FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, rad bych se zeptal, jakym typem danoveho priznani se dani Smlouva o dilo. A dale, zda se na priznani prijmu z vyse uveden smlouvy pisi i ostatni(jiz zdanene) prijmy. Staci jako doklad o prijmu ze smouvy vypis z uctu? Dekuji. T.Hauer
Žádám Vás o následující informaci. Můj otec je slepý, má průkaz ZTP-P. Z tohoto důvodu pobírám jako dcera, která se o něj stará sociální příspěvek na provoz osobního auta. Zahrnuje se tato sociální podpora do mého základu daně při podání daňového přiznání? Děkuji za odpověď. Eva Kosíková
V roce 2001 jsem mel prijmy pouze od jednoho zamestnavatele a dividendovy prijem ze zahranici (tedy prijem podle §8 odst. 5). Rozhodl jsem se danit podle §16 odst 2, tedy jako samostatny zaklad dane. Tento prijem uz byl danen v USA 15% sazbou. Otazky: 1. Staci vyplnit danove priznani typu A? 2. Kde bude uveden prijem podle §16 odst. 2? 3. Kde bude uvedena zaplacena dan v USA a proveden jeji zapocet proti DPFO? 4. Pokud na zvlastni priloze, je stanoven nejaky zavazny format, formular? Dekuji Petr Krejci
Jsem dima a pobírám rodičovský příspěvek od okresního úřadu.Má manžel nárok na odečtení částky 21 720Kč na manželku podle §15 zákona č.586/1992 Sb. o daňích z příjmů? Děkuji Kalinová
Dobrý den, můj dotaz se týká cestovních náhrad při zahraničních služebních cestách. Vím, že z hlediska nároku na stravné v cizí měně je směrodatný čas přechodu státní hranice resp. čas odletu. To, u čím si nejsem jistá, je výše stravného v případě že dojede k překročení hranice (odletu) např. 11:45 hod. Má zaměstnanec nárok na celé stravné nebo pouze na poloviční, protože v zahraničí strávil jen 12 celých hodin, z § 12 odst. 4 zák. o cestovních náhradách to není zcela jasné. Chtěla bych se také zeptat, zda má zaměstnanec nárok také na stratné v české měně když mu vznikl nárok na plné stravné v cizí měně. Děkuji za odpověď Sasínová
Dobrý den. Zboží na skladu musím vést v měrných jednotkách, které se liší od těch, které nám fakturují dodavatelé. Ocenění MJ je tudíž, pokud chci dodržet ocenění MJ v desetihaléřích, nepřesné. Jak se s těmito nepřesnostmi vyrovnám na konci roku? Budu to řešit jen v případě, že stav MJ ke konci roku bude nulový, kdežto ocenění třeba +10,3Kč, nebo i v případě nenulového zůstatku MJ na skladě? Jak budu ke konci roku účtovat? Nebo je možné ocenit MJ s přesností na haléře a tyto údaje uvádět na všech dokladech(příjemkách, výdejkách)?
Dobrý den, zajímalo by mě jaké dokumenty o svých dodavatelích a odběratelích jsem povinen v případě kontroly předložit FÚ. Každý obchodní partner totiž i po nás vyžaduje něco jiného. Jedná se o výpis z OR, živnostenský list, osvědčení o registraci nebo vše současně? Musím mít tyto dokumenty jen od dodavatelů, nebo i odběratelů? V jakém předpise tyto informace najdu? Jsme plátci DPH. Děkuji.
Pomocí meziůvěru a úvěru od stavební spořitelny jsem vybudoval půdní byt. Účelem smlouvy s stav. spořitelnou bylo "výstavba bytu". Byt je v družstevním vlastnictví a já jsem právoplatným členem družstva. Mohu si uplatnit odpočet zaplacených úroků za předchozí daňové období? Úředníci FÚ tvrdí, že tak mohu učinit pouze pokud bude byt v mém osobním vlastnictví.
Dobrý den. Účtuji v JDU, jsem neplátce DPH. Prosím o radu. Nechala jsem si smontovat a dodat skříňky do kosm. salonu. Nejsou vestavěné, nýbrž sešroubované. Dodavatel mi toto účtoval s 5% DPH, na fa je vyčísleno Kč za l ks, celkem 50 000,-. Chci tyto skříňky účtovat jako drob.dlouh.majetek? Dle mého názoru to není techn. zhodnocení, protože skříňky mohu kdykoliv přesunout do jiné provozovny. To, že si dodavatel vylepšil sazbu DPH je přece jeho věcí. Je můj názor správný?
Dobrý den, mám následující otázky, za jejichž odpověď předem děkuji: - počítá se do základu pro výpočet pojištění odpovědnosti i náklady na dohody o provedení práce?, - kdy je možné či nutné vyplatit zbylou dovolenou při odchodu zaměstnankyně na mateřskou dovolenou, když zůstavá ve stavu? - kdy je nutné vést sklad metodou A? - je možné účtovat výstavní kusy (kusy pro předvedení) přímo do nákladů, pokud jsou do 40 tis. (nebyly naskladněny na sklad a nepočítá se s jejich prodejem)? Děkuji mnohokrát za odpovědi a jsem s pozdravem, Eva R.
Dobrý den, prosím o odpověď na otázku, zda a za jakých podmínek je možné daňově uznat odstupné při koupi družstevního bytu. Snad došlo k nějaké změně od 07/2002. Byt slouží zároveň i pro účely podnikání - kancelář. Děkuji
Dobry den, chtel jsem Vas pozadat, zda by jste mi mohli zodpovedet muj dotaz. Jsem studentem a chtel bych pracovat, pokud mozno na zivnostensky list. A zajimalo by me, zda mam narok na soc. pridavky na dopravu, vyzivne atd., kdyz budu platcem dane?
Vážení, obracím se na Vás s žádostí o poradenství z oblasti pořízení nového sídla firmy. V souvislosti s pořízením nové nemovitosti dojde v letošním roce k zařazení většího rozsahu drobného majetku do používání. Považujeme za nutné tyto náklady časově rozlišit přes účet 381-Náklady příštích období. Potřebovali bychom poradit na jaké období se tyto náklady časově rozlišují. Předem děkuji za Vaši brzkou odpověď.
Vážení poradci, měl bych dotaz ohledně založení občanského sdružení sportovního zaměření dle zákona č.83/1990. Je možné založit sdružení pro sport kde jednotlivý jeho členové (fyzické osoby) vloží určitou finanční částku do tohoto sdružení za kterou se zaplatí pronájem tělocvičny, popřípadě zájezd sportovního zaměření nebo sportovní potřeby? Lze tuto částku přiznat jako náklady do daňového přiznání? Jaké všechny podmínky musí toto sdružení splňovat?Existuje někde na vašem portálu příklad smlouvy o podobném sdružení?
Je možné do daňových nákladů zahrnout dispenzor (přístroj na výměnné náplně s pitnou vodou - ohřívá i chladí)- který byl pořízen k zajištění pitného režimu v letních měsících zaměstnanců (technici ve nestátním zdravotnickém zařízení). Děkuji
Prosím o zařazení majetku "datový projektor BENQ SL 705X/S" dle SKP do odpisové skupiny.
Dobrý den. Moje matka pobírá částečný invalidní důchod. Chtěla jsem se zeptat, jak je to s placením sociálního a zdravotního pojištění. Určitou dobu byla hlášená na úřadu práce a nyní má dohodu o provedení práce (s které se jí sociální a zdravotní pojištění neplatí). Jak by to bylo v případě, že by nepracovala. Musí si sama něco doplácet? Děkuji za odpověď.
Zajímalo by mě, co to znamená společné zdanění mamželů, které má být od ledna 2003. Bude to pro nás výhodnější, nebo ne. Máme 2 děti (5 a 9 let), příjem čístý máme 9 a 14 tisíc. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám jeden dotaz: FO účtující v podvojném účetnictví nevytvářela v předcházejících letech dohadné položky. Lze uznat do nákladů roku 2001 např. telefon za 12/2000, když se na to v roce 2000 dohadná položka pasivní nevytvořila? Můžu v roce 2001 vytvořit dohadnou položku na rok 2002 ( telefon, nájemné 12/2001). Je vůbec povinnost účtovat o dohadných položkách, nebo se může uznat v následujícím roce do nákladů bez toho aniž by se o tom účtovalo v předchozím roce? Děkuji a přeji hezký den Eva Hronová
Dobry den. Vlastnim zivnostensky list, ale v roce 2001 jsem zivnost neprovozovala. Byla jsem v trvalem zamestnaneckem pomeru a zamestnavatel provedl take rocni zuctovani dane. Musim take podat priznani k dani z prijmu fyzickych osob? Dekuji za odpoved. Bohdana Buckova