FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Zdravim, od jake vyse prijmu z podnikani plati OSVC zalohy na soc. pojisteni za predpokladu, ze je zaroven zamestnana a plati soc. a zdrav. pojisteni z prijmu ze zavisle cinnosti. Prijmy za rok 2000 z podnikani nebyly vyssi nez 1000 mesicne (celkem 23000 za rok)
Zdravím, nechci zbytecne zdrzovat, ale chci Vam podekovat za tyto skvele sluzby, ktere poskytujete. Dotaz: anylytika na faktury v Kc a zahranicni menu. Do faktur v Kc zahrnuji vsechny i kdyz byly vypocteny jako soucin cizi meny a kurzu, protoze na fakture je uvedena castka v Kc napr 10 000 Kc a je dohodnuto, ze odberatel zaplati tuto castku v Kc. Do faktur v cizi mene zahrnuji ty, ktere jsou skutecne vystavene v cizi mene napr. 20 000 USD. Zde potom vznikaji kurzove rozdily. Je tento postup spravny. Jak zauctovat rozdily z faktur v cizi mene, kdyz na ucet prijde castka napr. USD, ale jiz zkracena o nejake poplatky - misto 20000 treba jen 19750 (ted neuvazuji vlastni kurzovy rozdil) a odberatel tvrdi, ze jsou to poplatky srazene bankami. Zatim jsme vse uctovali do kurz. rozdilu, ale nezda se mi to uplne v poradku.
Zdravím, dotaz: fyzicka osoba ma prijmy ze zamestnani a podnikani. Vloni skoncila se ztratou. V tomto roce si ztratu odecte v celkove vysi prijmu z podnikani, takze podnikani je vlastne 0. Nezdanitelne castky a penzijni pripojisteni se tak vlastne odecitaji pouze ze zavisle cinnosti a vzhledem k penzijnimu pripojisteni vychazi, ze poplatnikovi ma bzt vracena cast zalohove dane - je tento postup v poradku.
Mohli by jste mi prosím napsat, jestli musím bezpodmínečně daňově vyloučit doklad, na kterém mi chybí pouze razítko dodavatele (TESCO). Ostatní náležitosti obsahuje. Nestaší podpis pokladní?
jsem soukromý podnikatel (jednoduché účetnictví). Mohu dát vyplacenou zálohu na dřevo do uznatelných nákladů (dřevo používám jako material k dosažení zisku) s záloha je poměrně vysoká. děkuji za odpověď
Jsem OSVČ a účtuji v jednoduchém účetnictví. Je možné zahrnout do nákladů osobní automobil, který je veden na manželku (v TP je zapsána jako držitel vozidla) a vozidlo je pořízeno na leasing. Manželka je vedena jako moje spolupracující osoba. Děkuji.
Koupil jsem družstevní byt a za převod členských práv a povinností jsem zaplatil vč. odstupného 1 mil. Kč. Byt pronajímám a výnos z pronájmu zdaňuji. Mohu tento byt zavést do obchodního majetku a odepisovat ho?
Dobrý den. Obracím se na Vás s prosbou o pomoc s následujícím problémem. Manžel provedl jednorázově práci na zakázku ? návrh jednoho výrobku (práce trvala 1 měsíc). Při zadání objednavatelem, došlo k chybě a tak si objednavatel nechal udělat za další úplatu modifikaci v návrhu. Protože manžel očekával, že obdrží další zakázky, pořídil si po obdržení zadání modifikace původního návrhu ŽL. Fakturu za původní návrh poslal po podání žádosti o ŽL, práci ale vykonal ještě před tím než o ŽL požádal. Modifikaci (a tedy i fakturaci) pak již prováděl jako vlastník ŽL. Další zakázku již neobdržel. Na fakturách neuváděl IČO, protože nebylo zahraničním objednavatelem požadováno. Zakázka byla ústní a placena šekem, který inkasoval v hotovosti. Jak může příjmy přiznat? Oba příjmy jako ostatní příjmy? Nebo příjem za původní zakázku jako ostatní a modifikaci jako OSVČ? Nebo vše jako OSVČ? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Jana Starčuková
Dobry den. Chtela bych Vas poprosit o radu. Chtěla bych vyhotovit program na zakázku. Činnost budu vykonávat dlouhodoběji a pravidelně doma na svém počítači. Není mi jasné, zda pro daňové účely mám příjem za vyhotovování software na zakázku vykazovat jako příjem z jiné samostatné činnosti dle §7 (2a-autorské honoráře) nebo příjem z podnikání dle §7 (1b-příjmy ze živnosti). V čem spočívají mé pochybnosti: Dle živnostenského zákona je živností Poskytování software: prodej hotových programů na základě smlouvy s autory nebo vyhotovování programů na zakázku (netýká se poskytování software autorem podle autorského zákona.) Živnostenský zákon č. 455/1991 Sb. ve svém § 3 rovněž uvádí co není živností. Podle odstavce 1 písmeno b) tohoto ustanovení živností není, mimo jiné, i využívání výsledků dušení tvůrčí činnosti, chráněných autorským zákonem jejich autory. Není mi jasné, kdy je a kdy není vyhotovování programů na zakázku poskytováním software autorem podle autorského zákona, zda se tedy jedná či nejedná o využívání výsledků dušení tvůrčí činnosti, chráněných autorským zákonem jejich autory. Můžete mi poradit? V mém případě je se jedná o kontrakt na modifikaci software, jehož jsem autorem. Jsem placena za hodinu vykonané práce, přičemž v kotraktu je stanoven maximální počet hodin, které mohu za modifikaci naúčtovat - tím je tedy také stanovena i maximalní platba, kterou mohu za celou požadovanou modifikaci obdržet. Pochopitelně bych dala přednost příjmům na základě autorského zákona, abych nemusela platit sociální pojištění a mohla dát do nákladů paušál 30% z příjmů. Na živnostenském úřadu se ale tváří, že jde o podnikání. Přitom na internetu jsem četla, že někomu jinému řekli, že taková živnost neexistuje. Moc děkuji za radu. S pozdravem Jana Starcukova
Za účelem podnikání mám několik osobních a nákladních vozidel za která platím silniční daň. Vzhledem k tomu, že některá jsou nepojízdná, tak jsem je na DI odhlásil a SPZ předal do depozita DI. Musím za tato vozidla platit nadále zálohy na silniční daň? V případě, že ne, tak jak postupovat. Děkuji.
Pokud občas použiji sve soukromé auto při své cestě za prací na žinostenský list a neplatím silniční daň, jde i tuto cestu - náklady na cestování nějak vyúčtovat v peněžním deníku?? Diky za zprávu. Vašek
Jakým způsobem se v jednoduchém účetnictví zaúčtuje dotace na zalesnění pozemků a kultivaci lesa(cesty apod.)? Jestli tato dotace podléhá zdanění, jakým způsobem se zdaňuje?
Vedle svého hlavního zaměstnání jsem OSVC. Jako OSVČ jsem měl jeden příjem za celý rok ve výši 8600, -Kč. Jsem povinen podávat danové přiznání. Děkuji ŠŤastný
Jsem soukromý podnikatel a při cestách za zakázkami (jsme umělecký řezbář) využívám jako dopravní prostředek jízdní kolo. Mohu dát jeho opravu (zanedbatelná částka 400Kč) do daňově uznatelných nákladů?
Jsem soukromý podnikatel a nevedu účetnictví a mám problém jak daňově posoudit platby sociálního a zdravotního pojištění. 1. Jsou placené zálohy dle předpisu daňově uznatelné? 2. Je doplatek za základě přehledu za přeloňský rok daňově uznatelný v loňském roce? 3. Jak mám daňově naložit s vratkou pojištění za loňský rok, snížit o ní jakoby zaplacené pojistné? Změní se něco na Vaší odpovědi, když povedu jednoduché účetnictví? Děkuji za odpověď.
Dobry den,jsem OSVC a v roce 2000 jsem byl 1-4 mesic na podpore.Muzu uplatnit nezdanitelnou polozku a odpocet na deti v plnem rozsahu,nebo jen pomernou cast?Predem dekuji.
Mohli by jste mi prosím dát odkaz, kde je možné stáhnout pokyn D-163 a přílohu 3 k zákonu o DPH? Nebo poslat? Děkuji T.Matocha
Při vystavení faktury za odběr služeb jsem uvedl nesprávné jméno a IČO odběratelské firmy. Faktura mi s upozorněním na tyto nedostatky byla odběratelem vrácena.Jsem plátcem DPH.Zdanitelným plněním byl únor. Faktura mi byla vrácena v březnu. Musím na tuto vrácenou fakturu vystavit dobropis a vystavit novou, nebo je možné provést storno a vystavit novou fakturu se správnými údaji. Výše zdanitelného plnění zůstává v obou připadech stejná. Jak by se postupovalo při změně výše zdanitelného plnění. Případy prosím posuzujte ve vztahu k novele zákona o DPH. Děkuji.
Dobrý den, jsem zaměstnaná a jako vedlejší činnost mám podnikání. Minulý rok tedy na konci roku 1999 jsem k čím dál tím menším ziskům po třech letech vyřadila z obchodního majetku osobní automobil. Jeho zůstatková hodnota po vyřazení v účetnictví byla cca 57.000Kč ale během roku 2000 jsem toto auto prodala za 80.000Kč a pořídila si nové které jsem už do účetnictví nedávala. Zajímalo by mne jak mám a pod jakou položkou (jiný příjem apod.)příjem za prodej automobilu zavést do učetnictví. Zda celý příjem nebo jen rozdíl mezi prodejní cenou a zůstakovou cenou po vyřazení. Děkuji za odpověď
Může 17 letý syn otce-podnikatele a matky-podnikatelky (žijící s nimi ve společné domácnosti) být u obou spolupracující osobou ? Mohou tedy oba na něho rozdělit 30% svých příjmů i nákladů (do zákonného limitu) ? Děkujeme za odpověď.