FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Samostatné účetnictví za ka?dou činnost u FO

Mohu mít dva živnostenské listy na dvě různé volné činnosti, vést nezávisle dvoje účetnictví, přičemž jedno by bylo plátcem DPH a druhé nikoli? Děkuji za odpověď.

Uplatnění leasingových výdajů v daňových výdajích

Mám jako soukr. osoba - nepodnikatel auto na leasing. Z vašich předešlých odpovědí mi vyplývá, že nemohu použít zákl. náhr. + PHM za km ujeté pro podnikání, pouze spotřebu PHM. Mohu tedy obráceně v tomto případě uplatnit poměrnou část leas. splátky? (např. krácenou dle poměru počtu ujetých km soukromě a pro podnikání) Pokud smlouvu o leasingu převedu ze soukr. osoby na FO - podnikatele lze uplatnit již zaplacenou akontaci? Při převodu na jinou osobu to lze např. odstupným za přenechání leasingu. Sama sobě ovšem fakturovat nemohu. Lze auto na leasing vložit do majetku ještě před ukončením leasingu?

Zdanění příjmů ze závislé činnosti nerezidentů

Prosíme o odpověď na tento dotaz : Česká firma - s.r.o. hodlá zaměstnávat v Rusku ruského státního příslušníka jako svého zahraničního zástupce. Za tuto práci bude pobírat od této firmy mzdu. Zajímá nás, jak tuto mzdu zdaňovat a kam (pokud vůbec) odvádět sociální a zdravotní pojištění. Děkujeme za odpověď.

Uplatnění výdajů u podnájmu dru?stevního bytu

Co vše je možno dát do nákladů (nájem, poplatky za energie, telefon, ....)v případě pronájmu bytu (jedná se o družstevní byt, zatím není v os. vlast.)? Děkuji za Vaši odpověď.

Zástavní právo FU k nemovitostem

Prosím Vás o pomoc při řešení našeho problému. Chtěli bychom koupit objekt. Podle Listu vlastnictví je vlastníkem 1HS spol. s r.o. na tomto listu je omezení vlastnického práva a to zástavním právem k pozemku, stavbě: Rozhodnutí správce daně o zřízení zástavního práva podle § 72 z.č. 337/92 Sb.. Finanční úřad v Doksech Č.j. 39/147/93 ze dne 3.5.1993 právní moc dne 1.6.1993. Dále je zde: Zástavní právo k pozemku, stavbě: Smlova o zástavním právu podle § 129,písm.c)až i)h.z.. Zástavní právo pro spol. Larga,s.r.o. ve výši 18 000 000,- Kč, ze dne 20.11.1991 - právní účinnost ke dni 21.11.1991. (Smlouva o postoupení pohledávkyze dne 30.11.1999 a souhlasné prohlášení ze dne 30.3.2000) Vzhledem k tomu, že máme o tento objekt zájem kontaktovali jsme jednatele společnosti Larga. Ten nám sdělil, že společnost je ochotna objekt prodat, ale k jimi stanovené ceně je nutno připočítat pohledávku finančního úřadu, která pravděpodobně sama o sobě i bez započtení penále je schodná s cenou objektu. Pokud obě částky sečtete stává se cena nereálnou a nemovitost neprodejnou. Vzhledem k jejímu stavu, který by se dal označit za havarijní dojde brzy k jejímu zániku. Pohledávka fin. úřadu by tak zůstala neuspokojena a společnost, která ji zakoupila v balíku s ostatními nemovitostmi si na své peníze přijde jinde. Z pohledu společnosti je údajně jedno zda se uspokojí jen stát nebo nikdo. Oni jsou rozhodnuti v případě nesplnění svých finančních představ nechat nemovitost spadnout. Chtěli bychom vědět: 1/ jezde možný odpis daňového nedoplatku pro nedobytnost podle § 66 z.č. 337/92 Sb.? 2/ může správce daně pokud uplatnil zástavní právo podle § 72 z.č. 337/92 Sb. vymáhat daňový nedoplatek podle § 73 z.č. 337/92 Sb.? 3/ poradíte nám jiné řešení (např. snížení pohledávky fin. úřadu) Děkujeme Vám za odpověď nedokážeme sami nalézt řešení. David Klobouček a spol.

Zdanění úroků z půjček zaměstnavateli

V roce 1995 jsem jako akcionář a zaměstnanec a.s. půjčil finanční prostředky a.s. Byla sepsána smlouva na 15%p.a. úrok. Veškeré finanční prostředky včetně úroků(až na cca 12.000,-Kč) jsem dostal zpět před 31.12.97. Z výnosů úroků mně byla odečtena srážková daň ve výši 20% za každý rok zvlášť(vše bylo ve smlouvě). FÚ chce ode mne daň z celého objemu úroků, které jsem ani nedostal. Podle daňového zákona, který platil do 31.12. 97 platilo, že srážková daň je konečná?! Zajímalo by mě kde je pravda. 2. Je trestné, když ekonom a.s. zanese finanční půjčku se dvouletým zpožděním do účetnictví a vůbec nevyjádří úroky. Na jakou výši úroků zpětně mám nárok(1,4 diskontní sazby v té době?. Mohu ekonoma žalovat?? 3. Pokud a.s. skončí v konkursu a já (zaměstnanec)jsem tam poskytl finanční půjčku a nedostanu ji zpět, mám možnost přednostního vyrovnání jako zaměstnanec?

Vklad automobilu do a.s.

Vážení, chtěl vych zodpovědět tento dotaz. Jak postupovat v případě vkladu osobního auromobilu do a.s. Děkuji

Zdanění prodeje nemovitostí

Prodal jsem garáž, kterou jsem zdědil po svém zem- řelém otci.Musím zaplatit dan z příjmu? Děkuji.

Zdanění příjmů ze závislé činnosti

Využiji Vašich služeb a položím Vám následující dotaz: Jaký způsob je daňově výhodnější pro zvýšení příjmu zaměstnance, zaroveň společníka ? podnikatelská odměna, zvýšení platu či prémie, případně jiný?

Přepočet na Kč u nepodnikatele a daň z příjmu

Dobry den, prosim o zodpovezeni dotazu tykajici se zdaneni pri obchodovani s cennymi papiry v zahranici (konkretne v USA) u fyz. osoby - nepodnikatele. Vim ze je totozny princip jako u ceskych cp(vztahuje se na § 10). Nevim vsak, jak prakticky postupovat pri vypoctu. Do hry vstupuje totiz rada hodnot. Nejprve smena Kc (napr. za kurz 40), nasledne obchodovani, pak treba zpetne smena jen casti prostredku zpet na Kc (napr. za kurz 38), obchodovani se zbytkem prostredku. Vztahuje se prave i smena penez na danove priznani? Jak pocitat zisk/ztratu z obchodovani (vyslednou sumu za rok v dolarech prepocist na Kc (nejakym kurzem?), ci prepocitavat vzdy kazdy obchod aktualnim devizovym kurzem nebo kurzem za ktery doslo ke smene penez)? Predem dekuji za odpoved.

Honoráře a srá?ky daně z příjmů

Jsem obč. sdruž. na zajímalo by nás, jestli byl náš postup správný. Vyplatili jsme externistovi za zpracování odborného textu na zadané téma, jako autorské honoráře odměnu v hrubém. Nesrazili jsme ani srážkovou, ani zálohovou daň. Bylo to tak v pořádku?

Srá?ková daň z příjmu u závislé činnosti

Chtěl jsem se zeptat, jestli tomu rozumím správně, pakliže podepíši prohlášení o nezdanitelných částkách za období, potom v tomto období za mě zaměstnavatel odvádí pouze zálohovou daň, nikoli srážkovou, i když je příjem nižší než 2000Kč měsíčně?

Zdanění příjmu z pronájmu nemovitostí

Dá se na příjem z pronájmu od 1.1. do 31.12. zděděných pozemků v celkové ceně do 3000 za rok pohlížet jako na ostatní příjem dle §10 a použít 10 tisícové osvobození? Nebo je nutno tento příjem zařadit pod §9 a použít pouze 20% paušálních nákladů?

Daňové přiznání u příjmů ze závislé činnosti

Jsem zaměstnancem, a mám navíc příjem z jedné přednášky 1800Kč (srazili 20%zálohu) a nezdaňený příjem z pronájmu nemovitosti 3600Kč. Může za mě udělat zaměstanvatel přiznání, nebo musím sám? Musím tyto příjmy přiznávat? Děkuji

Daňová ztráta a závislá činnost

Dobrý den. Nevíme si rady s touto záležitostí. Podnikatel vedoucí j.ú. je za rok 2000 ve ztrátě (cca 223000), dále dostal od svého zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech (z toho je daň z příjmu cca 1100). Co se teď stane? Uvedu to v danovém přiznání a když to všechno sečtu tak vyjde, že přeplatil - těch 1100. TO se mu pak vrátí? A ještě k tomu podniká od října 2000 a zaměstnán je od ledna 2000. Uvádí se celý rok nebo taky jenom od října 2000. A první rok neplatil sociální pojištění, znamená to, že teď už od ledna je povinnen platit? I když bude ve ztrátě? A jestli tomu rozumím správně tak do přehledu na sociální a zdravotní se započítává pouze to z podnikatelské činnosti, už se nezapočítává to od zaměstnavatele, doufám. Omlouvám se jestli to je trochu zmatené a možná trochu laické, ale aby jsme to nezkazili. Děkujeme

Účtování v peně?ním deníku v JU

jaký datum se použije při zaúčtování do pen. deníku, když na výpise z BÚ je tento zapis. datum částka valuta 30.6.2000 0,10 Kč 1.10.2000 úprava úroků Děkuji za odpověď

zkouska1

zkouska1

Nále?itosti obchodních listin v roce 2001

Dobrý den, potřebuji ujasnit výklad novely Obchodního zákoníku §13a - obchodní listiny. Téměř všechny přijaté tuzemské faktury neobsahují poznamku o zápisu do OR. Vystavovatelé se hájí tím, že platí "naplno" až od 1.7. Můžeme tyto faktury ponechat v našem účetnictví? A nebo vrátit a trvat na opravě? Děkuji.

Silniční daň u soukromého automobilu

Vážení, je pravda,že pokud mám náklady na dopravu(benzín) všší jak 2000 musím platit silniční danˇ a to i přesto,že jezdím svým soukrpmým vozem? Děkuji za odpověd

Zdanění prodeje cenných papírů

Prostřednictvím internetu nakupuji a prodávám (dříve než za 6 měsíců) akcie na českém a americkém trhu.Jsou pro mne pro účely snížení daňového základu výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmů (mimo nákupní ceny a poplatků obchodníkovi) i telefonní poplatky, denní tisk,knihy, hardware, software, další vzdělávání a pod? Nemám ŽL.Ostatní příjmy mám pouze ze závislé činnosti.Děkuji.