FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
co je to účetní jednotka -fyzická osoba co nezaměstnává více jak 20 osob a účtuje v jednoduchém účetnictví?
Je možné provést odpočet DPH u osobního automobilu zakoupeného na leasing v roce 2002.jedná se o osobní automobil s provedenou úpravou.děkuji
Dobrý den, protože mi na finančním úřadě nebyli schopni poradit obracím se na vás s prosbou. Dne 9.10.2001 jsem čerpal meziúvěr od ČMSS v celkové výši 450 000,- kč, na úvěrové smlouvě figuruji já, moje přítelkyně (pro stavební spořitelnu jsme podepsali čestné prohlášení že žijeme ve společné domácnosti jako druh a družka) a můj dědeček jako dlužníci. Zajímalo by mě zda si můžeme odečíst zaplacené úroky v roce 2001 od základu daně. V potvrzení stavební spořitelny je uvedeno že tento odečet může učinit každý z dlužníků sám nebo jeden za všechny. V našem případě bych si chtěl odečíst úroky ze Základu daně já za všechny, protože mám vyšší příjmy než přítelkyně a protože dědeček je již v důchodě. Všechny splátky platím já. Nevím však zda je možné vůbec tento odpočet uplatnit v našem případě. V úvěrové smlouvě je uvedeno že úvěr se poskytuje za účelem získání družstevního bytu. S bývalým majitelem jsme sepsali smlouvu o smlouvě budoucí kde je uvedeno že "převodce převede nabyvateli právo nájmu k výše uvedenému bytu za vzájemně ujednanou částku 450 000,- kč, kdy v této částce je zahrnuta hodnota členského podílu převedce u SBD" Jen pro úplnost tato hodnota byla necelých 80 000,- kč ale ve smlouvě to není uvedeno. Tato částka je uvedena v dohodě o převodu členských práv a povinností v SBD kterou jsme s bývalým nájemcem uzavřeli s tím že si tuto částku vyrovnáme mezi sebou. A aby to ještě nebylo vše tak jsou tu tyto skutečnosti jako nájemce je u SBD uvedena přítelkyně protože nejsme manželé takže to musel být jen jeden z nás, přítelkyně však v tomto bytě nemá trvalé bydliště, já jsem v bytě trvale přihlášen ale nejsem vlastník členských práv a povinností, dědeček je trvale hlášen jinde a nebydlí s námi. V prípadě že si s mým problémem budete vědět rady odpovězte mi prosím. jenom se ještě zeptám zda by se neco změnilo pro odpočet za rok 2002 když se v červnu 2002 staneme manželi a oba dva budeme mít trvalé bydliště v našem bytě. díky martin hucek
Dobrý den, zajímalo by mě zda-li si mohu jako živnostník u banky zřídit osobní účet namísto podnikatelského (nižší poplatky).Všechny příjmy i výdaje na tomto účtě by se vztahovaly k podnikání,osobní finance mám oddělené na jiném účtu.Vím že úroky na osobním účtu podléhají vyššímu zdanění,stále však vyjde výhodněji.Zajímá mne,zda-li to nějaký předpis vysloveně nezakazuje (nemám nyní na mysli smlouvu s bankou).Mohu si pak náklady na vedení účtu vést stále jako náklad na dosažení a udržení příjmů u mé živnosti?
Prosím o odpověď na následující dotaz. Podnikám jako fyzická osoba a vedu jednoduché účetnictví.V živnostenském listě mám uvedeno obchodní jméno Jaroslav Ralbovský - ROTES. Mohu dodatek ROTES používat na účetních dokladech včetně razítka? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, měl bych dotaz, kam v novém daňovém přiznání typ B vepsat vrácený rozdíl za soc. a zdr. pojištění (výdaje mám v procentech). Děkuji
Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možné počítač v ceně 32 000 Kč (bez DPH) odepisovat, zařadit do skupiny 1. Poplatník nechce vykázat ztrátu, proto by chtěl do nákladů pouze odpis. Pokud to lze, je možné uplatnit reinvestiční odpočet (§34 odst. 3 daň z příjmu). Děkuji
Vážený Finance.cz, rád bych obdržel radu na tuto otázku : jak a kdy zaúčtovat a evidovat počítač - hmotný majetek, který nebyl zakoupen jako celek k jednomu datu, ale byl pořízen po částech (HDD, procesor atd.) v rozpětí přibližně tří měsíců. Děkuji.
Mám živnostenský list na truhlářství, mohu fakturovat i jinou činnost jako je sádrokartonářské nebo malířské práce. Děkuji
Předčasně jsem ukončil leasing (pracovní stroj) a předmět leasingu odkoupil za cenu nižší než zůstatková cena při odpisech. Jak to zaúčtovat a jaký to má dopad na DPH a daň z příjmů právnických osob. V případě nutnosti dodanění lze toto započíst do daňové ztráty za rok 2001? Děkuji Chromela
vážení, jsem OSVČ a účtuji v JÚ. Mám sobní auto a používám ho kromě soukromých cest i k podnik. účelům. Vystavuji sám sobě cestovní příkazy a do odpočit. částky si zahrnuji náklady za používání soukromého auta podle zákona 119/1992 Sb.ve znění pozdějších úprav. Je vůbec možné, abych pronajímal auto sám sobě tímto způsobem ? Podle zákona by to mělo být vpořádku, ale nerozumím tomu, proč si vkládat auto do firmy, když toto účtování je z hlediska výše nákladů zajímavější.Děkuji za odpověď.
jsem studentem olomoucke univerzity, mam zivnostenske opravneni a na techto strankach jsem se docetl ze lze odecist ze zakladu dane naklady na pocitacove vybaveni, nerad bych (z urcitych snadno domyslitelnych duvodu) psal pocitac na "firmu" tak by me zajimalo jak to je. za cas venovany memu dotazu predem dekuji s uctou
mili,(nikde jsem nenasel jakeho oloveni pouzit) jsem studentem univerzity v olomouci a jsem tu dnes jiz s druhym dotazem na techto strankach jsem nalezl formulare pro danove priznani a na strankach jinych jsem nalezl informaci ze danove priznani lze podavat od letosniho roku i na datovych mediich(disketa, cd) a nejen na papire s tim ze formular musi byt stejny jako papirovy a musi byt schvalen ministerstvem. tak bych rad vedel v ramci uspory papiru a nasich lesu zda je mozno formulare z techto stranek vyplnit a odevzdat na prislusnych mistech na diskete? myslim ze by to mohlo zajimat i ostatni. za vas cas venovany memu dotazu predem dekuji. preji uspesny den s uctou filip pavlik ps:tyhle stranky jsou fakt super diky za to.
Prosím ještě o odpověd na tento dotaz: Jedná se o sdružení bez práv.subjektivity, je vedeno JÚ, do 31.5. 01 mělo 3 členy /podíl 1/3/, poté 2 /podíl 1/2/, odstupující člen sdružení nebude dále podnikat, ostatní pokračují. Odstupující člen sdružení si podle uzávěrky k 31.5.01 zvýší svuj základ daně o 1/3 pohledávek a sníží o 1/3 závazků.Zásoby žádné nemají. Bude vypořádání členú sdružení pro zbývající členy daň.výdaj? Sdružení ještě vlastní HIM, k 31.5. 01 nebyl uplatněn odpis, je možné zůstatkovou cenu HIM vyplatit odstup. členu, který si tím zvýší daň. základ ale do výdajú dá zúst.cenu HIM, takže výsledný rozdíl je pro něj nulový a pro ostatní členy to bude pův.vstupní cena + 50% zůst. ceny HIM - to bude nyní hodnota spoluvlast. podílu a bude se to odepisovat další 4 roky? HIM je odepisováno od r. 99. Musí si také odstup. účasník zvýšit svůj základ daně o uplatněných 10% ceny HIM v r. 99? V případě nejasností dovysvětlím. O sdružení se špatně nacházejí informace, příp. prosím o informaci, kde by bylo možné tyto informace nalézt. Děkuji
Jak účtují státní fondy o veřejných sbírkách a jak zaúčtovat již přijaté finanční dary určené do veřejné sbírky, ale zaslané na běžný účet fondu?
Dobrý den. Prosím o bližší vysvětlení zák. o daní z příjmu § 5 odst. 7.Že mohu upravit základ daně o zásoby rok před zahájením činnosti, to vím. Ale nedokáži přesně určit, co to je jiné nezbytně vynaložené výdaje spojené se zahájením činnosti (např. nákup dr.dl.majetku,popl. za vydání ŽL, nájemné, abych mohla si upravit pronajaté prostory apod.,?) Účtuji v JDU.
Studuji denni postgradualni studium, dovrsil jsem jiz vekovou hranici 26 let.Existuje nejaka vyjimka v zakone, kdy za mne bude zdravotni pojisteni platit stat, nebo si ho musim platit sam?
Prosím o odpověď na následujcí skutečnost. Poskytujeme zaměstancům společnosti s.r.o. stravenky, jedna v hodnotě Kč 30,-. Jednatelé společnosti (v pracovním poměru) za stravenky neplatí (ostatní zaměstanci hrádí Kč 300,- ). Jedná se o zdanitelný příjem zaměstanance, ze kterého je nutno odvádět platbu na sociální a zdravotní pojištění?
Obracím se na vás s následujícím dotazem ohledně sazby DPH. Jaká je sazba DPH (truhlářská a pokrývačská firma) při zhotovení krovů ze dřeva, včetně dodání materiálu a kompletní kompletaci střechy. Domnívám se, že se použije sazba 5% DPH. ? Děkuji za odpovědi.Q.
Vážení, vlastním rodinný domek, jehož jednu polovinu jsem zdědil po bratrovi před 6 lety a druhou polovinu jsem zdědil po otci v tomto roce. Chtěl bych ho prodat. Můžete mi poradit, z jaké části ceny budu platit daň z převodu nemovitosti a jestli budu platit daň z přijmu? Děkuji.