FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

OSVČ a daně

Dobrý večer, předem upozorňuji, že mé otázky mohou být matoucí, vedoucí do všech směrů apod. Ale začínám s tím a absolutně nevím co a jak. Amazon má službu Amazon Merch, která umožňuje lidem kteří si chtějí přivydělat nahrát design na tričko, z kterých má poté určitou provizi.Živnostenský list, si udělám na úřadě za 1000 Kč na volnou živnost. Nevím pořádně jaký obor zaškrtnout, ale někde jsem četl, že zaškrtávání všech může být riskantní, protože některé tam mohou mít nějaké speciální požadavky. Zdravotní a sociální platit nebudu muset jako student. Poté absolutně netuším jak to bude s daněmi, budu se registrovat v ČR, přestože to bude živnost provozována na území jiného státu? Poté, jak je vůbec přiznám? Výdaje mít prakticky nebudu, možná budu muset přiznat, že mám zakoupenou licenci programů? Bude stačit třeba screenshot převodů na Paypal? Pokud zisk nepřesáhne 30000 ročně tak je nebudu muset platit vůbec, ne?Předem děkuji za odpovědi, nějaké další otázky by mě určitě napadly ale nechci v tom dělat ještě větší zmatek.

Práce na více DPP

Dobrý den, měl bych dotaz. V současné době jsem ještě stále zaměstnancem na DPP v jedné společnosti (nazveme jí společnost A), kde jsem začal oficiálně pracovat 1.7. a kde mi k 31.8. končí platnost této smlouvy. V této smlouvě je evidován plat 6500 korun českých za 25 odpracovaných hodin, přičemž v této společnosti mám podepsané prohlášení na dobu neurčitou (abych jakožto student nemusel vůbec nic danit). Avšak v současné době jsem také zaměstnancem na DPP v jiné společnosti (společnost B), kde pracuji jen nárazově a kde mám také podepsané prohlášení (také tuším na dobu neurčitou). Avšak od doby, kdy jsem začal pracovat ve výše uvedené společnosti A, jsem přestal vykonávat práci ve společnosti B (aby nedošlo k nějakým komplikacím s daněmi kvůli podepsanému prohlášení v obou společnostech). Jelikož jsem se však s majiteli společnosti A domluvil na ukončení pracovního poměru, tak mám nyní volný čas a rád bych se vrátil k pracovní činnosti ve společnosti B. Nyní dochází k hlavní pointě této zprávy. Je nějaká možnost, že bych se vrátil k práci ve společnosti B a nemusel čekat do 31.8., než mi vyprší pracovní poměr ve společnosti A a nedošlo tedy k nějakým komplikacím kvůli podepsaným prohlášením u obou společností ? Nebo musím čekat a k práci se vrátit až 1.9., aby se nevyskytly nějaké komplikace, či abych nemusel vůbec nic danit ? Jedná se mi o to, že bych rád ve společnosti A pracoval, ale nerad bych něco danil. Doufám, že jsem vše podstatné zmínil a hlavně, že jsem vše uvedl alespoň trochu srozumitelně.

Daně při prodeji nemovitosti

Dobrý den, Prodávám nemovitost,kterou vlastním pouze 1.rok,pořizovací cena byla 1 000 000 kč,dan z příjmu 15% budu platit tedy z rozdílné častky mezi cenou kupní a cenou prodejní?Chtěla jsem se zeptat,jestli ze základu pro dan z příjmu mohu odečíst(započítat do nákladů) i částku na dan z nemovitosti,kterou jsem odváděla finančnímu uřadu při koupi rod.domu.A jak je to prosím s prokazatelností a dobou nabití nového bydlení,když bych odkoupila od své mamky byt v osobním vlactnictví a investovala rozdílnou částku ze zisku prodeje rod.domu do koupě tohoto bytu?Byla bych osvobozena od daně v příjmu?Děkuji moc za odpověd.

Prodej bytu

Dobrý den, od roku 2013 jsme jako rodina bydleli v družstevním bytě. Na přelomu roku 2016/2017 využili jsme nabídku družstva a za nízkou zbytkovou cenu odkoupili a převedli byt do osobního vlastnictví. V současné době uvažujeme o prodeji nemovitosti. Protože v daném bytě měli jsme bydliště více než 2 roky, jedná se o příjem osvobozený od daně, který proto nebudeme uvádět do daňového přiznání? Děkuji za odpověď. S pozdravem, Yuraj

Prodej nemovitosti

Dobrý den, od roku 2013 jsme jako rodina bydleli v družstevním bytě. Na přelomu roku 2016/2017 využili jsme nabídku družstva a za nízkou zbytkovou cenu odkoupili a převedli byt do osobního vlastnictví. V současné době uvažujeme o prodeji nemovitosti. Protože v daném bytě měli jsme bydliště více než 2 roky, jedná se o příjem osvobozený od daně, který proto nebudeme uvádět do daňového přiznání? Děkuji za odpověď. S pozdravem, Yuraj

Prodej nemovitosti

Dobrý den, letos prodám bytový dům, který jsem pořídil "na rodné číslo" v roce 2010. V jedno z bytů jsem vždy bydlel, ostatní jsem pronajímal. Budu platit nějakou daň? Děkuji za odpověď.

Více daňových příjmů

Dobrý den. Potřebovala bych poradit ohledně daní- nevím si rady. 1.) Mám práci na HPP, kde normálně platím daně a mám podepsané to růžové přiznání. Potom mám na DPP brigádu, kde vydělám do 6.000 Kč měsíčně- v této druhé práci budu taky muset podepisovat růžové přiznání, nebo si musím udělat daně sama, nebo se to u tohohle řeší s daněmi jinak? 2.) Přemýšlím, že budu pronajímat svůj byt. A netuším, co se jak a kde daní. Ani daním nerozumím. Co bych měla udělat, když nemám na drahé daňové poradce?

Daňová sleva na manželku

Dobry den, mam otazku. Jsem vdana studentka, do cervna tohoto roku manzel nemel dostatecne prijmy na odecteni slevy na manzelku, proto si me odecitala moje matka. Od cervence ma manzel novou praci a tudiz si bude moci na konci roku odecist slevu na manzelku, proto by si me jiz moje matka neodecitala a na konci roku by si me odecetl manzel. Je to tak mozne prejit k tomu v pulce roku? A jak to bude na konci roku? Moje matka si v rocnim zuctovani odecte polovinu z rocniho zvyhodneni na dite a manzel polovinu ze slevy na manzelku nebo muze celou slevu? Predem dekuji za odpoved a preji hezky den

Dědictví a daň z příjmu

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně prodeje nemovitosti získané dědictvím. Odhad nemovitosti pro notáře za účelem dědického řízení byla určitá cena. Po ukončení dědického řízení chceme nemovitost z různých důvodů prodat a je pravděpodobné, že prodejní cena nemovitosti bude vyšší než uvedená cena v dědickém řízení. Budeme z rozdílu těchto cen platit daň, popř. jakou? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Dva zkrácené úvazky

Dobrý den, mám možnost jít pracovat do školy na dva 0,5 úvazky (asistent a vychovatel). Smlouvu bude mít na každý zvlášť, jelikož se jedná o jiné činnosti, hodnocené jinými platovými třídami a nelze je tedy ve smlouvě sloučit. Znamená to tedy i to, že budu placena dvěma oddělenými platy a platit dvoje daně? A slevu na dani budu moci uplatnit pouze u jednoho platu, i přestože obě práce budu vykonávat u jednoho zaměstnavatele? Nebo je zaměstnavatel může danit společně? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Markéta

Daně u pozemku

Dobrý den. Moje žena a její sestřenice jsou podílové spoluvlastnice(každá 1/2) několika lesních parcel. Dohodly se, které parcely kdo bude užívat. (výměrou cca srovnatelné). Chtěli bychom vypořádat toto podílové spoluvlastnictví tak, aby parcely připadly té, která je na základě dohody užívá. Chci se zeptat, zda je nutný znalecký odhad ceny těchto parcel, a jaký je konkrétní postup pro realizaci tohoto vypořádání(co na kterém úřadu vyřídit). Jak by to bylo s případným placení daně z tohoto vypořádání vyplývající ? děkuji za odpověď

Prodej nemovitosti

Dobrý den, můj dotaz na prodej zahrádky nebyl asi správně pochopen. Já nechci prodat zahrádku, tu mám pronajatou. Jde mi o jinou stavbu, která je v mém výlučném vlastnictví. Jde o chatičku 16 m2, která nemá evideční číslo - je vedena jako jiná stavba. Vlastním teprve 1 rok, nevím zda budu platit daň z příjmu a jestli si můžu odečíst kupní cenu dle smlouvy. Děkuji za odpověď.

Výpočet zálohové daně z příjmu

Dobrý den, mám dotaz ohledně zálohové daně. Jsem držitelkou ZPS(pouze zdravotně znevýhodněná, nikoli invalidní) a pracuji v chráněné dílně. Pobírám minimální mzdu, a proto by mě zajímalo od jaké částky je vyměřována zálohová daň? Domnívala jsem se, že když pobírám pouze minimální mzdu jsem od zálohové daně osvobozena. Avšak doposud mi byla vždy účtována např. při hrubé mzdě 11689kč(superhrubá 15664kč), sociální 760kč, zdravotní 527kč, sleva na poplatníka 2070kč, má zálohová daň činila 285kč. Čistá mzda 10117kč. Je to v pořádku? Děkuji za odpověď.

Darování auta

Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z movitých věcí nabytých darem. Lze provést situaci, kdy otec mé přítelkyně daruje automobil ji a ona následně daruje automobil mě? S přítelkyní bydlíme více než rok ve stejné domácnosti avšak trvalé bydliště máme každy jinde. Lze se takto oprostit od daně z nabytí movitých věcí? Děkuji za odpověď, s pozdravem

Prodej zahrádky

Dobrý den, před rokem jsem si pronajala v zahrádkářské kolonii zahrádku. Na zahrádce je budova bez čísla popisného nebo evidečního, způsob využití jiná stavba na pozemku, kterou jsem koupila do výlučního vlastnictví. Protože jsem velmi vážně a nevylečitelně nemocná nemohu na záhradce nic dělat a chtěla bych tudíž tuto nemovitost prodat. Budu muset platit daň z přímu a pokud ano, mohu si prokazatelné náklady odečíst? To je cena dle kupní smlouvy. Děkuji za odpvěď.

Prodej družstevního bytu

Moje matka dostala od své matky před 2 lety darem družstevní byt. Chce teď byt prodat a trochu tápeme jak je to s daní z příjmu z takového prodeje. 1) Podle mé analýzy zákonů zde není nárok na osvobození od daně z příjmu, jelikož neuplynul časový test 5 let vlastnictví, tzn. že je povinna platit daň z přijmu... 2) Teď je otázka, v jaké výši se má daň zaplatit... v zákoně o Dani z příjmu 586/1992 Sb. - §10 je - U příjmů podle odstavce 1 písm. b) je výdajem cena, za kterou poplatník věc prokazatelně nabyl, a jde-li o věc nabytou bezúplatně, cena určená podle zvláštního právního předpisu o oceňování majetku ke dni nabytí. Otázkou je, jestli družstevní byt spadá pod 1 b) daného zákona (b) příjmy z převodu 1. nemovité věci, 2. cenného papíru a 3. jiné věci, ale jestli spíše není pod c) příjmy z převodu účasti na společnosti s ručením omezeným, komanditisty na komanditní společnosti nebo z převodu družstevního podílu, kde jsem tento nabývací výdaj u bezúplatné věci nenašel.. ? Jakou daň je tedy potřeba zaplatit (jestli vůbec) a v jaké výši? Mohu započítat odhadní cenu v době převodu jako výdaj ke snížení daňového základu? Děkuji

Práce v cizině

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak je to s placením daní, když odjíždím na roční cestu kolem světa. Kvůli cestě nebudu zaměstnanec, OSVČ ani student a během cesty se chystám pracovat jen na krátkých brigádách. Předem děkuji za odpověď.

Prodej zděděné nemovitosti

Dobry den, jsem dedickou bytu po sve tete. Odkazaka mi byt v osobnim vlastnictvi. Teta je sestra meho otce. Notarske jednani bylo nyni odroceno a zrejme doklad o nabyti dedictvi budu mit az v zari tohoto roku. S manzelem vlastnim rodinny dum, takze byt nyni budu vyklizet a nabidnu ho k prodeji. Pokud jej prodam v roce 2018, drive to zrejme nebude, a vetsinu penez ziskanych z prodeje bytu pouziji na umoreni hypoteky na dum a splaceni spotrebitelskeho uveru na vybaveni domu, bude se me tykat dan z prijmu? Dekuji za odpověď.

Daňové slevy u studenta

Dobrý den, oběhala jsem už několik úřadů a hledala na internetu, ale vždy slyším něco jiného a tak se tedy obracím na vás s prosbou objasnění jisté věci. V září nastupuji na magisterské denní studium a přitom bych chtěla pracovat na HPP. Abych měla při výpočtu daně slevu na studenta a také, aby ji mohl uplatnit rodič, jsem nějak limitována počtem odpracovaných hodin/dní? Mamce na mzdovce v práci řekli, že aby toto bylo možné, vždy jeden den v měsíci nesmím být v té práci, abych byla jakože nezaopatřené díte a na finančáku, přímo na oddělení daně z příjmu mi řekli, že to nijak omezené není, tak nevím. Děkuji za radu, už fakt nevím koho se zeptat.

Podepsání prohlášení k dani

Dobrý den, jsem student zaměstnaný na DPČ, u zaměstnavatele mám podepsaný růžový papír o studiu (neznám jméno papíru) a zároveň odevzdávám potvrzení o studiu. Nyní nastupuji k dalšímu zaměstnavateli na další DPČ, který mi ale nabízí lepší platové podmínky. Chci se zeptat na nejlepší řešení z hlediska placení daní. V současném zaměstnání mám výdělek cca 3000 Kč/měsíčně, u nového plánuji odpracovat hodiny za cca 5000-7000 Kč/měsíčně. Původní zaměstnání si hodlám ponechat. S pozdravem