FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsem plátce DPH, každý měsíc platím…

Dobrý den, jsem plátce DPH, každý měsíc platím nájem +vodné a stočné. Na začátku roku mi přijde vyúčtování za vodu - vzhledem že vlastním prádelnu, tak tato položka je nemalá. Na vyúčtování služeb, ale není rozepsáno DPH. Je možné požádat firmu,která má dům ve správě o přefakturování od Pražských vodáren? Děkuji

Dobrý den, včera jsem se ptala na zálohy a s tím…

Dobrý den, včera jsem se ptala na zálohy a s tím spojené DPH, ale zřejmě jsem se špatně vyjádřila, neboť jsem se nedověděla vše, co jsem potřebovala. Tak se pokusím svůj dotaz více specifikovat. Jde o to, že naše firma vydává katalog rodinných domů s nabídkou projektů a jejich realizace. Klient si vybere dům, objedná si projekt a zašle na účet zálohu, na základě které my projekt realizujeme. Jde o to, že tato záloha je zaplacena bez dokladu a pak je klientovi z konečné faktury odečtena. Jak to budu jako účetní dělat teď, když musí být na záloze vyčísleno DPH? Musím s každou objednávkou automaticky vystavovat fakturu na zálohu vč. DPH? Myslím si totiž, že to nelze udělat zpětně. Vystavená faktura nemůže být později než samotná přijatá platba nebo snad ano (myslím vzhledem k DUZP)??? Pokuste se mi odpovědět. Mockrát děkuji.

Dobrý den, prosím Vás, mění se sazba DPH na…

Dobrý den, prosím Vás, mění se sazba DPH na dodávku na např plovoucí podlahy, dveře, obklady, garážová vrata - pokud jsou objednány spolu s montáží (v současné době je jak na práci tak na materiál snížená sazba DPH). Jedná se o bytovou výstavbu-rodinný domek. Neznám přesně podobu nově schváleného zákona. Děkuji

Dobrý den, potřeboval bych poradit, jak a kdy…

Dobrý den, potřeboval bych poradit, jak a kdy podat daňové přiznání (jaký formulář, kde zaplatit) za honorář nabytý v květnu tohoto roku. Nejsem zaměstnán, ale každý měsíc mám dohodu o provedení práce u několika firem (jestli je to podstatné). Děkuji, Jan Stejskal

Náš dotaz: Jsme 3 spoluvlastníci objektu s…

Náš dotaz: Jsme 3 spoluvlastníci objektu s nebytovými prostory, který pronajímáme jako kanceláře podnikatelským subjektům - plátcům i neplátcům DPH. Objekt je soukromým vlastnictvím spolumajitelů, podíly všech jsou stejné, objekt není v obchodním majetku žádného ze spolumajitelů a ani výhledově se s touto alternativou nepočítá. Všichni tři spolumajitelé podnikají jako fyzické osoby s vlastní podnikatelskou činností, všichni jsou plátci DPH, u kterých je v současné době formou účtování o příjmech a výdajích daňová evidence. Doposud byla pro pronajímaný objekt vedena samostatná evidence příjmů a výdajů, smlouvy o pronájmu a následné faktury byly vystavovány bez DPH jménem všech tří spoluvlastníků, pouze pro tento objekt je používán jeden společný účet, vedený na jména opět tří spolumajitelů.Výsledek hospodaření byl rozdělován jednotlivým spoluvlastníkům, kteří jej zahrnuli v přiznání k dani z příjmů jako příjem dle § 9. Jak bude třeba postupovat ve vazbě na nový zákon o DPH v souvislosti s poskytováním pronájmu těchto nebyt. prostor a fakturací pronájmu a pod. se současným zachováním jiných podnikatelských aktivit spoluvlastníků, např. kdo vystaví daňové doklady a s jakými identifikačními čísly za pronájem ( fakturováno bude plátcům i neplátcům DPH) , kdo povede evidenci DPH, jak se příp. promítne DPH k pronájmu do výsledků jiné podnikatelské činnosti spoluvlastníků, nebo jakou vůbec zvolit formu poskytování pronájmu nebyt. prostor ve společně vlastněném objektu. Je možné fakturovat neplátcům pronájem s DPH? Děkuji předem za odpověď. ing. arch. F. Příborský Ke Kamenci 1482 530 03 Pardubice e-mail: priborsky@archcen.cz

Poskytnutí služby do jiného členského státu a…

Poskytnutí služby do jiného členského státu a její zdanění DPH od 1.1.2004. 2 způsoby: 1)Česká firma přijme od firmy DE materiál (šroubky, lampy, kontakty,...), který smontuje v nezměněném stavu do výrobku a ten je zpět odeslán do původní firmy DE s fakturou pouze za práci. 2) Česká firma přijme od firmy DE materiál (granulát), ze kterého na vstřikovacích lisech vyrobí výrobek z plastu a ten dodá zpět do firmy DE. Faktura za práci nebo za výrobek? Kdo bude na dokladech uvádět DPH a kdo ji bude odvádět státu? Jaké doklady nutno vystavovat? Bude se jednat o službu nebo dodání zboží?

Kde na internetu najdu úplný, kompletní seznam…

Kde na internetu najdu úplný, kompletní seznam sazeb DPH - kód standartní klasifikace

Dotaz: Bazar-zastavárna v slouvislosti s novým…

Dotaz: Bazar-zastavárna v slouvislosti s novým zákonem o DPH. Jsme povinni stát se plátcem DPH, pokud náš obrat za rok 2003 přesáhl částku 1.00.000,- ? Nebo-li od kderého data se počítá období 12-ti měsíců po sobě jdoucích?

Zena, v r. 2003 OSVC, ucastna nemocenskeho…

Zena, v r. 2003 OSVC, ucastna nemocenskeho pojisteni, v r. 2004 zamestnanec + OSVC vedlejsi, ucastna nemocenskeho z obou cinnosti. Pokud nyni odejde na materskou, bude pobirat davku PPM ze zamestnani i z SVC? Zamestnani trva od 1.1.2004, tedy nebude pred odchodem na materskou zamestnana 12 mesicu. Nemusi SVC prerusit, aby dostala davky jako zamestnanec? Dekuji.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na povinnost…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na povinnost mít registrační pokladnu a od kdy? Vlastním prádelnu a k tomu mám doplňkový prodej (drogerie), příjem z prodeje je malý cca 3000 Kč měsíčně. Děkuji

Dobrý den, mám dotaz ohledně schváleného zákona o…

Dobrý den, mám dotaz ohledně schváleného zákona o DPH. V naší firmě dochází k situaci, že si klient objedná projekt, pak zaplatí převodem na účet (popř. hotově) zálohu uvedenou v katalogu a my teprve projekt realizujeme. Jak to bude fungovat teď, když se na zálohu vztahuje DPH? To se musí na veškeré zálohy vystavit daňový doklad? Jde to dělat zpětně? Jde o to, že nevím, kdo si co objedná a zakázky se mi do ruky dostávají skutečně až před samotným vystavením faktury. A taky dochází k situaci, že si klient projekt objedná, zaplatí zálohu, ale nedojde k realizaci a záloha se mu vrací. To se bude muset vystavovat dobropis? Jako účetní mám z této situace velké obavy. Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám firmu provozující autobusovou…

Dobrý den, mám firmu provozující autobusovou dopravu. Nejezdíme žádné pravidelné autobusové linky typu ČSAD, ale jezdíme pro cestovní kanceláře, školy atd.. Jakou sazbu daně máme uplatňovat od 1.5.2004, sníženou jako dosud, nebo základní. Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká bude od 1.5…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká bude od 1.5.04 sazba DPH u stravovacích služeb poskytovaných v hotelech,( tj. snídaně, polopenze, plná penze). Děkuji

Před 1.5.04 mezinárodní přeprava dle §47…

Před 1.5.04 mezinárodní přeprava dle §47 osvobozena od DPH. Který § řeší přepravu zboží mezi členskými státy od 1.5.04 a bude přeprava s daní nebo bude osvobozena?

Již 3 roky splácím leasing na nový automobil,…

Již 3 roky splácím leasing na nový automobil, pokračovat budu ještě 2 roky. Jak ovlivní přijetí novely zákona o DPH, která mimo jiné mění sazbu u leasingu, výši mých pravidelných měsíčních splátek?

Zřídil jsem si živnostenský list a chci začít…

Zřídil jsem si živnostenský list a chci začít podnikat jako OSVČ. Je nutné mít bankovní účet? Pokud ano, jsou kladeny nějaké speciální požadavky, nebo to může být účet jakýkoli? Děkuji

Podnikám v oboru autobusová doprava, jsem plátcem…

Podnikám v oboru autobusová doprava, jsem plátcem DPH, vedu JU, moji klijenti jsou pouze z ČR. Při nákupu nafty a placení dálničních poplatků v zahraničí jsem neuplatňoval DPH, budu ho muset po vstupu do EU uplatňovat? Děkuji

Je člověk osvobozen od daně z převodu členských…

Je člověk osvobozen od daně z převodu členských práv družstva při prodeji bytu, pokud peníze z prodeje bytu použije opět na nákup vlastního bydlení?

Dobrý den, prosím o zodpovězení násl. otázky: …

Dobrý den, prosím o zodpovězení násl. otázky: Pokud se uzavírá nájemní smlouva mezi manželi,- Jedná seo podnikatele(manžel) a vlastníka nemovitosti (manželka)tzn. jsou to osoby spojené mělo by být nájemné v obvyklé výši. Kde však tuto obvyklou výši zjistíme? Děkuji

Jsem plátce DPH, účtuji v jednoduchém úč. (daňové…

Jsem plátce DPH, účtuji v jednoduchém úč. (daňové evidenci). Na automobilu zahrnutém v obchodním majetku firmy vznikla při doprav. nehodě škoda.Autoservis nám vystavil fakturu za opravu na 57298,54 Kč (z toho DPH 22% 10 332,52), pojišťovna uhradila 41966, nám zbývá k úhradě DPH 10332,52 + 5000 spoluúčast. Nevím, jak tuto záležitost zaúčtovat. Velmi Vás prosím o pomoc. Děkuji.