FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Daně a poji?tění u studenta

dobry den, nerad VAs okradam o cas, chapu, ze by sem mely smerovat jine dotazy a navic pochybuji, ze mi dneska nekdo ZADARMO poradi... Ale co bych to nezkusil, ze... Jsem student VS, vek 23 let, zivnostenske opravneni od 1.1.2000 na preklady a tlumoceni. Budu vykazovat prijem 52 600, naklady 25% (13 150,-) a chtel jsem se zeptat, co s OSSZ - docetl jsem se, ze studentum do 26 let hradi z jiste casti (zaklad 2900,- mesicne) zdravotni pojisteni stat. Tyka se to i jinych druhu pojisteni? Co mam delat? Co mam platit? Mohl bych to aspon najit nekde na siti? Pripadna odpoved me prijemne prekvapi (viz sarkasticka poznamka v uvodnim odstavci). At uz mi nekdo odpovi nebo ne, preji tak jako tak prijemny den. diky za Vas cas Tomas Richtr P.S. jinak mam i dalsi dotazy k danovemu priznani - 1. jestli muzu uplatnit manzelku v domacnosti i za mesic, ve kterem jsme meli svatbu, 2. jestli mam uvest 12 mesicu do kolonky pocet mesicu v roce, kdy jsem studoval 3. jestli je vubec spravne tech 25%, co jsem si dal jako naklady... a tak... EMAIL.CZ - Vase posta je vzdy s Vami na http://www.email.cz

Účtování při postoupení pohledávky u postupníka

Dobrý den, prosím o zopovězení dotazu: Já, jako PO (sro) chci koupit pohledávku za FO od banky v nom.hodnotě 2mil. Kč (obsahuje 1mil nespl.jistinu úvěru, 600 tis. úrok, 400 tis. úrok z prodlení) za 1,2 mil Kč. Jak zaúčtuji? 315/321.....1,2 mil nebo musím nějak zohlednit úrok z úvěru, který je součástí hodnoty pohledávky? Děkuji

Zaokrouhlování a daň z příjmů

Zajimal by me Vas nazor na naklady vznikle zaokrouhlovanim (dodavatel napr. zaokrouhli svou cenu, rozdily vznikle zaokrouhlovanim DPH apod.)- podle nekoho je to nedanovy naklad, jini to berou jako uznatelny naklad.

Dohadné polo?ky

Jak nejlepe postupovat u zuctovani dohadnych uctu, je-li skutecny naklad nizsi. Nekteri ucetni zastavaji striktni nazor, ze je-li dohadna polozka odhadnuta nizsi nez skutecny naklad, patri rozdil do nedanovych nakladů, jini zastavaji nazor, ze od toho je to dohadna polozka a nelze ji urcit v presne vysi a pokud rozdil neni abnormalni, lze jej uctovat do danovych nakladu obdobi, ve kterem je dohadna polozka zuctovana. V pripade, ze jsme odhadli vysi sumu nez byla zuctovana jde rozdil vzdy do vynosů a dani se.

Uplatnění výdajů u pronájmu bytu

Pronajímám od února byt. Pro pronajmutí bytu jsem musel udělat určité úpravy (koupě a instalace pračky, nákup nádobí, varné konvice atp.). Účty schovávám a při porovnání by náklady přesáhly hodnoty 20%, které mohu odpočítávat z daní jako paušální výdaj (bez nutnosti doložit výdaje). Co všechno mohu vlastně u družstevního bytu vykazovat jako skutečné výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmu z pronájmu a jakou formu musí mít účty ? Stačí účtenka s popisem zboží, razítkem a IČO (DIČ) ?

Zdanění prodeje nemovitostí

Dobrý den, v minulém roce jsem prodal byt (za 1 350 tis. Kč), ktery jsem měl v ov, po více než třech letech po jeho bezplatném převodu (Lidové bytové družstvo)na moji osobu. Budu muset platit nějakou daň?

Zdanění příjmů ze závislé činnosti v zahraničí

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem ohledne příjmů ze závislé činnosti v SRN. V minulém roce jsem měl příjem jak v ČR tak v SRN a mám trvalé bydliště v ČR. V příslušném oddílu v pokynech k daňovému přiznání jsem nalezl, že za příjmy ze zahraničí se považují hrubé zahraniční příjmy bez odpočitatelných položek a nezdanitelných částí daně podle zahraničních předpisů. Je tedy správný postup výpočtu příjmů, když od hrubé mzdy v SRN odečtu odčitatelnou položku na osobu (13492DM - jiné odčitatelné položky nemám) a výsledek rozdílu po přepočtu na Kč přičtu k příjmům z ČR? Jak mám postupovat v případě, že k 2.4. nebudu mít úřední doklad o příjmech za SRN, protože vyřizovat daňové záležitosti v SRN budu později v průběhu roku? Lze příjmy doložit výplatními doklady? Předem děkuji za odpověď. Milan Urbášek

Povinnost podat daňové přiznání k dani z příjmu

Jsem zaměstnancem firmy a zároveň jsem po nějakou dobu podnikal na ŽL.Mé příjmy z podnikání nepřesáhly 10000,-Kč.Musím podávat daňové přiznání?

Krácení DPH u plnění pou?itých pro osobní potřebu

Fyzicka osoba uctujici v JU, platce DPH, koupila na leasing osobni automobil. Vozidlo je pouzivano pro podnikatelske i soukrome ucely. Jako danove uznatelny vydaj na provoz vozidla ma byt uplatnena pomerna cast z celkovych prokazatelnych vydaju podle pomeru sluzebne a soukrome najetych km. Jaka je prosim spravna frekvence a zpusob vypoctu tohoto prumeru s ohledem na ctvrtletni platcovstvi DPH? Po kazdem ctvrtleti je zrejme nutno urcit tento pomer na zaklade knihy jizd a v tomto pomeru zkratit DPH na vstupu. Ta by byla pri vylucnem pouziti pro podnikatelske ucely tvorena 5% DPH z prirazky nad uroven vstupni ceny vozidla a 22% z ceny nakoupenych PHM, prostredku na udrzbu, oprav a technickeho zhodnoceni za toto ctvrtleti. Dekuji za odpoved.

Zdanění příjmů internetových slu?eb v zahraničí

Omlouvam se , ale zapomel jsem k memu dotazu dodat, ze prijmy z poskytnute reklamy jsou jiz v USA zdaneny.Dekuji Petr

Zdanění příjmů internetových slu?eb v zahraničí

Dobry den, mam specificky dotaz a prosim o radu. Jsem student a nevlastnim ani ZL. Pronajimam reklamni prostor na svych osobnich webovych strankach. Najemce je firma z USA. A plati v USD. Musim tyto castky zdanovat ? Popř. Jakou sazbou dane. Dekuji Petr

Daně a poji?tění u důchodce

Potrebovala bych informaci, kolik si rocne muze vydelat duchodce, ktery pobira duchod, aby s tim mel co nejmene administrativy? Tj. neplatitil soc. a zdrav. poj. pripadne dane. Dekuji. D.Rousova

Uplatnění daňové ztráty u příjmů ze závislé činnos

Vedle svého hlavního zaměstnání jsem také v loňském roce začal podnikat jako taxikář. V důsledku vysokých pořizovacích nákladů jsem v loňském roce v této vedlejší činnosti vytvořil ztrátu. V případě kdybych dosahl zisku bych oba zisky sčítal. Jak je to ale v tomto případě? Děkuji za odpověď Kapoun.

Prokazování správci daně

Při daňové kontrole u daňového subjektu, zabývajícího se obchodní činností, správce daně zjistil, že nebyla v roce 1997 provedena inventarizace zboží.Zapsal tuto skutečnost do protokolu s tím, že to považuje za nesplnění zákonných povinností ve smyslu §31 odst. 9 ZSDP a je tak oprávněn stanovit daňovou povinnost dle pomůcek. Následně však správce daně vyzval daňový subjekt k prokázání provedení inventarizace za rok 1997. Je tento postup správce daně správný nebo jej máme chápat jako pokyn k "dopracování inventury"? Nezprostí se tím zároveň zprávce daně možnosti doměřit daň podle pomůcek?

Daň z převodu nemovitostí

Dobrý den, poraďte mi prosím, kdy a jak zaplatit daň z převodu nemovitosti. Je třeba mít znalecký odhad ceny, jak starý? Za odpověď děkuje Jiří Pospíchal

Zdanění příjmu z pronájmu u neziskových organizací

Dobrý den ! Jsme tělovýchovná jednota, vlastnící objekt sloužící k přechodnému ubytování osob. Chceme tento objekt pronajmout jinému provozovateli s tím, že čistý zisk bude rozdělen v poměru 50:50. Budeme z tohoto zisku platit daň z příjmu ? Očekávaný zisk (jedna polovina) cca 100.000,- Kč za rok. Děkuji Vám za Vaši odpověď.

Výdaje před počátkem podnikání a daň z příjmů

podnikateltka ziskala živnostenský list manikura 28.2.2000. zacala podnikat v roce 2000. Může si do danove uznatelnych vydaju, do priznani za rok 2000 zahrnout i vydaje z roku 199? jednalo se o nakup laku a dalsiho materialu a dale o vybaveni salonu. V kvetnu 2000 zakoupila solarium za 29000,- kurz potrebny k ziskani zivn.opravneni dokoncila v unoru 2001. v unoru take obdrzela zivnostensky list na provozovani solaria. Ve kterem dan.priznani si uplatni do dan.uznatelnych vydaju castku 29 000,-? V DP za rok 2000? nebo za rok 2001? Dekuji ivana kasparova

Placení záloh na sociální poji?tění při souběhu

Jsem OSVČ a na druhou polovinu roku 2000 jsme nastoupil do zaměstnání na hlavní pracovní poměr a podnikání se stálo mým vedlejším příjmem. Mohu si nazákladě této skutečnosti snížit o 1575Kč za měsíc tzv. absolutní minimální vyměřovací základ pro PSSZ. děkuji Matocha

Uplatnění leasingových výdajů v daňových výdajích

Dobry den, manzel pouziva nase spolecne auto - napsane na mne a nezahrnute do obchodniho majetku - pro sve podnikani. Muze si uplatnit pri vyuctovani i castku 3,3 kc/km na amortizaci auta? Jak mohu uplatnovat naklady za pouzivani mobilniho telefonu, ktery je napsan na manzela-smlouva na 2 roky s pausalem 500kc? Podnikam na materske dovolene, kterou jsem nastoupila 13/1/2000 a do 25/7/2000 jsem pobirala nemocenskou /?/. Jakou castku si mohu vydelat, aniz bych prisla o rodicovsky prispevek? Dekuji za odpoved.

Zdanění příjmů z prodeje automobilu

Po ukončení tříletého leasingu jsem automobil v hodnotě 122,- Kč, v jednoduchém účetnictví zahrnul do obchodního majetku DKP. Po pěti dnech jsem ho prodal za 220 000,- Kč. Musím tento příjem zdanit?