FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, jsem OSVC a rad bych se zeptal na to, jake naklady mam doplnit do prehledu pro OSSZ a pro zdravotni pojistovnu, v pripade, ze naklady uplatnuji procentem z prijmu. Skutecne, nebo dane procentem z prijmu? Za odpoved predem dekuji.
Jsem živnostník ale v loňském roce jsem nepodnikal. Musím podat daňové přiznání nebo stačí prohlášení o tom, že jsem v loňském roce nepodnikal. Pokud musím podat daňové přiznání, musí obsahovat nějaké přílohy?
Máme vlastní auto na leasing, užíváme ho pro podnikání. Je možné si uplatnit náhradu 3,40 Kč/km? (+benzín)
Pro dlouh. hm. majetek máme stanovený cenový limit do 40.000 Kč za předpokladu, že majetek má dobu použitelnosti delší než rok. Do této částky se majetek účtuje jako o zásobách. Jak a kdy můžeme odúčtovat tento majetek do nákladů? Např. mobilní telefon za 22.995 Kč. Je účtován na účtu #112, doba použitelnosti stanovena na 2 roky. Můžeme ji odepisovat účetně během období použitelnosti tj. 2 let a na které účty? Děkuji.
Dobrý den, prosím Vás o radu. Pronajímám družstevní byt podle §9 ZDP. V roce 2002 jsem složil část členského příspěvku, zbytek splácím formou nájmu na 20 let. Sepsal jsem smlouvu o podnájmu se souhlasem družstva. Co mohu uplatnit do výdajů. Příjem z pronájmu mi ve skutečnosti pouze pokrývá výdaje, které jsou spojeny se splácením nájmu družstvu a úvěru, který jsem si vzal na 1.členský vklad. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o odpověď na následující: v roce 2002 jsem leden - březen podnikal, duben - červen jsem byl zaměstnán a od 1.7.2002 jsem hlášen na úřadu práce.Za jaké období budu podávat daňové přiznání a v jaké výši mohu uplatnit nezdanitelné částky. Děkuji
Dobrý den, Dotaz: v roce 2002 byl hrubý příjem do 3.000,- Kč daněn 15% jako daň srážková. Jak je tomu v roce 2003? Děkuji I.S.
Dobrý den, prosím o radu, moje maminka je ve starobním důchodu od 24.2.2002. Nevím jak mám postupovat při výpočtu. Musím uvést celkovou částku vyplaceného důchodu i přesto, že to není za celé zdaňovací období? Nebo jen uvedu odečitatelnou 38040. kč? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně vyplnění DP za rok 2002. V loňském roce jsem měl i příjmy ze závislé činnosti v SRN. U přílohy č. 2 píše, že "K hrubým zahraničním příjmům můžete uplatnit jako výdaj pojistné hrazené v zahraničí za předpokladu, že toto pojistné splňuje podmínky daňového výdaje podle českých právních předpisů." Plyne z toho tedy, že si o částky povinně placené v SRN (SP, ZP, důchodové poj.) mohu snižit hrubý příjem ze SRN? Za Vaši odpověď předem děkuji a přeji hezký den.
Dobry den. Jsem student denniho studia, mym zdrojem prijmu je sirotci duchod. Jsem autor cestopisne knihy, avsak nenasel jsem pro ni vydavatele, presto je o ni zajem a tak ji distribuuji vypalenou na CD "samizdatovym" zpusobem a posilam na dobirku postou. Pres symbolickou cenu, plyne mi z teto cinosti urcity nizky prijem (bez odecteni nakladu) maximalne do 1000Kc/mesicne. Docetl jsem se, ze: Od daně jsou osvobozeny příjmy nahodilé do výše 10.000,-Kč/rok. Je to i tento případ? Chci dodrzet zakony, presto bych se nerad kvuli zanedbatelnym castkam staval podnikatelem, bojoval s náročným ucetnictvim a papírovanim, a treba i prisel o sicialni davku, na niz jsem existencne zavisly. Dale by me zajimalo jestli bych si mel nejak zaregistrovat autorska prava?
Ráda bych věděla,jakým kurzem přepočíst doplatek cestovného zahr.služ.cesty na Kč v případě,že by vyplacená záloha byla nižší než činí nároky zaměstnance.Domnívám se,že by měl být použit kurz ČNB platný v den vyplacení(určení)zálohy.A jakým kurzem má být zúčtovaná záloha proti ú. 512 - zda kurzem ke dni vyúčtování sl.cesty nebo kurzem ke dni vyplacení zálohy? Děkuji.
Pekny den, je mozne po koupi osobniho automobilu nechat prestavet na "osobni automobil specialni montazni" a posleze odecist DPH? Dekuji za odpoved. S pozdravem
Chceme vložit do podnikání plemen.klisnu, kterou jsme pořídili jako soukromou před 6 lety. Bylo nám řečeno, že jí musíme vložit za cenu obvyklou, kterou stanoví znalec. Chtěla bych vědět,jak mám zjistit, kde se takový znalec v našem okolí vyskytuje.
podnikatel uhradil odstupné za vozidlo a zároveň převzal leasin na toto vozidlo. Jakým způsobem toto mohu zaúčtovat. Především se mi jedná o částku odstupného. Je daňově uznatelným nákladem? děkuji
Dobrý den,jsme neziskové sportovní občanské sdružení.Našimi příjmy jsou 1)dary-na základě smlouvy o sponzoringu,2)příjmy na základě smlouvy o propagaci a reklamě,3) členské příspěvky-zakotvené ve stanovách.Jaký mají tyto příjmy pro nás daňový dopad-máme je danit v daň.přiznání, nebo nepodléhají dani nebo jsou osvobozeny od daně?
Dobry den, ma prosim specialni danovou sazbu prijem fyz. osob - odmeny funkcionarum stavebnich/bytovych druzstev? pokud ano, jakou a kde v priznani typu B najdu patricnou kolonku? Dekuji, s pozdravem,
Je dotace poskytnutá z Úřadu práce na zřízení jednoho pracovního místa k samost.výd.čin.daňovým přjmem?Za dotaci byly nakoupeny rehabilitační pomucky ,které jsou také daňovým výdajem? Reh.pomucky slouží pro výkonávání nového prac.místa.Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem běžný zaměstnanec,od roku 2001 mám živnostenský list,/provozovala jsem činnost jako vedlejšák/v roce 2001 se mi nedařilo,byla jsem v mínuse,v roce 2002 pro dlouhodobou nemocnost jsem žádnou činnost nevykonávala,ŽL nemám pozastaven. Mám podat danové přiznání typu B,když nemám žádné příjmy ani výdaje z podnikání,jen potvrzení od zaměstnavatele o příjmech? Děkuji. Nečasová
Dobrý den, může důchodce, který pobírá důchod a podniká ,při vyčíslení daně z příjmu odečíst od základu daně, tedy uplatnit, nějaké odčitatelné položky.Děkuji předem za radu.
Prosím o zodpovězení dotazu: Jaký dopad má devalvace měny ( Kč) z hlediska tržeb u : a) exportéra a b) importéra ? Děkuji.