FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jsem OSVC a zaroven mam prijem z autorskych odmen. Chci se zeptat, zda pri platbe duchodoveho pojisteni se tyto prijmy uvadeji oboji anebo pouze prijem, ktery mam jako OSVC. Dekuji.
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, jak mám dostat z JÚ (vyřadit) staré, nevymahatelné a promlčené pohledávky, které stále eviduji a stále dokola je píši v daňovém přiznání. Konkrétně jde o pohledávku: 1. z roku 1993 za firmou s.r.o., které již skončila v konkursu. Jde o částku 191.765,- Kč (je to zbytek původní částky a je již bez DPH). Firma je již z OR vymazána. 2. z roku 1995 za fyzickou osobou v částce 103.370,- Kč, kde je i DPH 3. z roku 1996 za fyzickou osobou v částce 40.000,- Kč (je to zbytek původní částky a je již bez DPH). FO již ukončila činnost. Zdá se mi zbytečné tyto pohledávky stále evidovat, když jsou nevymahatelné, ale nevím jak je z evidence vyřadit, aby mne finanční úřad nepodezíral z daňového úniku. Předem děkuji za odpověď.
Jak postupovat při prodeji firemního osobního auta zcela odepsaného, aby příjem z prodeje byl posuzován jako příjem dle § 10 a zdaněn jen daní z příjmu, nikoliv ještě platbou na sociálním pojištění, když plátce je důchodce s omezeným příjmem. Stačí písemné prohlášení o převedení auta z firmy do osobního vlast., neúčtovat v peněž. deníku, nepoužívat jej pro firmu a následující měsíc jej prodat. Vedu jednoduché účetníctví. Děkuji
Před rokem mi byla darována parcela, určená k zástavbě. V současné době ji chci prodat. Kolika procentní daň budu z tohoto prodeje platit?
Nepodal jsem Priznání k dani z prijmu fyzických osob k 20.2.2004 - typ A. Je mozne podat dodatecne a to jako dodatzecne - je nejaka sankce za tento ukon? Dekuji Hruby
Manželka začala v r. 2003 jako OSVČ. Auto má na leasing na IČO, používané i pro soukromé účely. Bohužel došlo ke ztrátě dokladů o koupi benzínu za celé období. Je možné u uvedené varianty používaného vozu jako doložení výdajů uplatnit cenu benzínu na rok 2003 dle příslušné vyhlášky? Děkuji.
Vážení, v pátek jsem Vám zaslal níže uvedený dotaz: "V loňském roce, stejně jako v předloňském, jsem si vedle svého běžného příjmu plynoucího z pracovního poměru na plný úvazek, na základě mandátní smlouvy s jinou organizací vydělal úhrnnou částku méně než 10 000 Kč. V loňském roce jsem tuto částku uvedl do daňového přiznání za předminulý rok do rubriky dle § 10, ale částku jsem nezdanil, neboť jsem se domníval, že se jedná o příjem dle odstavce 1 písm. a), o nichž se v odstavci 3 písm. a) téhož paragrafu praví, že pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 10 000 Kč, je tento příjem od daně osvobozen. Finanční úřad sice schválil mé zařazení do rubriky dle § 10, musel jsem však tento příjem přičíst ke všem ostatním příjmům z pracovního poměru atd., a zdanit ho spolu s nimi. Protože jsem tento příjem nikterak netajil, a navíc i při započtení této dodatečné daně jsem měl daňový přeplatek, nebyl jsem nijak sankcionován. Stejně jsem to ale nepochopil, a protože v letošním roce se situace bude opakovat, posílám t ento dotaz. Rád bych tedy věděl, zdali při výdělku na základě mandátní smlouvy mimo hlavní zaměstnání pod 10 000 Kč ročně je tento výdělek osvobozen od daně, a pakliže ano, mám-li tento příjem do daňového přiznání vůbec uvádět. Předem děkuji a zdravím. Nitsch" Na to jsem obdržel promptně níže uvedenou odpověď: "Daňové přiznání je povinen podat každý jehož příjmy přesáhly částku 10.000 Kč. Nehovoří se, zda jsou to příjmy z jednoho nebo více zdrojů. Tzn., že i letos tento vedlejší příjem vykážete v poříloze 2 Přiznání. Je dobré si v průběhu roku vytvářet i příslušné výdaje související s touto činností. O ty se Vám potom sníží základ daně z tohoto příjmu." Děkuji Vám za rychlou odpověď, já jí však zcela nerozumím. Ptal jsem se, zdali mám částku do přiznání uvést, odpovídáte, že ano, to je mi jasné. Není mi ale jasná druhá polovina dotazu. Vydělanou částku hodlám zařadit jako jedinou položku mezi příjmy podle § 10, konkrétně dle odstavce (1) a) - příjmy z příležitostných činností. Proti tomu finanční úřad vloni nic nenamítal. V odstavci (3) a) se praví, že od daně jsou osvobozeny příjmy podle odstavce 1 písm. a), pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 10 000 Kč. Já coby neznalec bych si myslel, že tedy vydělaná částka, která nepřesáhla 10 000 Kč, se nedaní. Je tomu jinak? Předem děkuji ještě za jednu odpověď a omlouvám se za svoji vytrvalost. Zdraví Martin NITSCH
Dobrý den, chci si vyřídit živnostenský list, na jehož základě si budu pouze nepravidelně přivydělávat, jinak jsem zaměstnancem a zaměstnavatel za mě platí zdravotní a soicální pojištění. Musím platit i jako OSVČ na vedlejší poměr platit z této činnosti nějaké zdravotní a sociální pojištění a případně v jaké výši a kdy? Budu platit nějakou minimální zálohu na daň nebo stačí vše dodanit až v daňovém přiznání? Předpokládám, že roční příjem z této činnosti bude maximálně 30 000 Kč, úhrn ročních příjmů od zaměstnavatele je asi 250 000 Kč. Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
Dobrý den, od února 2004 jsem zaměstancem firmy, která z mé mzdy bude platit zdrav. i sociální pojištění i zálohy na daň z příjmů. Současně jsem si vyřídila živn.list, na který si budu od února 2004 přivydělávat. Jestli jsem to správně pochopila, tak minimální daň z příjmů první a rok následující po zahájení živnosti platit nemusim, v mém případě 2004 a 2005. Musím ale i ze živnosti platit nějaké zdravotní a sociální pojištění ?Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Koupil jsem rodinný dům. Na jeho koupi jsem využil úvěr ze stav.spoření. V roce 2002 jsem dům prodal. Mohu i nadále odečítat úroky z úvěru od základu daně z příjmu fyzických osob, i když v domě nebydlím?
cvičný - Nesejt
Chtěla bych vědět, zda ještě pořád platí u plátce DPH, že do 26.4.04 bude muset zaplatit o 1/2 své vzniklé daňové povinnosti na DPH více.(za I.kv. nebo za 3/04). Slyšela jsem něco od známých, že prý to bylo zrušeno, ale nikde jsem o tom nečetla. Jak se vyřeší, pokud vznikne nadměrný odpočet? To mu vrátí FÚ pouze polovinu nadměrného odpočtu? Děkuji
Zajimalo by me, zda se me bude v pristim zdanovacim obdobi tykat platba minimalni dane za samostatnou vydelecnou cinnost za predpokladu, ze jsem jinak zamestnanec firmy a SVC mam pouze jako drobny privydelek v ramci VPP. Danove priznani si davam dohromady sam vcetne zahrnuti beznych prijmu ze zavisle cinnosti. Dekuji.
Dobrý den. Moje dcera -( studentka) má příjmy jako spolupracující osoba v mé firmě a dále příležitostný příjem jako hosteska asi 2000,- za rok). Tento příl. příjem bude uveden pod §10 -ostatní příjmy ? a tudíž ho dcera nemusí zdaňovat (limit 10 000) nebo se musí přičíst k příjmům, které má jako spol. osoba a vše zdanit. Děkuji za odpověď
Dobry den, jsem student v doktorandskem studiu, v prosinci mi bylo 26 let. Behem roku jsem delal cca 60 hodin na dohodu o provedeni prace u nas na skole. Mzda mi byla vyplacena temer najednou v listopadu a prosinci 2003, bez zalohy na dan. Bohuzel jsem nebyl informovan, ze mohu dostat cast dani zpet. To jsem se dozvedel az dnes od jednoho kamarada. Ten mi rekl, ze si mohu vydelat 38040Kc + 11400 Kc rocne a z teto castky se neplati dan, vse by bylo v poradku kdybych podepsal prohlaseni k uplatneni nezdanitelnych castek a prohlaseni k provedeni rocniho zuctovani zaloh, jak jsem se informoval v mzdove uctarne. Ale ja bohuzel termin 15. unora prosvihl. Da se s tim jeste neco udelat? Mohu dostat nezdanitelnou castku zpet i po tomto terminu? Koukal jsem na danovy kalendar a v nem je termin 30.3. 2004, mam si podat danove priznani sam i s vypocitanou nezdanitelnou castkou? Bere se to jako preplatek dane, na ktery je narok tusim 6 let? Moc by mi tato castka cca 3000Kc pomohla, nebot si ted musim hradit i zdravotni pojisteni a mam vyssi vydaje na dopravu a bydleni. Dekuji za odpoved,
Zjistil jsem, že jsem v roce 2002 zapomněl daňově uplatnit úroky zaplacené na smlouvu o st. spoření, kterou má moje žena (t.č. na MD). Daňové přiznání za mne v tomto roce podával můj zaměstnavatel. Jakým způsobem mohu požádat o vrácení zaplacené daně?
Kolik si musí člověk sám platit soc. a zdrav. pojištění, když nebude nikde zaměstnán, nebude podnikat a ani nebude v evidenci Prac. úřadu? Z jakých čísel se vůbec vychází a kolik je v současnosti min. mzda, životní minum a pod.? Děkuji.
Dobrý den, potřebovala bych vědět, zda smlouvu o nájmu dopravního prostředku může uzavřít pronajímatel, který není podnikatel, s nájemcem -podnikatelem. Tzn. osoba bez IČO s osobou OSVČ. Děkuji
Po čtyřletém soudním řízení byl zpětně vyplacen nájem z nemovitosti za několik let dohromady (restituce). Při předběžném informování se na Finančním úřadě mi bylo sděleno, že musím platit daň z celé částky najednou a ne za každý rok, jak to bylo určeno soudem (rozdíl dělá cca 30 000 Kč). Na tuto situaci prý není v zákonech pamatováno, což považuji za diskriminační. Prosím o radu, kam se mohu obrátit o nápravu a jak mám postupovat.
som Slovak pracujuci v ČR s prechodným pobytom,rezident. Možem si uplatnit zníženie dan.zakladu o životne poistenie,ktore si platim na Slovensku? ďakuejm