FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem zaměstnaná na hlavní pracovní poměr,kde odvádím daně, zdravotní i sociální pojištění, ale v důsledku nepříznivých okolností, které nastaly jsem nucená najít si k práci ještě brigádu. Pokud bych si tedy našla ještě brigádu na DPP, jak je to s daněmi, sociálním a zdravotním pojištěním? Potřebuji brigádu, kde bych si vydělala např. 5-6 tisíc korun. Předem mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dvě brigády na DPČ, které probíhají současně. 1. brigáda - vydělám si cca 5000 Kč hrubého a uplatňuji slevu na dani (mám podepsané prohlášení) 2. brigáda - vydělal jsem 2935 Kč - nemohu podepsal druhé prohlášení a proto mi byla odečtena záloha na daň 600 Kč Chápu správně, že si pak o těch 600 Kč mohu v daňovém přiznání požádat nazpět? Protože z první brigády, kde se mi uplatňuje sleva na dani, se mi kvůli nízkému výdělku "nevyužije" celá sleva, ale já mám právo na její plnou výši? Jsem student. Děkuji
Dobrý den, mám jeden dotaz. Můžete mi prosím pomoct se ujistit, jestli to tak opravdu je? Jsem student (20 let) a od února 2017 mám vedlejší živnost, celý rok jsem a budu studentem. Zajímá mě, jestli si mohu měsíčně uplatnit slevu na dani na poplatníka a na studenta (2405 Kč) i přesto, že otec dostává slevu na dítě (1117 Kč) . A až živnost přejde v hlavní, bude to pořád stejné? (Nebo už si otec nemůže uplatnit slevu na dítě a já slevu na studenta?)
Dobrý den, prosím o podrobnou specifikaci ř. 76 a 84 v Přiznání daně pro fyzické osoby, a to: - co do řádku 76 vyplnit a kde přesně údaj v Potvrzení o zdanitelných příjmech najít - v jakém případě napsat do řádku 76 částky ve tvaru minus, v jakém případě ji napsat plus a kdy nulu - co do řádku 84 vyplnit a kde přesně údaj v Potvrzení o zdanitelných příjmech najít - v jakém případě napsat do řádku 84 částky ve tvaru minus, v jakém případě ji napsat plus - odečítá se od řádku 84 něco? například Doplatek ze zúčtování (paragraf 35d odst. 8 zákona) a v jakém případě může být tento řádek roven nule? Děkuji za ochotu.
Dobrý den, mám velmi specifický dotaz. Je webová stránka, kde lidé online předvádějí nějakou činnost (mluvení, zpěv atp...). Za to od jiných lidí můžou dostat body (ty si platí lidé, kteří je dávají). Každý týden prvních x nejlepších s nejvíce body dostane peněžní odměnu (od 30 do 1000 dolarů). To znamená, že když budu "vystupovat", můžu si za měsíc vydělat 1500 dolarů stejně jako 50. Nevím, jestli se ta částka před převodem na účet nějak daní (zahraniční web). Jsem studentka a zajímalo by mě, zda to danit nebo ne, případně jak. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den. Byla jsme na nemocenské od 11.2.2016 do 21.2.2017. Pro vyúčtování daní za rok 2016 jsem dodala zaměstnavateli i potvrzení o zaplacených úrocích při splácení úvěru ve výši cca 9000 KČ. Bylo mi vráceno 2200 KČ , což se mi zdá málo hlavně s ohledem na délku pracovní neschopnosti. Předem děkuji za odpověď. Irena Chynová
Dobrý den, můžete mi sdělit, zda holandský důchodce, kterému vyplací důchod Holandsko, ale žije zde, platí daně, v jaké výši? na koho se obrátit, kdo by pomhol tyto daně vypočítat? Děkuji Kantorová
Dobrý den,mám dotaz ohledně daní z příjmů,posledních 8 let pracuji ve Skotsku vždy cca 6 až 7 měsíců v roce platím zde všechny daně po návratu se registruji na pracovním úřadě v čr pobírám podporu v nezaměstnanosti a v dubnu se zase vracím zpět do skotska jsem v čr povinen podávat danové přiznaní když mám příjmy pouze v zahraničí? v 4R pobírám pouze podporu Díkyza odpoved Lukas
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně daně z příjmu při prodeji nemovitosti, kterou jsem koupil před 3mi lety. Aktuálně bych nemovitost chtěl prodat, se ziskem. Vím, že budu muset platit daň z příjmu. Můj dotaz je, co všechno mohu dát do daňového přiznání jako náklady? (nemovitost jsem zhodnocoval povětšinou svojí prací, tak i koupením materiálu, dostavením částí nemovitosti a tak dále) mohu tyto věci zahrnout do nákladů? Plus je možné, pokud mámli živnost na prodej/nákup nemovitostí, také se zabývám stavbou, tak uvést do nákladů stavební materiál jak pro tuto prodávanou nemovitost tak i pro další stavby které mám v plánu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zajímalo by mě, jakou lhůtu má FÚ k vyplácení daňového bonusu. Popřípadě zkušenost z praxe, po jaké době od podání, bývá přibližně daňový bonus na děti vyplácen? Děkuji za odpověď. D.N.
Dobrý den, mám dotaz ohledně prodeje pozemku - orné půdy. Před 4 roky jsem od své babičky dostal darem (darovací smlouvou) několik pozemků, které kdysi babička zdědila, nebo jí za živa přepsala její matka (má prababička. Dnes bych chtěl jedem pozemek prodat. Vztahuje se na mě také daň z prodeje nemovitosti (pozemku) tj. 15 procentní daň za nedodržení 5 leté lhůty pro osvobození od této daně? Nebo je tento můj případ od daně osvobozen. Děkuji.
dobrý den, 4 roky jsem členem bytového družstva, nyní chci byt uvolnit a koupit si byt v jiném městě, týká se mě v případě že získané peníze vynaložím na koupi jiného bytu, povinnost platit daň z příjmu? podle mých informací nikoliv. děkuji
Dobrý den, jako zaměstnanec firmy jsem při slosování za zlepšovací návrhy vyhrála osobní automobil v hodnotě 310 000 Kč. Ráda bych se zeptala, zda mám povinnost platit darovací daň a v jaké výši? A druhá otázka, pokud bych auto prodala do jednoho roku od nabytí automobilu, musím podávat daňové přiznání? I pokud by cena za prodej automobilu byla stejná nebo nižší? Jaká je výše daně? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den , obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně uplatnění daňové slevy na manžela. Bohužel jsem dostala mnoho protichůdných informací a nevím co je správně. Mám manžela, který je od roku 2014 v plném invalidním důchodu 3.st. Je mu 52 let a nemůže pracovat ani za zvlášť vyjímečných podmínek. Má kartu ZTP. Dle informací co mám jsem si na něj nesměla uplatnit slevu na dani, protože se mu údajně započítává invalidní důchod jako příjem a překročí stanovený limit 68 000Kč. Změní se tato situace když mu v letošním roce změnili ZTP na ZTP/P? Budu si moci za poměrnou část 5-12/2017 uplatnit slevu dani u zaměstnavatele nebo také ne.Nikde se mi také nepodařilo dohledat zda-li se invalidní důchod doopravdy započítává jako příjem nebo spadá do kategorie dávky pro osoby se zdravotním postižením. Moc děkuji
Dobrý den, darem jsem od manželky před cca. 4,5 roku získal 1/3 podíl na nemovitostech, jednalo se o dům a přilehlé pozemky vedené jako zahrada, která je získala rovněž darem od svého otce před 11 lety. V domě mám trvalé bydliště od roku 2007, kde se již cca. rok nezdržuji z důvodu rozvodu. Nyní již bývalé manželce prodávám podíly na nemovitostech zpět, je to v rámci naší dohody o majetkovém vyrovnání. Bude se na tuto transakci vztahovat daň z nabytí nemovitosti a následně pro mě daň z příjmu z prodeje nemovitosti? Či můžete poradit nějaké elegantnější řešení jak se v mezích zákona vyhnout dani. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, chci se zeptat: 1) jako fyzická osoba koupím pozemek, postavím na něm hrubou stavbu domu a tuto stavbu prodám...kolik a z čeho budu při prodeji platit daně? 2) ten samí příklad, jen stavitelem je podnikatel který je plátcem dph...kolik a z čeho bude tento podnikatel platit daně? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz, který se týká daně z prodeje nemovitosti. Manžel v roce 2010 zdědil společně se svou sestrou činžovní dům. V prosinci 2013 na mne převedl část svého podílu (starala jsem se o celý chod domu i nájemníky). Nyní se se sestrou rozhodli dům prodat. Pokud k prodeji dojde tento rok 2017 budu muset JÁ ze svého podílu zapaltit daň z příjmů z prodeje této nemovitosti? Peníze z prodeje nechám manželovi, protože on dědil, já jsem se jen starala o chod. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem
Dobrý den. Jsem důchodce a pronajímám nemovitost k podnikání. Pořeboval bych vědět jestli si mohu od základu daně odečíst doplňkové penzijní spoření.Spořím 2000 kč měsíčně u penzijního fondu se státním příspěvkem . Děkuji
Dobrý den, prosím o pomoc - 31. 3. 2017 jsem uzavřel "Smlouvu o vytvoření literárního díla a o jeho užití a šíření". Jednorázová odměna za vytvoření literárního díla mi bude vyplacena v červnu 2017 a půjde o částku vyšší než 10 000 Kč. Od ledna 2017 do května 2017 jsem zaměstnancem jedné firmy, od června 2017 budu v jiné firmě. Živnostenská oprávnění mám od roku 2015 pozastavená. Jak se postupuje v tomto případě ve zdanění odměny a placení sociálního pojištění a zdravotního pojištění, když jsem po celý rok 2017 zaměstnancem? Moc děkuji za zprávu a vstřícnost.
Dobry den, chtel bych se zeptat jestli mam pravo na vraceni dani. 31. brezna roku 2016 jsem ukoncil hlavni pracovni pomer u sveho zamestnavatele. Hned pote jsem se prihlasil na urad prace, kde jsem byl do 31. srpna. V zari 2016 jsem opet nastoupil ke stejnemu zamestnavateli, kde jsem byl do poloviny kvetna tohoto roku 2017. Opet jsem na UP. Mam tedy prosim narok na to, aby mi vratily dane? Dekuji za odpoved.