FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Děkuji za zodpovězený dodaz, ale ještě mi není jasné, zda manžel na mě jako na spolupracující osobu může dělit i příjmy ze sdružení fyzických osob, které má se svým kolegou na výškové práce a které je ziskové, narozdíl od sportovního zařízení, jehož provoz bych měla zajišťovat a jehož je manžel jediným provozovatelem, tzn. není součástí sdružení. Nevím, zda v případě, že by příjmy ze sdružení mohl dělit i na mě, je třeba, aby za mě vložil také odpovídající vklad a zda je třeba nějak upravit i smlouvu, kterým sdružení bylo založeno. Děkuji za pomoc.
Zájímalo by mě, zda osvobození od placení daně po dobu 15 let od kolaudačního řízení platí jak pro stavbu, tak i pro pozemek této nemovitosti (tj. jak pro barák, tak i pro zahradu). Děkuji.
Můžete mi, prosím, zodpovědět dotaz ohledně´zatří- dění služby do SKP a sazby DPH? Jedná se o tyto služby: 1/ dřevěné zastřešené pódium pro veřejná vystoupe- ní je vždy možno sestavit a následně rozložit na díly /je vyrobeno již dříve/ - jakou sazbou zdaňovat toto sestavení a rozložení pódia? 2/ nainstalování dřevěných domečků - obchůdků, které se usadí na náměstí na dřevěné lišty a při- pojí na elektrický rozvaděč 3/ opravy a údržba těchto mobilních obchůdků - nátěry, výměny podlah Velice Vám děkuji.
Dle kolektivní smlouvy poskytuje naše společnost bezúročné půjčky svým zaměstnancům (nejdená se o půjčky ve finanční tísni). Chtěl bych se zeptat zda úrok z těchto půjček (140% diskontní sazby ČNB) máme považovat za nepeněžní příjem zaměstnance a každý měsíc úrok přičítat k jeho daňovému základu ? Děkuji Petr Mojžíš
Pokud nebyla zaměstnanci vyplacena záloha na zahraniční pracovní cestu, je správné přepočítat stravné kursem ČNB ke dni vyučtování?
V jakém ocenění má státní podnik zařadit do evidence majetek, ke kterému získal právo hospodaření bezúplatným převodem na základě smlouvy podle zákona 219/2000. Jedná se o pozemek jehož účetní hodnota při převodu uvedená ve smlouvě je 0 Kč a o nemovitost, která má ve smlouvě uvedenu pořizovací i zůstatkovou hodnotu u předávající organizace.
Prosím o odpoveď na následující dotaz: Na který účet správně účtovat technickou dokumentaci, jako DNIM - tř. 0? Děkuji
Vážení, prosím o nasledující info: Mam byt v osobnim vlastnictvi, tento byt měním za byt /najemni smlouva u majitele/v Praze.Mezi všemi účastníky došlo k písemné dohodě podepsané u notáře. Já mam v současnosti uz podepsanou najemni smlouvu na nový byt v Praze. Nyni potřebuji prevest vlastnictvi nemovitosti /bytu v osobnim vlastnictvi - v České Lípě/ na pani ktera mi prenechala byt- najemní smlouvu v Praze! Prosim o radu jak napsat smlouvu kterou budeme predkladat na Katasralni urad a na Finančni urad. Jde vlastne o bezplatny prevod nemovitosti! V zadnem pripade to nechceme udelat jako dar /dan darovaci 7% z odhadu/. Na Finančním uradě v Praze i v české Lípě mi rekli pokazde neco jineho! Zajimalo by me jestli je vubec mozne neco prevest na nekoho jineho bezplatne aniz by to bylo posuzovano jako dar?? Děkuji predem ! hezky den Zeminova Ivana
Dobrý den, je mozno nárokovat vrácení DPH u jízdného vlakem nebo autobusem pri sluzebních cestách? Co by se v tomto prípade povazovalo za postacující danový doklad? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, podnikám na ŽL a byla jsem na mateřské dovolené, tzn. pobírala jsem podporu v mateřství a neplatila jsem sociální a zdrav. pojištění. Minulý týden má mateřská dovolená skončila (po 4 letech)a já nevím, zda musím platit soc. a zdr. pojištění,to asi ano, ale kolik a od kdy ? Mohli by jste mi nějak jednoduše poradit? I nadále budu podnikat na ŽL pouze, a od září bude moje dcera navštěvovat mateřskou školu. Děkuji Jana.
Prosím o odpověď na následující dotaz: Plátce DPH, jednoduché účetnictví, autodopravce. Vzhledem k velkému množství paragonů /zjed. daň. dokladů/ na pohonné hmoty jsem zvolila při účtování následující postup a nevím, zda je správný. Paragony za celý kal. měsíc vylepím na list papíru /vždy za jednotlivá vozidla/ a zaúčtuji do peněžního deníku jedním účetním zápisem, vždy k poslednímu dni v měsíci. Na jednotlivé paragony uvedu vypočítanou DPH. Je tento postup správný, nebo musím, kadždý paragon zaúčtovat, přesně v den, kdy došlo k zaplacení?Děkuji.
Jak nejvýhodněji mě může zaměstnat manžel, který je OSVˇ(jednoduché účetnictví), který podniká ve výškových pracech. Na tuto činnost má sdružení fyz. osob spolu se svým kolegou. Sám provozuje sportovní zařízení, které je zatím prodělečné a jehož provoz bych měla zajišťovat. Jde mi i o zajištěné mého důchodu.
Nehmotný majetek - obchodně-technická dokumentace - od roku 2001 se bude daňově i účetně odepisovat 5 let? /vnitřní směrnice/. Nehmotný majetek zatříděný již v roce 2000 se bude dále daňově odepisovat 6 let a účetně 5 let? Děkuji
Dobry den, prosim o zodpovezeni, pro Vas jiste triviality... Podnikatel, vedu JU, neplatce DPH, bezne prijmy a vydaje + ukonceny leasing automobilu. Nic mimoradneho. Jak dlouho musim schovavat ucetni doklady ? Jinymi slovy, 31.3.2001 podane DP, co MUSIM mit k dispozici po tomto terminu a neskartovano ? Ne zcela je mi jasne 3 roky zpetne pro kontrolu, ale od kdy ? Zaslechl jsem cosi o novele zakona tykajici se dokladu o leasingu, ze snad az 14 let musi byt doklady archivovany. S diky Vas ctenar Roman Prazak
Opakování nezodpovězeného dotazu jehož příjem byl potvrzen 24.4. Zajišťujeme obsluhu kotelny pro jinou organizaci. Obsluha kotelny sestává z obsluhy kotlů, drobné údržby, skládání paliva atp. Jakou DPH máme účtovat?
Provedl jsem bezúplatný převod obchodního podílu na mé dva syny,přčemž podíl každeho nepřesahuje 1 000 000 kč. Ve výpočtu ocenění obchodního podílu byla uvažován i nemovitý majetek,který jsem do společnosti vložil dne 14.10.1996 ve výši 2 700 000 Kč. Finanční úřad požadu- je zaplacení daně ve výši 5% z tohoto nem.majetku a 1% jako daň darovací z výše převedeného obchodního podílu. Dle mého názoru se nejedná o převod nemovitosti, která zůstavá ve vlastnictví společnosti. Děkuji za brzkou odpověď. Sainer Jiří STK O.K.Car Louny
Jsem Slovak pracujici v Ceske republice.Potreboval bych vedet jestli si tady v Cechach muzu vzit na leasing pocitac s prislusenstvim.U jake spolecnosti?
Může jednatel s.r.o. mit s touto spolecnosti uzavřnou dohodu o pracovní činnosti např. pravidelně na 2 000,-Kč měsíčně? Jednalo by se o administrativni prace, vedeni ucetnictvi v rozsahu asi 20 hod měsíčně. Za odpověď děkuji. Ivana Kašparova
Děkuji předem za zodpovězení dotazu ohledně sazeb DPH Fakturuji Popis předmětů laserem-pouze službu ?DPH nastavení laseru pro rekl. předměty ?DPH manipulace- rozbalování, leštění ap. ?DPH grafické práce ?DPH Zákazníkovi vždy službu rozepisujeme podle jednotlivých operací. Děkuji a přeji hezký den, budu se těšit na odpověď
Rád bych se zeptal na počítačovou síť z daňového hlediska. Naše společnost má základ počítačové sítě (tzn.základní rozvody kabelů, zásuvky, atd.) aktivován v ceně budovy. Jakým způsobem pohlížet na servery, počítače, tiskárny včetně software atd., které jsou napojeny na síť ? Je počítačová síť samostatným investičním majetkem a každý nákup serveru, počítače (vč.SW) a jeho zapojení do sítě technickým zhodnocením nebo lze na postupně nakupované počítače nahlížet jako na samostatný investiční majetek ? Pokud existuje publikace, která by se specializovala na tuto oblast, prosím o tip. Děkuji Petr Mojžíš