FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Vlastníme s manželkou ŽL každý na jiné činnosti. Můžeme si navzájem fakturovat za provedené práce, když zákon zakazuje vzájemné zaměstnávání manželů? Můžeme si mezi sebou uzavírat Smlouvy o dílo? Děkuji.
Ráda bych se zeptala jakým způsobem se účtují autorské honoráře Děkuji
Dobrý den.Tento dotaz Vám posílám znovu, protože jsem nodostal odpověď. Mám ve firmě na leasing auto kategorie M1 speciální mont.auto.Na automobil uplatňuji odpočet DPH na vstupu. Částečně auto využívám pro soukromé účely.Musím krátit DPH z leasingových splátek a udržby v poměru ujetých km soukromých a celkových jako u PHM ? Nebo budu krátit DPH jen u PHM ? Podle pokynu D-208 bod č.5 asi jen u PHM.Za vyřízení dotazu děkuji.
Dobrý den. Je možné uplatnit výdaje na vzdělání jako daňový výdaj v případě, že jsem , jako lékař uzavřel se zaměstnavatelem smlouvu o zvýšení mé kvalifikace se závazkem setrvat u zaměstnavatele po dobu 5 let. Na základě této smlouvy mi zaměstnavatel hradil všechny náklady se zvýšením kvalifikace. Smlouvu jsem nedodržel a při změně pracoviště jsem zaměstnavateli uhradil, dle uzavřené smlouvy, adekvátní část nákladů. Mohu tuto částku uplatnit jako daňový výdaj.Děkuji.
Stratil jsem nebo me odcizili v supermarketu mobilní telefon,který mám v nákladech ´jako podnikatel - fyzická osoba. Jak to účetně evidovat ? Díky
Prosím o objasnění problematiky DPH skleněných vratných lahví. Zákon o DPH byl novelizován zákonem o obalech a s účinností od 1.1.2002 patří skleněné lahve pro nápoje do zboží se sníženou sazbou daně. Přitom je dále nezměněn v zákonu o DPH § 19 odst.4, že pláce nemá nárok na odpočet daně při nákupu vratných lahví. Konkrétně se mi jedná o to, jak má postupovat plátce DPH, který nakupuje a prodává mimo jiné lahvové pivo. Má odvádět při prodeji lahvového piva DPH a co je základem pro výpočet DPH. Je základem cena 3 Kč, DPH činí 0,20 Kč a cena s DPH je 3,20Kč? Nebo cena 3 Kč již v sobě obsahuje DPH a cena bez daně je 2,80 Kč? Je možné uplatnit odpočet, když dodavatel bude plátce DPH a na daň.dokladu uvede DPH u skleně- ných vratných lahvích? Co v případě, že dodavatel bude lahve fakturovat pouze zálohově (t.j. bez DPH)? Děkuji za odpověď. Pavel H.
Dobry den, chtel bych se vas zeptat, jak je to s praxi v pocitani dovolene u zamestnancu, kteri pracuji v nepretrzitem pracovnim rezimu (tj. vcetne sobot, nedeli a svatku) s nerovnomernym rozvrzenim pracovni doby v tydnu. Dle ZP je narok na 4 tydny dovolene, tj. dle ZP 28 kalendarnich dnu (1 tyden dovolene = 7 kalendarnich dnu). Je mozne temto zamestnancum pocitat narok na rocni dovolenou v delce 28 dnu a zapocitavat jim do vybrane dovolene vsechny kalendarni dny, tj. vcetne sobot, nedeli a svatku po kterou meli dovolenou ? Nebo se jim take pocita jako v jednosmennych provozech pouze 20 dnu (4 x 5 pracovnich dnu) a soboty, nedele a svatky se nezapocitavaji do dovolene ? Dekuji za odpoved.
Druž.byt, který jsem dostal darem od rodičů, vlastnil jsem ho 3 roky a ve kterém jsem nebydlel, jsem prodal (dostal jsem "odstupné za uvolnění bytu"). Slyšel jsem, že nemusím platit daň z příjmu, když prostředky "použiji na uspokojení bytové potřeby nejpozději do 1 roku". Koupil jsem dražší byt, budu ho renovovat, musím v něm bydlet - a do kdy se musím nastěhovat, abych nemusel platit daň z příjmu? Děkuji za odpověď.
dobry den, nize uvedenou otazku jsem zadal a dostal zodpovezenou vcera, ale chtel bych vedet jeste maly detail: pokud muj pronajimatel je nepodnikatel, jaky od nej musi dostat doklad jako potvrzeni o placeni najmu? dobry den, podnikam v oboru internetu, sidlo a bydliste mam v hodonine, ale vetsinu zakazek dostavam prostrednictvim prazskych firem. Proto jsem si pronajal v praze byt, kde prebyvam urcitou cast mesice, kvuli nutnemu osobnimu kontaktu s mymy \"zamestnavateli\" > > je mozne dat si tento najem do nakladu ?
odpisy
Dobrý den, mám dotaz. Manžel podniká jako fyzická osoba v oboru stavebních prací. Vlastní rodinný domek, kde má kancelář, dílnu a garáž.Jestliže by si chtěl do účetnictví zahrnout i část nákladů na elektřinu, plyn, vodu a opravy, musí vložit dům do majetku firmy a odepisovat nemovitost, nebo nemusí být dům v majetku a přesto může zahrnout tyto náklady? Jestliže musí vložit dům do majetku, jak se postupuje se stanovením vstupní ceny nemovitosti. Děkuji za odpověď.
Co je to prosim vás rms a všechno o něm, děkuji.
Prosím o výklad účtování drobného dlouhodobého majetku s dobou použitelnosti delší jak jeden rok.
Kdy bude na servru finance nová verze formuláře k přiznáni daně z příjmu fyzických osob typ A vzor č.5 za rok 2001
Prosím o zodpovězení tohoto dotazu.Podnikatel(opravy mot. vozidel)začne podnikat na zákl. živ. listu od 1.2.2002,jako plátce DPH bude registrován rovněž od února.Od ledna však nakupuje náhr. díly na opravy,které bude účtovat s DPH.Může uplatnit nárok na DPH za náhr. díly nakoupené před zahájením činnosti a datem registrace k DPH? Za odpověď předem děkuji.
Jak postupovat při zdaňování příjmu ze zahraničí? Mám potvrzení ze SRN o 3 měsících výdělku, smlouva je přes Úřad práce a v ČR ještě podnikám? Navíc jak postupovat v případě, že chci v SRN vrátit daň? Zatím mi žádná účetní nebyla schopna přiznání sestavit. děkuji
Podnikatel FO, neplátce DPH prodal v r.2001 pozemek nesouvisející s podnikáním. Bude příjmy spojené s prodejem tohoto pozemku uvádět v daňovém přiznání? Jak zdaní příjem z tohoto pozemku? Děkuji.
Kde najdu seznam pokynů? Konkrétně mám zájem o Pokyn D-205. Děkuji.
Dobry den, prosim o vysvetleni moznosti nepenezniho plneni pri vypoctu mezd zamestnancum. Mäm na mysli to, ze pokud misto casti mzdy poskytnu zamestnanci na pracovisti stravu, tak hodnota stravy nepatri do vymerovaciho zakladu pro vypocet pojistneho a zalohy na dan z prijmu. Prosim o ujasneni...... predem dekuji
Jsem provozovatel baru (plátce DPH) musim z prijmu z automatu odvadet DPH. Pokud ano, tak kolik. Predem Vam dekuji za Vasi odpoved