FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jaké daně,eventuelně pojištění,musí platit…

Jaké daně,eventuelně pojištění,musí platit podnikatel,fyzická osoba,pobírající starobní důchod.

Mezi nami a zahranicnim partnerem probiha…

Mezi nami a zahranicnim partnerem probiha fakturace v USD. Dolar neni ani u nich, ani u nas narodni memou. Po urcite dobe dochazi ke kompenzaci zavazku a pohledavek zapoctem a pri tom vzinikaji kursove rozdily. Tyto rozdily ovlivnuji danovy zaklad a hospodarsky vysledek firmy. Dotaz: Ovlivnuji kuursove ztraty a zisky taky fakticky vyslek, nebo maji jen ucetni vyjadreni. Kdyz ano tak ve kterem okamziku dojde k narustu zisku, nebo k jeho snizeni ( popr. vzniku ztraty)? Ucetne se to projevi az pri zauctovani zapoctu. Dekuji Bulawa.

dobry den, chtel bych postoupit leasing…

dobry den, chtel bych postoupit leasing automobilu dalsi osobe, pripadne doplatit leasingove splatky leas.spolecnosti, ktera by mi vuz odprodala predcasne, tj. po 20 mesicich. jak je to s vydaji,ktere uplatnuji? akontace, tj. prvni vyssi splatka mi byla rozpoctena do 36 mesicu, znamena to, ze bych mohl bohuzel uplatnovat jen ty splatky, ktere jsem skutecne zaplatil (20)? docetl jsem se, ze bych snad mohl uplatnit i nektere dalsi - do vyse odstupneho, ktere bych za postoupeni leasingu dostal. s tim souvisi i druha otazka. co se rozumi pod pojmem kupni cena vozu v pripade, ze bych dostal odstupne a novemu najemci, ktery by pokracoval v najmu by zbylo zaplatit 16 splatek? jedna se o jednoduche ucetnictvi. dekuji

Prosím o radu:Podnikatel má firemní vozidla,která…

Prosím o radu:Podnikatel má firemní vozidla,která jsou používána pouze pro pracovní cesty.Evidence jízd je vedena přesně na stav tachometru a doklady o nákupu pohonných hmot se vážou na jízdy. Jsou zá výdaje v prokázané výši podle §24k odst.4 zák.o DzP považovány všechny výše zmíněné doklady o nákupech PHM nebo jen do výše normované spotřeby vozidel,uvedené v technických průkazech? Jde o starší auta a jejich skutečná spotřeba je vyšší než normovaná. Jsou tedy náklady na tuto vyšší spotřebu daňově uznatelné?Děkuji.

Dobrý den, rád bych si u Vás ověřil následující…

Dobrý den, rád bych si u Vás ověřil následující postup uplatńování výdajů na pracovní cesty: Manželka podniká na živnostenský list, ke svému podnikání využívá os. automobil, který máme na leasing, který splácím já. Protože auto je využíváno pro podnikání pouze několik měsíců v roce, zaplatila silniční daň pouze na toto období, kterou vykazuje jako výdaj v pokl. deníku. Do cestovného započítává sazbu na opotřebení za km + spotřebu benzinu za km jako aritm. průměr hodnot z TP oceněnou skutečně prokázanou cenou benzinu. Je tento postup správný ? Děkuji.

1.Od našeho dodavatele jsme dostali nějaké zboží…

1.Od našeho dodavatele jsme dostali nějaké zboží zdarma, toto zboží budeme chtít v budoucnu prodat. Jak tento případ správně zaúčtovat a jak zboží správně ocenit? 2.Jak zaúčtovat tento případ, jedná-li se o zboží a náhradní díly určené pro vyřizování reklamací? Pokud je námi dodané zboží vadné a) opravíme ho pomocí jiné firmy a fakturu za záruční opravy si dáme do nákladů b) vystavíme dobropis a přijmeme zboží zpět na sklad. V případě, že je to možné, pomocí náhradních dílů (které jsme dostali zdarma) ho opravíme a znovu prodáme. c) vadné zboží vyměníme za jiný kus (který jsme mohli dostat zdarma nebo nemuseli) Vadné zboží není možné (příliš vysoké náklady) vrátit zpět našemu zahraničnímu dodavateli, proto od něj dostáváme několik kusů zboží a náhradní díly zdarma. Jak toto zboží správně ocenit a jeho přijetí a vydáváni ze skladu správně zaúčtovat? Předem děkuji za odpověď?

Dobrý den. Děkuji za zaslanou odpověď panem…

Dobrý den. Děkuji za zaslanou odpověď panem Luďkem Hrubým ze dne 3. září 2000. Stručně připomínám, ľe ąlo o problém, kdy jsme z váľných důvodů vystavili zákazníkovi fakturu - daňový doklad s lednovým datem UZP, ale s datumem vystavení (např. červencovým), protoľe sluľba se uskutečnila v lednu, ale veąkeré podklady pro vyfakturování jsme obdrľeli aľ v červenci. Zdůrazňuji, ľe zjiątění vąech podkladů k fakturaci trvalo tak dlouhu, i kdyľ se toto zjią?ování uskutečňovalo vrámci jednoho podniku. Z Vaąí odpovědi vyplynulo, ľe v tomto případě bude datum UZP lednové a datum vystavení červencové s tím, ľe my podáme dodatečné daňové přiznání za I. čtvrtletí a náą partner si uplatní nárok na odpočet DPH na vstupu v tom zdaňovacím období, ve kterém daňový doklad obdrľel. To nám bylo jasné. Jenomľe zákazník reklamoval tuto fakturu s tím, ľe nenaplňujeme § 12 odst.1 (vystavit daňový doklad do 15 dnů od UZP...) a ľádají nás o vystavení daňového dokladu se vąemi správnými náleľitostmi uloľenými zákonem. Prosíme Vás o radu, co máme zákazníkovi odpovědět. Jak můľeme reagovat na tuto reklamaci?

Dobrý den, potřebuji se dozvědět jakou sazbu DPH…

Dobrý den, potřebuji se dozvědět jakou sazbu DPH uplatní plátce na výstupu, při tkz. subleasingu(pronájem už pronajatého vozidla, které je pronajato na fin.leasing se souhlasem pronajímatele)jedná se o užitkový automobil. U osobních automobilů se použije snížená sazba jestli se nemýlím. Děkuji za odpověď.

Jako fyz.os. OSVČ chci darovat fin. částku škole…

Jako fyz.os. OSVČ chci darovat fin. částku škole na výuku. Mohu dar zahrnout do výdajů a v jaké výši? Musím se školou sepsat darovací smlouvu, nebo stačí příj. pokl. dokl. ze školy? Děkuji.

Dobrý den, 1)můžeme vyplácet cestovních náhrady…

Dobrý den, 1)můžeme vyplácet cestovních náhrady na Slovensko v Kč /v propočtu SK x kurs ČNB/? 2) Při zahr.cestě do Německa jsme poskytli zálohu o 220 DM méně než byl nárok na cestovné, můžeme doplatit náhradu v Kč? 3) Naše firma vložila 200 tis.Sk do spol. s r.o. na Slovensku do obchodního jmění, jak máme tuto operaci zaúčtovat? Jak by se zdaňovala výplata zisku z firmy na Slovensku? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,prosím o radu manžel je topenář …

Dobrý den,prosím o radu manžel je topenář /podnikatela pracuje pro různé firmy na IČO a teď jedna firma od něj chce 5%zádržného po dobu 5ti let.Mají na to právo a jestli ano podle kterého zákona?Manžela to finančně dost zatěžuje ,je plátce DPH /doborovolný/.Prosímo odpověď nebo radu kam se obrátit.Děkuji

Vážení prosím o odpověď.Mám klienta ,který je…

Vážení prosím o odpověď.Mám klienta ,který je plátcem DPH a začal s komisním prodejem.Vím,že se DPH vypočítává jenom z marže,ale nevím jaká má být evidence a jak mají vypadat paragony ,navíc na vše používáme počítače tak nevím jak zadat DPH když neni z celkové ceny a jestli se skutečně na paragon musí rozepisovat cena produktu+marže+DPH .Klient nechce,aby byla na paragonu samostatně vyčíslená marže,ale jak kupující plátce DPH se k němu propracuje ,když si bude chtít Dph odečíst ?Jsem z toho vedle prosím o podrobnou odpověď,abych se v tom vyznala .Děkuji

V květnu 1999 jsem prodal zemědělskou usedlost o…

V květnu 1999 jsem prodal zemědělskou usedlost o jedné bytové jednotce s polnostmi. Mám nárok na vrácení daňě z převodu nemovitosti? Děkuji.

Jsme dvě fyzické osoby se svými živn. listy.…

Jsme dvě fyzické osoby se svými živn. listy. Podnikáme v obchodě s kolama. Na ž.l. je adresa provozovny - adresa obchodu. Máme spolu sepsanou smlouvu o sdružení, kdy se na konci roku naše finance rozdělí na 50 a 50%. Chtěli bychom vědět zda na doklady, které obdržíme i vydáváme, máme dávat razítko sdružení a nebo razítko jednoho z nás. Zatím dáváme razítko sdružení s Ičo toho, který tam má výraznější podíl. Je to dobře? Děkuji

Prosim o informaci zda pronajem zarizeni …

Prosim o informaci zda pronajem zarizeni (hmotneho) od zahranicniho subjektu( konkretne z Irska)podleha srazkove dani. Pokud ano tak jake.Dekuji.

Dobrý den, prosil bych o radu. Dne 6.9.2000…

Dobrý den, prosil bych o radu. Dne 6.9.2000 převedla členský podíl v družstvu babička mojí manželky na cizí osobu za úplatu. Realitní kancelář posílá peníze za převod na můj účet. Já z toho účtu budu převádět dohodnutý podíl na vkladní knížku babičky. Zbytek si ponecháme. Budeme muset platit daň a z jaké výše a kdo? Děkuji moc S pozdravem

Podnikám jako OSVČ. Již odepsané osobní auto v…

Podnikám jako OSVČ. Již odepsané osobní auto v majetku firmy jsem darovala Charitě. Charita si nechala udělat znalecký posudek (odhad) na toto auto. Tento posudek dala také mně. Mohu si udělat daňový odpočet (tato organizace splňuje podmínky pro odpočet) na tento věcný dar dle znaleckého odhadu? Děkuji.

Dobrý den, můžete mi sdělit jaký byl 23.srpna…

Dobrý den, můžete mi sdělit jaký byl 23.srpna 2000 kurz ČNB - zajímá mě německá marka. Děkuji za odpověď.

Naše firma nakupuje zboží v zahraničí a dodává…

Naše firma nakupuje zboží v zahraničí a dodává domácím firmám. Nakupujeme v USD. Domácím odběratelům fakturujeme v CZK i v USD. Někdy DPH v CZK a základ v USD. Je to v pořádku?

Ma spolecnost v.o.s. povinnost mit auditovanou…

Ma spolecnost v.o.s. povinnost mit auditovanou ucetni zaverku a vyhotovovat vyrocni zpravu (rocni obrat spol. CZK 100MM)? Dekujeme za Vasi odpoved.