pohledávky stejného druhu jako svůj zisk za předpokladu, že výsledky konkursu budou vyhlášeny v letošním roce (tzn. ve stejném zdaňovacím období). Připomínám, že jsem fyzická osoba s příjmy ze závislé činnosti a loni jsem měl ostatní příjmy z cenných papírů, které jsem vlastnil déle než půl roku a nevím, zda si musím nebo mohu podat za rok 1999 daňové přiznání, (tzn. nemusím zdaňovat své ostatní příjmy ani nemohu ztrátu odečíst od příjmů ze závislé činnosti). Děkuji za odpověď.

Pojistné na sociální a zdravotní u OSVČ

Doplnění k dotazu z 20/02/00("Provize 10.000 při zaměstnání"): - jsem povinen na základě výše uvedeného příjmu (provize)platit pojistné na sociální a zdravotní zabezpečení kromě toho, které platí zaměstnavatel(je tato povinnost dána určitou výší příjmu ze samostatné výd. činnosti) ? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosila bych o zodpovězení několika…

Dobrý den, prosila bych o zodpovězení několika dotazů : 1)Podnikatel používá soukromé vozidlo nezahrnuté do majetku firmy. Může si do nákladů daňově uznatelných zahrnout nákup dálniční známky? 2) Podnikatel v průběhu roku absolvoval zahraniční služební cestu (fyzická osoba za svoji firmu)Jak může uplatnit cestovní náhrady? Pokud bude uplatněna náhrada v zahraniční měně, jak se uvádí v jednoduchém účetnictví ? Jednalo se o jednodenní cestu do Německa. Mohu "diety" rovnou přepočítat a uvést v Kč? 3)Jsou manželé, každý samostatně podniká. Může mezi nimi vzniknout obchodní vztah, tzn. mohou si vzájemně na základě živnostenských listů fakturovat služby ? 4) Jak správně stanovit cenu obvyklou v případě podnikání v oblasti vedení účetnictví? Jaké jsou ceny obvyklé? Děkuji.

Pokračuji v dotazu ze dne 2000-05-16: "Začínám…

Pokračuji v dotazu ze dne 2000-05-16: "Začínám podnikat na zivnostensky list (jednoduché účetnictví) a chci být plátcem DPH. Dostávám provizi za každou sjednanou pojistnou smlouvu. Účtuji v tomto případě DPH, jestli ano v jaké sazbě. Pro podnikání chci využívat osobní auto (asi 15 let staré), které využívám i k soukromým účelům. Jak mám zauctovovat naklady na PHM a opravy vozidla, kdy a za jakou dobu lze vypocitavat pomer soukrome/podnikani. Jakým způsobem si mám vložit auto do majetku. " Vzhledem k staří vozidla budou nutné opravy. Pokud nedám auto do majetku, mohu tyto opravy včetně náhradních součástek a povinného ručení zahrnout do nakladu. Dekuji.

Dobrý den,mám takovýto dotaz:Mám pronajmuté…

Dobrý den,mám takovýto dotaz:Mám pronajmuté prostory,kde platím nájem.S majitelem jsem se domluvila,že budu zdarma využívat i sklepní prostory,které byly v zanedbaném stavu,proto jsem je na vlatní náklady nechala opravit-cena byla 65.000.Účtuji v JU.Zajímá mě jestli si tuto částku mohu dát jednorázově do nákladů?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, podnikám na živnostenský list a…

Dobrý den, podnikám na živnostenský list a zároveň studuji doktorské studium na VŠ. Chtěl bych se zeptat, zda do daňového přiznání budu zahrnovat i stipendium z doktorského studia. Předem děkuji za odpověď.

OCTAVIA

Do jaké odpisové skupina patří osobní automobil Škoda Octavia a jaký má být druh odpisu, zrychlený nebo rovnoměrný? Automobil mám v majetku firmy první rok, jsem živnostník. Můžu si při při pracovní cestě firem. autem účtovat stravné nebo nějaké jiné náhrady? Jestliže ano jaké jsou sazby. Děkuji.

Účtování drobného hmotného majetku

Věc:Účtování o drobném hmotném majetku v podvojném účetnictví. Chtěl bych si ověřit správnost účtování o DHM, proto vás prosím o odpověď na níže uvedený postup vedení účetnictví. V průběhu roku se účtuje o DHM o kterém účetní jednotka rozhodla, že bude neinvestiční (P.C. pod 40000,- Kč) na účet 501 (způsob B). Na konci roku po provedení fyzické a účetní inventury se spotřebovaný DHM promítne na účtě č. 501 a dále se o tomto majetku vede operativní evidence (DHM nad 3000,-Kč). Nespotřebovaný nakoupený DHM se vede na skladových kartách, až do doby jeho spotřebování. Děkuji.

FU mě provádí kontrolu účetnictví/jednoduché/kde…

FU mě provádí kontrolu účetnictví/jednoduché/kde mám osobní vklad a chtějí,abych prokázala,že tento vklad je ze zdaněných peněz a já nevím jak to mám prokázat a ani nevím jestli na to mají právonenašla jsem žádný zákon který by to konkretizoval.Díky .

Jsem OSVČ-plátce DPH.Provádím v souladu se ŽL …

Jsem OSVČ-plátce DPH.Provádím v souladu se ŽL inženýrské služby pro tuzemské a zahranič.zákazníky. DOTAZ č.1 Provádím 2x měsíčně kontrolu tech.stavuskladovaného stroj.zařízení u čes.výrobce.Zařízení nemůže zahr.zákazník z Pobřeží Slonoviny-Abidjanu expedovat z důvodu neklidu v jeho zemi.Fakturu za tuto službu zasílám do Abidjanu-tuto mi zahranič.zákazník uhradí v EUR do Banky v Olomouci. Mám dát na tuto službu DPH ? V Pobřež.Slonoviny institut DPH neznají (VAT). DOTAZ č.2 Velkou část zařízení si skladuje tento zákazník z Pobřeží Slonviny ve FREE-ZONĚ. Free-zona,aby neměla zahraniční sbjekt pro platby skladného má po dohodě a podepsání smlouvy o zastupování mě,já uhradím fakturu za skladování v ČR Free-zoně,tuto částku převedu platným kursem na EUR,přidám svou provizi a zašlu do Abidjanu k úhradě.Tuto mi proplatí zákazník z Abidjanu do Banky v Olomouci v EURna účet. Je nutné zahrnout do faktury za skladování DPH ? K celé částce,nebo pouze k provizi ? DOTAZ č.3 Provádím inženýrskou službu ve Slovinsku při výrobě zařízení pro rafinerie pro italskou inženýrskou firmu. Fakturu za tuto službu ve Slovinsku budu zasílat do Italie,italský subjekt mi zaslal e-mailem svoje daňoví identifik.číslo. Mám dát na fakturu DPH ? Nebo bude faktura bez DPH,které si uhradí italský zákazník ? Ing.Vaněk ,Olomouc,Smetanova 19

Sazba základní náhrady

Prosí o zaslání hodnoty amortizačního koeficientu na rok 1999 pro výpočet korunové sazby na jeden kilometr při vyúčtování služební cesty soukromým vozem. Děkuji.

Odpisování HIM pořízeného před r. 1998 se VC < 40.

V r.97 jsem nakoupil investiční majetek v hodnotě cca 35tis. Kč s dobou odpisu 8 let. Po zněně zákona v r. 99 je za inv. majetek považovám majetek v hodnotě pořízení nad 40 tis. Kč. Lze v letošním roce 99 odepsat jednorázově celou zůstatkovou cenu ve výši cca 26tis. Kč ?

Změna účetní soustatvy

V roce 95 až 96 jsem vedla jako fyzická osoba jednoduché účetnictví. V roce 97 až 98 jsem přešla na podvojné účetnictví, V roce 1999 bych ráda přešla zpět na jednoduché účetnictví.Nevím, zda mohu toto udělat a zda neporuším nějaký zákon.

Jak evidovat v jednoduchém účetnictví os. auto…

Jak evidovat v jednoduchém účetnictví os. auto pořízenéh na leasing. Vstupní cena 300.000 Zůstatková cena 5.000