FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den.Bohužel se nejedná o dotaz o účetnictví ale o jiný,na který tu bohužel nemáte rubriku. Potřeboval bych zjistit vše o pojmu ZISK. Jediné co totiž vím, že je to vlastně cíl podnikání (kromě pocitu dobře vykonané práce. Na internetu jsem marně sháněl informace a tak zkouším štěstí u Vás. Za případnou odpověď předem děkuji.
Dekuji Vam za odpoved, a rada bych jeste male upresnenni. Pokud na materskou dovolenou nastoupim az v prubehu kalendarniho roku a pred jejim nastupem budu mit normalni mzdu ze ktere budu odvadet zalohy na dane, mohu si od techto dani odecist penzijni pripojisteni zaplacene za cely kalendarni rok, tedy i v dobe, kdy uz budu na materske dovolene? Dekuji.
Jsme manzele a mame SJM. Kupujeme od rodicu manzelky rodinny domek za 1,5 mil. Kc. Cena dle znaleckeho posudku je vsak 3 mil. Kc. Zajimalo by me, jak by v dane situaci resit nabyti nemovitosti do naseho spolecneho jmeni manzelu z hlediska minimalizace danoveho zatizeni obou stran - kupujici i prodavajici (v uvahu pripadaji pouze dan z prevodu nemovitosti a event. dan dedicka!!) Myslime si, ze resenim by bylo darovani casti, ktera je rozdilem ceny odhadni a ceny kupni. Dale by me zajimalo, jak by se vypocitavala dan pro obe strany v pripade vyse uvedene kombinace prodeje a darovani. Otec manzelky je nevlastni a s manzelcinou matkou maji rovnez SJM. V dobe pred koupi jsme s nimi nezili ve spolecne domacnosti.
Zdravim, chci se zeptat, jestli vidite nejaky prinos z prechodu z jednoducheho na podvojne ucetnictvi (platce DPH, maloobchodni prodejna potravin, obrat ~20 mil./rok, zisk pred zdanenim ~1,5 mil. Kc) a jak pripadne minimalizovat zvyseni dane z prijmu pri tomto prechodu, dekuji. PS jedina nedelitelna nezdanitelna castka podle §15 pri vypoctu zalohy na DzPFO ze zavisle cinnosti je castka na manzela/ku (§38h 1c a 4), castku na poplatnika lze uplatnit za kazdy mesic 1/12 - viz vase odpoved na dotaz ze 26.07.2002
Při kompletní kontrole mi fin. úřad napadl, že si přefakturovávám zboží mezi svými fy s.r.o. a fyz. osobou. Jedná se v obou příp o obchod. činnost, zisk je přiměřený, napadají, že jsem v obou majitelem. Mají pravdu??
Dobrý den. Jsem FO, vedu JDU a nejsem plátcem DPH. Je možné vyřadit z evidence drob. dl. majetku např. ledničku (2 roky starou)do soukromé potřeby a novou zakoupit do firmy. Lze toto praktikovat normálně?
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu ohledně finančního leasingu v JÚ. Od leasingové společnosti jsme na základě smlouvy o postoupení práv převzali osobní automobil. Původnímu nájemci jsme měli uhradit poměrnou část zálohy na splátky, která k datu převodu nebyla zúčtována. Částka, kterou jsme však uhradili, přesahuje částku vypočtenou dle splátkového kalendáře o více jak Kč 40.000,-. Zákon o dani z příjmu považuje tuto úhradu nad jako "odstupné", které je daňově neuznatelné. Je nějaká možnost, jak tuto částku do uzn.nákladů dostat? A kde se o tom hovoří? Děkuji mockrát
Prosím o radu.Zaměstnanec ma vedle hlavního přijmu ze závislé činnosti i živ.list.Tři roky neměl příjmy až nyní.Vykázal přijmy 30tis.za rok, uplatnil 25%paušální výdaje,vyplnil přiznání a daň doplatil.Jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním? Děkuji.
Lze uplatnit §38g odst.1 ZDP i u poplatnika, ktery mel pouze prijmy ze zavisle cinnosti a nepodepsal u platce dane prohlaseni? Jedna se o prijem z byvaleho pracovniho pomeru (levnejsi energie), ktery je jedinym prijmem poplatnika (starobni duchodce)a cini vice nez 4000 Kc, ale zaroven necini vice nez 10 000 Kc a nebyla z neho vybrana dan srazkou podle zvlastni sazby dane, ale zalohova dan. Musi takovy poplatnik podat danove priznani? Jako starobni duchodce nemuze uplatnit odcitatelnou polozku na poplatnika a podanim danoveho priznani pouze snizi svuj provedeny odvod dane (zálohová 20%) na 15%. Nazor FU je, ze poplatnik musi podat danove priznani, tzn. ale ze v takovem pripade prijem do 10000 Kc zdani. Ja si myslim, ze podat danove priznani podle § 38g odst. 1 nemusi? Pokud nemusi, jak vsak dostat zpet zaplacenou zalohu na dan? FU rika, ze toto ustanoveni se nevztahuje na poplatniky, kteri maji prijmy ze zavisle cinnosti, ale z ceho to vyplyva? Vyplyva to z § 38b? Ale z tohoto prijmu prece nebyla "vybrana dan" nebo "zaloha na dan" SRAZKOU? Dekuji za brzkou odpoved.
Město Kutná Hora získalo hypoteční úvěr, postavilo bytový dům. Já v tom domě bydlím a splácím měsíčně městu 4.139,- Kč. Zajímalo by mě, zda mám nárok na odpočet úroku z hypotečního úvěru v daňovém přiznání a jak to mám provést, když mi měštští úředníci odmítají vydat potvrzení o výši úroků za loňský rok. Děkuji. René Svoboda
Podnikatel měl pracovní úraz v době, kdy byl ještě zaměstnancem. Dostal náhradu za ztrátu na výdělku. Protože pojišťovna tuto náhradu poslala opožděně, soudil se s ní a vysoudil úroky z prodlení ve výši 108 000,-Kč, které dostal částečně v roce 2001, zbytek v lednu 2002.V kterém paragrafu se daní tento příjem ? Může si uplatnit náklady s tím spojené ? (právník).
Dobrý den. Minulý rok jsem v lednu podával poprvé pøiznání k dani z nemovitosti (za novì poøízený byt v osobním vlastnictví). Musím toto pøiznání podávat každoroènì, t.j. i tento a následující roky nebo finanèní úøad vychází pro každý rok z údajù prvního pøiznání? Pøedem díky za odpovìï. Horák
Dobrý večer, mám dotaz ohledně kapitál.život.pojištění resp. odpočtu ze základu daně. Pokud si někdo bude x let uplatňovat odpočet a potom předčasně ukončí smlouvu tedy nesplní sjednané podmínky (do 60 let), musí dosavadní odpočty dodanit? A najednou v jednom roce? Tohle totiž pojišťovací dealeři nikomu neřeknou - co nastane při předčasném ukončení život.pojištění. Díky za odpověď Jana S.
Dobrý den !! Jaká sazba DPH se v současnosti používá v gastronomických službách - kdy se uplatňuje 5%a kdy 22 % ?? Kde naleznu příslušné normy a vyhlášky o DPH v pohostinství a gastronomii ??? díky Radek Fendrych
Zdravím vás a mám jeden dotaz. Pracuji v počítačovém servisu a můj plat je 18.000,- hrubého. Někde jsem slyšel, že pokud bych pracoval na živnostenský list, ušetřil bych. Proto se ptám, jestli se mi práce na ŽL vyplatí anebo ne. Jsem svobodný, bezdětný. Děkuji Vám za odpověď.
V roce 2000 nákup počítače za 49000,-Kč. V roce 2001 technické zhodnocení za 25000,-Kč. Jedná se o zvýšenou vstupní cenu, nebo lze celou částku 25000,-Kč dát do nákladů pro rok 2001? Děkuji
Je možné,aby Finanční úřad neuznal faktury na vstupu u společnosti "A" v celém rozsahu, a ty sa-mé faktury na výstupu u společnosti "B", která je vystavila na společnost "A",je uznal v plném rozsahu, a požaduje po ní zaplacení DPH? Přičenž jde o smluvní vztah subjektů "A+B", který byl FÚ uznám,jelikož po společnosti "A",kde nebyly uzná- ny faktury na vstupu od společnosti"B",byly uzná- ny faktury na výstupu,vyfakturované společností"A na B".Jinými slovy FÚ odmítl provést saldo faktur na vstupu a výstupu u společnosti "A",čímž uměle udělal ze společnosti"A"daňového dlužníka (o pro- ti předcházejícímu stavu,kdy šlo o nadměrný odpo- čet-dle jednotlivých dańových přiznání)a požaduje tak DPH po obou společnostech "A i B". Děkuji za odpověď Ing. Marcel Žák společnost "A"
dobrý den chtěla jsem se zeptat co zahrnujeme do dlouhodobého hmotného majetku a kdy ukončit evidenci o účtování tohoto majetku.předem děkuji za odpověď.
Dobry den,podavam danove priznani FO typ A a resim problem,jakou castku mam uvest v bode 45 (zakladni nezdanitelna castka),pokud jsem byla zamestnana a prijmy mam az od dubna 2001.Jedna se o pomernou cast z castky 38040?Dekuji Vam Martina Volkmerova
Prosím o radu: Obchodní společnost ve spolupráci s odběratelem poskytne zdarma ceny do reklamní slosovatelné soutěže pořádané odběratelem.Jedná se o ceny v hodnotě do 10 000,- Kč. Může si uplatnit odpočet DPH za nakoupené ceny? Jedná se o uznatelný daňový náklad z hlediska DPPO nebo se má účtovat jako dar??? Děkuji.