FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den. Mam nasledujici dotaz: Do 30.9.2001…

Dobry den. Mam nasledujici dotaz: Do 30.9.2001 jsem byla studentkou VS. Pote jsem od 1.11. zacala podnikat na ZL. Prijem z podnikani byl 45200,-, vydaje chci uplatnit formou pausalu, t. j. 25%. Krome techto prijmu jsem jeste mela v roce 2001 prijmy na zaklade dohody o prevedeni prace, ktere byly u zamestnavatele zdaneny srazkovou dani /cisty prijem cca 34000,-/. Jaky bude uplatnovany odpocet pri vypoctu dane a soc. a zdrav. pojisteni za rok 2001? Mockrat dekuji. L. J.

Prosím o radu. Mám na svých internetových…

Prosím o radu. Mám na svých internetových stránkách reklamní banner za který dostávám peníze (asi 6000/rok). Jak je to s placením daní v tomto případě. Děkuji.

Vážení,začala jsem podnikat jako OSVČ v r.2001 a…

Vážení,začala jsem podnikat jako OSVČ v r.2001 a podávám daňové přizníní za tento rok. Toto si chci vypracovat sama a není mi zcela jasné, jak v Příloze 1 rozlišit Příjmy a Výdaje dle Zákona o účetnictví a Zákona o dani z příjmů. Děkuji Vám za rychlou odpověď Rychtaříková PS: Váš server je vynikající, děkuji.

Dobrý den, jsem starobní důchodce, vedu JU, za…

Dobrý den, jsem starobní důchodce, vedu JU, za rok 2000 jsem nedosáhl průměrného měsíčního příjmu 3150 Kč, ale celý rok jsem platil zálohy na SZ a ZP. Po podání "přehledů za rok 2001 mi byly platby vráceny. Domnívám se, že tento " příjem" nepodléhá dani z příjmu. Je to tak ? Děkuji

Může si OSVČ účtovat diety na služební cestě? …

Může si OSVČ účtovat diety na služební cestě? Děkuji za odpověď.

Preji hezky den! Zpracovavam JÚ prvne uplne sama,…

Preji hezky den! Zpracovavam JÚ prvne uplne sama, proto trochu plavu. Chci se zeptat, zda lez pozvat klienta na jednani, jehoz soucasti je i obed a ten obed zahrnout do vydaju ovlivnujicich dan? A pak me jeste zajima, zda je mozno vypisovat cestovni prikazy, kdyz OSVČ nevlastni auto a vsechny cesty podnika hromadnymi dopr.prostredky? Je nutno vypisovat cestovni prikaz i se stravnym a nebo staci si z pokladny vyuctovat naklady na jizdne? Dekuji.

Dobrý den, mohli byste mi poradit zda jsem…

Dobrý den, mohli byste mi poradit zda jsem povinen platin zálohy na soc. a zdrav. poj.: moje pøíjmy po odeètu výdajù jsou 72429,-Kè. Tento pøíjem mám jako OSVÈ a je jako vedlejší. Na hlavní prac. pomìr mám za rok 2001 odvody na soc.a zdrav. pojištìní 9415,-Kè.

Jsem OSVČ, fyzická osoba, v současné době se…

Jsem OSVČ, fyzická osoba, v současné době se nacházím v těžké finanční tísni. Doslechl jsem se o jisté možnosti zažádat o odložení platby daně nebo alespoň o poskytnutí možnosti zaplatit tuto daň, po dohodě s příslušným FÚ, formou splátek. Velmi bych některou z těchto možností vzhledem ke své současné situaci uvítal, ale nevím co pro tuto věc udělat, zda je to vůbec možné, je-li k tomu potřeba nějaký formulář, popřípadě jiný materiál, který bych musel doložit a je-li nutné žádat předem, jak dlouho předem, nebo stačí se domluvit na FÚ až ve chvíli faktického podávání vyplněného formuláře daně z příjmu fyzických osob. Budu velice vděčný za jakoukoliv radu v tomto směru a předem za ni děkuji.

Vážení, Chtěl bych Vás moc poprosit o radu,…

Vážení, Chtěl bych Vás moc poprosit o radu, jestli se vykazují (a započítávají) příjmy jako je plný invalidní důchod, soc. dávky za úplnou bezmocnost a měsíční výplaty pojistky od pojišťovny za úraz do ostatních příjmů v daňovém přiznání? Po úraze pobírám plný invalidní důchod, mám průkazku ZTP-P a přiznanou úplnou bezmocnost. Od pojišťovny za úraz dostávám měsíčně 2500,- Kč (místo jednorázové výplaty pojistky za úraz mi po domluvě pojišťovna vyplácí měsíčně tuto částku) Mám živnostenský list vystavený na ?Grafické práce ? prováděné na počítači a vedu si na tuto činnost sám účetnictví na počítači. Předem Vám moc děkuji za zodpovězení mého dotazu. S pozdravem Milan Píbal Email: m.pibal@email.cz

Píši do časopisu odborné články a jsem plátcem…

Píši do časopisu odborné články a jsem plátcem DPH. Majitel časopisu tvrdí, že mám tuto činnost zdaňovat 5% - je to správné.

jak vyplnit daňové přiznání pro fyzické osoby,…

jak vyplnit daňové přiznání pro fyzické osoby, slovenské, anebo vietnamské národnosti? Musí mít podvojné účetnictví?Jake prilohy musi byt u daňového přiznání?

Počítač v ceně do 40.000,-Kč jsem si koupil jako…

Počítač v ceně do 40.000,-Kč jsem si koupil jako soukromá osoba. Pokud ho chci později využívat pouze pro podnikání a vložit do obchodního majetku, jak věc zaúčtovat v JÚ , resp. jak ji zahrnout do daňových výdajů ? Projeví se to nějak v peněžním deníku ? Děkuji.

Dobry den, chci se zeptat jakou maximalni mesicni…

Dobry den, chci se zeptat jakou maximalni mesicni castku lze vyplatit studentovi na dohodu o provedeni prace, aniz by musel platit dan z prijmu. Jaky ma vliv na tuto castku odpocet na studenta u dane z prijmu u jeho rodicu ?

Prosím, kolik činí paušál u přiznání fyzických…

Prosím, kolik činí paušál u přiznání fyzických osob typ B řádek 60 Výdaje podle § 9 zákona? S pozdravem

Když vypracuji daňové přiznání fyzické osobě a…

Když vypracuji daňové přiznání fyzické osobě a dostanu za to určitý příjem do 10 000,-kč, lze to považovat za příležitostnou činnost podle §10. Jak je specifikován příležitostný pronájem movitých věcí (doba trvání, atd.)? Mohu si např.pronajmout od nepodnikající soukromé osoby po dobu dvou měsíců auto za 9000kč? Spadá i toto do příležitostného pronájmu mov.věcí? Děkuji

mam jeden dotaz, tykajici se dani. Ceka nas…

mam jeden dotaz, tykajici se dani. Ceka nas prodej (prevod clenskych prav), druzstevniho bytu. Penize takto ziskane pujdou na stavbu rodinneho domu. Jak je to s dani v tomto pripade ? Jsem osvobozena od placeni, jakym zpusobem o to zadat a podobne.

Ráda bych znala průměrnou cenu Naturalu 95 a…

Ráda bych znala průměrnou cenu Naturalu 95 a speciálu za rok 2001. Také by mě zajímalo, zda amortizace zůstává 3,30. Díky, Mašková

Byla nám poskytnuta dotace z úřadu práce na…

Byla nám poskytnuta dotace z úřadu práce na vytvoření pracovních míst. V roce poskytnutí jsem jí zaúčtovali do výnosů na účet 648. Z důvodů, které jsme nemohli ovlivnit, jsme podmínky dotace nesplnili a máme za povinnost jí vrátit. Zatím jsme vrátili část takovou formou, že nám finanční úřad nevrací nadměrný odpočet DPH. V literatuře jsme našli pouze jak zaúčtovat poskytnutí dotace, ale nikde jsme nenašli, jak zaúčtovat povinnost vrácení dotace a její úhradu a související daňové dopady (při poskytnutí jsme si zvýšili daňový základ, při vrácení si jej můžeme zase snížit?). Děkujeme za odpověď.

Sdružení 2 fyzických osob, jednoduché účetnictví,…

Sdružení 2 fyzických osob, jednoduché účetnictví, podíl 50/50, všechen majetek a závazky vznikly při činnosti sdružení (na začátku byl pouze finanční vklad obou účastníků), plátci DPH. Účastníci se dohodli na ukončení činnosti sdružení. Činnost bude nadále s příslušným majetkem vykonávat pouze jeden člen sdružení (dále nazývaný ?C?), druhý člen zůstává nadále jako OSVČ s jiným druhem podnikání (dále nazývaný ?K?). V této souvislosti předpokládáme následující postup: 1) Zásoby přebírá C, 1/2 pořizovací ceny fakturuje K s DPH, do příjmů K a do výdajů C zachytí v peněžním deníku až v okamžiku úhrady. 2) Hmotný dlouhodobý majetek přebírá C. K fakturuje 1/2 zůstatkové ceny (= zůstatková cena svého podílu) + DPH. K úhradě dojde až v dalším zdaňovacím období. Předpokládáme, že K zahrne do příjmů až v okamžiku úhrady, proti tomu zúčtuje zůstatkovou cenu, tzn. nebude zde žádný daňový dopad, vyřadí majetek z evidence. C zvýší vstupní cenu v okamžiku převzetí (při stanovení vstupní ceny není podmínka zaplacení) a bude odepisovat z nové vstupní ceny podle § 29 odst. 7 ZDP. 3) Drobný hmotný majetek si účastníci rozdělí: K si ponechá osobní automobil, který byl v minulosti předmětem leasingu a je tudíž evidován pouze v drobném HM, a mobilní telefon. C si ponechá ostatní DHM. Dohodly se vzájemně, že hodnota obou podílů je shodná. Předpokládáme, že tato transakce nemá žádný daňový dopad (ani v oblasti DPH). 4) Peníze v pokladně a na bankovním účtu si účastníci rozdělí rovným dílem ? tato operace nemá žádný daňový dopad, jedná se o již zdaněné peníze. 5) Pohledávky (svojí 1/2) převádí (=postupuje) K na C v nominální hodnotě, takže C vlastní všechny pohledávky. Část těchto pohledávek je ve zdaňovacím období 2001 odběrateli již uhrazena, část nikoliv. C za postoupené pohledávky K zatím nic neuhradil. Předpokládáme, že K zdaní celou postoupenou hodnotu pohledávek (bez DPH) podle § 23, odst. 8, přestože mu dosud nebyly uhrazeny. C zahrne do svých příjmů všechny uhrazené pohledávky (svojí 1/2 + převzatou 1/2) bez DPH, proti tomu uplatní hodnotu postoupené pohledávky od K podle § 24 odst. 2 písm. o) ? není zde uvedena podmínka zaplacení. Úhradu postoupených pohledávek ve prospěch K zachytí C do daňově neuznatelných výdajů (uhradí i 1/2 DPH). U pohledávek uhrazených odběrateli v dalších obdobích bude C postupovat shodně jako v roce 2001. 6) C převzal i všechny závazky k okamžiku zrušení sdružení (závazky dodavatelům, DPH, zaměstnanci, pojišťovny, daně). Ve smlouvě o vypořádání majetku je uvedeno, že o hodnotu převzatých závazků bude snížena hodnota uhrazených postoupených pohledávek. Zde nevíme jak postupovat. Protože zákon tento problém neřeší, předpokládáme, že se bude postupovat standardně jako u ostatních úhrad závazků v jednoduchém účetnictví, tj. u daňově uznatelných výdajů zahrne C celou hodnotu uhrazených závazků (svojí 1/2 + převzatou 1/2) v peněžním deníku do daňových výdajů. V okamžiku, kdy dostane uhrazeny tyto závazky, tj. de facto v okamžiku kdy zaplatí za postoupené pohledávky cenu sníženou o tyto závazky, tyto zahrne do zdanitelných příjmů. Částky související s nedaňovými výdaji (DPH ap.) budou zahrnuty do nedaňových výdajů, resp. příjmů postupem uvedeným v předchozích větách. Žádáme Vás o sdělení, zda s námi navrhovaným postupem souhlasíte, popř. kde máme postupovat v některém bodě jinak. Předem děkujeme za Vaši odpověď.

Dobry den, chtela jsem se Vas zeptat, jestli…

Dobry den, chtela jsem se Vas zeptat, jestli zahranicni pravnicka osoba muze zazadat pri vyvozu zbozi /bylo zakoupeno v CR/ do zahranici o vraceni DPH? Predem dekuji za odpoved