FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosim o radu ohledne prevodu bytu. Nedavno mi…

Prosim o radu ohledne prevodu bytu. Nedavno mi byl preveden byt z druzstevniho do osobniho vlastnictvi (bez pozemku) po uhrazeni posledni anuity. Chtel bych se zeptat jak je to s dani z prevodu nemovitosti a kdy je nutne podat priznani k dani z nemovitosti. Dekuji

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na způsob…

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na způsob účtování násedující operace. Placení faktury hotově vložením na účet dodavatele. V případě,že částka na faktuře je na desetníky banka platbu zaokrouhlí na celé koruny nahoru. Na jaký účet tento rozdíl zaúčtovat. Účtovat jako poplatky bance nebo na účet finančních nákladů nezahrnovaných do základu daně. Děkuji.

Podnik prodává svému zaměstnanci byt za…

Podnik prodává svému zaměstnanci byt za zvýhodněnou cenu (nižší než odhadní). O rozdíl mezi odhadní a prodejní cenou navýší zaměstnanci zdanitelný příjem, což je asi v pořádku. Dotaz: vstupuje rozdíl mezi prodejní a odhadní cenou rovněž do základu pro výpočet pojistného na sociální zabezpečení?Pokud ano,má podnik právo žádat po zaměstnanci i úhradu té část SZ,kterou je povinen hradit zaměstnavatel?Děkuji.

Fyzická osoba se živnostenským listem koupila pro…

Fyzická osoba se živnostenským listem koupila pro podnikání osobní auto na leasing, splaceno bylo před rokem. Nyní se jeví auto pro podnikání nepotřebné, tatáž osoba jej chce používat jen pro osobní nepodnikatelské účely. Provede odhlášení od silniční daně a co ještě je potřeba? Děkuji A.Bláha

V cervnu 1998 jsem zakoupila byt do osobniho…

V cervnu 1998 jsem zakoupila byt do osobniho vlastnictvi, ktery bude letos v srpnu prodan za cenu nizsi, nez byla cena porizovaci. Budu v tomto pripade platit dan a pokud ano, z jake castky? Dekuji Vam za odpoved.

Vážení, nevím jestli se na Vás obracím správně,…

Vážení, nevím jestli se na Vás obracím správně, ale jelikož jsem na Vaši rubriku narazila, zkusím, zda mi můžete odpovědět. Manžel očekává vyplacení pojistného plnění z životního pojištěni ve výši cca 150 tis. Kč. Zajímalo by mne, zda, v jaké výši a jakou formou by bylo nutné tuto částku zdanit. Moc děkuji a jsem s pozdravem.

Zprivatizovali jsme dům z roku 1938 od OÚ bez…

Zprivatizovali jsme dům z roku 1938 od OÚ bez zateplení a s okny v dezolátním stavu. Vytvořili jsme si rezervu a chceme okna vyměnit. Nejlevnější jsou plastová. Můžeme to zaúčtovat jako opravu, nebo je to tech. zhodnocení domu?

Prosím o radu. Týká se založení devizového účtu…

Prosím o radu. Týká se založení devizového účtu v jednoduchém účetnictví. Dne 19.07.01. jsme zakládali účet v EUR. Vložila jsem Kč 1000,- a bylo mi připsáno 29,10 EUR - 0,89 poplatek = 28,21 EUR. Používám v účetnictví denní kurz ČNB při všech účetních případech. Kurz KB činil 34,361 EUR, kurz ČNB 33,865 EUR. Dle mého budu mít na dev. účtu stav 955,33 EUR. Podotýkám, že Kč 1000,- vložených na účet není z pokladny, ale osobní prostředky vložené přímo na účet. Pohyby v deníku: založení účtu 29,10 EUR = Kč 985,47 poplatek 0.89 EUR = -Kč 30,14 Stav k 19.07.01 = Kč 955,33 Předem děkuji.

Zdravim Vas podruhe. Nyni pisu bez diakritiky.…

Zdravim Vas podruhe. Nyni pisu bez diakritiky. Potrebuji vedet zda ve vozidle taxisluzby je nutne vest zaznamy v knize jizd. Mam pocit, ze v nekterem zakone se neco pravi o tom, ze pokud je ve voze zaznamove zarizeni - tachograf, v mem pripade taxametr, neni nutne psat zaznam v knize jizd.Taxametr tiskne vzdy o pulnoci denni uzaverku, kde je pocet KM, jednotlive sazby atd.Vzhledem k tomu, ze se pohybujeme neustale mezi radove deseti obcemi v okoli a po meste, je to vcelku nesmyslne vypisovat tyto udaje stale a stale dokola.Doplnuji, ze vozidlo je ze 100% vyuzívano pouze jako TAXI. Dekuji za odpoved.

Dobrý denNaše firma poskytla zaměstnanci…

Dobrý denNaše firma poskytla zaměstnanci bezúročnou půjčku. Úrok se stává nepeněžním příjmem zaměstnance a vstupuje do jeho základu pro výpočet daně z příjmu. Je nutné zahrnovat tento příjem do základu daně měsíčně a odvádět zálohu na daň z takto zvýšené částky nebo stačí provést vyúčtování na konci roku? Děkuji za radu a přeji hezký den.

Dostal jsem příjem 333 333 Kč jako odměnu za…

Dostal jsem příjem 333 333 Kč jako odměnu za původcovství vynálezu od jiné firmy než jsem zaměstnán. Po 1 měsíci tato firma žádá abych jí vrátil 103 391 Kč jako zálohu daně, kterou musí za mě zaplatit. Je tento postup správný nebo mám sám možnost odvést tuto daň k 31.3.2002 ? Děkuji za odpověď. Pavel Valenta

Podnikatel FO odepsal Skodu F v roce 1998, 30.6…

Podnikatel FO odepsal Skodu F v roce 1998, 30.6.1999 ji vyradil do osobniho vlastnictvi. Na zaklade znaleckeho posudku (2001), kde je stanovena cena 85 000,- Kc ji chce darovat osobe blizke, bratrovi. Jake danove povinnosti plynou pro darce? Bude bratr platit darovaci dan? Za odpoved dekuji.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nutné…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nutné krátit DPH na vstupu, jestliže budu poskytovat služby do zahraničí podle § 46 Zákona o DPH. Děkuji. D.Kubelková

Dobry den.Zacinam podnikat v oboru truhlarstvi a…

Dobry den.Zacinam podnikat v oboru truhlarstvi a vyroby nabytku.Prosim o radu, jakou sazbu DPH pouzit v pripade,kdyz vyrabim a zaroven i montuji kuchynskou linku vc.vestavnych spotrebicu a dale pokud vyrabim a zaroven montuji kancelarsky nabytek.Dekuji

Dobry den. Developerska spolecnost v roce 1996…

Dobry den. Developerska spolecnost v roce 1996 zadala stavebni firme zakazku na vystavbu polyfunkcniho objektu a uzavrela smlouvu o dilo. V prubehu vystavby firma inkasovala zalohy na probihajici prace. Po urcite dobe doslo ke sporum ohledne predmetne smlouvy a k odchodu stavebni firmy ze stavby (bez predani a prevzeti dila). Developerska spolecnost evidovala ve svem ucetnictvi nezuctovane zalohy a vytvorenou dohadnou polozku na fyzicky dodane stavebni prace. Jeste v roce 1996 doslo k dokonceni a kolaudaci objektu za pomoci jinych dodavatelu. Konecnemu predani a prevzeti dila branil soudni spor mezi stranami ohledne ceny za predmetne dilo. V roce 2001 doslo k zuctovani zaplacenych zaloh v danovem dokladu splnujicim nalezitosti paragrafu 12 ZDPH v platnem zneni s datem uskutecneni zdanitelneho plneni r.2001. Z danoveho dokladu vyplyval nedoplatek z ceny dila, ktery byl nasledne uhrazen. Domnivam se,ze vzhledem ke sporum ohledne ceny dila doslo k uskutecneni zdanitelneho plneni az v roce 2001 dle paragrafu 9 odst.1 pism.f) v okamziku uzavreni dohody o mimosoudni vyrovnani a sepsani formalniho predavaciho protokolu. Tim nedoslo k promlceni naroku na odpocet dle paragrafu 19 odst..3. Z vyse uvedenych skutecnosti se domnivam, ze developerska spolecnost ma narok na odpocet DPH dle paragrafu 19 ZDPH v roce 2001. Zadam Vas o potvrzeni spravnosti meho vykladu a v pripade pochybeni o sdeleni spravneho postupu. Dekuji za odpoved Ing.Ladislava Buskova

Dobry den, mela bych jeden dotaz. Pracuji…

Dobry den, mela bych jeden dotaz. Pracuji brigadne, zajimalo by me, kolik cini dan pro studenty. Je mi 16 let. Zajimalo by me, zda, kdyz cinil muj hruby plat tento mesic 5209,- Kc, jestli je spravny udaj ciste mzdy 4568,- Kc? Dekuji predem, Andrea Machackova

Stavební bytové družstvo je investorem při…

Stavební bytové družstvo je investorem při výstavbě rodinných domů určených pro prodej členům družstva. Může SBD uplatnit nárok na odpočet daně při nákupu materiálu, který je určen na výstavbu domů pro členy družstva.

Prosím o radu, jak mám v PÚ zaúčtovat odkoupení…

Prosím o radu, jak mám v PÚ zaúčtovat odkoupení pohledávek za nižší cenu než byla jejich původní hodnota a jejich následné odpisy. Splatnost byla v r. 1997 a 1998. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. Jelínková

nerozumím výrazu "komisionář svým jménem uzavírá…

nerozumím výrazu "komisionář svým jménem uzavírá obchody na účet komitenta" Kdo bude uveden na faktuře vystavené komisionářem třetí osobě jako dodavatel. Jak je to při platbě fakturou hotově. Jak se převádí zisk na komitenta.

Prosím, můžete mi sdělit v souvislosti s darovací…

Prosím, můžete mi sdělit v souvislosti s darovací daní, co jsou to přímí příbuzní. Specielně mě zajímá, zda jsou to sourozenci. Děkuji Majerová