FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsem studen VŠ a mám vypracovat seminární práci o…

Jsem studen VŠ a mám vypracovat seminární práci o nejčastějších problémech a chybách v daňovém přiznání FO a PO. Prosím Vás tedy o pomoc!!Děkuji!

Dobrý den. Začátkem prosince 2002mi končí zákonná…

Dobrý den. Začátkem prosince 2002mi končí zákonná 4-letá mateřská dovolená.Uvažuji o zřízení ŽL. Chtěla bych se Vás zeptat, za jakých podmínek si může manžel odečíst nezdan.částku na manželku v případě, že začnu podnikat již od října či listopadu 2002. Přijdu získáním ŽL i o pravidelný měsíční rodičovský příspěvek?

Pokud půjčím svůj osobní automobil manželce na…

Pokud půjčím svůj osobní automobil manželce na její podnikání, může ona si účtovat náklady na opravy toho vozu?

Dobry den, chci se zeptat na nasledujici vec.…

Dobry den, chci se zeptat na nasledujici vec. Provedl jsem jednorazovou praci u firmy pouze na na slouvu o dilo. Chci se proto zeptat, jak mam dany prijem zdanit, jaky formular pouzit a do kdy se ma zdanit. Dekuji

Dobrý den, Chtěl bych poprosit o radu ohledně…

Dobrý den, Chtěl bych poprosit o radu ohledně výpočtu daně z příjmů. Jedná se o daň za rok 2001 v případě mojí známé. Její příjmy byly následující: zaměstnavatel u kterého je v HPP vyplatil hrubou mzdu 221 948 Kč, z té bylo odvedeno pojistné 27 749 Kč a sražena záloha na daň ve výši 17 340 Kč. Dále jí jako člence obecního zastupitelstva bylo vyplaceno 8 400 Kč, za práci kronikářky dostala na základě dohody o provedení práce od téže obce zaplaceno 5 100 Kč ? z těchto příjmů byla sražena daň 2 280 Kč. Při vyplňování daňového přiznání postupovala moje známá následovně: jako úhrn příjmů (kolonka 38) uvedla 235 448 (221 948 + 8 400 + 5 100), úhrn sraženého pojistného (kolonka 39) 27 749, základ daně (40) tedy byl 207 699. Dále uplatnila odpočet 38 040 (kolonka 45) a 47 040 (kolonka 46, 2 vyživované děti). Po odpočtu nezdanitelných částí a zaokrouhlení vyšel základ daně 122 600. Zněho byla vypočtená daň ve výši 19 060 (16 380 + 0.15*(122 600 ? 109 200)). Protože na zálohách na daň bylo sraženo 19 620, požádala o vrácení přeplatku 560. Domnívám se, že daňové přiznání bylo vyplněno nesprávně, protože na příjmy od obce (13 500 v roce 2001) se vztahuje ustanovení §6, odstavce 4 zákona o dani z příjmů. Jsou tedy samostatným základem daně a daní se zvláštní sazbou daně podle §36, odst. 2, písm. c), která činí 15%. Do daňového přiznání měly být uvedeny pouze příjmy od zaměstnavatele z HPP a ne příjmy vyplacené obcí (podle §38g, odst. 3). V takovém případě by základ daně (po odpočtech a zaokrouhlení) byl 109 100 a daň 16 563. Protože z tohoto příjmu byla sražena záloha 17 340, činí skutečný přeplatek 975 a po odečtení již vráceného přeplatku (560) má být vráceno ještě 415 Kč. Není mi ale jasné, jak tuto situaci řešit ? mělo by se např. postupovat podle §56, odst. 1, písm. b) zákona o správě daní a poplatků (?... při stanovení daňové povinnosti došlo ke zřejmé chybě v počítání, ...?)? Pokud jde o příjmy vyplacené obcí, činí při 15%-ní sazbě ze základu 13 500 daň 2 025. Protože byla sražena záloha ve výši 2 280, má podle mého názoru poplatník podle §38d, odst. 8 zákona o dani z příjmů právo požádat o vrácení přeplatku 255 Kč. Děkuji za pomoc.

Prosím o odpověď: Žena nastoupila po 3 letech po …

Prosím o odpověď: Žena nastoupila po 3 letech po Mateřské dovolené zpět do firmy dne 2.9.2002. Dne 14.9.2002 měla 1 den OČR. Mám vzít pro výpočet náhrady průměrný plat z posledního čtvrtletí kdy pracovala? Děkuji za odpověď.

Vážení, ráda bych Vás požádala o radu, do…

Vážení, ráda bych Vás požádala o radu, do které kolonky daňového přiznání pro zaměstnance A se zapíše pracovní úraz (pojištění). Děkuji

Dobry den,dovoluji si Vas timto pozadat o odpoved…

Dobry den,dovoluji si Vas timto pozadat o odpoved na,mozna uplne jednoduchou,otazku.Priznavaji se u fyzicke osoby-podnikatele do Priznani B prijmy z kapitaloveho majetku(prijate uroky z bezneho uctu) i ve vysi napr.8,-Kc,nebo je i zde dolni hranice 100,-Kc,kdy se tyto prijmy v priznani neeviduji a ani se z nich dan nevymeruje?Dekuji za odpoved a preji hezky den.

Dobrý den, prosím o sdělení jaké náklady jsou na…

Dobrý den, prosím o sdělení jaké náklady jsou na 1 km u osobního automobilu 1800 ccm benzin natural 95 + ostatní (3,30 Kč?) Nejde o vozidlo v majetku firmy, ale o soukromé vozidlo které občas používáme k přepravě v podnikání. Velmi děkuji a jsem s pozdravem

Dobrý den. Manželka je invalidní důchodce. V…

Dobrý den. Manželka je invalidní důchodce. V době 02-03/2001 pracovala jako zaměstnanec na dohodu o provedení práce jako sčítací komisař pro český statistický úřad. Dne 1.8.2001 dostala potvrzení o příjmu ze závislé činnosti a peníze. Byla sražena daň ve výši 20%. Pojistné nebylo zaplaceno. Jakým způsobem má zaplatit zdravotní a sociální pojistné? Může jej zaplatit před podáním daňového přiznání a částky odečíst? Děkuji Jaroslav Cihelka

Dobrý den, prosím o informaci, zda student VŠ a…

Dobrý den, prosím o informaci, zda student VŠ a zároveň občasný brigádník musí z tohoto nepravidelného příjmu platit zdravotní a sociální pojištění? Pokud ano, je pro účely pojištění stanovena nějaká hranice tohoto příjmu? Děkuji předem za odpověď.

Mám uzavřenou smlouvu o dílo podle paragrafu 631…

Mám uzavřenou smlouvu o dílo podle paragrafu 631 OZ,a několik mandátních smluv na rozličné činnosti vesměs přednášky, překlady apod. mimo to mám příjmy ze hlavního zaměstnání ze závislé činnosti musím z výše uvedených příjmu platit také sociální a zdravostní pojištění? Nebo stačí to co platí zálohově můj zaměstnavatel. Děkuji Slav

Jestliže si zaměstnanec vydělá mimo HPP do 10…

Jestliže si zaměstnanec vydělá mimo HPP do 10 000Kč ( smlouva o dílo - projektová činnost ) od FO, jedná se o ostatní příjem a ani jedna strana ho nedaní. Chápu to dobře?

Jako rozhodčí ve sportu jsem si vydělal za rok 3…

Jako rozhodčí ve sportu jsem si vydělal za rok 3.500,-- Kč. Musím je zdanit a podat daňové příznání? Jsem zaměstnanec u jednoho zaměstnavatele.

Predmet: Zamezeni dvojiho zdaneni s Irskem. Do…

Predmet: Zamezeni dvojiho zdaneni s Irskem. Do konce ledna 2001 jsem pracoval v CR a od te doby pracuji v Irsku. Protoze jsem drive podnikal (zivnost mam v soucasne dobe prerusenou) a protoze mam prijem ze zahranici budu podavat danove priznani typu B. Jakou metodu vypoctu dane (vyneti s vyhradou progrese nebo zapocet dane) mam pouzit v pripade Irska? Mohu pouzit tu vyhodnejsi nebo je to nejak dane. Cetl jsem sbirku zakonu c.163/1996, ktera upravuje zamezeni dvojiho zdaneni s Irskem, ale bohuzel jsem to z toho nepochopil. Existuje na internetu nejake misto s priklady vypoctu vyse zminenych metod? Dekuji a jsem s pozdravem Vladan Smetana

Mohu libovolně přejít z jednoduchého účetniczví …

Mohu libovolně přejít z jednoduchého účetniczví na uplatnění nákladů paušálem(letos je to výhodnější)? Děkuji za odpověď.Šplíchalová

1. Jak zdaním Slováka - (žijícího na Slovensku)…

1. Jak zdaním Slováka - (žijícího na Slovensku) který provede práci na Dohodu o provedení práce (do 100 hod. ročně). Předpokládaná odměna cca 15000,-Kč 2. Je potřeba někde hlásit tento zaměstnanecký poměr? Děkuji předem za odpověď. Marie

Dobry den! Mam bezuplatne pronajate auto pro…

Dobry den! Mam bezuplatne pronajate auto pro podnikani od rodinneho prislusnika. V lonskem roce jsem nebyl platce DPH. Na konci roku jsem si spocital cestovni nahrady, podle prumerne ceny benzinu za lonsky rok, ktere jsem si dal do nakladu. Od 1.1.2002 jsem platce DPH. Nevim, jak si nyni zapocitavat cestovni nahrady. Musim nyni mit doklady o nakupu pohonnych hmot, abych mohl pozadovat odpocet DPH? Dekuji za odpoved.

Mam dotaz ohledne DP typ B - prehled o prijmech a…

Mam dotaz ohledne DP typ B - prehled o prijmech a vydajich.Zajimalo by mne,co patri do kolonky c.2 ostatni prijmy a c.9 ostatni vydaje - zda tam patri DPH,vklady,osobni spotreba a podobne.Dekuji predem za odpoved.Hurtova

Dobrý den, jsme s.r.o., pronajímáme byty ve…

Dobrý den, jsme s.r.o., pronajímáme byty ve vlastní nemovitosti na dlouhodobý pronájem zaměstnancům zahraničních firem. Z hlediska DPH účtujeme pronájem jako osvobozený. Ja je to, pokud pronajímáme byt zařízený? děkuji