FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Děkuji za odpověď, ale chtěla bych se zeptat, zda nebrání odpisování skutečnost, že se jedná o podnájemce. Smlouvu s vlastníkem má uzavřenou nájemce a ten dále má smlouvu s podnájemce. Děkuji.
Vlastnil jsem spoluvlastnický podíl na bytovém domě od 10/ 99 - 06/ 02. Nyní jsem tento podíl prodal a fin. úřad mi tvrdí, že musím zaplatit i daň z příjmu. Četl jsem zákon o dani z příjmu a dle § 4 odst. a) si myslím, že tuto daň platit nemusím, protože jsem tento podíl vlastnil více jak 2 roky. Jestliže se mýlím já, prosím o vysvětlení. Děkuji, s pozdravem
Dobry den, mam strucny dotaz k predcasnemu ukonceni leasingu. Je nejaka moznost, jak prodat vozidlo pred radnym ukoncenim leasingu, aniz by staly dosud uhrazene splatky (a akontace) danove neuznatelnymi naklady? Dekuji.
Platba daně z převodu nemovitosti... Zakoupili jsme nemovitost z konkusní podstaty, takže daň platíme my. Ale co s nedokončenou stavbou, která není vedená v katastru, ale my na ni máme kupní smlovu řádově ve statisících - jde o vyšší zastřešenou budovu. Bude se z této také platit daň, máme si zařídit odhad, kdo měl při prodeji stavbu zapsat do katastru a měla být zapsána. My ji hodláme přestavět a potom zapsat. Platí se z nedokončené stavby daň z převodu? Děkuji Marie
Děkuji za materiál který jsem obdržel jako odpověď na dotaz, nicméně v obecné rovině zvládám problematiku pohledávek též. Pokusím se tedy znovu položit konkrétní dotaz: Lze tvořit opravnou položku k pohledávce v případě, kdy je pohledávka v průběhu roku úplatně postoupena? Je zákonná opravná položka vytvořená např. v květnu daňově účinná, nebo jsou daňově uznatelné jen opravné položky tvořené k datu účetní závěrky? Prosím i o odkaz na konkrétní ustanovení zákona.Děkuji
Prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Občan pronajímá byt ve svém vlastnictví. Dle smlouvy o pronájmu nesmí osoba bydlící v tomto bytě použít byt pro podnikání. Lze stanovit cenu za pronájem např. 1,- Kč měs.+náklady spojené s užíváním? Jaké z tohoto plynou daňové důsledky pro oba účastníky smlouvy? Děkuji
Jsem OSVČ,JU.V roce 1995 jsem neuplatnila odp.položku na poplatníka a děti vzhledem k vykazované ztrátě.DP přiznání podané v červnu.Může dodatečně v roce 2002 o tuto částku požádat manžel,který je zaměstnanec a podává přiznání u zaměstnavatele.FU se ke mně nechová pěkně a předepisuje penále v lichvářské výši.
Jako rozhodčí si letos postupně vydělám 5.000,-- Kč. Jsem zaměstnanec. Musím podat daňové přiznání?
Zaměstnankyně, 25 let, studuje na VŠ distanční studium. /není denní studium/ Může si uplatnit měsíční odpočet na dani jako student /950,-- /?? Předem děkuji za odpověď na můj dotaz.
Dobrý den, prosím o zodpovězení tohoto dotazu. Jestliže posíláme balíky na dobírku, jak účtovat z hlediska DPH poštovné a balné. Předem děkuji za odpověď.
opravná položka při postoupení pohledávky Zákonné (tj. daňově účinné )opravné položky k pohledávkám po lhůtě splatnosti tvoříme k datu roční účetní závěrky.Jak postupovat v případě, kdy je pohledávka v průběhu roku úplatně postoupena? Lze zákonnou opravnou položku "dotvořit" ještě před jejím postoupením? Prosím i o odkaz na konkrétní ustanovení zákona.Děkuji
Občan (nepodnikatel) uzavřel leasing osobního automobilu na 48 měsíců. Po uplynutí této doby mohl odkoupit osobní automobil za 1220 Kč. Po 24 měsících, po dohodě s LS, došlo k cesi této LS firmě XYZ sro. Může si tato XYZ sro. zbývajících 24 splátek (časově rozlišené) uplatnit jako daňový výdaj?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaká je celní sazba (%), pokud bych si dovezl z Německa zboží dražší v přepočtu více než za 6000,- Kč ? Děkuji a jsem s pozdravem. MK.
V roce 2000 jsem podnikala se ztrátou, proto jsem v roce 2001 neplatila žádné zálohy na sociální a zdravotní pojištění. V roce 2001 jsem již docílila zisku. Za tento rok tedy musím zaplatit sociální a zdravotní pojištění. Jak mám tyto výdaje do základu daně zakalkulovat? V celém Přiznání k dani z příjmů jsem nenašla jediný řádek, kam mám tato data vložit. Jak mám tedy postupovat? Děkuji za odpověď.
Odběratel elektrické energie nakoupenou energii od energetické společnosti dále distribuuje tuto elektrickou energii prostřednictvím vlastního odběrného zařízení třetí osobě (nájemník, subodběratel). VÝŇATEK ZÁKON č. 458 ze dne 28. listopadu 2000 o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon) § 3 Podnikání v energetických odvětvích (1) Předmětem podnikání v energetických odvětvích je výroba elektřiny, přenos elektřiny, distribuce elektřiny a obchod s elektřinou, výroba plynu, přeprava plynu, distribuce plynu, uskladňování plynu a obchod s plynem a výroba tepelné energie a rozvod tepelné energie. (2) Přenos elektřiny, přeprava plynu, distribuce elektřiny a distribuce plynu, uskladňování plynu, výroba a rozvod tepelné energie se uskutečňují ve veřejném zájmu. (3) Podnikat v energetických odvětvích na území České republiky mohou za podmínek stanovených tímto zákonem fyzické či právnické osoby pouze na základě státního souhlasu, kterým je licence udělená Energetickým regulačním úřadem. Licence podle tohoto zákona se neuděluje na obchod, distribuci a uskladňování propan-butanu a jeho směsí, pokud se nejedná o distribuci potrubními systémy, a na výrobu tepelné energie určené pro dodávku konečným spotřebitelům odběrným tepelným zařízením ze zdroje tepelné energie umístěného v tomtéž objektu. Dále se licence neuděluje na distribuci elektřiny nebo na distribuci plynu, pokud odběratel poskytuje odebranou elektřinu nebo plyn jiné fyzické či právnické osobě prostřednictvím vlastního odběrného zařízení a nejedná se o podnikání podle obchodního zákoníku. Současně s distribucí elektrické energie odběratel účtuje třetí osobě provozní náklady na distribuci elektrické energie (jedná se o vlastní rozvody odběratele, popř. trafostanice, u kterých se provádí pravidelné revize, údržba, obnova a investice, souhrnně řečeno ?služby?). Tyto služby se účtují k odebrané průměrné elektrické práci podle zákona č. 458/2000 Sb., § 3. odst. 3 poslední věta. Finanční částka za služby se přepočítává z důvodu objektivity na odebranou elektrickou práci v Kč za kWh. Finanční částka za služby (v Kč/kWh) je součtem provozních, revizních, údržbových, mzdových ? elektriářů, odpisy rozvodných zařízení a dalších související finanční náklady účtované v minulém roce, dělené roční spotřebou elektrické práce. Mám dotaz, jakou sazbou DPH je budou tyto služby účtovat, nebo jak jinak tyto služby nazvat a jak je účtovat ? Poslední věta § 3, odst. 3 energetického zákona umožnila definicí poskytování odebrané el. energie ? práce, i z důvodu jiné sazby DPH za služby a elektrickou energii, či zákonně tyto dvě složky oddělila z důvodu různých sazeb DPH. Možná definice ?Služby? je nesprávně, ale jak to nazvat ? Děkuji. S pozdravem Dr. Jiří Moravec Lozíbky 10, 614 00 BRNO T: 05-48525542; GSM: 0608-711946 Mail to: morgus@volny.cz
Danove priznani Chtela bych se zeptat,do jake kolonky v danovem priznani - priloha c.1 3.oddil,odstavec C patri pouzivani soukromeho vozidla k podnikani (pohonne hmoty + opotrebeni vozidla) a zda tam vubec patri.Predem dekuji.S poydravem Hurtová Monika
Dobrý den, manžel je v plném invalidním důchodu. Zároveň je je podnikatelem tudíž OSVČ. Je jeho výše příjmů limitována nebo si může mít zisk v invalidním důchodu v jaké koli výši? A jak je to v částečném invalidním důchodě? Děkuji Šálasnká
Dobrý den, prosím o odpověď, nevím jak mám v jednoduchém účetnictví zaúčtovat a odepisovat zhotovení plovoucí podlahy a PVC/ 45 m2/ ve výši 78.000,- Kč. Jedná se o byt,na který máme nájemní smlouvu a provozujeme realitní činnost/ pronájem /. Děkuji za odpověď.
Vážení, prosím o odpověď: Jsem SVOČ, v daňovém přiznání odepisuji výdaje procenty (25%), tedy k nim mohu připočítat i zaplacené zdravotní a sociální pojištění. Mohu toto udělat i ve výpočtu výdajů v Přehledu pro výpočet sociálního pojištění? Děkuji za informaci. J. Justová
Prosím o zodpovězení dotazu ohledně podpisového řádu u FO - JÚ Může být osobou odpověnou za účetní případ a zaúčtování zaměstnanec? Děkuji.