FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím potřebovala bych poradit, ohledně daně z…

Prosím potřebovala bych poradit, ohledně daně z příjmů. Je 6ti bytový dům, který do r.2000 Patřil dvěma majitelům. V účetnictví byly faktury evidovány na jednoho z nich, ale daň z příjmů Platili na polovinu. V prosinci 2000 jeden z nich zemřel a jeho účetnictví jsem napsala na jeho manželku. V roce 2001 proběhlo dědické řízení na jeho polovinu, které nabylo právní moci 17.10.2001. Jeho polovina byla rozdělena na čtyři díly. Každému z nich připadne měsíčně asi 1250,- Kč. Potřebovala bych od Vás poradit, jakým způsobem to zaúčtovat. Jestli můžu do 17.10.2001 psát vše na jeho manželku a po tomto datu rozepsat účetnictví na každého zvlášť. Nebo jestli můžu psát vše na manželku a konečnou daň z příjmu rozdělit na čtyři díly. Nebo nějak jinak. A také bych potřebovala vědět jestli se mělo ještě něco nahlásit na finančním úřadě ohledně daně z příjmů. Byli jsme tam nahlásit akorát úmrtí a odhlášení. A také na jaký typ formuláře to vyplnit.

Dobrý den, můžete mi prosím pomoc odpovedět na…

Dobrý den, můžete mi prosím pomoc odpovedět na tyto otázky. Potřebovali bychom vědět,zdali je stanovená a odvádí se daň z převodu nemovitostí mezi rodinnými příslušníky /tz.sourozenci/. A pokud ano,tak v jak velké výši je stanovená a do kdy je nutné ji po převodu zaplatit.Také by jsme byli moc rádi za informaci z jakého zákona vychází /dle kterého paragrafu /popř.,kde by jsme se více mohli dočíst a bližší informace k této dani zjistit. Předem Vám moc děkujeme.

V novém formuláři Přiznání k dani z příjmů typ B…

V novém formuláři Přiznání k dani z příjmů typ B jsou v příloze 1 v Přehledu o příjmech a vydáních dvě kolonky rozdělující příjmy a výdaje - podle zákona o účetnictví a podle zák. o daních z příjmů. V čem se mohou lišit údaje v nich uváděné a co znamená kolonka "započtené příjmy". Děkuji za odpověď.

Minulý rok jsem pracoval, 4 mesíce v SRN jako…

Minulý rok jsem pracoval, 4 mesíce v SRN jako počítačový odborník, zaměstnanec německé firmy(Zelená karta)a po zbytek roku jako zamestnanec české firmy v ČR. Mám podávat daňové přiznání v SRN nebo stačí přiložit potvrzení o příjmech do přiznání v ČR?

Dobrý den, můj dotaz se týká daňového přiznání.…

Dobrý den, můj dotaz se týká daňového přiznání. Mohu jako odpočitatelnou položku uplatnit úroky zaplacené z jakéhokoli úvěru poskytnutého na výstavbu RD nebo pouze z úvěru hypotéčního či úvěru ze stavebního spoření? Z formuláře daňového přiznání lze usuzovat, že FÚ uznává pouze výše zmíněné dva úvěry, ale účelově poskytnutý úvěr na stavbu RD by měl být posuzován stejně... Děkuji J.Jiskra

Před rokem jsem koupil členský podíl v bytovém…

Před rokem jsem koupil členský podíl v bytovém družstvu za 300 tis. Nyní bych jej chtěl prodat za 350 tis. Z jaké částky budu muset platit daň z příjmu? Z prodejní ceny nebo z rozdílu prodejní a kupní ceny? Děkuji za odpověď,

Po precteni pokynu k priloze danoveho priznani B…

Po precteni pokynu k priloze danoveho priznani B jsem dosti bezradny s vyplnovanim prehledu o prijmech a vydajich a majetku a zavazcich (jednod. uc.). Muzete mne doporucit nejakou publikaci, clanek ci www stranku, kde by byl tento problem resen? S uctou a pozdravem. F Mosna

Dobry den, jsem fyzicka osoba podnikatel…

Dobry den, jsem fyzicka osoba podnikatel provozujici obchod s barvami na Smichove. Vzhledem k obcasnym navstevam nechtenych osob (drobni zlodeji), poloze prodejny a zamestancům (2 zeny) jsme se rozhodli poridit do prodejny psa obranare (americky pitbulterier, s radnym rodokomenem z chovne stanice, ze ktere odebira napr. i ministerstvo vnitra a policie CR) a to radne na danovou fakturu. Cena psa do 30.000,- Kc. Jakym zpusobem lze "dostat" psa do nakladu? Setkal jsem se s nazorem, ze je potreby aby mel pes zkousky, nebo ze psa dostanu do nakladu az po jeho smrti. Zaroven ale v Hospodarskych novinach vysel clanek, ze pokud prokazi souvislost mezi predmetem podnikani a vydajem je to naklad a ze toto lze aplikovat i na psa. Dekuji Blaha

DOBRÝ DEN.od 1.3.1999 jsem starobní důchodce.DO…

DOBRÝ DEN.od 1.3.1999 jsem starobní důchodce.DO TÉTO DOBY JAKO PODNIKATEL.při odchodu do důchodu jsem přerušil podnikání.V ROCE 2001 JSEM PRODAL ZA 88000,- kč dodávkový automobil,který jsem koupil v roce 1996 pro podnik na leising,který skončil 2.5.1999 zaplacením zůstatkové hodnoty v částce 6015,70 KČ VČETNĚ DPH. Po dobu podnikání jsem byl plátcem DPH. Mám povinnost záplatit dań z prodeje automobilu? Jestli ano,jaké mohu uplatnit výdaje?Děkuji za odpověd.

1. Od jaké částky musí prodejce povinně…

1. Od jaké částky musí prodejce povinně vystavovat účet, i když ho zákazník nežádá či přímo nechce? 2. Musí se jednotlivé kopie účtů skladovat (jak dlouho, nebo stačí záznam v peněžním deníku? 3. (pokud 1 ano) ... Jak dlouho se kopie účtů musí skladovat? Děkuji. S přátelským pozdravem Rek

Podnájemce provede na nemovitosti technické…

Podnájemce provede na nemovitosti technické zhodnocení. Může toto technické zhodnocení podnájemce odepisovat? (za předpokladu, že vlastník nenavýší vstupní cenu)

"ucelova zarizeni" - uvedeno v pokynu D-190 …

"ucelova zarizeni" - uvedeno v pokynu D-190 (Ministerstvo financi) k § 26 zákona, co tento pojem zahunuje. Lze naleznout v zakonech nebo ve vyhlaskach presnou definici ? Dekuji

Dotaz k DPH. Firma je plátcem DPH. Dle §11 ZDPH…

Dotaz k DPH. Firma je plátcem DPH. Dle §11 ZDPH je povinna vést záznamy a evidovat doklady. Firma takto eviduje doklady už pro účely daně z příjmu. Je tedy povinna dle tohoto zákona vést tyto záznamy samostatně nebo postačí počítačová sestava o zdanitelných plnění? Děkuji.

Prosím o odpovìï, máme auto na leasing,…

Prosím o odpovìï, máme auto na leasing, které chceme pøevést na zamìstnance. Prosím o tip jak to nejlépe daòovì udìlat, prodat po skonèení leasingu nebo postoupit leasing? . Leasing konèí v 4/03., mùžeme mu to postoupit za cenu èasovì rozlišené zbývající akontace? Dìkuji za odpovìï.

Dobry den. Firemni vozidlo jsme poskytli pro…

Dobry den. Firemni vozidlo jsme poskytli pro ctyri soukrome jizdy nasemu zamestnanci. Tento zamestnanec pochopitelne zaplatil ze sve kapsy benzin do tohoto automobilu. Chci se vas zeptat, zda v takovemto ucelu je na miste pozadovat po nem nejakou castku adekvatni amortizaci vozidla (toto je na leasing), protoze interni smernice spolecnosti se danou problematikou nezabyvaji. Predem dekuji za vasi odpoved!

Dobrý den. Klient po založení nové s.r.o. vložil…

Dobrý den. Klient po založení nové s.r.o. vložil do pokladny cca 40.000 Kč. Tento vklad použil na počáteční rozjezd firmy. Vklad chce účtovat jako bezúročnou půjčku na cca 5 měsíců. Jak se v PÚ zaúčtuje tato půjčka? I když je bezúročná (dle smlouvy o půjčce)je povinen dle zákona o účetnictví účtovat při vrácení nějaký úrok do nákladů (např. dle sazby ČNB)?

Dobrý den, měl bych dotaz: Majitelé a.s. se…

Dobrý den, měl bych dotaz: Majitelé a.s. se rozhodli založit další a.s.. Veškeré výdaje vynaložené na založení (poplatky, kolky,...) hradila již vzniklá a.s.. Doklady jsme zúčtovali a odpočetli DPH. Nyní protože 2. a.s. již existuje bude se provádět přefakturace. Můžete mi poradit správný postup z hlediska DPH i Zák. o příjmu jak u 1. a.s. tak u 2. a.s. Pokud by byla zdlouhavá odkažte mě aspoň na příslušné paragrafy. Předem děkuji.

Dobrý den, prosím o radu ve mzdové oblasti.…

Dobrý den, prosím o radu ve mzdové oblasti. Zaměstnanec obdržel od společníků firmy k 50. narozeninám dar - hodinky v ceně 14.000,-- Kč. Jaká částka se pracovníkovi dodaní a z jaké částky se odvede zdravotní a sociální pojištění? Děkuji za radu a přeji pěkný den. Kolková

Dobrý den. Měla jsem v majetku firmy-fyzické…

Dobrý den. Měla jsem v majetku firmy-fyzické osoby vložený osobní automobil. V březnu r.2002 jsem ho vyňala z podnikání do osobního vlastnictví. V září r.2002 jsem ho prodala. Do jakého paragrafu daně z příjmů 7 nebo 10 patří příjem z jeho prodeje.Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz ohledně spolupracující…

Dobrý den, mám dotaz ohledně spolupracující osoby - manželky. Dle výkladu některých účetních je možno na manželku převést 50 % příjmů a výdajů pouze tehdy, má-li manželka vlastní živnostenský list. V ostatních případech pouze 30 %. Jak to tedy je ve skutečnosti a který zákon nebo vyhláška tuto problematiku řeší ? Děkuji