FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den, prosim o zodpovezeni meho dotazu. …

Dobry den, prosim o zodpovezeni meho dotazu. Zakoupili jsme 1 soubor Encyklopedie o 20 svazcich v hodnote 125.000 Kc. Jedna se o investici? Jsme nevydelecna organizace - Technicka univerzita. Dekuji.

Prosila bych odpověď na dotaz, zda se v…

Prosila bych odpověď na dotaz, zda se v jednoduchém účetnictví zahrnují přeplatky pojistného z VZP a OSSZ do příjmů celkem.

Dobrý den, mám dotaz. Můžu uplatnit…

Dobrý den, mám dotaz. Můžu uplatnit odpočitatelnou položku zaplacených úroků na stavebním spoření za rok 2001, mám -li v roce 2001 uzavřenou smlouvu o smlouvě budoucí kupní na byt. Skutečná koupě bytu (kupní smlouva na základě předchozí budoucí) pak proběhla avšak až v březnu 2002. Splácení stavebního spoření (i úroků) však probíhalo již 3 měsíce v roce 2001. Děkuji, hezký den P.Tichna

Dobry den, zajimalo by mne jak postupovat pri…

Dobry den, zajimalo by mne jak postupovat pri ukonceni podnikatelske cinnosti při vedení JÚ u DHIM (od 3000 do 10000 Kc)- zda je nutno tento majetek dodanit a odvest dan z ptijmu a DPH (u porizeni majtku byl uplatnen odpocet DPH). Nebo staci pouze majetek (vrtacka, bruska a 7 let stary PC) prevest do osobniho pouzivani - vyrazeni z obchodniho majetku bez dalsiho dodaneni.

Po 4 letech hodlam prodat rekr. chalupu za ucelem…

Po 4 letech hodlam prodat rekr. chalupu za ucelem ziskani fin,prostredku bud na privatizaci st. bytu nebo na vystavbu rod. domu. Pry existuji vyjimky , kdy bych nemusel platit vysokou dan z prijmu za rozdil v cene drive koupene a nyni prodavane chalupy. dekuji.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co bylo v roce…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co bylo v roce 2000 míněno v zákoněno o účetnictví v čl. 13 odst.4 písm. h převodem mezi devizovými účty a kdy potom vznikly kurzové rozdíly? Jak by se postupovalo v roce 2002? Děkuji, zdraví Petr Horák

Vážení, prosím o radu.Ředitel s.r.o. má…

Vážení, prosím o radu.Ředitel s.r.o. má služební vůz k dispozici i k soukr. účelům, ve své pracovní smlouvě má zakotveno bezplatné používání i bezplatné pohonné hmoty pro soukr.účely. Měsíčně mu k základu daně tedy připočítávám 1 % vstupní ceny automobilu, k základu pro soc. ,zdr. pojištění mu započítávám spotřebované PH, spočítané podle prům. spotřeby auta, ujetých km a ceny nafty dle vyhlášky-zde se jedná o nepeněžní příjem, ještě mu o tuto částku navyšuji základ daně. Takto jsem to vyčetla z jedné odborné publikace. Problém mám ovšem s DPH, nevím, jestli se jedná o zdanitelné plnění, pokud ředitel PH nemusí hradit.V případě úhrady PH je mi jasné jak vše účtovat. V tomto případě nevím, jak postupovat. V případě, že jde o zdanitelné plnění vysvětlete mi prosím postup na konkrétním příkladě i se zaúčtováním. Zřejmě by musel být vystaven doklad o použití?

Mam v najmu byt,kde mam i trvale bydliste.Jedna…

Mam v najmu byt,kde mam i trvale bydliste.Jedna se o byt 2+1. Na zaklade zivnostenskeho opravneni poskytuji kratkodobe ubytovani.Vystavuji mesicne faktury za ubytovani v tomto byte jine firme za jejiho zamestnance. Mohu si dat do nakladu cele najemne za tento byt? Jake dalsi naklady bych zde mohl jeste uplatnit? (napr. nakup zarizeni pro fitness, vybaveni kuchyne....)Dekuji.

Dobrý den, měl bych jeden drobný dotaz: Jaký mám…

Dobrý den, měl bych jeden drobný dotaz: Jaký mám uvést konstantní symbol na platební příkaz, když chci převést peníze z mého běžného účtu (fyzická osoba) na běžný účet jiné fyzické osoby? Děkuji za odpověď

Dobrý den V roce 1998 jsem koupil členský podíl…

Dobrý den V roce 1998 jsem koupil členský podíl na družstevním bytě. Nyní bych ho chtěl prodat. Chtěl bych se zeptat jak se zdaňuje příjem z prodeje družstevního bytu v případě,že v tomto bytě nemám trvalé bydliště ? Je možné v případě platby daně z příjmu odečíst od částky, kterou získám prodejem bytu částku, za kterou jsem v roce 1998 byt koupil ? Děkuji za odpověď

Vazeni, mel bych dva dotazy: 1) V soucasne…

Vazeni, mel bych dva dotazy: 1) V soucasne dobe pracuji v Anglii. Jedna se o zavislou cinnost a muj pobyt v zaharanici je dlouhodoby. Krome toho, v Ceske republice mam prijmy z pronajmu. Zajimalo by mne, zda musim v danovem priznani uvedet rovnez prijmy ze zahranici. 2) Pokud prijmy musim uvadet, jak se bude pocitat dan, kdyz Velka Britanie ma jine zdanovaci obdobi a ja dostavam od zamestnavatele vyuctovani a z v dubnu. Dekuji predem za Vasi odpoved. Petr Maly

Vážení, moje žádost se týká nároku na snížení…

Vážení, moje žádost se týká nároku na snížení základu daně o částku, která se rovná úrokům zaplaceným z poskytnutého úvěru (Zákon o daních z příjmů č. 586/1992 Sb., část první, § 15, odstavec 10e). V roce 1999 mi byl Komerční bankou poskytnut úvěr za účelem rekonstrukce nemovitosti. Jednalo se typ úvěru - dlouhodobý úvěr za účelem rekonstrukce nemovitosti poskytnutý v souladu se Zákonem č. 530/90 Sb., § 14, odst. 2. Majiteli rekonstruované nemovitosti byli rovným dílem moji rodiče a já s manželem. Protože mi v roce 1999 zemřel otec, byla nemovitost v době poskytnutí úvěru předmětem dědického řízení a tudíž ji nebylo možno použít k zástavě. Součástí úvěru však byl bod týkající se doby po ukončení dědického řízení, ve kterém bylo uvedeno, že nemovitost bude po vyřízení dědictví zastavena ve prospěch Komerční banky. Tak se také v listopadu 2000 stalo (v současnosti jsem ze 3/4 majitelem já, z 1/4 manžel). Zajímalo by mne, zda-li máme nárok na uplatnění snížení základu daně z příjmu o zaplacené úroky od listopadu roku 2000 (tzn. od zástavy nemovitosti). Děkuji za zprávu. Kratochvílová Renáta

Vážení, obracím se na Vás s žádostí o radu. S…

Vážení, obracím se na Vás s žádostí o radu. S manželem jsme opravili část domu mých rodičů a jelikož naše finanční situace nebyla až natolik dobrá, abychom mohli tuto část domu nechat přepsat na nás, dům je stále ve vlastnictví jen mých rodičů.Chtěla bych se zeptat, zda je možnost , že bychom teď v případě přepisu na nás nějak uplatnit případnou sníženou částku za daň,jelikož jsme si to vlastně zbudovali sami. Děkuji za radu sa jsem s pozdravem. J. Skotáková

Dobrý den, prosím o radu - bytové družstvo nám…

Dobrý den, prosím o radu - bytové družstvo nám převedlo byty do osobního vlastnictví, musím zaplatit daň z převodu nemovitostí? Kolik? Děkuji Eva Šuhajová

Vlastním ŽL na překladatelství a tlumočení…

Vlastním ŽL na překladatelství a tlumočení,zároveň jsem PROKURISTOU firmy pro kterou mimo jiné i překládám a tlumočím. Mohu této firmě fakturovat za překlady? Přeložené listiny vozím do zahraničí majiteli výše uvedené firmy vlastním vozem. Do nákladů si započítávám PHM za ujeté km.dle vyhlášky MF, stravné a diety přepočtu na Kč.dle ČNB.Jsem v zahraničí déle než dvanáct hodin. Na konci roku, spotřebu za PHM a přepočtené diety (své náklady na cesty)přefakturuji firmě v souvislosti s překlady. Cesty do zahraničí mohu FÚ prokázat,(kniha jízd,datum předání na listinách atd.)co nemohu prokázat, je výběr cizí měny na stravné. Nemůže mít FÚ výhrady k mému postupu?

Jsme společnost provozující dopravu a máme stálou…

Jsme společnost provozující dopravu a máme stálou potřebu nových zaměstnanců na místo řidičů. Z důvodu naplnění stavu těchto zaměstnanců jednáme i s osobami, které nesplňují v době ucházení se o místo u naší společnosti předepsané kvalifikační předpoklady (nemají řidičské oprávnění skupiny D). Umožníme těmto budoucím zaměstnancům získat v naší autoškole příslušné řidičské oprávnění a uzavřeme s nimi "Smlouvu o úhradě nákladů na získání řidičského oprávnění (dle ustanovení § 51 občanského zákoníku), v níž se zavazujeme uhradit náklady na kurz podmíněné následným uzavřením hlavního pracovního poměru a budoucí zaměstnanec se zavazuje, že po skončení kurzu nastoupí v dohodnutém termínu do hlavního pracovního poměru a to na dobu určitou tři roky. V případě, že nedodrží uvedené podmínky, uhradí do jednoho měsíce po skončení kurzu náklady spojené s absolvováním kurzu, popř. poměrnou část v případě, že pracovní poměr skončí dříve než za tři roky. DOTAZ: Je náklad na kurz pro naši společnost daňově uznatelný? A dále zda se jedná u budoucího zaměstnance o nepeněžní příjem podléhající dani z příjmů fyzických osob, za něhož bychom měli tuto daň odvést a on by nám ji měl zaplatit (pozn.: budoucím zaměstnancem může být jak osoba nezaměstnaná, tak i osoba dosud zaměstnaná u předchozího zaměstnavatele)? Děkuji Vám za posouzení a odpověď.

Jaké náklady za používání vlastního osobního auta…

Jaké náklady za používání vlastního osobního auta, nezahrnutého do obch.majetku při podnikání mohu jako OSVČ zahrnout do daňových nákladů? Mohu již odepsaný dodávkový automobil převést do svého vlastnictví, jaký vliv to bude mít na to, že jsem plátce DPH a kdy je možno tento automobil prodat?

Prosim o radu s timto problémem: Z jednoduchého…

Prosim o radu s timto problémem: Z jednoduchého účetnictví byla vystavena faktura za služby v 7. měsící roku 2001. Při uzávěrce za rok 2001 tato faktura nebyla uhrazena a stala se pohledávkou za rok 2001. V roce 2002 při urgování platby se zjistilo, že odběratel účtující v podvojném účetnictví tuto fakturu nevá ve své uzávěrce. Jaké je správné řešení této situace? Děkuji, Martin Hrbáč

Dobry den, jake cinnosti lze napsat do Dohody…

Dobry den, jake cinnosti lze napsat do Dohody o provedeni prace? napr. administrativni cinnost? a dalsi? jak popsat ruzne zarizovani, shaneni podkladu, objizdeni firem a uradu? je treba to podrobne specifikovat nebo se to da popsat obecne? Dekuji, A.J. Praha 4

Dobrý den, chtěla bych přenechat za úplatu svůj…

Dobrý den, chtěla bych přenechat za úplatu svůj družstevní byt. Jak se tato částka daní a co lze odečíst od daňového základu. Upřesňuji, že v bytě bydlím 20 let, družstvo bylo založeno před rokem, jde o převod obecních bytů nejdříve do družstevního a později do osobního vlastnictví. Chtěla bych získané peníze použít na rekonstrukci domu zakoupeného v roce 2000 a platbu úvěru u stavební spořitelny. Děkuji za radu.