FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, před několika dny jsem Vám zaslal…

Dobrý den, před několika dny jsem Vám zaslal následující dotaz: Pracuji jako OSVČ a mám uzavřenu smlouvu o výhradním zastoupení s jednou firmou. / tato firma mi nevyplácí mzdu ale já ji fakturuji služby, které jsem pro ni vykonal. Daně a veškeré odvody si platím sám jako OSVČ/.Tato firma mi poskytla určitý finanční obnos jako příspěvek na penzijní připojištění , který samozřejmě zaslala přímo na účet mého penzijního fondu. Můj dotaz zněl jak tento příspěvek zahrnout do daňového přiznání a zda z tohoto příspěvku musím platit sociální a zdravotní pojištění. Vaše odpověď, kterou jsem obdžel zněla, že zaměstnavatel může poskytnout svému zaměstnanci příspěvek na PP, který je osvobozen od odvodů /SP,ZP/ a nepodléhá dani až do výše 5% mzdy. Toto je mi známo a je to i jasně uvedeno v zákonu o dani z příjmu ovšem můj dotaz směřoval k tomu, jak se toto chová u OSVČ. Nejsem totiž zaměstnanec ale OSVČ. V každém případě však děkuji za vaši zaslanou odpověď a prosím o její doplnění. sykoraf@razdva.cz

Dobrý den, v daních se vůbec nevyznám a tak jsem…

Dobrý den, v daních se vůbec nevyznám a tak jsem asi něco prošvihl, když tu tak pročítám dotazy. Před dvěma lety jsem vyhrál v soutěži na internetu počítač větší hodnoty. Tuto výhru jsem nikde nepřiznal,abych pravdu řekl, ani mě to nenapadlo, že bych z výhry měl něco platit. Žádné potvrzení od pořadatele , že daň zaplatili nemám. Může nyní po 2 letech fin.úřad daň vymáhat? a jakým způsobem se může fin.úřad o mé výhře dozvědět? děkuji za odpověď

Dobry den, poprve bych mel danit prijem z…

Dobry den, poprve bych mel danit prijem z prodeje akcii provedeny pres RMsystem a tak by jsem se chtel zeptat, zda musim (a pripadne jak) u danoveho priznani dokladovat obchody (a take poplatky) ze kterych dan pocitam a nebo staci uvest vypoctene hodnoty. A take ktere priznani musim jako fyzicka osoba vyplnovat (typ A nebo B) Predem dekuji za odpoved .

Prosím Vás o radu. S TV Prima jsem měla uzavřenu…

Prosím Vás o radu. S TV Prima jsem měla uzavřenu smlouvu o vystoupení v pořadu, celková odměna byla 2.500, jiné ostatní příjmy (kromě příjmů z podnikání) nemám. Nemusím tedy tuto částku uvádět do daňového přiznání? Děkuji za odpověď.

Dobry den, prosim o radu v nasledujicim problemu…

Dobry den, prosim o radu v nasledujicim problemu: Jsem zamestnana v CR a take na castecny uvazek na statni univerzite na Slovensku. Bydliste mam v CR. Na Slovensku dostavam plat, ktery je tam take zdanen. Vyplnuji tedy danove priznani z prijmu fyz. osob typu B. Jako kazdorocne mam ale problem a to kterou metodu zvolit pro vypocet: metodu zapoctu nebo metodu vyneti s vyhradou progrese? Ze Smlouvy mezi CR a SR o zamezeni dvojiho zdaneni mi to jednoznacne nevyplyva (nejsem pravnik). Metoda zapoctu, kterou jsem na radu pouzila loni, je velmi nevyhodna, vzhledem k nizsimu danovemu zatizeni na Slovensku a k pomeru Kc/Sk. Mohu si sama zvolit metodu nebo je to dano zakonem, pripadne nejakym predpisem? Predem dekuji za odpoved. S pozdravem

Zaměstnanec byl na jednodenním školení,kdy doba…

Zaměstnanec byl na jednodenním školení,kdy doba služ. cesty trvala od 6,00-15,00hod(nárok dle zákona je max.70,-Kč).Na školení ale obdržel stravenku ve výši 60,-Kč,za kterou si tam pořídil oběd.Zajímá mě,zda má být vůbec stravné vyplaceno nebo zda se má vyplatit stravné zkrácené o 40%-tedy 42,-Kč?Děkuji.

Dobry den, mam nekolik asi trivialnich dotazu,…

Dobry den, mam nekolik asi trivialnich dotazu, ale rad bych mel jeste jeden nazor. ZDP je dosti necitelny :-( Pro jednoduchost jsem to napsal tak, aby bylo mozno odpovidat ano/ne - zda uvedete detaily, necham na vas. Je to sice delsi, ale hlavne proto, abyste sami nemuseli moc psat. Je tedy pravda, ze: 1) pro jednu FO s vice zivn. listy se vede jen jedno ucetnictvi (penezni denik, odpisy, atd.)? 2) FO s vice zivn. listy musi pro vsechny cinnosti uplatnovat stejnou metodu vykazovani vydaju (procentem vs. v prokazane vysi)? 3) chce-li FO odepisovat majetek, musi byt ucetni jednotkou? 4) dostatecnym dokladem o vysi kupni ceny je kupni smlouva, kde je tato cena uvedena? Nejedna se o personalne ci ekonomicky propojene osoby ve smyslu zakona. 5) FO s prijmy podle par. 7 ZDP ma mj. narok na uznani stravneho podle ZCN pri tuz. cestach nad 12 hodin a vsech zahranicnich (u nich jeste kapesne)? Ty zahranicni jsem ze ZDP nejak nepochopil. 6) kde najdu definici "zdroje prijmu v zahranici"? Je to treba cizi obcan ci firma, i kdyz je zdanitelna cinnost vykonavana v CR? Zcasti "na oplatku" jeden prispevek z moji strany: v jedne ze zverejnenych odpovedi na dotaz kohosi jineho bylo konstatovano, ze udaje o zapisu do obch. rejstriku nejsou povinnou soucasti ucetnich dokladu, oduvodneno citacemi ze zakona (tusim) o DPH a o ucetnictvi. Chtel bych jen poznamenat, ze tato povinnost byla zavedena novelou ObchZ a tyka se obecne pisemnosti (tusim - asi je to "opsano" z Nemecka) smerovanych konkretnimu adresatovi. Tyka-li se to i uctu je asi veci vykladu (nemam ObchZ zrovna u sebe). Mozna by bylo fajn na to dotycneho upozornit. Dekuji,

Co je daň z pozemků? Jaká je její výše, na jaký…

Co je daň z pozemků? Jaká je její výše, na jaký formulář se přihlašuje a kdy? Děkuji.

Chtěl bych poprosi o radu při stanovení výpočtu…

Chtěl bych poprosi o radu při stanovení výpočtu věcnéhoi břemena. Stal jsem se obdarovaným od své matky (nemovitost)pro kterou jsem v darovací smlouvě obstaral věcné břemeno na dobu dožití. V současné době finnační úřad žádá podání daňového přiznání na toto věcné břemeno včetně jeho výpočtu.Jakým způsobem vypočtu hodnotu věcného břemena? Děkuji za Vaši odpověď.

vznikl mi narok na vraceni DPH od statu. Mam…

vznikl mi narok na vraceni DPH od statu. Mam ctvrtletni cyklus DPH, do kdy je Financni urad povinen mi jej zaplatit? Tusim, ze do 25. nasledujiciho mesice po podani danoveho priznani. Je moznost zadat po FU pripadne penale za pozdni termin dodani DPH??? Dekuji

Prosím o stanovisko k výdajům pro sportovce: …

Prosím o stanovisko k výdajům pro sportovce: platba za ubytování - je na sport.škole a platí internát vč. stravného a ostatním výdajům, např.masáže, fitcentrum, vitamínové doplňky či energ.nápoje aj.

Dobrý den. Nyní jsem OSVČ (od ledna 2003), ale…

Dobrý den. Nyní jsem OSVČ (od ledna 2003), ale loni jsem byl zaměstnancem a firma dána do konkurzu a já propuštěn 31.7. Od srpna jsem byl na podpoře. Firma mi dluží za nevyplacené mzdy + odstupné cca 50000,- Kč, ale mzdové výčetky jsem dostal a stejně tak i potvrzení příjmu za loňský rok pro daňové přiznání, ale i včetně těch nevyplacených dlužných peněz. Žádné jiné příjmy jsem loni neměl (mimo podpory v nezaměstnanosti). Poraďte mi, prosím, jaké daňové přiznání(typ A,B), v jakém termínu a z jakého příjmu mám podat? Děkuji. S pozdravem MB

Prosíme o zatřídění této služby:…

Prosíme o zatřídění této služby: zprostředkováváme překlady několika jazykových verzí od tuzemských i zahraničních překladatelů. Zde je graficky upravujeme a odesíláme k dalšímu zpracování a k vytištění do zahraničí(službou DHL). Fakturujeme vývoz služeb do zahraničí. Máme fakturovat bez DPH?

Dobrý den, mám takový problém: na sklonku roku…

Dobrý den, mám takový problém: na sklonku roku 2001 jsem si koupil byt, k financování jsem použil částečně naspořené peníze a částečně hypotéku. K využití hypotéky mě přesvědčily především daňové výhody. Byt od té doby řádně využívám, avšak opomněl jsem si tam dát trvalé bydliště. Letos poprvé jsem si chtěl snížit základ daně o zaplacené úroky, avšak zjistil jsem že podmínkou je trvalé bydliště v této nemovitosti(viz Zákon o dani z příjmu, paragraf 15, odst. 10, 11). Na tento fakt mne hypoteční banka jaksi neupozornila. Proto se váš táži, zda je možné mé opomenutí nějak napravit, např. čestným prohlášením že inkriminovaný byt skutečně obývám (lze doložit např. tím, že jsem hlášen od prosince 2001 u společnosti která spravuje dům). Případně zda je možné nějak zachránit alespoň úroky které zaplatím v tomto roce, neboť je již prakticky březen a já stále nemám v daném bytě trvalé bydliště. Děkuji za odpověď Michal Talanda

Přeplatky z daní a elektřiny jsou danitelné…

Přeplatky z daní a elektřiny jsou danitelné příjmy? Pokud zasílám zboží na dobírku, jak se zaúčtuje do peněžního deníku. Při podání poštovné a při obdržení dobírky prodej zboží? Zůstatek z loňského roku zavedu do peněžního deníku jako příjem vklad? Předem Vám děkuji za kladné vyřízení. S pozdravem

Musím vytvářet v PU opravné položky k pohledávkám…

Musím vytvářet v PU opravné položky k pohledávkám,které jsou už po spltnosti např.3 roky.Jaký by byl důsledek nevytváreni opravných položek?To asmé se týká odepisování pohledávek?

potrebuji poradit v pripade, kdyz zamestnavatel…

potrebuji poradit v pripade, kdyz zamestnavatel plati pojisteni odpovednosti za zamestnance (Kooperativa). Jsou castky splatne ctvrtletne v lednu , dubnu atd. .. za nasledujici ctvrtleti anebo predchozi ctvrtleti (tzn. v lednu plati za leden - brezen nebo rijen - prosinec)? v pripade, ze se plati dopredu, jakym zpusobem pak probiha vyuctovani, kdyz se prijmou novi zamestnanci?

Předčasně ukončen leas. Auto odkoupeno leas.spol…

Předčasně ukončen leas. Auto odkoupeno leas.spol.za 120tis. lze uplatnit výdaj ZC zë vstupní ceny leasingu? ZC činí cca 76 tis.Kč.

Dobrý den,obracím se na Vás s dotazem, který mi…

Dobrý den,obracím se na Vás s dotazem, který mi vyvstal při vyplňování jednoho daň.přiznání a k němu přehledu na SP a ZP. Jedná se o FO, účtující podvojně v r.2002, v roce 2001 nebyla účet.jednotkou ( výdaje paušálem ), před tím účtovala rovněž podvojně. Dle §23, odst.8, 3. jsem upravila HV o pohledávku z r.2001 ( nebyla k 31.12.2001 uhrazena, tudíž nezahrnuta do příjmů ). V příjmech tedy nefiguruje, figuruje až v příloze 1 - částky zvyšující HV. Tam jsem rovněž zahrnula i úroky z běžného účtu, které nejsou zahrnuty v příjmech ale v HV figurují a dále se objevují až v §8. Otázka zní, zda je tento postup správný a zda částka odpovídající pohledávce z r.2001, vstupuje do příjmů, které stanovují vyměřovací základ pro sociální pojištění ( protože úroky z b.ú. tam např. nevstupují ). Děkuji

Dobrý den,vedu j.ú.,používám své auto k podnikání…

Dobrý den,vedu j.ú.,používám své auto k podnikání,nemám ho v majetku,platím silniční daň, mohu si do daňově uznatelných výdajů dát zaplacenou silniční daň a dálniční známku? Děkuji.