FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, ráda bych se zeptala, ve kterém zákoně…

Dobrý den, ráda bych se zeptala, ve kterém zákoně naleznu nějaký podrobnější popis stravného poskytovaného zaměstnavatelem zaměstnanci? Děkuji

Prosím Vás o zdělení, jak lze vzpočítat částku…

Prosím Vás o zdělení, jak lze vzpočítat částku OSVČ na zaplacení zdravotního a socialního ze skutečného čistého měsičního příjmu po odečtení nákladů.Děkuji s pozdravem

Vážení, pokud mám jako člen představenstva a.s.…

Vážení, pokud mám jako člen představenstva a.s. uzavřenou mandátní smlouvu se společností XY a podle ní dostávám odměnu za výkon této funkce. Budu danit tento příjem společně s dalšími příjmy až při daňovém přiznání v dalším roce a musím z tohoto příjmu platit sociální a zdravotní pojištění? Nebo se tato odměna zdaňuje jako ost. odměny čl. stat. orgánů zálohovou daní a sociální a zdravotní pojištění se z tohoto příjmu neplatí? Je tento výdaj daňovým výdajem společnosti XY, která tuto odměnu vyplácí? Zároveň jsem v hlavním pracovním poměru u jiné společnosti, kde mám podepsané daňové prohlášení a kde jsem přihlášen ke zdravotnímu a sociálnímu pojištění. Děkuji,

Dobrý den, žádám o radu se zaúčtováním směnky -…

Dobrý den, žádám o radu se zaúčtováním směnky - naše firma je zhlediska dlužníka. Kam zaúčtovat směnečný úrok a poplatek bance. Hodnota, která je rovna nesplaceným fakturám jsem zaúčovala 321 proti 322.

Dobrý den, poraďte , prosím: Jak správně…

Dobrý den, poraďte , prosím: Jak správně zaúčtovat námi zaslanou finanční "povodňovou" výpomoc - dar(nebo nevratná půjčka), podnikům postiženým povodní. Nejsme plátci DPH, vedeme jednoduché účetnictví a finanční pomoc byla firmám zaslána bankovním převodem. Děkuji. abctrutnov@volny.cz Zdeněk Míl Trutnov S pozdravem za prodejny ABC Trutnov Dagmar & Zdeněk Mílovi dsm.trutnov@centrum.cz hracka@zde.cz abctrutnov@volny.cz hracky@quick.cz legoservis@centrum.cz tel. Zdeněk Míl - 0601241127 ; Dagmar Mílová - 0601236391 ICQ 83559583

Jsme s.r.o. založená v roce 1997 a máme ZJ 100…

Jsme s.r.o. založená v roce 1997 a máme ZJ 100.tis jak dříve bylo. a nyní nevím jestli jsme povini ho zvýšit na 200 tis. + rezervní fond? Dekuji

Prosím o radu, jak správně zaúčtovat v JÚ nákup…

Prosím o radu, jak správně zaúčtovat v JÚ nákup PC na úvěr (jsem plátce DPH). Pořídil jsem si nové PC na úvěrovou smlouvu (CCB-Credit). Při převzetí PC bylo nutno uhradit 30% ceny, kterou jsem uhradil částečně platební kartou a částečně kreditní kartou (tedy další úvěr). Od dodavatele PC jsem obdržel daňový doklad na celou částku s poznámkou "záloha hrazena kartami". Jak mám správně zaúčtovat tento nákup? Část zálohy placenou platební kartou vyúčtuji po obdržení výpisu z banky, ale jak to správně udělat se splátkami platby kreditní kartou (kromě vlastní platby budou ve splátkách zahrnuty i úroky a poplatek za vedení kreditního účtu) a jak s vlastním úvěrem (ve splátkovém kalendáři mám uvedeny splátku jistiny, splátku úroku + ve smlouvě uvedený měsíční poplatek za správu úvěru)? Chtěl jsem původně zavést PC jako leasingová majetek, ale to s e ukázalo, především s ohledem na DPH, jako nesmysl. Děkuji za radu.

Dobrý den! Může být půjčka od rodičů k účelu…

Dobrý den! Může být půjčka od rodičů k účelu zahájení podnikání bez úroků.

Dobrý den, Prosím, můžete zaujmout stanovisko k…

Dobrý den, Prosím, můžete zaujmout stanovisko k identifikaci plateb do banky? V daném případě se jedná o úhrady pohledávek. Velmi často se stává, že firma přijme platbu od zákazníka v souhrnné částce bez náležité identifikace. Pro pracovníky, kteří likvidují tyto částky je velmi obtížné identifikovat, co a v jaké výši zákazník platí. Dokázal bych navrhnout aby celá záležitost byla prvotně ošetřena již při uzavírání obchodní smlouvy a aby takto posílané částky byly vysvětleny na výpisu z banky anebo jako příloha k tomuto výpisu ve formě platebního avisa od odběratele. To se povětšinou celkem uspokojivě děje. V poslední době se však vyskytlo několik případů, kdy i přes značné úsilí stále nedochází k uspokojivé identifikaci došlých plateb. Jádro věci: Můžete najít zákonný odkaz, z něhož vyplývá povinnost plátce tyto údaje jednoznačně definovat? Tato záležitost v očích mnohých podnikatelů vypadá celkem banálně. Ne už tolik, dojde ? li k následným sporům ať už pro vymáhání nedoplatků anebo při eventuální reklamaci. Ještě komplikovanější je to, pokud se jedná o dodávky do zahraničí. Při procházení ?Obchodního zákoníku? si nejsem jistý, zda bych taková ujednání uměl řádně definovat. Podnik, ve kterém pracuji tyto potřebné náležitosti při placení dodavatelských faktur celkem uspokojivě plní. Dá se s jistotou říct, že i elektronické bankovnictví tyto prostředky má v míře vrchovaté. I tak může dojít chybou pracovníka, který platbu dává do systému k chybě. Mnohdy nastává nepříjemná situace ale jsou zde reálie ze kterých je možno vycházet. Pouze v jednom případě a to při chybových platbách na Finanční úřad, jsme se těžce dohadovali o možnostech vzájemného odsouhlasení účtování ve shodě. Odpověď jsme dostali v tom smyslu, že máme účtovat bez chyb. Možná?! Pokud možno, prosím o normativní odpověď . Dosavadní praxe probíhá celkem uspokojivě. Jak je vidět, čas od času se vyskytnou zádrhele. Před tímto dopisem jsem využil všech neformálních kontaktů v bance. Byl jsem s porozuměním vyslechnut ale spolehlivou odpověď jsem nedostal. Díky

Dobrý den, prosím o odpověď na tento dotaz: …

Dobrý den, prosím o odpověď na tento dotaz: Vyslali jsme zaměstnance na zahr.prac.cestu na Slovensko. Záloha byla poskytnutá v cizí měně. Zaměstn. použil auto firmy. Můžu zaměstnanci proplatit i benzín, který tankoval na Slovensku? Můžu mu vyplatit kapesné ve výši 40% ze stravného. Děkuji za odpověď.

žádám o radu se zaúčtování směnky z pohledu…

žádám o radu se zaúčtování směnky z pohledu dlužníka. dlužná částka 321 proti 322, směnečný úrok 562 proti 322, směněčný poplatek bance 566 proti 322. Děkuji

Dobry den, daji seodecitat uroky z uveru ze…

Dobry den, daji seodecitat uroky z uveru ze staveb. sporeni od danoveho zakladu?

Podnikatel (plátce DPH) vyřadí část obchodního…

Podnikatel (plátce DPH) vyřadí část obchodního majetku (prodejem), u kterého při jeho pořízení neuplatnil odpočet DPH (tj. byl v pořízen v době, kdy ještě nebyl plátcem DPH). Uvedené vyřazení nepovažuje za zdanitelné plnění ve smyslu §7 odst. e) zákona o DPH a neuplatňuje DPH na výstupu. Postupuje správně ? Dále má v pronájmu nebytový prostor od neplátce DPH - uvedený prostor přenechal do podnájmu neplátci DPH. Uplatňuje se u uvedeného podnájmu snížená sazba daně ? Děkuji za odpověď.

Dobry den,mam auto na leasing jako fyzicka osoba…

Dobry den,mam auto na leasing jako fyzicka osoba,vedu JU.Po radnem ukonceni leasingu a zaplaceni kupni ceny-122 Kc,auto jiz nechci pouzivat k podnikani,ale pouze k soukromym ucelum.Vyplyvaji z toho pro me nejake povinnosti,musim neco zdanovat?Dekuji za odpoved

Vazeni, nase spolecnost poskytne financni dar na…

Vazeni, nase spolecnost poskytne financni dar na jeden z bankovnich uctu verejne prospesne spolecnosti nebo na vladni povodnove konto. Muj dotaz se tyka snizeni danoveho zakladu takto poskytnutym darem. Vim, ze je nutne dar nejakym zpusobem prokazat. V beznych podminkach je takovymto dukazem sepsana darovaci smlouva nebo potvrzeni o prijeti daru. Predpokladam ovsem, ze se nyni jedna o dobu vyjmecnou. Muselo bu se totiz uzavrit tisice darovacich smluv (sepsat tisice potvrzeni o prijeti)... Bude tedy mozne pouzit jinych dukaznich prostredku? Pripadne jakych? Docetl jsem se, ze v povodnovem roce 1997 vydalo Ministerstvo financi seznam povodnovych uctu, kde k prokazani slouzil pouze bankovni vypis, ze ktereho bylo patrne, na ktery povodnovy ucet prostredky odesly. Dukazem byl tedy pouze bankovni vypis. Planuje Ministerstvo vydani seznamu techto povodnovych uctu a bude opet stacit bankovni vypis? Predem velmi dekuji za pomoc.

Jsem občan Finska, do 31.5. jsem měl povolení k…

Jsem občan Finska, do 31.5. jsem měl povolení k pobytu v České republice (od prosince 2000). Za letošní rok jsem tedy pobýval a pracoval jako zaměstnanec v ČR méně než 180 dní. Mám nárok na vrácení zálohy na daň z příjmu FO? Kde a jak o případné vrácení požádat? Lauri Salo

Dobrý den, od 7.8.02 podnikám v obchodní činnosti…

Dobrý den, od 7.8.02 podnikám v obchodní činnosti, vedu JU. Mohu si do nákladů zahrnout prokazatelné náklady, vzniklé se začátkem podnikání za měsíc červenec ? jedná se pouze o používání osobního auta a mobilního telefonu. Silniční daň platím od 1.7. tzn. měsíc před začátkem podnikání. Děkuji

Vážení, prosím o radu při zvýšení základního…

Vážení, prosím o radu při zvýšení základního jmění společnosti s.r.o. Valná hromada společníků se na valné dohodě dne 31.5.2002 dohodla, že zvýší základní jmění z 200 tis. Kč na 500 tis. Kč. Základní jmění bude zvýšeno z vlastních zdrojů společnosti - z kapitálového fondu, který je tvořen z vytvořeného zisku z předchozích letech. Je potřeba odvést z navýšení daň od jednotlivých společníků? Jakou a kdy? Děkuji za pomoc, Kolková

Dobrý den, máme ve firmě služební osobní vozidla…

Dobrý den, máme ve firmě služební osobní vozidla. Jakým způsobem lze vozidlo půjčit zaměstnanci k soukromým účelům, např pro cestu na dovolenou, aby to bylo daňově v pořádku a bylo to pro obě strany nejpřijatelnější. Je potřeba sepsat nějaká smlouva a jaké jsou náklady příslušného pracovníka? Našel jsem v některých článcích na vašem serveru pojem manažerské vozidlo. Mohu požádat o podrobnější popis? Děkuji JK.

V roce 1993 jsem koupil dr. byt-podíl za 400.000…

V roce 1993 jsem koupil dr. byt-podíl za 400.000 Kč, v roce 1996 jsem podepsal s družstvem smlouvu o převodu bytu do os. vlastnictví, vklad do katastru byl proveden až v prosinci 2000. V roce 2001 jsme byt již v os. vlastnictví prodali za 530.000 Kč a zaplatili daň z převodu nemovitosti. Musím zaplatit daň z příjmu a pokud ano z jaké částky (530.000 nebo 530.000-400.000)?