FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsem podnikající OSVČ, plátce DPH. Hodlám…

Jsem podnikající OSVČ, plátce DPH. Hodlám zakoupit použitý digi fotoaparát od osoby nepodnikající. Jaký účetní doklad od prodávající osoby musím obdržet a jak zaúčtovat, případně nazaúčtovat DPH. Domnívám se že DPH v tomto případě nelze uplatnit. Děkuji.

hezké odpoledne,prosím o radu k možnosti odečtu …

hezké odpoledne,prosím o radu k možnosti odečtu úroků ze stav.spoř.od dan.základu FO. Máme kupní smlouvu na převod bytu do osob.vlast. kde kupujícím je 1/2 syn a 1/2 jeho družka.V kupní smlouvě jsem já/matka syna/ uvedena jako úvěrový dlužník. Ve smlouvě o úvěru ze stav.spoř.jsem uvedena jako dlužník. Dále pak máme mezi synem,družkou a mnou sepsánu smlouvu o převzetí dluhu/par.531 občan.zákoníku/ ve výši úvěru poskytnutého staveb.spořitelnou na koupi bytu. Má můj syn jako fyz.osoba nárok na odečet úroku z danového základu ?

Naše firma by chtěla prodávat software přes…

Naše firma by chtěla prodávat software přes Internet do zahraničí. Prodej bude uskutečněn přes některý zahraniční server a prodejem se rozumí udělení licence k užití programu. Fyzicky tedy nebude probíhat žádná zásilková činnost, maximálně zaslání dokumentace poštou. Jakým způsobem je v tomto případě uplatňováno DPH na výstupu a jaké účetní doklady je nutné vést pro jednoduché účetnictví. Prodej bude zřejmě zprostředkován firmou, která spravuje zahraniční server, takže přímé platby od zákazníků nepůjdou ale zřejmě bude jednou za období vyúčtován prodej u zprostředkovatele. Jaké doklady lze do zahraničí vystavit a jaké DPH (VAT) zahraničnímu partnerovi účtovat. Děkuji.

Dobrý den. Prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý den. Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Jsem zaměstnancem a daňové přiznání sám nevyplňuji. Moje přítelkyně, se kterou žiji ve společné domácnosti, je soukromá podnikatelka a má dceru, která navštěvuje střední školu. Mohu já u svého zaměstnavatele uplatnit odpočet nezdanitelné částky na dceru mé přítelkyně? Děkuji za odpověď. S pozdravem Jiří Pražák

Dobry den, jelikoz uvazuji o zakoupeni…

Dobry den, jelikoz uvazuji o zakoupeni nemovistosti a jejim pronajmuti, ma dotaz ohledne daneni teto nemovistosti (nejedne se mi daneni prijmu z najmu-to je mi jasne). Na serveru Reality.Ihned.cz jsem se docetl mimo jine: "...proradný zbohatlík si pořídí vlastní bydlení a sejme tak z beder své obce starost o bydlení jedné rodiny. A to se samozřejmě neodpouští, proto si stát každoročně odkrojí daň z nemovitosti." Nikde jsem ale nenasel, ze by majitel nemovistosti musel platit kazdy rok "jakousi" dan, ktera plyne z vlastnictvi nemovitosti. Zajima me tedy, zda z pronajateho bytu v soukromem vlastnictvi, musim platit jinou nez dan z najmu. Dekuji Petr Komarek Cely clanek je na adrese: http://reality.ihned.cz/index.php?s1=K&s2=0&s3=0&s4=0&s5=0&s6=0&m=detail&article[id]=10880010&article[area_id]=10005580&article[sklonuj]=off

Zajimalo by mne zda a jakym zpusobem danit…

Zajimalo by mne zda a jakym zpusobem danit invalidni duchod ze zahranici.

Vážení přátelé, dovoluji si vrátit se k dotazu,…

Vážení přátelé, dovoluji si vrátit se k dotazu, na který byla uveřejněna Vaše odpověď dne 23.7. ohledně sociálních výhod - stravenek - u společníka, který je zaměstnancem vlastní SRO. Prosila bych Vás o zveřejnění nějakého předpisu či odkazu na to, že pokud je společník zaměstnancem své SRO, nemůže využívat výhod, jako každý jiný zaměstnanec. Děkuji

Vážení, reaguji na dotaz zodpovězený 29.07.2002 v…

Vážení, reaguji na dotaz zodpovězený 29.07.2002 v 11:54. Kompenzují se v uvedeném případě navzájem zisky a ztráty v dílčím základu daně ? Posuzuje se vhledem k novele ZDP zákonem 260/2002 z hlediska výrazu "maximálně však do výše příjmů" úhrn nebo nákupy příslušející k prodejům jednotlivě. Děkuji.

Moc by mě zajímalo jak postupovat při zaúčtování…

Moc by mě zajímalo jak postupovat při zaúčtování plateb, které byly realizovány kartou z firemního účtu, ale z jejichž povahy je zřejmé, že se jedná o soukromé platby jednatele společnosti, které nemají s provozem společnosti nic společného. Mají se tyto peníze zaúčtovat na nedaňový účet jako ostatní finanční náklady i když zde není doklad např. o koupi benzínu, ale na bankovním výpise je zřejmé, že platba ve výši 1562,70 Kč proběhla u čerpací stanice? Děkuji P.M.

Dobrý den, děkuji,že zase fungujete a za…

Dobrý den, děkuji,že zase fungujete a za zodpovězení dotazu z dubna.Zároveň mám jeden nový dotaz: Lze software prodávat na splátky(splátkový prodej)? Jak se správně o spl. prodeji na straně prodávajícího účtuje? DPH se odvádí z celé fakturované ceny při vystavení faktury nebo postupně z výše jednotlivých splátek? Existuje k této problematice nějaká literatura? Děkuji za odpověď.

Prosím o zodpovězení následujícího: Jako OSVČ si…

Prosím o zodpovězení následujícího: Jako OSVČ si chci dát do nákladů služební cesty mým soukromým automobilem nezahrnutým do obchodního majektu, což by odpovídalo sazbě (3,4+(26,20 * (průměrná spotřeba dle TP)/100))*počet ujetých km podle knihy jízd. Automobil je však zakoupený na leasing (na soukromou osobu, nikoli firmu) a tento leasing je stále splácen mnou jako soukromou osobou. Je pravda, že leasovaný automobil nemůže být pro soukromé cesty OSVČ dáván do nákladů, jak jsem někde slyšel? Silniční daň přitom na toto auto platím... Děkuji předem za odpověď.

Jak si mohu jako fyzicka osoba dt donaldu…

Jak si mohu jako fyzicka osoba dt donaldu pronajem pracovniho atelieru? Co k tomu potrebuju? Diky

Obracím se s tímto dotazem. V říjnu 2001 byla…

Obracím se s tímto dotazem. V říjnu 2001 byla uzavřena leasingová smlouva. Podnikatel (jednoduché účetnictví) uplatnil čas.rozliš.leasingu v DP za 2001 (3x daň.uzn.část). V roce 2002 v květnu koupil za hotové další auto. Zařadil jed do OM. V průběhu července již nechce o leasingovém autě účtovat (PHM,opravy,splátky..). Do června 2002 tedy byly ve výdajích PHM opravy splátky. Je plátce DPH a uplatňoval DPH na vstupu, snižoval o poměrnou část za soukr.jízdy (PHM,opravy a další provoz.náklady). Ve výdajích jsou tedy již od května i PHM a provoz.náklady na nové (dražší) auto. Poraďte mi co vyplývá z tohoto rozhodnutí o nepokračování leasingu v účetnictví. Musí zpětně odvést dokladem o použití již uplatněnou DPH z PHM a provoz.nákladů? V daň.přiznání za rok 2002 bude nutné upravit výsledek o čas.rozlišení uplatněné v r. 2001 (tedy 3x). Leasig.splátky nejsou v daň.výdajích v průběhu roku. Znamená to i že vlastně by si nemohl uplatnit v roce 2002 žádné čas.rozlišení za leasingové auto? Děkuji moc za odpověď. Marta N.

Váženi.Pobírám částečný invalidní důchod a…

Váženi.Pobírám částečný invalidní důchod a pracuji na trvalý pracovní poměr v délce 32 hod týdně.Tuto dobu mám rozvrženu do 4 pracovních dnů týdnu.Prosím o radu kolik se mi odečítá dnů při nás nástupu dvoutýdenní dovolenou. Jedná se o 10 nebo 8 dnů z nároku na dovolenou.Děkuji.

Prosím o sdělení l. Kdo odvede daň z ceny…

Prosím o sdělení l. Kdo odvede daň z ceny veřejné soutěže za právnické osoby (s.r.o. a a.s.). Plátce odměny nebo právnická osoba sama a v jaké výši. 2. Podléhá zdanění dotace města občanům na instalaci ekologických topenišť. (kdo by daň odváděl)

Dobrý den, prosím, pomozte mi s následujícím…

Dobrý den, prosím, pomozte mi s následujícím případem. Student podepíše zpětně daňové prohlášení na 1-12/2002, příjmy měl pouze od nás a to pouze 3.000,-Kč hrubého v 7/2002, kdy jsme mu uplatnili základní odpočitatelnou položku i odpočet na studenta ( podléhal srážkové dani, ale ta činila 0,-Kč ). V období 1-6 a 8-12/2002 si jej matka uplatňovala jako nezaopatřené dítě. Při ročním zúčtování ( kam by za jiných okolností vstoupily i příjmy daněné původně srážkovou daní ) mu uplatníme celou zákl. odčitatelnou položku ( 38.040,- Kč ) a na studenta pouze 1/12 ( 950,-Kč )? Nebo je tomu jinak. Děkuji E.H.

Dobrý den, dle jakého předpisu se stanovují…

Dobrý den, dle jakého předpisu se stanovují poplatky za sepsání smlouvy o převodu nemovitosti právníkem nebo notářem. Mám právo si tento poplatek nějakým způsobem odečíst od základu daně, pokud nejsem podnikatel? Děkuji S pozdravem

Dobry den, Budu provozovat na Internetu svoji…

Dobry den, Budu provozovat na Internetu svoji zivnost vedle sveho hlavniho zamestnani. Problem je ale v tom, ze pracuji trvale na radnou pracovni smlouvu v zahranici (SR) u zamestnavatele a take v zahranici trvale bydlim. Odvadim radne dane, a vse co je potrebne u hlavniho zamestnani. Chtel bych si ale take udelat v CR zivostensky list, znejici na me jmeno a na me trvale bydliste v CR - nakup a prodej za ucelem dalsiho prodeje, reklamni cinnost a vyroba web stranek v jednoduchem ucetnictvi. Podnikal bych na dalku - tedy nemusim byt fyzicky v Cechach. OTAZKA ALE ZNI: Problem je ale v tom, ze budu nakupovat nektere veci v CR a nektere v SR - POUZE NAKUP!!, prodej je pres credit card na Iternetu a ziskane penize budou chodit jen na muj podnikatelsky bakovni ucet v Ceske bance. Co se tyka nakupu v CR neni problem, ale co se tyka nakupu v SR to je pro me zahadou, protoze nejen nakup veci do podniakni, ale i muj telefonni ucet ze Slovenskych telekomunikaci na Internet, ketry potrebuji k vykonu prace bych rad uvadel v ucetnictvi, protoze fyzicky budu nadale bydlet v SR, ale zivnost bude na me trvale bydliste v CR. JAK tedy odepisovat a jak uctovat pro me takto zahranicni nakupy v SR a vydaje spolecne s CR nakupy do jednoducheho ucetnictvi? Preci Internet nema hranice a podnikat mohu odkudkoliv. Pravdepodobne na konci roku budu take odvadet jedny dane v CR za podnikani a druhe dane v SR za radne travale zamestnani - je to pravda? DEKLUJI VAM MOC ZA VASI RADU S pozdarvem Roman K.

Dobrý den. Rád bych znal Váš názor na danění…

Dobrý den. Rád bych znal Váš názor na danění příjmů z prodeje akcií. Jsem fyzická osoba a akcie nezahrnuji do obchodního majetku. Příklad: V srpnu 2001 nakup akcií Č. radiokomunikací za 50.000Kč v lednu 2002 prodej za 45.000Kč. V únoru 2002 nákup akcií Č. Telekomu za 50.000Kč v březnu 2002 prodej za 60.000Kč. V dubnu 2002 nakup akcií KB za 50.000 do konce roku 2002 nebudou prodány. Jaký bude dílčí základ daně dle §10 ZDP za rok 2002?

Jsem absolventka VŠ a zajímalo by mě jak dlouho…

Jsem absolventka VŠ a zajímalo by mě jak dlouho po ukončení školy za mě tato škola platí soc. a zdr. pojištění? Dále nevím, do jaké situace se dostanu, pokud můj budoucí zaměstnavatel přišel s tímto návrhem, nejdříve se mnou sepíše dohodu o provedení práce (tj. neplatí právě soc. a zdrav. poj.) a po jednom měsíci již tuto smlouvu nahradí normální pracovní smlouvou na dobu neurčitou. Budu si muset sama zaplatit zdr. a soc pojištění za tento měsíc? Děkuji za odpověď