FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím o radu, protože nerozumím větě z novely o…

Prosím o radu, protože nerozumím větě z novely o DPH - povinnost odvést DPH již v okamžiku přijetí platby, což mění dosavadní princip vystavování daňových dokladů - co když má podnikatel, plátce DPH, výpisy 1 x měsíčně, jak má hlídat, co mu kdo zaplatil a kdy a jak má potom odvádět daň? Také bych ráda věděla co mám udělat pro změnu reg.čísla plátce DPH. Děkuji

Dobrý den, zapomnl jsem podat daHové "priznání k…

Dobrý den, zapomnl jsem podat daHové "priznání k dani z prijmu fyzických osob DAP - typ A" k 31.3.2003. Jaké jsou prosím podmínky pro dodatecné priznáni, sankce a poplatky. Je mozné vyuzít okolkovanou zádost o posun období do 30.6.2004 a nechat si vypracovat priznáni od danového poradce a v který moment se musí tato zadost dorucit na FU? Dekuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je správně…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je správně vystaven daňový doklad z pohledu DPH, když nám pronajímatel vystavil fakturu na nájem nebytových prostor za období leden - březen 2004 a jako datum vystavení napsal 24.3.2004 a datum uskutečnění (DPH) napsal 31.3.2004. To znamená, že datum vystavení faktury - daňového dokladu je dřívější než DPH uvedené na faktuře. Platíme k poslednímu dni v měsíci určitou částku - zálohu na nájem na nadcházející měsíc. V případě nesprávně vystavené faktury máme požadovat její opravu, nebo za chybně vystavený daňový doklad odpovídá ten, kdo ho vystavil? Děkuji za odpověď.

prosím o zodpovězení dotazu jak mám vypsat daňové…

prosím o zodpovězení dotazu jak mám vypsat daňové přiznání příjmů právnických osob, když hospodářský vyýsledek před zdaněním je 30000. účetní odpisy jsou 97000. Daňový základ si chci snížit na 5000 a proto si uplatním pouze 25000 v daňových odpisech. Jak tuto skutečnost mám zapsat do daňového prohlášení. Děkuji

Dobrý den! Valná hromada s.r.o. se rozhodne o…

Dobrý den! Valná hromada s.r.o. se rozhodne o zvýšení základního kapitálu nepeněžitým vkladem - konkrétně se jedná o pozemky a nemovitosti společníka. Jakým způsobem bude tento nepeněžitý vklad oceněn? Po zaúčtování do účetnictví společnosti je možné nemovitosti odepisovat a z jaké vstupní ceny? Vztahuje se na tento případ 5 letý časový test? Děkuji za odpověď.

Prosím o radu:Vedu JÚ,skončil mi leasing…

Prosím o radu:Vedu JÚ,skončil mi leasing automobilu v březnu.Zahrnul jsem ho do obchodního majetku.Mohu ho po 2 měsících vyřadit a darovat ho manželce.Budu odvádět nějakou daň popřípadě manželka.Děkuji

Dobrý den, mám dotaz, zda se obrat pro…

Dobrý den, mám dotaz, zda se obrat pro povinnost zaregistrovat se jako plátce DPH tj. 2 000 000,- Kč za 12 po sobě jdoucích měsíců počínaje 1.10.2003 počítá i kumulativně za 3 měsíce po sobě jdoucí, pokud ano tak od kterého měsíce a jaká je tato výše obratu. Další dotaz je ohledně odvodu DPH. Zaslechl jsem, že počínaje dnem 1.5.2004 bude povinnost okamžitého odvodu DPH z uskutečněných zdanitelných plnění. Můžete mi toto přiblížit? A poslední dotaz je ohledně změny DIČ od 1.5.2004. Od uvedeného data bude nutné používat DIČ ve tvaru CZxxxxxxxx.Jakým způsobem je nutno požádat FÚ o změnu a jak se bude postupovat v případě, že zdanitelné plnění bude např. 20.4.2004 a datum vystavení dokladu bude 1.5.2004 ? Děkuji za odpověď

Dobrý den, syn, 25 let, končí studium na VŠ.…

Dobrý den, syn, 25 let, končí studium na VŠ. Poslední státní zkouška v únoru, diplomová práce odevzdána v březnu, v dubnu obajoba diplomové práce, promoce v červenci. Potvrzení o studiu ze školy je do června 2004. V průběhu března nastoupil na 3-4 měsíční "brigádu" s příjmem cca 12000,- měsíčně. Dotaz zní: 1. Do kdy můžu uplatňovat nezdanitelnou část ve své mzdě na studenta (vyživované dítě), 2. Od kdy přestává být studentem a je povinen platit ZP 3. Může uzavřít prac. poměr na dobu určitou se zdaněním jako student, případně jaký druh prac. smlouvy se na něj vztahuje Předem děkuji

Máme penzion, který odepisujeme v odp. skupině 5 …

Máme penzion, který odepisujeme v odp. skupině 5 -30 let a nyní je zařazen do skupiny 6 - 50 let. Mám pokračovat již v započatém odepisování nebo odpisy mám v r. 2004 přepočítávat?

Vážený pane, s radostí jsem si narazil na Vaše…

Vážený pane, s radostí jsem si narazil na Vaše webové stránky a s potěšením jsem nalezl odkaz na Vaši poradnu s nadějí, že by jste mi snad mohl pomoci s mým problémem. Stal jsem se jako nejeden z mála občanů tohoto státu podvedeným a okradeným klientem Union banky. U tohoto peněžního ústavu jsem měl jak finance soukromé (BÚ, DÚ, TV), tak i finance určené pro podnikání (BÚ, TV). Je nutno dodat, že jsem OSVČ a účtuji v JÚ. Můj první problém nastal po uzavření výše zmíněného ústavu, kdy , ač jsem na to své zákazníky upozorňoval, mi poukázali na účet platby za poskytnuté služby. Předtím,cca 14dní před uzavřením, se mi podařilo po dlouhé době, cca 2 měsíce po splatnosti, vymoci větší část peněz od dlužníků,ty rovněž zůstaly v bance. Dále pak k mému překvapení mi u FPV (Fond pojištění vkladů) všechny vklady sečetli a k výplatě u FPV jsem sice doslat ekvivalent 25 OOO EUR, což ale činí cca 1/3 celkové části financí (ne 90% z každého vkladu,jak si mnozí představují, ale z celku). Zbývající 2/3 jsou postoupeny jako pohledávka ke "Konkurzu". Po konzultacích s různými osobami zabývajícími se účetnictvím a daněmi (různí účetní, ekonomové i zam.kontrolního oddělení FÚ) mi bylo řečeno, že musím zaplatit i daň z peněz, které do banky přišly, kterými já nemohu disponovat a ani je tudíž nemohu považovat za nějaký příjem. Bylo mi navrhováno přejít zpětně od začátku roku 2003 na PÚ, kde byla údajně možná tvorba opravných položek. Tak jsem si nechal přepracovat účetnictví na podvojné. Ke konci roku však údajně MF tuto možnost zrušilo. Po předběžných propočtech mi DPFO vychází na cca 15-ti! násobek toho co běžně platím. Je dvojnásobek rozdílu mezi příjmy a výdaji za běžný účetní rok. Tato odvedená daň by byla pro mne i mou rodinu likvidační. Lze peníze zůstavší v bance, alespoň zaúčtovat jako finance na průběžných položkách či je uplatnit jako ztrátu, či nějaký daňový výdaj? Proč mám platit z něčeho, co není mým příjmem ale je pro mne ztrátou? Cítím v tomto státě bezmocnost vůči strohým a problémy neřešícím paragrafům(nikdy předtím asi nebylo potřeba nic řešit a pokud se tento problém nedotkne našich politických špiček). Byl bych Vám vděčen za každou jakoukoliv konstruktivní radu či návod, jak předejít tomu, abych byl od státu, prostřednictvím tak nehorázné daně z příjmu, už poněkolikáté okraden. Děkuji za pochopení a předem děkuji za poskytnutou pomoc. Jsem s pozdravem

Dobry den, chci si ujasnit zdaneni fin.plneni za…

Dobry den, chci si ujasnit zdaneni fin.plneni za dohodu o provedeni prace. Pokud cini odmena v roce 2004 do 5.000, je odvedena srazkova dan ve vysi 15%. Pokud by byla odmena nad 5.000 je odvedena zaloha na dan, min. ve vysi 20%. Jak se tento rozdilny postup projevi pri rocnim zuctovaní dane u poplatnika? Pokud si to vysvetluji spravne, prijmy z nichz je odvedena srazkova dan, se jiz neobjevi v zakladu dane. Je to tak? Jakou sanci ma tedy poplatnik s prijmy pod 38.040,- když si chce uplatnit odčitatelné položky? Je řešením vyplacená odměna nad 5.000. Tato odměna by se mu měla započítat při ročním zúčtování daně a na ni by mohl uplatnit odpočet na sebe. Dekuji za odpoved.

Dobry den, muzete mi, prosim, poradit, jaky…

Dobry den, muzete mi, prosim, poradit, jaky druh danoveho priznani A, B,.. (na rok 2004) se na mne bude vztahovat za nasledujicich okolnosti: leden - brezen 2004 - zamestnana - (zamestnavatel MZV CR, dan byla odvadena zamestnavatelem primo v CR) - misto vykonu prace zahranici / nepodnikam duben - prosines 2004 - nevydelecne cinna - (v domacnosti) s trvalym bydlistem v zahranici. / nepodnikam Dekuji predem za Vasi odpoved. S pozdravem

Dobrý den, chtěl bych se poradit.Jsem…

Dobrý den, chtěl bych se poradit.Jsem zaměstnaný a chci si udělat živn.list jako vedlejší práci.Jak se mi bude vypočítávat daň a budu muset ještě zvlášť platit zdravotní a sociální pojištění?V červenci čekáme rodinu,může to také nějak ovlivnit mé daňové přiznání? Děkuji

Provozuji několik let malý potravinový obchod a…

Provozuji několik let malý potravinový obchod a dosud jsem nebyl plátcem DPH. Jestli jsem správně rozuměl krkolomné češtině zákona č. 588/1992 Sb., § 5 a novele č. 322/2003 Sb. odst. 5 začnu nasčítávat měsíční obraty dosažené od 1.října 2003 a zjišťovat, kdy tato hodnota kumulovaného obratu převýší 2000000 Kč. Pokud k tomu dojde, na př. v červnu 2004 zjistím, že k tomu došlo při uzávěrce za květen, pak do 20.června jsem povinen se zaregistrovat a od 1.července 2004 se stávám plátcem. Rozumím tomu tak dobře? Děkuji.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kolika procenty…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kolika procenty se dani tržby z hostinske činnosti a jak to bude od května 2004.Dekuji

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu : Může soukromý lékař / lékárník používat v PÚ účetní osnovu pro podnikatele nebo je pro něj závazná účetní osnova pro zdravotnická zařízení ? Děkuji.

Dobrý den, chtěl znát názor na následující…

Dobrý den, chtěl znát názor na následující problém. Součástí ocenění dlouhodobého hmotného majetku s ohledem na §4, odst. 2 a §25, odst. 4 zákona o účetnictví a prováděcí vyhlášky č. 505/2002 pro účetní jednotky typu např. obec, jsou různé druhy nákladů. Jde mně však o časové posouzení vzniku nákladu. Byly provedeny určité práce, majetek byl např. zkolaudován, uveden do užívání, ale výše uvedeny práce byly vyfakturovány a tj. i zaplaceny až po době uvedení do používání. Je správné tyto náklady, které by se jinak normálně staly součástí pořizovací ceny investice, zařadit do pořizovací ceny /jedná se např. o různé geodetické či projektové práce/. Děkuji.

Dobry den, rad bych se zeptal, jak to ted bude s…

Dobry den, rad bych se zeptal, jak to ted bude s dani na stavebni pozemky. Bude se platit za cely pozemek 19% dan nebo zaplatim pouze za misto pod domem. Nepripada mi totiz normalni, ze bych platil 19% za stavebni misto napr. za 1000m2, kdyz mi barak bude stat na 100 m2 a zbytek bude zahrada. Dekuji

Dobrý den, ve Vaší poradně jste 22. 3., 8.18…

Dobrý den, ve Vaší poradně jste 22. 3., 8.18 odpovídal na dotaz ohledně vyřazení auta z obchodního majetku, že se cena musí dát do příjmů. Ale jestliže cenu auta dám do příjmů při vyřazení a pak auto třeba za půl roku prodám tak bych dle zákona č.586/1992, § 4 odstavec "c" musela příjem znovu zdanit?

Jsme začínající amatérská hudební skupina o 4…

Jsme začínající amatérská hudební skupina o 4 členech s jiným hlavním pracovním poměrem (školství, ČD,...). Od jaké roční částky na každého člena je nutno u tohoto druhu činnosti příjmy danit, je nutno platit pojištění a v jaké výši? Díky za odpověď