FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jako sdružení právnických osob jsme obdrželi…

Jako sdružení právnických osob jsme obdrželi grant od fondu zřízeného k těmto účelům zahraniční poartnerskou organizací; finanční prostředky byly zaslány na náš účet. Podléhá získání těchto prostředků zdanění a pokud ano, podle jakého předpisu? Prosíme o detaily.

Dobry den, chtěla bych se zeptat na následující…

Dobry den, chtěla bych se zeptat na následující věc: při posuzování nároku na příspěvek v mateřství a přídavku na dítě jsem na kontaktní místo OSSZ doložila svůj příjem s odkazem na to, že podnikám na ŽL a podávala jsem daňové přiznání sama na příslušný FÚ. Po potvrzení mého příjmu z FÚ na OSSZ jsem byla vyzvána, abych ještě poskytla kopii DP k nějakému "prozkoumání". Má kontaktní místo OSSZ právo toto požadovat? Myslím si, že jediný, kdo může zkoumat DP je FÚ. Děkuji za odpověď.

Chtel jsem uzavrit kapitalove zivotni pojisteni…

Chtel jsem uzavrit kapitalove zivotni pojisteni za jednorazove pojistne ( duvodem je moznost danovych vyhod) . U Alianz mi sdelili ze to jeste MF neschvalilo - je mozne jen u mesicnich plateb.U jinych pojistoven to nevedi. Prosim o zpravu zda je mozne danove zvyhodneni i u jednorazove platby. Dekuji Cejnar

Zaměstnanci je proplácena náhrada za pracovní…

Zaměstnanci je proplácena náhrada za pracovní úraz, která je hrazená pojišťovnou Kooperativa ve dvou složkách : bolestné a náhrada za ušlý výdělek. Je tento příjem pro zaměstnance osvobozen od daně z příjmů fyzické osoby?

Když vedu jednoduché účetnictví a k 31. 12.…

Když vedu jednoduché účetnictví a k 31. 12. provedu řádnou inventuru zásob, musím evidovat pohyb nakoupeného a prodaného zboží v průběhu celého zdaňovacího období? FÚ se odvolává na porušení § 2 a 7 zákona č.563/1991.

Dobrý den, mohu si, prosím, odečíst z daní…

Dobrý den, mohu si, prosím, odečíst z daní poplatek za rozhlas? Vedu j.ú., obchod s obuví, v obchodě mám rádio, které je přihlášené. Děkuji Polák

Dobrý den, mám dotaz. V říjnu r. 2000 jsem si…

Dobrý den, mám dotaz. V říjnu r. 2000 jsem si zařídil investiční životní pojištění. Měl jsem zaplatit na zálohách Kč 600,--/měs. Abych na to nemusel myslet, zaplatil jsem to najednou 23.10.2000 Kč 7.200,--. Jak mám postupovat tento rok, když je to vlastně pojištění i na rok 2001 (a tuším, že letos je možnost odečtu z daní), ale zaplaceno v říjnu loňského roku (loni jsem si z toho neuplatnit nic). Mám tu možnost odečtu? V poměrné části? Vedu j.ú. Děkuji Polák

Jednatelka s.r.o. je na mateřské dovolené, pobírá…

Jednatelka s.r.o. je na mateřské dovolené, pobírá rodičovský příspěvek. Po dobu MD v některých měsících přílezitostně pracuje pro s.r.o., rozsah práce nepřesáhne 100 hod. za rok. Je mozné vyplácet jí mzdu 3000-5000 Kč měsíčně, neplatit sociální a zdravotní a zdaňovat srázkou 20%? Podotázka: Pokud příjmy nepodléhají sociálnímu pojistění, má nadále nárok na rodičovský příspěvek, nebo NEMA v těch měsících, kdy dostane mzdu vyssí nez určitý limit (cca 3500) RP pobírat? Děkuji za odpověď.

Dobry den. Zalozili jsme sro na prodej a nakup…

Dobry den. Zalozili jsme sro na prodej a nakup zbozi. Dostavam z ruznych stran odlisne nazory na to, zdali jsem jako jednatel povinna byt zamestnancem dane sro. Pokud ano, je mozno vyplacet mzdu jen jednou rocne, a to v zavislosti na trzbach za dany rok, a danou mzdu pak radne zdanit a odvest socialni a zdravotni pojisteni? Dekuji predem za Vasi odpoved.

Ráda bych se zeptala, jak zaúčtovat v jednoduchém…

Ráda bych se zeptala, jak zaúčtovat v jednoduchém účetnictví nákup Notebooku na leasing: Jak zaúčtovat zálohu uhrazenou leasingové společnosti? Do čeho mám zařadit poplatek za zprostředkování leasingu? Jak zaúčtovat splátky? Děkuji

Vážení,mám následující problém a předem děkuji za…

Vážení,mám následující problém a předem děkuji za radu. Jsem živnostník,vedu JÚ,nejsem plátce DPH.Před 2 lety jsem začal podnikat v hostinské činnosti.V té době jsem koupil nemovitost-restauraci,která je zapsaná v katastru nemovitostí na mě jako fyzickou osobu,nikoli tedy na firmu.Ale neboť jsem chtěl uplatňovat odpisy a mít ji v obch.majetku firmy, tak jsem provedl to,že jsem ji do podnikání vložil.Postup byl takový,že jsem nejdříve vložil peníze v hodnotě té nemovitosti a potom jsem ji z těch peněz vložených do firmy koupil.Už zde jsem asi udělal chybu.Teď řeším situaci,kdy se restauraci příliš nevede a rád bych ji časem prodal,ale nerad bych platil daň z příjmu z prodeje nemovitosti.V zákoně je uvedeno,že bych tedy musel mít nemovitost v os.vlastnictví nejméně 2 roky a bydlet zde.Proto bych tedy chtěl nemovistost vyřadit z obch.majetku do osobního vlastnictví a nechat si zde napsat trvalé bydliště.Problém je v tom,jak mám postupovat?Protože hostinskou činnost bych tu nadále nějaký ten čas chtěl ještě provozovat.Zajímalo by mě tedy,jaké náklady bych si mohl do účetnictví dávat?Určitě ne odpisy,ale jak by to bylo s elektrikou,topením atd.Zřejmě by se asi snížila i daň z nemovitosti,protože platíme daň jako podnikatelský subjekt.Jak tedy zde postupovat,určitě by se to někde muselo nahlásit nebo uvést?Prosím poraďte,které jaké všechny kroky bych měl podniknout.Děkuji Jiří K.

Žádáme Vás o odpověď na následující dotaz: Podle…

Žádáme Vás o odpověď na následující dotaz: Podle vyjádření hygienika je voda, která teče z vodovodu v objektu, kde jsme v pronájmu, zdravotně závadná vlivem špatného rozvodu po budově. Pronajímatel nemá prostředky na to, aby tento vodovodní řád opravil. Proto kupujeme balenou vodu, popř. minerální vody a poskytujeme je zaměstnancům. Jsme přesvědčeni o tom, že v tomto případě se jedná o daňově uznatelný náklad, protože musíme zajistit zaměstnancům tyto základní pracovní podmínky. Zajímalo by nás rovněž, zda by byl daňově uznatelným nákladem nákup tzv. Watercooleru ? ohřívá, popř. chladí vodu dodávanou v barelech. Nákup této vody v barelech by měl předpokládám stejný charakter jako, když kupujeme balenou vodu. Předem děkuji za odpověď I. Mundilová

Dobry den, mam dve otazky: 1, Zacatkem tohoto…

Dobry den, mam dve otazky: 1, Zacatkem tohoto roku (2001) jsem si jakozto student zridil zivnostensky list. Me vydelky byly mensi nez cca 20000,- Musim platit nejakou dan, i kdyz jsem od poloviny roku vydelecne cinny (jako zamestnanec)? 2, Od jake hodnoty se musi platit clo a v jake vysi, kdyz si necham poslat nejaky produkt z USA? Dekuji. S pozdravem A.Gabriel

Dobrý den, rád bych se dotázal na to, jak je…

Dobrý den, rád bych se dotázal na to, jak je nejlépe realizovat situaci, kdy dvě OSVČ založí společnou právnickou osobu (s.r.o.) a chtějí svůj v minulosti nastřádaný majetek (především nábytek, automobil, drobný IM apod.) převést na novou společnost (tak, aby zdanění bylo minimální). Dá se to udělat vkladem do společnosti - navýšením ZJ (dnes už asi ne, že?), nebo prodejem za v místě obvyklou cenu (pak to asi zdaní FO a v nákladech to samé uplatní PO), nebo jsou nějaké elegantnější a méně administrativně náročné možnosti? Pokud nemůžete z jakýchkoliv důvodů odpovědět, můžete mě alespoň odkázat na relevantní zdroje informací. Děkuji a zůstávám s pozdravem Jaroslav Kárník SMK konstrukce, s.r.o. Fr. Kupky 322 tel.: 0443-621899 mobil: 0604-205486 e-mail: smk@dobruska.cz, jkarnik@e-dnes.cz

Dobrý den. Prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý den. Prosím o zodpovězení následujícího dotazu:V současné době mám příjem ze závislé činnosti.Od ledna 2002 budu poživatelkou starobního důchodu. Kolik si mohu měsíčně přivydělat (čistý příjem)v prvních dvou letech jeho pobírání a změní se nějak výpočet čistého příjmu ze závislé činnosti (odvody na soc. a zdravotní pojištění?)Děkuji za odpověď.

Osvobozeni od dane z prijmu pri prevodu clenskych…

Osvobozeni od dane z prijmu pri prevodu clenskych prav a povinnosti v druzstvu (tedy prevod druzstevniho bytu) bylo vzdy az po 5 letech od nabyti? Nebylo to nahodou drive 2 roky? Jak to muze financni urad zjistit, ze k tomuto prijmu doslo? Lze na tento prijem uplatnit vydaje a) porizovaci ceny druzstevniho podilu b) stavebnich uprav predmetneho bytu (materialu apod. - vyjma vlastni prace) c) zprostredkovatelske provize realitni kancelare

Společenství vlastníků (4 vlastníci na 8 bytových…

Společenství vlastníků (4 vlastníci na 8 bytových jednotek). Před schválením zákona fungovali na zákl. smlouvy. Skládali se na opravy a jeden z vlast.spravoval účet, ze kterého se platili služby. Dle zákona od 1.7.2000 ze zákona vzniká společenství vlastníků, které musí vést PÚ. Ale vlastníci sestavili schůzi a jsou zapsání do obchodního rejstříku v červnu 2001. Od kdy se musí vést PÚ? Pokud dříve než je zápis do obch.rej., tak jakým způsobem se má PÚ zahájit?

Může být nestátní zdravotnické zařízení -…

Může být nestátní zdravotnické zařízení - právnická osoba - plátcem DPH ? Děkuji T. Šoltysová

k dotazu odpovězenému 24.10. 2001 15:00 : Pokud…

k dotazu odpovězenému 24.10. 2001 15:00 : Pokud je kauce vratná, má obvykle charakter zálohy nebo deposita a není proto předmětem DPH. Dobře, ale vzhledem k tomu, že kauce (pojistka) bude v případě nezaplacení použita k úhradě dluhu, tak byť nebude uvedena na dokladu jako základ + 22%DPH, tak bude na dokladu uvedena jako základ * 1,22 + 0% DPH (cena s DPH bude identická v obou případech). V případě nezaplacení totiž někomu dofakturovat DPH asi není reálné...

Jak uplatňovat část výdajů souvisejících s…

Jak uplatňovat část výdajů souvisejících s provozem bytu u FO v daňových výdajích v prokázané výši je jasné, ale prosím pěkně: 1) jak se toto dotkne daní (z nemovitosti a případných dalších?) 2) jak se toto dotkne FO nepodnikatele v případě, že bude na pokyn zaměstnavatele pracovat doma - a zaměstnavatel ... 3) ... bude chtít uplatnit do daňových nákladů např. vestavěnou skříň na šanony vybudovanou u FO doma (náklad cca 30.000 Kč)