FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Známý, jenatel komplementáře společnosti, jenž je majitelem činžovního domu si postavil v temto domě, ve svém bytě krb. Mohli by jste mi prosím poradit jak s ním nejlépe naložit. Pořizovací cena krbu je 18tis. plus práce za 20tis. Jedná se o zhodnocení, nebo mohu dát krb do spotřeby? Bude krb daňově účinný náklad? děkuji
Dobry den, jsme sportovni klub, nasimi prijmy jsou dary, reklama, prispevky a dotace. Domnivali jsme se, že jsme povinni platit silnicni dan za pouziti vozidla clenu klubu, platili jsme 25 korun za den jako v pripade zamestnace a zamestnavatele. Nase danova povinnost vsak nevznikla, protoze nase prijmy neprevysili v urcitem mesici vydaje. Mame zazadat o vraceni dane? A pripadne jak? Dekuji Lenka Stemberova
Dobry den, jsme sportovni klub, naše přijmy jsou z darů, reklamni činnosti, pořádání závodů a příspěvky členů. Od daně darovací jsme osvobozeni, ale ve vasich odpovedich se lisite v tom, zda podavat danove priznani nebo ne. Podle meho narozu, jsme osvobozeni podle paragr. 20 odst. 4, tudiz ho podavame do 30 dnu po uplynuti kazdeho pololeti kal. roku. Je to pravda? Dekuji Lenka Stemberova
Dobrý den, dotaz se týká oceňování konkrétní položky materiálu na skladě. Jedná se o tabule speciálního nerezového plechu. Plech je evidován na skladě v pevné /tzv. katalogové ceně/. Ve výrobě je část tohoto plechu použita, zbytek je vrácen na sklad. Dosavadní ocenění vráceného plechu je stanoveno poměrem hmotnosti zbytku a hmotnost celého plechu. V další výrobě může a nemusí být tento zbytek využit. Domnívám se proto, že cena vráceného plechu by měla být nižší než cena vypočtená poměrem. Podle jakých zásad mám při stanovení této nižší ceny postupovat? Prosím o Vaše vyjádření k problému. Děkuji.
Prosím o zodpovězení násl. otázky : Je možné nějakým způsobem v podvojném účetnictví zaúčtovat zaplacenou zálohu dodavateli do nákladů v roce 2000, pokud konecna faktura s DPH prijde az v lednu nebo unoru 2001 (faktura je za nakoupené stavebni prace, s tim ze cast praci ve vysi zalohy jiz byla provedena v roce 2000, vyplyva to ze smlouvy). Lze pouzit dohadne ucty pasivní? Dekuji za odpoved
Jsem OSVC, jednoduch. účet., bez zaměstnanců V majetku mám autorádio a televizi.Televizi využívám jen k přehrávání videozáznamů při sjednávání obchodů. Nevím jestli jsem povinen plati konc. poplatek tedy i z televizi, ale raději platím konces. poplatek i za radio i televizi. Je to uznatelné v nákladech ? Děkuji za odpověď
Vedu jednoduché účetnictví - omylem jsem jednu z investičních faktur proplatil ze svého soukromého (nepodnikatelského) účtu. Její proplacení tak naprošlo řádně účetnictvím a současně zůstává zahrnuta v knize závazků. Jakým způsobem doporučujete chybu napravit ? Lze to uskutečnit např. v rámci uzávěrkových operací v peněžním deníku tak, aby při zařazení investičního majetku do použití mohla být uhrazená cena součástí vstupní ceny investičního majetku ? Děkuji za názor.
Jsem vlastnikem byvaleho druzstevniho bytu ( preveden v roce 1997 do osbniho vlastnictvi). V byte bydli moje matka. Ziji dlouhodobe v zahranici a tudiz neodevzdavam v Cechach zadne danove priznani ( muj prijem je 0). Jak je to s placenim dane z tohoto bytu ? Cetl jsem , ze byvale druzstevni byty jsou od dane az do roku 2001 osvobozeny. Je to pravda ? Dekuji za odpoved
Naše firma si občas přivydělá na stavební živnost. Zarazil mě rozdíl mezi nákupem s 22% a fakturací s 5%DPH. Nejsou v této otázce nějaké pokyny ministerstva, které se je zapotřebí držet? Naposledy jsme fakturovali instalaci nové vany v celkové ceně 10tis včetně 5%DPH. Bylo to tak vpořádku. Děkuji za odpověď
Jsme nadace a na náš účet nám pan Novotný posílal pravidelně měsíčně 500Kč, ale z účtu jeho manželky paní Novotné. Doufám že není problém, abyjsme vystavili roční potvrzení pro odpočet daní panu Novotnému?
Prosíme o Váš názor na tuto otázku: Při výpočtu slevy na dani z příjmů právnických osob (dle 586/92 Sb.) i při výpočtu podílu osob se ZPS (dle 228/2000 Sb., resp. 1/91 Sb.) se vychází z průměrného přepočteného počtu pracovníků, který se urči jako podíl hodin odpracovaných zaměstnanci firmy a fondu pracovní doby těchto zaměstanců. Nejsme si jisti, zda při stanovení fondu pracovní doby máme použít počet pracovních dnů v roce včetně nebo bez placených svátků (v roce 2000 jich bylo sedm). Děkujeme za odpověď. S pozdravem Ing. Jiří Soják
Ohledně cestovních příkazů jsme se domníval, že se poskytoval příplatek za cesto ve velkém městě(např. v Praze), ale nyní jsem to nikde nenašel. Je tomu tak? Děkuji T. Matocha
Do kdy musím podat danove přiznání z nemovitosti kterou jsem zdědil po zemřelém otci to znamena za jakou dobu od souního rozhodnutí.Děkuji Prosím o radu pokud je z darma.
Lze novoročenky, které jsou opatřené logem společnosti považovat za reklamní předmět do 200 Kč?
Mohli byste mi prosím upřesnit , jak je to s účtováním penalizačních faktur od 1.1.2001 ? Mám na mysli vydané faktury , jejichž předmětem jsou smluvní pokuty a úroky z prodlení , vypočtené z pohledávek dosud neuhrazených či uhrazených po splatnosti. Do 31.12.2000 se o těchto fakturách účtovalo do výnosů až dnem jejich úhrady a v tu chvíli se staly zároveň předmětem daně z příjmu. Zajímá mne , zda v tomto ohledu došlo letos k nějaké změně. Děkuji . Pavla Bartošová
Dobrý den. Předem se omlouvám za větší rozsah mého dotazu, ale prosím o pomoc při řešení problému, do kterého jste mi nepřímo pomohli i Vy (viz odpověď na můj dotaz z 3.12.1999). Tím problémem je zdanění příjmu z prodeje bytové jednotky (bývalý družstevní byt). Stručná rekapitulace: Od r.1984 jsem jako člen SBD nepřetržitě užíval družstevní byt. V r.1992 jsem ve smyslu zák.42/92 požádal o převod bytu do vlastnictví. Ze známých důvodů bylo možno převod realizovat až podle zák.72/94, konkrétně formou bezúplatného převodu v r.1999. Mezitím jsem zahájil stavbu RD a k jejímu financování jsem kromě hypotéčního úvěru použil i výnos z prodeje bytu, ke kterému došlo v r.2000. Teď mě čeká vypracování přiznání k dani z příjmu FO za r.2000. Znám znění příslušných zákonů i různé výklady jejich jednotlivých ustanovení. Prosím proto o Váš názor na následující otázky: 1/ Proč není možno v tomto případě použít osvobození od daně podle par.4,odst.1/g Zákona o daních z příjmů, když se jedná de facto o vydání nemovitosti podle zákona 42/92 a zákon 72/94 je v podatatě pouze prováděcím předpisem pro jeho realizaci? 2/ Jakou logiku má použití 2leté testovací lhůty, jestliže vůli k nabytí bytu do vlastnictví jsem prokazatelně projevil již před 8 lety a rychlost jeho realizace jsem neměl možnost žádným způsobem ovlivnit? 3/ V období před převodem bytu do vlastnictví jsem byt komplexně rekonstruoval, což se nepochybně výrazně promítlo i do prodejní ceny. Přesto tyto náklady nelze uplatnit jako výdaj oproti příjmu z prodeje? 4/ Podle většiny dostupných názorů bezúplatný převod podle zák.72/94 není darem. Nelze tudíž uplatnit jako cenu nabytí ani cenu zjištěnou pro účely daně darovací? 5/ Předpokládám, že je možné uplatnit náklady na technické zhodnocení bytu v období mezi převodem do vlastnictví a následným prodejem. Co však příspěvky do fondu oprav, ze kterých bylo realizováno zhodnocení jednotlivých bytů (plastová okna) i objektu, jehož ideální podíl je součástí prodané bytové jednotky? 6/ Příjem z převodu členských práv družstva je od daně osvobozen po 5letém časovém testu. Osvobozeno je dokonce i odstupné (!) za uvolnění bytu, pokud je použito na řešení bytových potřeb. Příjem z prodeje vlastního bytu použitý na vytvoření nové bytové jednotky je naproti tomu kvůli nesplnění časového testu zaviněnému neschopností státu zajistit realizaci vlastních zákonů zatížen daní, která mnohonásobně převyšuje tzv. státní podporu bytové výstavby. Existuje cesta, jak tuto evidentní nerovnost postavení daňových poplatníků eliminovat, nebo alespoň minimalizovat?
Můžeme uzavřít s zaměstnancem, který je u nás na pracovní smlouvu, dohodu o provedení práce? Nebo se do limitu 100 hodin za rok pracovní smlouva nepřičítá?
Máme se zaměstnancem uzavřenou dohodu o provedení práce. V červnu jsme vyčerpali povolených 100 hodin. Od července jsme se stejným zaměstnancem uzavřeli dohodu o provedení činnosti. Je to tak v pořádku? Obáváme se jestli nemusíme nějakým způsobem měnit odvody za zaměstnance za první půl rok?
Jakým způsobem se zdanuje měsíční odměna jednatele s.r.o. včetně případných odvodů OSSZ a ZP v roce 2000 a jeké jsou změny pro rok 2001. Děkuji.
Takový banální dotaz k odpisu DHIM, nevím, kde bych to nyní rychle našel: 1. odpisová třída, zrychlený odpis; kolik přesně v procentech se v prvním a dalších 3 letech bude odpisovat. Je nějaký rozdíl (v zákonech), když se započne odpisovat v roce 2000 nebo v roce 2001?