FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Omluva za zpo?dění odpovědi

Prosil jsem, Vás o radu v oblasti zástavního práva k nemovitosti ze strany správce daně. Nenalezl jsem však na svůj dotaz odpověď sdělte mi prosím kde jsem udělal chybu děkuji.

Výdaje za spotřebované PHM

Vážení, podnikám (fyzická osoba, plátce DPH) ve dvou provozovnách, přičemž jedna je ve městě mého trvalého pobytu (tedy "sídle" firmy), druhá je ve městě vzdáleném cca 80 km. Mám dva dotazy. Jsou moje jízdy s autem, které je v majetku firmy, daňově uznatelným nákladem? Jsou jízdy zaměstnanců (zaměstnanci mají trvalé bydliště v "sídle" firmy, ale denně dojíždějí do druhé provozovny) s vozidlem, které je v majetku firmy, daňově uznatelným nákladem? Samozřejmě jde o spotřebované PHM při těchto jízdách. Děkuji Vám za odpověď a přeji krásný den. Hrma (0602 222452)

Náhrady PHM při pou?ití automobilu

Dobrý den, prosím o sdělení nákladů na km s vozidlem který není majetkem firmy za rok 2000. Konkrétně Audi 1800 ccm Ba natural 95. S díky a přáním hezkého dne Kučerovi.

Informační zdroje

sháním přehled změn poplatků (daně, soc. a zdr. poj., minim. mzda, základní odpočitatelná položka) nejlépe od roku 1991 děkuji

Roční zúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti

Dobrý den, měl bych jeden dotaz. V roce 2000 jsem byl část roku na civilní službě. V pracovní poměru jsme od září. Zalohy na daň z příjmu platí můj zaměstnavatel. Myslím si, že když spočítám daň za celý rok bude nižší než zaplatil zaměsnavatel v měsíčních zálohách. Chtěl jsme se prosím Vás zeptat, co můžu udělat, aby mi byl přeplatek vrácen (v případě, že rozdíl vznikne). Děkuji S pozdravem Jakub Motejl motejlj@seznam.cz

Omluva za zpo?dění odpovědi

Prosím o odpověď: Jako fyzická osoba koupím v průběhu srpna a září 2001 akcie společnosti, které jsou registrovány na BCPP. Akcie budou v rámci tzv. převodu jmění na akcionáře (typ přeměny společnosti dle §220p obchodního zákoníku)zrušeny cca 31.12.2001 a bude za ně vyplaceno tzv. přiměřené vyrovnání, přičemž toto bude vyšší oproti nákladům, které vynaložím na koupi akcií. Bude kladný rozdíl (tj. rozdíl mezi přiměřeným vyrovnáním a pořizovací cenou akcií) podléhat dani z příjmů?

Minimální sazby plateb daní a poji?tění

Dobrý den, ráda bych věděla, zda je stanovena nějaká pevná částka na odvod daně z příjmů, soc. a zdravotního pojištění zaměstnanců (jaká) a nebo to závisí na více faktorech (výše mzdy, atd) ? Děkuji.

Odměny členů představenstva

Dobrý den! Odměnu za funkci v představenstvu a.s. dostávám sníženou o 20% daň.Podávám daňové přiznání typ B za rok 2000. Mám tento příjem uvádět do celkových příjmů? Děkuji Vám! Petr Horák

Náklady na zpracování daňového přiznání

Je odměna daňovému poradci za odložení daňového přiznání za rok 2000 daňově uznatelným nákladem právnické osoby v roce 2000 nebo 2001 ? Děkuji.

Zdanění úroků plynoucích ze zahraničí

Jsem fyzická osoba, obchoduji s akciemi prostřednictvím Internetu za vlastní fin. prostředky, které jsou umístěny u AMERICKÉHO brokera. Ten mi také měsíčně připisuje úroky z volných fin. prostředků. Chci se zeptat jestli toto je považováno za příjem ze zdrojů v zahraničí (je třeba toto uvést v položce 05 daňového přiznání typu B?), jestli je třeba je zdanit a jak. Jaký kurs je třeba použít pro přepočet dolarů na koruny za rok 2000 pro přepočet obchodů provedených v cizí měně.

Matka v roce 1992 obdržela oznámení o výši…

Matka v roce 1992 obdržela oznámení o výši majetkového podílu z transformace zemědělského družstva dle § 9 odst. 7 zák. 42/92 Sb. Majetkový podíl byl členěn na část restituční (za vnesený živý a mrtvý inventář a náhrady podle zvláštních předpisů) a část transformační. Smlouvou o postoupení pohledávky prodala část majetkového podílu z restituční části v červnu 1994 na splátky trvající 10 let. Zákon o daních z příjmu má uvedenu pětiletou lhůtu od nabytí do prodání pro osvobození z příjmu dle § 4 odst. 1 písm. r) a navíc nerozlišuje u majetkových podílů část restituční a transformační. Jsou příjmy z tohoto prodeje restituční části, které dostává každoročně osvobozeny od daně z příjmu, jak jí bylo řečeno tehdy družstvem, nebo podléhají dani dle § 10 odst. 1 písm. c) a musí podat dodatečná daňová přiznání a příjmy zdanit? Děkuji.

Příle?itostné příjmy ze ?ivnosti

Koncem července min. roku jsem chtěl zkusit štěstí v podnikání v oboru překladatelství. Získal jsem zakázku a po splnění jsem se rozhodl, že si zařídím živnostenský list. Po jeho získání jsem objednateli zaslal fakturu. Celá záležitost trvala asi 1 měsíc,žádné jiné zakázky jsem neměl ani tehdy, ani od té doby do konce roku 2000.Z důvodu naprostého časového vytížení v jiném oboru jsem pak nevyvíjel žádné jiné překladatelské aktivity a nevznikly mi žádné příjmy (kromě toho prvního - 3.570,- Kč) ani náklady. Lze toto považovat za jednorázový příjem? Jak to brát z hlediska zdrav. a soc. zabezpečení? Jak to zahrnout do daně z příjmů? Mohu si k tomu započíst náklady na získání ŽL? Měl jsem tehdy raději přerušit živnost? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Daň z nemovitostí u pozemků

Kdy platit daň z nemovitosti a z pozemku u restituovaných nemovitostí ? Děkuji.

DPH u elektroinstalačních slu?eb

Jsme elektromontážní firma,zajímalo by nás jakou DPH máme účtovat v těchto případech : 1)Nový materiál, který nově instalujeme. 2)Oprava, příp.rekonstrukce stávající instalace. Zaslechli jsme totiž, že od nového roku jsou změny v účtování DPH v některém z těchto případů. Předem děkujeme za radu.

Darování pozemku

(1) Moje babička je dlouhá léta vlastníkem pozemku. Tento pozemek je (neformálně, v rámci rodiny) určen jako předmět dědictví ve prospěch mého otce (za vyrovnání s ostatními sourozenci, opět neformální). Převod (dar) pozemku bude proveden za babičina života na mého tatínka. Jaká bude sazba daně tohoto převodu ? (2) Tento pozemek má být převeden na mě za podmínky, že se zavážu k vyplacení mé sestry ve výši 1/2 sjednané ceny. Jaká bude sazba daně a z jakého základu v tomto případě ? (3) Existuje zákonné omezení (či sankce v podobě vyšší sazby) vzhledem k době vlastnictví nemovitosti ? Mnohokrát děkuji

Výdaje pro účely plateb pojistného

Prosím o odpověď: Poplatník podle par.7 DP výdaje uplatňující procentem 25%. Do přehledu na VZP a OSSz uvádí do řádku výdaje pouze 25% nebo 25% a zaplacené pojistné. Děkuji

Odpočitatelné polo?ky na man?elku

Dobry den,chtela bych se zeptat,jak je to s nezdanitelnou castkou zakl.dane OSVČ na manzelku podle §15 odst.1 pism.c),kdyz pobira castecny invalidni duchod presahujici castku 34920,-za rok a není drzitelkou prukazu ZTP-P? Muze podnikatel uplatnit tuto odpocit.polozku? Zahrnuji se invalidni duchody do prijmu,nebo jsou to socialni davky?Dekuji za odpoved.

Úroky z vkladů u zaměstnavatele

Dobrý den, zajímá mne zdanění přijatých úroků z podnikové spořitelny u zaměstnance. Zda jsou zdaněny dle §6 a to ročně podáním daň. přiznání nebo měsíčně va mzdě. Děkuji K.K.

Obchodování s akciemi a daň z příjmu

Vážení přátelé, obracím se na Vás z dotazem ohledne zdanění příjmu z cenných papírů. Jedná se mi o stav, kdy jsem na jedné straně dosáhl zisku z prodeje c.p. a při druhé operaci ztrátu. Např. prodám se ziskem akcie A a se ztrátou akcie B. Mohu si o ztrátu z prodeje akcií B snížit zisk z prodeje akcií A? Samozřejmě předpokládám, že obě operace realizuji ve lhůtě 6 měsíců, takže mi vznikne daňová povinnost. Za informace Vám předem děkuji. S pozdravem Marcel Chowaniec

Změna uplatňování výdajů a daň z příjmu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to u OSVČ s přechodem mezi uplatňováním výdajů podle §7 odst. 9 (paušálem 25%) a § 24 (skutečné výdaje). Pokud jsem loni uplatňovala §24 a měla pohledávky (žádné zásoby), a letos chci uplatňovat paušálem, jakým směrem mám upravit základ daně o výši pohledávek (a v kterém zdaňovacím období)? A naopak, pokud můj partner chce letos uplatňovat skutečné výdaje a loni měl paušál (a pohledávky), jak má postupovat? Děkuji za odpověď