FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím o informaci, v roce 2000 jsem byla…

Prosím o informaci, v roce 2000 jsem byla zaměstnancem, ale zároveň jsem měla ostatní příjmy dle par. 10. Daňové přiznání budu tedy podávat sama, můžu podat daňové přiznání až v červnu, pokud mi ďan. přiznání zpracuje ďanový poradce.

Prosím o radu, podnikatel, fyzická osoba, vede…

Prosím o radu, podnikatel, fyzická osoba, vede jednoduché účetnictví. Má v pronájmu čerpací stanici. Pronajimateli složil kouci 1,5 mil - dle smlouvy se jedná u nájemce o výdaj daňově neuznaný. Nájemce PHM nenakupuje, tržby za prodané PHM odvádí na účet pronajimatele. Za vytočené litry obdrží pouze provizi. Na čerpací stanici provozuje nájemce obchod s doplňkovým sortimentem zboží a občerstvení. U pojišťovny je pojištěn pro případ krádeže cenností z trezoru na 400.000,00 Kč. V měsíci červenci došlo na čerpací stanici ke krádeži. V trezoru byla hotovost 600000 Kč (hotovost - tržby na prodané PHM nemohly být odvedny do banky - neboť byla sobota). Z odcizené hotovosti 550000 Kč patřilo pronajimateli za prodané PHM a 50000 Kč nájemci za prodané doplňkové zboží. Podle potvrzení policie je pachatel znám, ale nepřiznal se a soud dosud neproběhl. Pronajimatel si srazil ze složené kauce neodvedené tržby - tj. 550000 Kč a nájemce musel kauci doplatit na původní výši. Své tržby za doplňkový sortiment 50000 Kč řádně zaúčtoval do peněžního deníku a odvedl z nich DPH. Pojišťovna zatím nevyplatila žádnou náhradu škody. Do konce r. 2000 tento problém zcela určitě nebude vyřešen. Jak zaúčtovat výše uvedený případ v jednoduchém účetnictví? Jak postupovat daňově? Velice děkuji za pomoc.

2 OSVČ (jednoduché účet., plátci DPH) podnikají v…

2 OSVČ (jednoduché účet., plátci DPH) podnikají v rámci sdružení bez právní subjektivity. Mimo sdružení nevykonávají žádnou podnikatelskou činnost. Lze dohodnout při vzniku sdružení způsob, jakým budou převáděny prostředky pro osobní spotřebu jednotlivých účastníků z prostředků, které byly získány při společné činnosti nebo mohou být převáděny operativně dle momentální dohody účastníků ? Pokud ze společných peněžních prostředků probíhá mj. úhrada nesolidárních závazků účastníka lze provést následně jejich vyrovnání např. jednorázovým vkladem peněžních prostředků do sdružení ze strany dotčeného účastníka sdružení, kterému byl ze společných prostředků nesolidární závazek uhrazen ? Jak se posuzuje z hlediska sdružení majetek, který je pořizován prostřednictvím finančního leasingu jedním z účastníků sdružení a bude zcela využíván v rámci sdružení (majetek bude vymezen jednotlivě)? Leasingové splátky budou výdajem pouze konkrétního účastníka sdružení ? Výdaje na běžnou údržbu (opravy) a např. PHM u automobilu na leasing budou společným výdajem sdružení ? Část poskytovaných zdanitelných plnění ze strany sdružení je osvobozeno od DPH, přičemž část DPH na vstupu není uplatněna jako odpočet díky použití krátícího koeficientu. Tuto neuplatněnou část DPH lze dle zákona o dani z příjmů uplatnit v rámci uzávěrkových operací do výdajů ovlivňujících základ daně. Jakým způsobem se tento výdaj uplatní v rámci sdružení - rozdělí se ve stanoveném poměru účastníků na společných výdajích ? Může si uplatnit účastník sdružení jako spolupracující osobu např. manželku a na ni rozdělovat příslušný podíl na svých příjmech a výdajích , které vlastně vycházejí z jeho podílu na společných příjmech(výdajích) dosažených v rámci sdružení ? Děkuji za odpověď

Dobry den. Rad bych Vas poprosil o odpoved na…

Dobry den. Rad bych Vas poprosil o odpoved na nasledujici dotaz. Pracuji v obchodni firme, ktera nakupuje a prodava zbozi, Jakym zpusobem mam zauctovat zkutecnost, kdy firma nakoupi zbozi, naskladni ho a pak ho da zdarma jako vzorek. Nekdy jde o vzorek zdarma, nekdy je pote placeny. Jakym zpusobem se uctuje vyskladneni v okamziku predani vzorku. Dekuji za odpoved.

Vážení, prosím Vás o zodpovězení dotazu ohledně…

Vážení, prosím Vás o zodpovězení dotazu ohledně zdanění příjmu z prodeje akcií. Ve Vaší poradně už jsem se dočetla, že pro postupné nákupy a prodeje se uplatňuje postup FIFO. Vztahuje se ale i na akcie vedené na různých podúčtech? Např. k akciím prodaným u obchodníka s CP mám pro zdanění započítat nákupní cenu prvních akcií koupených u tohoto obchodníka, nebo cenu akcií, již dříve koupených na RMS? ( V SCP je mám vedeny na jiném podúčtu). Vlastním je jako soukromá osoba méně než 6 měsíců. Děkuji za vysvětlení.

Prosim o odpoved na nasledujici otazku: …

Prosim o odpoved na nasledujici otazku: zamestnanec ma poskytnute sluzebni vozidlo i soukromemu uzivani. pri vypoctu jeho ciste mesicni mzdy se zahrnuje 1% porizovaci ceny do jeho mzdoveho zakladu. uctuje se v ucetnictvi nejak toto jedno procento do nakladu? pokud ano, tak prosim ci se uctuje na dal? dekuji

Od začátku roku 2001 platí mj. i nový způsob…

Od začátku roku 2001 platí mj. i nový způsob určení výše nároku na odpočet DPH.Pokud subjekt pronajímá nemovitost a tento pronájem nezdaňuje, nemá nárok na odpočet DPH v případě přijatých plnění, použitých výhradně k tomuto pronájmu-např. technické zhodnocení, některé druhy oprav. Je správný názor, že DPH neuplatněná na vstupu z výše uvedeného důvodu je v případě oprav daňově uznatelným nákladem a v případě TZ vstupuje do ceny majetku? Děkuji

Je nutné zaregistrovat se jako plátce DPH i v tom…

Je nutné zaregistrovat se jako plátce DPH i v tom případě provozujeme-li z větší části činost osvobozenou dle §25, menší část naší činnosti osvobozena není, ale samostatně nedosahuje výše obratu pro registraci. Pouze pokud obě činnosti sečteme,přesáhne obrat limit pro registraci.

Chci zaměstnat sveho syna,studujícího VŠ, na…

Chci zaměstnat sveho syna,studujícího VŠ, na dohodu o provedení prace,mzda > 2000 Kč. Bude mít nárok na odpočt zvýšené nezdanitelné částky pro studenty, pokud si podepíše dańové prohlášení? Budu i já mít v tomto případě nárok na odpočet nezdanitelné částky na toto dítě? Syn má 20 let.

Děkuji za odpověď na otázku týkající se nákupu…

Děkuji za odpověď na otázku týkající se nákupu akcií. Rozumím. Mohu si dovolit doplňující otázku? Příklad: letos koupím akcie za 500 000 Kč, příští rok prodám (v době kratší než 6 měsíců od koupě) za 700 000 Kč - tato částka bude zahrnuta do daňového základu. V tomto případě budu platit daň i z "mých již zdaněných těžce vydřených - investovaných 500 000 Kč"? Je to přece značný rozdíl vzhledem k hranici zlomu 6 měsíců ... Potom i vydařený obchod s akciemi může díky daním skončit v určitém případě ztrátou - asi někde dělám chybu. Děkuji.

Dobry den, dekuji za odpoved a doplnuji svou…

Dobry den, dekuji za odpoved a doplnuji svou otazku: Zahranicni firma ma sidlo v miste "danoveho raje", smlouva o zamezeni dvojiho zdaneni s touto zemi neni, domnivam se, ze povinnost mit zde provozovnu neni, protoze firma 1. kupuje a prodava pohledavky, 2.obchoduje s akciemi a 3.poskytuje financni pujcky (a samozrejme inkasuje uroky z techto poskytnutych pujcek). U techto tri pripadu bych prosila objasnit, zda je nejaka povinnost vuci CR. Jeste jednou dekuji. Dobry den, Vas dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zodpovezen Dotaz: Dobrý den - dovolte mi dotaz: Poplatník - právnická osoba, která nemá na území ČR sídlo ani provozovnu, nakupuje a prodává pohledávky (poplatníků ČR). Vztahuje se na ni nějaké ustanovení našeho Zákona o DzPříjmu? A nějaká ustanovení Živnostenského zákona? Děkuji Odpoved: Nejsme bohužel odborníci na živnostenské právo, takže naši odpověď zúžíme na problematiku daně z příjmů. Důležitá bude zejména smlouva o zamezení dvojího zdanění (je-li uzavřena) s příslušným státem, kde má tato právnická osoba sídlo. Klíčovou otázkou je, zda této osobě vzniká v souladu se zmíněnou smlouvou v ČR stálá provozovna (pro účely daně z příjmů). Pro posouzení této skutečnosti potřebujeme znát stát, kde má tato osoba sídlo a stručný popis toho, jakým způsobem v ČR vykonává svou činnost. Luděk Hrubý TACOMA Consulting, a.s.

Vážení, prosím o zodpovězení následujícího: …

Vážení, prosím o zodpovězení následujícího: Společnost A nakoupila v r. 98 pozemky pro stavbu spediční skladové haly. Tyto pozemky jsou vedeny na účtě 031-Pozemky. V průběhu roku 1999 a 2000 probíhalo stavební řízení pro vydání stavebního povolení. Bylo vyhotoveno množství projektů (na halu, příjezdovou komunikaci, ozelenění, zasíťování, atd.). Bylo třeba různých výzkumů jako např. archeologický, geologický atd. Dále bylo zaplaceno množství správních poplatků. Veškeré tyto náklady spojené se stavebním řízení byly účtovány na účet 042-Pořízení-budovy,haly a stavby. Příslušná DPH byla účtována na účet 043 a vrácena finančním úřadem v rámci odpočtu. V současné době je stavební řízení ukončeno. Jsou vydána dvě stavební povolení na stavbu haly a na stavbu komunikace. Komunikace je již dokončena včetně osvětlení, ale není ještě zkolaudována. Stavba haly začne po výběru stavební firmy přibližně v březnu 2001. Společnost A se rozhodla celou investici v tomto stavu prodat společnosti B. Otázky: 1) Jak toto nejlépe provést z hlediska účetního a daňového? 2) Je nutno v kupní smlouvě rozdělit cenu zvlášť za pozemek, náklady na halu, náklady na komunikaci? 3) Bude nutný odhad (ocenění) majetku. Nebo postačí vyčíslení vynaložených nákladů z účetní evidence a podle toho určit prodejní cenu? Samozřejmě, že chceme prodat za cenu vyšší. 4) Jak s DPH? .... Předem velice děkuji za brzkou odpověď a jsem s pozdravem

Mnohokrát chci poděkovat za odpověď, po které se…

Mnohokrát chci poděkovat za odpověď, po které se sháním již měsíc. Mám ještě jeden dotaz týkající se též odpisů nemovitosti. Budova byla pořízena v r. 91. V letech 91-93 byla odepisována níže uvedeným způsobem, o kterém jste mi prozradil, že v daném případě byl správný. V roce 1994 je na inv. kartě této budovy zapsán fakt, že začínají lineární odpisy, tudíž v tomto roce odepsal daňový poradce pouze 2%, nikoliv 2,25%, jakoby odepisoval druhý a další rok. Vím, že nejsem povinna daňově odepisovat přesně danou částku v plné výši v %, ale pouze pro mou kontrolu, bylo to provedeno správně? Děkuji za ochotu odpovědět na mé všetečné otázky. S úctou

Dobrý den. Rada bych se zeptala na toto, známá…

Dobrý den. Rada bych se zeptala na toto, známá vede j.ú., je OSVČ - dělá cvičitelku, aquaerobic, pořádá týdenní cvičební pobyty. Může si dát do zdan. výdajů cvičební úbor-tepláky, boty, plavky na aquaerobic? A ještě, prosím Vás, jak to udělá s daň. přiznáním, jelikož je ještě zaměstnaná. To si musí od nich vyžádat příjmy a zaplacenou daň z příjmu a potom to uvést do přiznání? A vůbec prý nemusí letos platit ZP a SP. Jak si to pak do přehledu započítá? Děkuji moc.

k žádosti na přezkum na ministerstvo financí je…

k žádosti na přezkum na ministerstvo financí je potřeba přiložit kolek, jestli ano v jaké výši ? Na jakou adresu se má taková žádost adresovat. Je lhůta dva roky na podání míněna od konce případu, nebo od konce odvolání k případu (odvolání je totiž i delší než dva roky)?

Lze jako odčitatelnou položku od základu daně…

Lze jako odčitatelnou položku od základu daně uplatnit částky sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění, které byly sraženy zaměstnancům (8% resp. 4,5%) v daném účetním období, ale nebyly nezaplaceny do 31.1. roku následujícího, v případě jejich zaplacení v následujícím účetním období (obdobích). O tyto částky byl dle §23 odst. 3 ZDP povýšen základ daně.

Jsem zamestnancem, zamestnavatel resi me danove…

Jsem zamestnancem, zamestnavatel resi me danove otazky. Jak postupovat, pokud napr. letos koupim akcie na RMS a pristi rok je prodam (uvazujme se ziskem). Dekuji za odpoved.

V tomto roce si nechává naše firma (s.r.o.…

V tomto roce si nechává naše firma (s.r.o.)dodavatelským způsobem postavit nové sídlo firmy. Stavba je v tomto okamžiku zapsana na LV jako rozestavěná stavba. Zároveň jsme žadali banku o investiční úvěr. K této žádosti dokládali odhad nynější rozestavěné stavby. Za tento odhad jsme znalci zaplatili smluvenou částku. Vstupuje tato částka do ceny nemovitosti, nebo je to pro nás služba t.j. nákladová položka. Děkujeme

Dobrý den, podnikám jako OSVČ, automobil mám v…

Dobrý den, podnikám jako OSVČ, automobil mám v OM, nakoupený prostřednictvím leasingu, který již byl řádně před více než 1 rokem ukončen. Nyní utlumuji, ale neruším své aktivity jako podnikatel fyzická osoba a mám založenou s.r.o. s odlišným předmětem podnikání, kde jsem jednatelkou. Uvažuji, že automobil vyřadím z OM podnikatele fyzické osoby tak, že cenu dle odborného odhadce dám do příjmů fyzické osoby podnikatele za rok 2000. Příští rok pro s.r.o. formou leasingu pořídím auto nové. Mohu do doby pořízení nového vozu účtovat náhrady za služební cesty včetně úhrady 3,30 Kč/km. Nebo jaký je správný postup řešení. Děkuji za Vaši radu.

Kam zaúčtovat v podvojném účetnictví poplatek za…

Kam zaúčtovat v podvojném účetnictví poplatek za uzavření leasingové smlouvy os. vozidla , lze nárokovat DPH z této částky ? Děkuji za odpověď.