FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Pri koupi lekarske ordinace bude za karty s udaji o pacientech zaplaceno 600 tis Kc. Jedna se zrejme o nehmotny majetek. Jak tento majetek co nejrychleji odepsat v jednoduchém účetnictví? V novele zakona o danich z prijmu se nemluvi o odpisech nehmotneho majetku, jedna se o omyl, ktery bude napraven, nebo o zamer? Byl by v poradku postup, kdy by se v kupni smlouve o kartach pacientu nemluvilo a k ostatnimu koupenemu majetku by se vytvorila opravna polozka ve vysi 600 tis Kc, ktera by se pak odepisovala 15 let? Dekuji za odpoved. Martin Tichy
Dobry den. Mela bych na Vas dotaz, ktery se Vam bude mozna zdat hloupy. V danovem priznani pro DPH je rozdeleni: je narok na odpocet nebo neni narok na odpocet. Jaky je v tom rozdil. Dekuji za odpoved.
Vážení, prosím o celkové zhodnocení, zda je výhodnější vložit vozidlo do majetku firmy nebo ho ponechat v osobním vlastnictví. Uvažované vozidlo bude pořízeno na leasing v ceně cca 300000,- Kč, ročně ujede 10000 km a předpokládaná doba použití pro potřeby FO 6 - 10 let.
Dobrý den V listopadu loňského roku jsem zakoupil dům s pozemky. Tyto pozemky byly celé předešlé roky volně přístupné. Chtěl bych to prozatím tak ponechat vzhledem k tomu, že mají charakter parku (na listu vlastnictví jsou uvedeny jako rekreační plochy). V zákonu o daních z pozemku jsem se dočetl, že parky jsou osvobozeny od této daně. Mám tady tutotdaň platit či nikoliv. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v zákoně o dani z příjmu jsem si našla, že podnikatel (podnikající podle § 7 zákona) má nárok na stravné při pracovní cestě nad 12 hodin. Je výše stravného pro tuzemské i zahraniční pracovní cesty totožná, jako u vyplácení stravného zaměstnancům? Nic jiného jsem nenašla, proto jsem uplatnila u pracovních cest nad 12 hod v příslušném dni stejnou výši jako u zaměstnanců? Děkuji a jsem s pozdravem
Dobry den, rada bych se zeptala na sazbu dane u montaze boileru. Slysela jsem, ze se musi fakturovat zvlast boiler (22%) a zvlast montaz (5%). Dale bych Vas prosila o radu pri stejnem problemu, ale s montazi vany (obycejne, i masazni s tryskami). Dekuji Vam. S pozdravem Novakova
Dobrý den pracuji jako OSVČ, zajímá služební cesta do zhraničí-školení u zahraniční firmy zúčastním o školení cca 5 dní-vcelku.Jaké položky mohu uplatnit (stravné, cestu, ubytování), jak doložit, podle čeho se stanoví případná výše stravného, zda jsou sazby stejné pro všechny evropské země ( konkrétně mě zajímá SRN), jaké náležitosti má mí cestovní zpráva. Předem dekuji za odpověď
V srpnu loňského roku (2001) jsme jako zaměstnavatel uhradili částku 8.000,-Kč na soukromé životní pojištění zaměstnance. Byly splněny zákonné podmínky pro daňovou uznatelnost na straně zaměstnavatele. Zajímalo by mne však, zda si můžeme ve zdaňovacím období 2001 uplatnit celých 8.000,-Kč nebo pouze poměrnou část (tzn.5/12 za období srpen-prosinec) ? Za Vaši odpověď děkuji.
Prosím o zařazení majetku "čistička na výměníky ALFA CIP 40" dle SKP do odpisové skupiny. Produkt byl koupen u firmy Alfa Laval spol. s r.o. Katalogové číslo výrobku u dané firmy je 32840000 01.
V roce 2001 jsem se zaregistrovala jako fyzická osoba a zaplatila jsem registrační poplatek v 3/2001. Celý rok jsem, ale nevykázala žádné další příjmy a výdaje. V roce 2002 budu mít příjmy i výdaje. Mohu registrační poplatek dát do nákladů roku 2002?
Dobrý den, v současné době mám dva zaměstnavatele. U prvního pracuji na základě dohody o provedení práce, která bude ukončena nejpozději na konci roku 2002. U druhého na základě dohody o pracovní činnosti. Daňové přiznání jsem podepsal u prvního zaměstnavatele. Nicméně výhodnější se mi jeví uplatňovat odpočty u zaměstnavatele druhého. Prosím o zodpovězení násl. otázek: 1) jak lze změnu provést, 2) jak vypočítám odvody zdravotního pojištění, sociálního zabezpečení (u dohody o pracovní činnosti) a záloh na daň z příjmů.
Dobry den, pracuji dlouhodobe v zahranici. CR nema se zemi kde pracuji smlouvu o zabraneni dvojiho zdaneni. Abych byl konkretni, odletel jsem 25.5.2002, trvale bydliste jsem zrusil (prostrednictvim zplnomocnene osoby) 16.6.2002. V zakone o dani z prijmu je uvedeno, ze osoba, ktera v CR pobyva 183 dni a mene nema povinnost platit v CR dan z prijmu. Dale je zde uvedena podminka nemit bydliste v CR. Neni zde vsak uvedena rozhodna doba (resp. cast zdanovaciho obdobi), pro urceni bydliste- zda kdyz jsem bydliste odhlasil 16.6.2002, tuto podminku pro danove nerezidentstvi splnuji. Jinymi slovy, vidim nekolik moznosti: A) Byt i jeden den ze zdanovaciho obdobi, kdy jsem mel na uzemi CR bydliste, mi zaklada povinnost platit v CR dan z prijmu, B) Byt i jeden den ze zdanovaciho obdobi, kdy jsem nemel na uzemi CR bydliste, me zbavuje povinnosti platit v CR dan z prijmu, C) Podminku pro danove nerezidenstvi jsem zacal splnovat az s odhlasenim trvaleho pobytu 16.06.2002 D) Jine pravidlo- za rozhodny datum pro urceni bydliste se povazuje ??.??.???? Dekuji.
Dobrý den, chtěla bych Vás zase požádat o radu: Firma vyvíjející software-plátce DPH-zakoupila mobilní telefony, které budou využívány výhradně pro komunikaci v souvislosti se zakázkou pro zahraničního klienta(z ČR do zahr.,ze zahr. do ČR i pouze v zahraničí).Zahraniční klient je ochoten nést veškeré náklady. Jakým způsobem lze tyto náklady (nákup telefonů i jejich provoz)přefakturovat, aby vše proběhlo v souladu se zákonem o DPH? Může si firma nárokovat DPH, v jaké výši lze přefakturaci provést- s daní či bez daně ? další Mnohokrát děkuji za odpovědˇ.
Prosím o radu. Můj syn má ŽL, účtuje v JÚ, je účetní jednotka a je plátce DPH. Nyní koupil dům, který celý pronajímá firmě /šicí dílna/. Příjem z pronájmu budu přiznávat dle par. 9 zákona 586/1999 Sb. Nevztahuje se na tento paragraf zákon o DPH? Může syn odpisovat nemovitost dle zákona, opravovat a technicky zhodnocovat? Děkuji.
Vážení, změna poplatníka silniční daně v polovině měsíce. Původní poplatník platí silniční daň jen do konce měsíce, který této změně předcházel? A nový poplatník tedy již za měsíc, ve kterém auto koupil? S pozdravem Jitka Korčáková
Dobry den, mam dotaz ohledne leasingu, chtela bych se zeptat jestli leasing se rozpocitava na dny nebo na mesice (jestli je to stejne v jedn. a podvoj. ucetnictvi) a jestli se maji kratit v ramci soukromych jizd nejenom veskere vydaje spojene s autem, ale take i 1. zvysena splatka a jednotlive splatky. Taky by me zajimalo, jaka presna castka (jak se vypocita) se uvede v danovem priznani (dan z prijmu fyz. osob) - v prehledu o majetku a zavazcich -radek casove rozliseni. Dekuji za vyrizeni. S pozdravem
Dobrý den, následující dotaz jsem již jednou podávala, ale pokud jsem něco nepřehédla, nedostalo se mi žádné odpovědi, zkusím to tedy ještě jednou. Děkuji Zboží na skladu musím vést v měrných jednotkách, které se liší od těch, které nám fakturují dodavatelé. Ocenění MJ je tudíž, pokud chci dodržet ocenění MJ v desetihaléřích, nepřesné. Jak se s těmito nepřesnostmi vyrovnám na konci roku? Budu to řešit jen v případě, že stav MJ ke konci roku bude nulový, kdežto ocenění třeba +10,3Kč, nebo i v případě nenulového zůstatku MJ na skladě? Jak budu ke konci roku účtovat? Nebo je možné ocenit MJ s přesností na haléře a tyto údaje uvádět na všech dokladech(příjemkách, výdejkách)?
Dotaz k dani z příjmu fyzic.osob (form.typu A): ============================================== Je možné požádat zpětně o odpočet z daně vyživované osoby (syna)za rok 1999 a 2000 žijícího ve společné domácnosti. Za rok 2001 jsem při podání daně z příjmu fyzických osob tuto možnost využil současně s odpočtem životního pojištění. V případě, že ano prosím o zaslání zprávy jak mám postupovat. Děkuji za brzkou odpověď.
Po celý kalendářní rok 2001 upltňovala naše zaměstnankyně odpočet na daň z příjmu na nezletilou dceru. Její manžel ( se kterým je v rozvodovém řízení ) tento odočet v roce 2001 neuplatňovat. Při ročním vyúčtování daně ze závislé činnosti jsme požadovali od zaměstnankyně potvrzení, že její manžel odpočet neuplatňoval. Manžel jí potvrzení odmítá vydat. Na dotaz u zaměstnavatele manžela, zda nám toto potvrzení mohou vydat nám sdělili, že potvrzení vydají pouze manželovi. Manžel si ovšem nepřeje vydání potvrzení. Prosím o radu, jak v takovém případě máme pokračovat.
Chtěla bych se zeptat, zda si mohu zřídit živnostenský list na vedení jednoduchého účetnictví,popř.co je k tomu potřeba.Děkuji