FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Přiznání přes internet

Od roku 2001 ma byt udajne umoznen styk se statni spravou prostrednictvim Internetu. Predpoklada se pochopitelne, ze se nas zakonodarny aparat vzbudi a schvali definitivne zakon o elektronickem podpisu. Zajima mne, zda bude mozne podat napriklad priznani k dani z prijmu pres Internetu ?

Po svých rodičích jsem zdědil rodinný dům, jehož…

Po svých rodičích jsem zdědil rodinný dům, jehož jsem výhradním vlastníkem ( ve výpisu z katastru nemovitostí je uvedeno jen mé jméno ). V současné době přestavuji hospodářské budovy, které navazují na RD, na třetí bytovou jednotku. Po kolaudaci požádám o změnu užívání stavby ( celé nově vzniklé byt. jednotky ) na podníkání z čehož vyplyne zvýšená daň z nemovitosti. Na dotaz na FŘ jsme se dozvěděli, že objekt se nemusí vnést do obchodního majetku, ale rovněž daň z nemovitosti se nesmí uplatnit jako uznatelný výdaj v účetnictví. Energie se mohou odečíst jako výdaj poměrem na m2. Je tento výklad správný ? Jak můžeme využít pokyn D-132 Ministerstva financí č.j. 15/76 368/1995 K S4 zákona odst.2 Citace " Zahrnutím do obchodního majetku poplatníka se rozumí zahrnutí celé nemovitosti a u podílového spoluvlastnictví nemovitosti zahrnutí její části ve výši spoluvlastnického podílu. " Znamená to, že by bylo nutno prostory pro podníkání nechat ocenit a notářským zápisem stanovit manželku jako podílového spoluvlastníka ? Jak nejlépe tyto problémy vyřešit ?

Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o radu. Jako…

Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o radu. Jako OSVČ uplatňuji v daňovém přiznání skutečné výdajë. Jelikož jsem zjistila, že by bylo letos pro mme výhodné uplatnit 25 % paušálně, jaký je v tomto případě postup. V letošním roce nadále platím např. silniční daň a pod. Vím o odkazu na nějaký §, ale není mi toto buhužel moc jasné. Děkuji. DC.

Přiznání k dani z příjmů

Mam stale zamestnani a navic mam zivn.list.Letos, ale nemam zadne prijmy ani vydaje ze zivnost(Nakup a prodej zbozi). Chci se zeptat jestli musim podat osobne danove priznani na FU nebo staci pozadat o priznani u sveho zamestnavatele(toto priznani je to zjednodusene). Dekuji predem za odpoved Base.

DPH u pronájmu pozemku

Prosim o vysvetleni DPH v případě dlouhodobého pronájmu volné plochy v areálu kempu s využitím jako plochy odstavne pro firmu.

Cestovní náhrady

Zaměstnavatel se při uzavření manažerské smlouvy zavázal, že svému zaměstnanci bude hradit cesty z mista bydliště do práce a zpět. Lze u zaměstnavatele tyto náklady daňově uznat? Lze na uznatelnost použít zákon 119/92 Sb. § 6 odst.1 ?

Jsem fyzicka osoba ,platce DPH uctujici v…

Jsem fyzicka osoba ,platce DPH uctujici v jednoduchem ucetnictvi.V majetku firmy je nemovitost,která slouží jako sklady firmy.Tato nemovitost se částečně opravuje a rozšiřuje jak učtovat do nákladů /písek cihly/Je možno odečíst DPH.

Prosila bych odpověď na otázku, jestli musím…

Prosila bych odpověď na otázku, jestli musím odvádět daně za zisky z prodaných akcií, které jsem opět investovala a momentálně jsem v mínusu. Děkuji

Peně?ní deník, pojistné na sociální a zdravotní

Vážený pane, paní, mám na Vás 2 dotazy: 1.Jsem živnostník a vedu jednoduché účetnictví prostřednictvím peněžního deníku. Musím mít pro každý rok samostatný deník, nebo můžu mít jeden peněžní deník i pro více daň.období? 2. Jelikož jsem zároveň zaměstnán u jiné firmy, neplatil jsem ze své podnikatelské činnosti žádné zálohy na pojištění. Chci se zeptat, jak zaúčtovat do peněžního deníku zaplacení pojistného, když úhrada bude provedena v r.2000, ale pojistné se počítá ze zisku r.99. Bude pojistné patřit do nákladů roku 2000, protože bylo zaplaceno v r.2000, přesto že se týká r.99? Nebo se pojistné zahrne do nákladů r.99 a do peněžního deníku se v r.2000 při jeho úhradě uvede jako daňově neuznaný náklad ? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Vlastimil MORC

Vstupní cena bytu

Mám doplňující dotaz k dotazu z 18.2.2000 ohledně pronájmu bytu. Ve Vaší odpovědi píšete, že " Vstupní cenou pro odepisování se rozumí pořizovací cena, pokud je majetek pořízen úplatně v době do pěti let před zahájením pronájmu ". Jaká je v uvedeném případě pořizovací cena u bytu, který byl zděděn ve formě družstevního podílu - cca tisíce Kč ? Je možné provést ocenění bytu soudním znalcem, neboť jeho cena v současné době po převodu do osobního vlastnictví je mnohem vyšší a z této ceny provádět odpisy?

Darování pohledávky

darování pohledávky věřitel se rozhodne ,že svoji pohledávku daruje dlužníkovi. Jak tento závazek dlužník zaúčtuje? Jsou dvě možnosti zaúčtovat do výnosů nebo na ú 413. Jedná se o odpis závazku nebo ne (závazek odepisuji již promlčený a nebo, když UJ zanikne).

Naše firma si najala na výkopové práce…

Naše firma si najala na výkopové práce živnostníka, u něhož máme podezření, že se nejedná o občana ČR. V jakých případech musíme provádět zajištění daně podle § 38e zákona o daních z příjmů ? Jaký doklad máme po "podezřelých" (neobvyklé jméno apod.)živnostnících požadovat, abychom měli jistotu, že zajištění daně provádět nemusíme ? Děkuji

Jsem fyzicka osoba -jednoduché učetnictví.Je…

Jsem fyzicka osoba -jednoduché učetnictví.Je možno,aby u mne pracoval student a mesičně si vydělal do 3000 Kč.Tento prijem student nemusi zdanit a pro mou firmu to bude naklad?

DPH KUCHYNĚ

Dobrý den. Firma nám montuje kuchyň včetně vestavěné trouby a sklokeramické varné desky. Na montáž kuchyně se účtuje 5%DPH.Může firma účtovat sníženou daň DPH i na uvedené spotřebiče? Děkuji za odpověď.

Převod členských práv v dru?stvu

Převádím-li členská práva k svému družstevnímu bytu za finanční obnos (tzv. odstupné), bude mi z této částky vyměřena daň z příjmu? Jaký je rozdíl mezi "odstupným" a ziskem z převodu práv v družstvu" s ohledem na Zákon o daních z příjmu?

Nezdanitelná část daně u studenta star?ího 26 let

Muzu uplatnit odecitatelnou polozku (8 oddil, bod 136 danoveho priznani ? studium), kdyz mam prijmy ze zavisle cinnosti jako zamestnanec a z podnikani a studuji na VS. Je mi 30let. Predem dekuji za odpoved.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jakým způsobem…

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jakým způsobem se vypočítává mzda za svátky pro THP pracovníky v malé firmě. Setkala jsem se s různým výpočtem u různých výpočtů

Lze od 1.7.2000 uzavřít smlouvu o penzijním…

Lze od 1.7.2000 uzavřít smlouvu o penzijním připojištění s měsíčním příspěvkem 3000,- Kč ( tj. za rok 2000 činí příspěvek celkem 18000,- ) a v ročním zúčtování daně odečíst od základu daně 12000,- Kč? Může zúčtování s tímto odpočtem provést zaměstnavatel za zaměstnance? Jaké je riziko ze strany FÚ ( obvinění z jednání za účelem snížení daňového základu )v případě zrušení smlouvy po 1 roce a vybrání vložených prostředků formou odbytného ( a v případě založení další smlouvy )?

Dobrý den.Vážení,mám následující dotazy.Zřídil…

Dobrý den.Vážení,mám následující dotazy.Zřídil jsem si ŽL a provozuji činnost v oblasti kurýrních služeb.Přihlásil jsem se na FÚ a zaregistroval se k dani z příjmů FO.Vedu jednoduché účetnictví a nejsem plátcem DPH.Chci se zeptat jak by měla vypadat faktura,právě ohledně sazby daně?Dále se chci ujistit jestli jsem povinen se ještě přihlásit k dani silniční,jestliže by jsem chtěl tuto práci vykonávat na motorce.Zda jsou jednostopá motorová vozidla od této daně osvobozeny ?A jestli mi můžete doporučit nějakou literaturu k prostudování, potřeboval by jsem posoudit zda by bylo lepší tuto motorku zařadit do firemního majetku či nikoliv,co se dá vložit do nákladů v jednom nebo druhém případě. Děkuji ze Vaše odpovědi.

Chtel bych sjednat pronajem nebytovych prostor…

Chtel bych sjednat pronajem nebytovych prostor vcetne prislusenstvi pro jistou firmu a to pravidelne kazde PO,ST a PA od 9.00 hod rano do 18.00 vecer.muzu sepsat smlouvu o najmu na dobu neurcitou s vyznacenym casem a datumy podnajmu jako souhrn pro kratkodobe pronajmy s uplatnenim snizene sazby DPH, nebo musim podepisovat vzdy na kazdy den novou smlouvu o kratkodobem pronajmu, ci smlouvu na neurcito a vykazovat jinou sazbu DPH u prostor a jinou u prislusenstvi? Dekuji.