FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsem účastník úvěrové smlouvy ze stavebního…

Jsem účastník úvěrové smlouvy ze stavebního spoření jako spoludlužník na koupi bytové jednotky /nebudu spolumajitel / . Majitel neuplatňuje úroky z úvěru. Otázka : může uplatnit tyto spoludlužník ? Děkuji. M.Dostál v.r.

mohli by jste mi prosím Vás poslat tiskopis o…

mohli by jste mi prosím Vás poslat tiskopis o dani z příjmu ze závislé činnosti? Mockrát vám děkuji Veronika

DObry den, Do kolika tisic korun NEMUSIM…

DObry den, Do kolika tisic korun NEMUSIM podavat danove priznani? kolik procent ze zisku je prosim Vas pausal ? dekuji!

Jsem zaměstnaná (hl. činnost )a součesně mám…

Jsem zaměstnaná (hl. činnost )a součesně mám živnost. Po nástupu na mateřskou dovolenou bych chtěla v živnosti pokračovat, ale nevím jaká jsou finanční nebo časová omezení pro podnikání na mateřské dovolené a zda je to jinak při vyplácení zaměstnavatelam ( prvních 6 měs. ) a jinak při vyplácení z úřadu soc. zabezpečení.

Jsem zaměstnaná (hl. činnost )a součesně mám…

Jsem zaměstnaná (hl. činnost )a součesně mám živnost. Po nástupu na mateřskou dovolenou bych chtěla v živnosti pokračovat, ale nevím jaká jsou finanční nebo časová omezení pro podnikání na mateřské dovolené a zda je to jinak při vyplácení zaměstnavatelam ( prvních 6 měs. ) a jinak při vyplácení z úřadu soc. zabezpečení.

Radostně jsem si stahovala formulář a pokyny pro…

Radostně jsem si stahovala formulář a pokyny pro přiznání z dk dani z příjmů fyzi.osob-typ B. Pak jsem objevila, že se týkají roku 2000. Takže jste mně převelice zklamali. O rok staré informace,navíc právě vysoce aktuální, vám nikdo nestojí. Je to ubohý výsledek vaší práce. J.Kühnelová

Mám příjmy pouze z honorářů za autorské články v…

Mám příjmy pouze z honorářů za autorské články v tisku, zároveň se celodenně starám o dvouleté dítě, rodičovský příspěvek však vzhledem k příjmům nepobírám. Dříve (do konce roku 2000)jsem z honorářů platila pouze daň a zdravotní pojištění, neboť to byla práce méně častá a nikoli soustavná. Co se rozumí prací soustavnou? - jde mi o povinnost platit z ní sociální pojištění. Nyní se chystám udělat daňové přiznání za rok 2001, která má zároveň sloužit jakožto doklad mých příjmů pro naši plánovanou žádost o hypotéční úvěr. Kdybych z honorářů neplatila sociální pojištění, jak jinak bych jej platila? A jak mám a zda vůbec mám do přiznání zahrnout ty z honorářů, které jsou nižší než tři tisíce korun a které mi proto rovnou deseti procenty dani příslušné periodikum?

Vážení pánové, minulý týden jsem zaslal dotaz…

Vážení pánové, minulý týden jsem zaslal dotaz dosud bez odpovědi , tak si vás dovolím obtěžovat ještě jednou : dostávám ze zahraničí měsíčně dúchodové připojištění, nárok na starobní důchod u nás mi vznikne až v červenci . Teď nemám žádné příjmy a mám dotaz , jestli mám nárok na podporu v nezaměstnanosti , když dostávám toto připojišrění a nemám jiný příjem.Do důchodu půjdu v červenci , kdy mi vznikne nárok na důchod. Děkuji za odpověď . B.Chlumecký

Jsem pojištěn u České pojišťovny "Kapitálovým…

Jsem pojištěn u České pojišťovny "Kapitálovým životním pojištěním s pojištěním úrazu a zdraví", pojistka zahrnuje zdravotní pojištění od 29. dne pracovní neschopnosti. Na základě mojí nemoci mi byla vyplacena částka 10.400,-Kč. Jsem povinnen tuto částku zdanit ? Děkuji za odpověď.

Vazena pani, vazeny pane, prosim o sdeleni…

Vazena pani, vazeny pane, prosim o sdeleni nasledujici informace. Jakou castku za rok 2001 nemusim zahrnout do priznani dane z prijmu fyzickych osob (loni byl limit myslim 4000,- Kc). Jsem lekar, mam prijem od sveho zamestnavatele a dalsi drobnejsi za autorske honorare a prednaskovou cinnost. Budu vyplnovat danove priznani typu A? Dekuji. S uctou Lubos Stekly Brno

Dobrý den, v letošním roce jsem provedl…

Dobrý den, v letošním roce jsem provedl přístavbu svého rodinného domku. V cca 1/2 přístavby bude i má kancelář /jsem OSVČ/. Jakou část celkových nákladů na přístavbu mohu "dát" do účetnictví?Je nutné vložit domek do majetku firmy? Děkuji.

Dobrý den. Jsem student, studuji státní vysokou…

Dobrý den. Jsem student, studuji státní vysokou školu a nově platím od září toho roku školné (z důvodu překročení standardní doby studia). Zaroveň mám také živnostenský list a školné platím z příjmů mé živnosti. Obor mého podnikání (poskytování a poradenství v oblasti SW, poč. sítí, ...) souvisí s oborem, který studuji (systémové inženýrství). Je možné brát náklady na školné jako výdaj? Popř. pokud nemohu já uplatnit náklady na školené, může tak učinit např. můj rodič, vlastní-li také ŽL? Děkuji za odpověd, přeji hezký den.

dobrý den, vedu jednoduché účetnictví, jsem…

dobrý den, vedu jednoduché účetnictví, jsem neplátce DPH, živnost ohlášena 13.8.02 maloobchod se smíšeným zbožím. Dne 20. 8. 02 jsem uzavřel se zprostředkovatelem smlouvu o zprostředkování pronájmu nebytových prostor, kde jsem chtěl provozovat živnost /Praha/ s tím, že pokud se pronájem uskuteční, obdrží ode mne zprostředkovatel dohodnutou odměnu ve smlouvě ve výši 195 tis. Kč. Dne 2. 9. byla se mnou řádně uzavřena nájemní smlouva a dle dohody byla mnou sjednaná odměna tentýž den vložena v hotovosti přímo v bankovním domě na účet zprostředkovatele. /doklad od banky mám/. Prosím o radu, jak tuto platbu na základě smlouvy o zprostředkování zaúčtovat a o jaký druh nákladu jde /je daňově účinný?/ Mnohokrát děkuji

Dobrý den, mám na Vás nìkolik dotazù: …

Dobrý den, mám na Vás nìkolik dotazù: 1/Pokud s.r.o., které se zabývá prodejem kosmetiky a èistících prostøedkù ( dováží ze SRN ) daruje na povodnì toto zboží, jehož celková hodnota bude pøesahovat 2.000,-Kè, jednotlivé zboží však nikoli, splòuje tento dar podmínky § 15 odst. 8 a 9 a § 20 odst. 8 ZDP? Jak upravíme " nejelegantnìni " náklady ( úètuje sklad metodou B - nakoupené zboží figuruje na 504 )? Lze: na MD 543 a 343/ na D 604? 2/Mùže zamìstnanec, který má pùl dne dovolenou ( odpracuje 4 hod. z 8 hod. pracovní smìny ) nárok na jedno hlavní jídlo ( na stravenku ) a je pøíspìvek 55% pro zamìstnavatele daòovì uznatelný výdaj? Ve " Mzdové úèetní " è. 6/2002 je psáno, že ano, nebo za odpracovanou smìnu se považuje smìna, která trvala alespoò 3 hod. Naopak jeden z auditorù se odkazuje na Pokyn D-190 k ustanovením zákona è.586/1992 Sb., o daních z pøíjmù, (z § 24) vyplývá, že zamìstnavatel nemùže uplatnit pøíspìvek na jedno hlavní jídlo v prùbìhu jedné pracovní smìny za zamìstnance, který odpracuje pouze èást pracovní smìny nebo je vyslán na pracovní cestu, pøi které mu pøísluší stravné podle §5 a §12 zákona è.119/1992 Sb., o cestovních náhradách, ve znìní pozdìjších pøedpisù. A odpovídá ne! Prosím, objasnìte mi to. 3/Setkala jsem se s názorem, že FO, která není zapsána v Obchodním rejstøíku si nemùže uplatnit reklamní pøedmìty jako daòovì uznatelný výdaj, by by byly ostatní podmínky dle §25 odst.1 písm.t splnìny, protože nesplòuje podmínku, že reklamní pøedmìt bude opatøen obchodní firmou! Je to tak? 4/ S.R.O. si nakoupilo osobní auto, které odepisovalo 4 roky. Nyní jej chce prodat. Pøi koupi si pøirozenì DPH neuplatnilo na vstupu a auto se samozøejmì prodává nyní za nižší cenu, než bylo poøízeno. Musí odvést DPH z tohoto prodeje? Setkala jsem se s názorem, že nikoli, pouze pokud by prodejní cena pøevyšovala nákupní, tak ano! Dìkuji a pøeji hezký den E.H.

Naše společnost inkasuje část tržeb ve měně EUR.…

Naše společnost inkasuje část tržeb ve měně EUR. Zajímalo by mě, zda příležitostný prodej přebytků měny EUR (za rok cca 300.000 EUR) jinému nebankovnímu subjektu podléhá nějakému povolení a jak bude takový účetní případ zaúčtován. Předem dekuji za odpověď.

Kolik si může vydělat důchodce k plnému…

Kolik si může vydělat důchodce k plnému starobnímu důchodu pokud podniká? Musí platit zdravotní a soc. pojištění? Jaké jsou pro něj odečitatelné položky?

Jsme firma, která se zabývá renovací inkoustových…

Jsme firma, která se zabývá renovací inkoustových kazet. Ne všechny nakoupené kazety jdou renovovat. Některé se vyřadí před plněním a jiné až po naplnění inkoustem. Tyto vyřazené kusy průběžně příjmáme na sklad a 1 x za měsíc odvážíme do sběru k likvidaci. Zajímalo by mě, za jakou cenu mám tyto vyřazené kazety příjmat na sklad: 1. Ocenit - pořizovací cena kazety (+ inkoust byla-li naplněna)? 2. Ocenění 0. Účtujeme způsobem A a v případě převozu na sklad se nám výrazně změní hospodářský výsledek. Potom máme ještě jeden druh kazet, které sice jsou vyřazeny, ale zatím se nevyvážejí do sběru, protože se možná ještě s nima bude pracovat. Za jakou cenu mají být na sklad přijaty? Také bych se chtěla zeptat, jakým způsobem všechny tyto pohyby proúčtovat. Děkuji. Lenka Vajdíková

Prosím o následující odpověď: jaká je výše…

Prosím o následující odpověď: jaká je výše stravného na služebních cestách (rozsahy)možná k uplatnění pro OSVČ v roce 2002? Děkuji.

Dotaz: které hodnoty z daňového přiznání (B) -…

Dotaz: které hodnoty z daňového přiznání (B) - nejlépe které č. ř. - se použijí pro vyplnění ročních výkazů pro VZP a OSSZ k vykázání příjmů a výdajů za r. 2001? Nebo-li, uvádí se pro tyto instituce údaje bez nebo včetně ročních operací. Jinak totiž např. leasingové splátky auta (pomocí časového rozlišení v ročních operacích) by v případě jejich neuplatnění ve výkazu příjmů a výdajů neúměrně navyšovali základ pro výpočet soc. a zdrav. pojištění. To, že se roční operace uvádějí až v DP vím, ale co poro účely VZP a OSSZ? Děkuji za odpověď.

manželka zrušila daňovou registraci u FÚ k 3O.6.,…

manželka zrušila daňovou registraci u FÚ k 3O.6., která ji sloužila pouze jako spolupracující osobě. Jak budu za r.2001 dělit příjmy a výdaje (50 %), když byla spolupracující osobou pouze l.pololetí. děkuji.