FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám ještě jeden dotaz. Na vyživované dítě si odečítám ze základu daně za rok 23.000 Kč. Mohu na něj tuto částku odečítat, když si dítě (22letý student VŠ) vydělá na brigádách na dohodu za rok 50.000 Kč? A mohu na něj tuto částku odečítat, pokud bude při studiu podnikat na živnostenský list, nebo pokud bude jako spolupracující osoba při mém podnikání? Děkuji za odpověď.
Společnost s ručením omezeným vlastnila movitosti v zůstatkové ceně 750 tis.Kč.Pořizovací cena byla 850tis.Kč. Oprávky 100tis.Kč. Bylo provedeno ocenění znalcem na výši 9135tis.Kč. V této ceně byl tento majetek vložen do a.s. Jakým způsobem u s.r.o. proúčtovat rozdíl mezi zůstatkovou cenou nemovitostí na účtu 061 a skutečnou hodnotou akcií, které vlastní s.r.o. Děkuji za odpověď Ing. Šrámek Ladislav
Dobrý den, mám při studiu dvě brigády na smlouvu o pracovní činnosti. Jedna - celkem hrubá mzda 11000,- Kč a další cca 7000,- Kč. Dále jsem na dohodu o vykonané práci obdržel 3500. Moc se v daních nevyznám. Jako student nemusím platit daň do určité výše. jak to přesně je. Bc. Vít M. Německý ---
§ 3 vyhlasky 448/2000 Sb. stanovi prum. cenu benzinu natural 29.70Kč, zatímco fin.uřad P 5 uvádí cenu 27.23Kč na rok 2001. Která cena je platná, příp. ke kterému datu v roce 2001 došlo ke změně? Děkuji I. Krejčí
Dobrý den. Prosím vás o odpovìï na následující dotaz. Jak máme zdanit odmìnu èlenùm dozorèí rady a pøedstavenstva, kteøí ji dostanou na základì smlouvy o výkonu funkce (jednorázovì za minulý rok, každý 5000Kè). Tyto osoby jsou rezidenty v USA, v ÈR nepobývají ani zde nemají jiné pøíjmy. Dìkuji,
Dobrý den, v minulém roce jsem byl 10 měsíců na civilní službě, necelé dva měsíce jsem byl zaměstnán a necelý měsíc jsem pobíral podporu v nezaměstnanosti od úřadu práce. Daňové přiznání podávám sám. Mám nárok na odečtení základní nezdanitelné částky za všech dvanáct měsíců roku? Děkuji.
Otázka: Dobrý den. Podnikám na živnost.list jako fyz.os.; jednoduché účetnictví. Před rokem jsem uzavřel "Smlouvu o nájmu s dohodou po skončení nájmu o odkoupení najaté věci" s firmou, která pronajímá auta. Ta měla na předmětné auto 3 letý leasing (od leasingové společnosti), a po uplynutí 2 let auto nechala na základě výše uvedené smlouvy (dalším pronájmem) mojí firmě. Moje firma si auto najala s tím, že zaplatila akontaci 180 tis. Kč a dále platila 12 měsíců nájemné ve výši 9.tis. Kč + DPH 5%. Všechny tyto výdaje jsem po zmíněnou dobu ve své firmě zaúčtovával, jako ?výdaje bez vlivu na zisk? (bylo to dobře?). Protože v nájemní smlouvě je ujednání, že po řádném splnění uvedených splátek přejde auto do vlastnictví mojí firmy, nastal nyní (tj. v dubnu 2002) čas, kdy mám právo auto od pronajímatele odkoupit a zařadit do majetku firmy. Jaké částky si po odkoupení mohu uplatnit z pohledu daně z příjmu v r.2002? Děkuji.
Jakému režimu podléhá zdanění a odvody na sociální a zdravotní pojištění u odměny jednatele s. r. o., která je vyplácena na základě mandátní smlouvy o výkonu funkce. Jednatel je současně v pracovně právním vztahu se společností (to zřejmě neovlivňuje výše uvedené). Prosím o odpověď,zda odměna bude daňově uznatelným nákladem pro společnost, zda bude muset společnost odvádět zdrav. a soc. pojištění a jak toto bude vypadat u jednatele. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem Ing. Jitka Holanová BEL, spol. s r.o.
Firma si v r. 1999 koupila IM - budovu s pozemkem. Budovu v roce 1999 a 2000 odepisovala. V průběhu roku 2001 ji částečně ( 3/4) zbourala. Jak dál postupovat, co se zůstatkovou cenou budovy ?
Vážení, jestliže jsem v prosinci 2001 prodala pozemek a dosud nebyl proveden vklad do katastru nemovitostí, mám povinnost informovat o prodeji příslušný finanční úřad a případně uhradit za letošní rok daň z nemovitosti? Děkuji předem za odpověď. B. Slámová
Dobrý den, prosím o radu ohledně následujícího problému. Jsem stoprocentním vlastníkem a jednatelem nově založené s.r.o. s předmětem činnosti vydavatelství. Pro tuto společnost provádím coby FO počítačovou sazbu (automatizované zpracování dat) a dodávám jí i autorské příspěvky. Všechny činnosti (autořina+sazba+vydávání) jsem dříve (cca 3 roky) vykonával jako FO, nyní jsem vydavatelství vyčlenil do PO a zbytek si ponechal jako FO. Otázka č. 1: Sazbu coby FO svému s.r.o. nafakturuji. Plánuji si ale faktury proplácet s cca 6-9 měsíčním zpožděním. Tím pádem s.r.o. bude mít půl roku sazby v nákladech, ale já to ještě nebudu mít v příjmech. Prý mě může FÚ dodanit. Je to tak? A na základě jakého zákona a paragrafu? Uspěl bych s argumentem, že když jsem začínal vydávat coby FO, také jsem si peníze pro svou osobní potřebu mohl začít vyplácet cca po 9 měsících činnosti z důvodu pozdějších úhrad od odběratelů? S.r.o totiž ty peníze fyzicky mít nebude, abych si je mohl proplatit. Otázka č. 2: Já i s.r.o. jsme plátci DPH. Musím k částkám, jež mi s.r.o. bude měsíčně vyplácet coby autorské honoráře (více jak 3000 Kč, takže nelze zdaňovat srážkově), připočítávat DPH? Přitom nepředpokládám, že bych autořinu fakturoval. A lze vůbec v účetnictví s. r. o. autorský honorář přiznat (521/333) a proplatit až po čase (333/221)? Opět podotýkám, že s.r.o. bude mít na proplacení honorářů pro mne až cca po 6-9 měsících. A jsou uvedené předkontace správné? Ještě na vysvětlenou: vydavatelství tiskárnu platí cca 14 dní po dodání, distributoři platí cca 3 měsíce po dodání. Proto jsem musel prvních 9 měsíců mé vydavateslké činnosti v podstatě pracovat zadarmo, abych si vydělal na provozní kapitál, který jsem si půjčil. To samé nyní platí pro s.r.o., které jsem založil pouze se základním jměním, které postačí na včasné krytí tiskárny, režie vydavatelství a včasné placení externím autorům (i tak je to 300.000 Kč). Sám sebe chci vyplácet se zpožděním, neboť mně nyní doběhnou pohledávky za distributory, které budou právě ve výši cca 9 měsíčních autorských poplatků a částek za sazbu. Děkuji za odpověď. P.S. Tento dotaz jsem zadával již 17.2.2002 a nedostal jsem žádnou odpověď. Ve Vašich odpovědích zdarma nejsou žádné dotazy z období mezi 21.1 a 28.2., to se ty dotazy ztrácejí nebo fungujete jenom občas?
MUZU SI ZALOZIT KONTO PRES INTERNET,KDYZ ZIJI V JINEM STATE.dekuji za odpoved.
Prosim o vysvetleni: Manzel je 100% vlastnikem s.r.o.firmy, ktera ma urcity financni majetek vcetne bytu, ve kterem bydlime. V pripade rozvodu mela bych automaticky spoluvlastnicke pravo na polovinu vseho co firma vlastni? Manzel tvrdi, ze ano, a proto rika, ze neni zapotrebi me pripisovat jako spoluvlastnitele nebo podilnika. To stejne tvrdi, ze v pripade jeho umrti byla bych ja a nase zletile deti vlastniky (dedici). Je to pravda a jake by byly implikace na dedicke dane? Dekuji,
Ještě jednou stravenky a společníci SRO. Omlouvám se - nechci být dotěrná - ale v pokynu 190 jsem nenašla nic o tom, že by společníci-zaměstnanci SRO nemohli využívat výhod stravenek jako jiní zaměstnanci, resp. mohli, ale dle Vaší odpovědi nedaňově. Pokud by to tam přece jen někde bylo podsunuto, tak v zákoně o daních z příjmů jsem žádné takové omezení nenašla. Prosím, mohli byste mi upřesnit. Naši společníci těchto výhod chtěli začít využívat.... Děkuji
Vím, že ze zákoníku práce mám povinnost zajistit svoji hlavní činnost zaměstnanci (nikoliv dodavateli na IČ). Ale nevím, zde se toto ustanovení vztahuje na následující případ. Máme s maželkou sro a chtěl jsem jeho zisk odfakturovávat na svoji živnost, kde ho posléze zdanit (nebudu využívat paušal). Tzn. že by kromě přímých nákladů na poskytování služby u sro byly náklady pouze mojí fakturace. Zajímalo by mne, zda je tento postup možný, nebo kde jsou úskalí?
Doplneni dotazu z 29.7.2002 tykajiciho se prodeje bytu, ktery jsem koupil od zamestnavatele. V paragrafu 4_1 a) zakona o danich se mj. pise...Osvobozeni od dane - osvobozeni se dale nevztahuje na prijmy, ktere plynou poplatnikovi z budouciho prodeje bytu...uskutecneneho v dobe do dvou let od nabyti. Prosim o blizsi vysvetleni, na koho se toto vztahuje. Zrejme si to spatne vysvetluji, ale ze zneni tohoto odstavce se mi zda, ze byt, ktery jsem nyni koupil do os. vlastnictvi a v nemz mam sedm let trvaly pobyt budu moci prodat az po dvou letech, pokud nebudu chtit platit dan z prijmu.
Prosím o radu. V naší firmě byla vyplacena výpomoc ze soziálního fondu ve výši 10 000,- Kč / umrtí manželky zaměstnance/. Dle mého názoru se zde dá uplatnit § 4 zákona o dani z příjmu a tato částka by nepodléhala dani z příjmu do vyměřovacích základu u pojištění soc. (§5) a zdr. (§3) by však patřila. Je má úvaha oprávněná? Děkuji Marie.
Při koupi nového osobního automobilu na Slovensku (vyrobeno V EU) fyzickou osobou , je možné uplatnit vrácení DPH ? Pokud ano , kde je možné vrácení daně uplatnit ?
Dobry den. Bydlim sedm let ve sluzebnim byte a mam v nem trvaly pobyt. Nyni tento byt kupuji od zamestnavatele do osobniho vlastnictvi a chtel bych jej hned prodat. Jake dane budu platit?
Pronajímám krátkodobě přes léto chalupu. Příjem se chystám zdanit odpočtem výdajů paušálně ve výši 20 %. Mohu ještě odečíst nějaké další položky (např. pojištění, elektřinu ap) nebo těchto 20 % zahrnuje v sobě všechny náklady spojené chodem nemovitosti?