FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

před 4 měsíci jsem investoval do sporotrendu,…

před 4 měsíci jsem investoval do sporotrendu, minulý měsíc jsem z důvodu nenadálých rodinných výdajů tyto podílové listy zpětně odprodal. Zisk z uroků byl okolo 3000,- Jelikož mezi nákupem a prodejem uběhlo méně než 6měsíců, musím tento zisk zdanit 15%. Doposud jsem si jako zaměstnanec dělal daňové přiznání vždy sám a to na formulář typu A. Tam jsem vždy uvedl souhrné příjmy od mých dvou zaměstnavatelů, a přiložil potřebné papíry z mzdových účtáren. Jak mám ale nyní doložit v daňovém přiznání vypočítaný zisk a vypočítanou daň ze zisku? To mám k formuláři danového přiznání přiložit výpisy z podílových fondů. Uskutečnil jsem 5 nákupů a jeden závěrečný odprodej, mám tedy přiložit celkem 6 originálních výpisů, nebo stačí fotokopie nebo si mám říct v bance o vytištění nějakého souhrného výpisu? Jeden z výpisů mi fond (resp. banka) ani nedodala. V které části danového formuláře (typ A může být?) mám uvádět onen zisk? Nebo musím použít formulář typu B? Poradíte mi prosím začátečníkovi? Děkuji moc

Koncem října mně končí mateřská dovolená a…

Koncem října mně končí mateřská dovolená a nastupuji do zaměstnání. Můj letošní hrubý příjem nepřesáhne částku 30.000,- Kč. Manžel svým platem spadá do nejvyšší daňové skupiny na dani z příjmu fyzických osob. Je lepší pro nás za rok 2005 podat společné zdanění manželů? Máme odečitatelné položky - hypotéka, dárcovství krve, úvěr, životní pojištění.

V r. 2004 jsem darovací smlouvou dostala byt od…

V r. 2004 jsem darovací smlouvou dostala byt od pratety, za jakých podmínek může být prodán (výše daně z příjmů), když v bytě nemám trvalé bydliště a prostředky hodlám použít na zajištění bydlení. Děkuji

Dobrý den,mám vydáno osvědčení o registraci…

Dobrý den,mám vydáno osvědčení o registraci plátce DPH od 1.10.05 se čtvrtletním zdaň.obdobím .Od tohoto data budu podnikat,musím se přihlásit k registraci ke správci daní do 15 dnů od data podnikání anebo stačí jako registrace toto vydané osvědčení/jsem dobrovolný plátce DPH/a platí pro mne až lednové datum? Druhý dotaz - musí být na fakturách vždy uveden DIČ a může jím být rodné číslo? Děkuji

loni jsem koupil dr.byt za milion a příští rok ho…

loni jsem koupil dr.byt za milion a příští rok ho dráž prodám, zisk bude asi 600tisíc, za 1mio koupím dům, takže mi 600tisíc zbyde, jak je to tady s oznámením někomu, nebo daněním?

Dobrý den, jsem studentkou denního studia. Pres…

Dobrý den, jsem studentkou denního studia. Pres prazdniny jsem 3,5 mesice pracovala pro firmu. Ve smlouve byla stanovena mzda a take klauzule, ze veskere prescasove hodiny jsou zahrnuty ve mzde. V prubehu meho zamestnani jsem stravila v kuse 8 dni na veletrhu-aniz by mezi beznym pracovnim tydnem a veletrhem byl den odpocinku. Mam tedy narok na prescasove castky? A dale- z firmy jsem uz odesla-mela bych od firmy dostat zapoctovy list, ci si jej musim sama vyzadat? A posledni otazka se tyka vyuctovani dani. Kdo mi vypracuje danove priznani, resp. musim to delat ja sama? S tim souvisi i skutecnost, ze bych si rada odecetla uroky z hypoteky, kterou jsem si vzala, ale nevim, komu a kdy dodat potrebne dokumenty (pravdepodobne vypis od stav.sporitelny). Dekuji jeste jednou.

Koupil jsem byt (družst.) a po šesti letech si ho…

Koupil jsem byt (družst.) a po šesti letech si ho prodávám.. Měl jsem to někomu na fú oznámit?.. a měl jsem to danit?? předem děkuji

Dobry den. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné…

Dobry den. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné, aby v rámci jedné obchodní společnosti, konkrétně veřejné obchodní společnosti, byl jeden člen plátcem DPH a druhý neplátce DPH? Dekuji.

Dobrý den, v rámci práce na ŽL bych potřebovala,…

Dobrý den, v rámci práce na ŽL bych potřebovala, aby mi známý vypomohl, přičemž jeho odměna by měla činit cca 50 000 Kč. Stačí vydat výdajový+příjmový doklad na jednorázovou samostatnou činnost a zdanit ji (resp. druhá strana) podle příslušné sazby, nebo je třeba postupovat jinak? Děkuji Vám.

Dobrý den, obdrží-li student doktorantského…

Dobrý den, obdrží-li student doktorantského studia(denní forma, který je jinak nevydělečně činný a v současné době ani nepobírá stipendium od příslušné fakulty) stipendium od zahraniční společnosti (sídlo v USA) stipendium, částka cca 50000 Kč, jakou daň bude muset zaplatit? Děkuji

Dobrý den, dnes jste mi odpovídal na tento dotaz:…

Dobrý den, dnes jste mi odpovídal na tento dotaz: Zodpovězen: 29.9.2005 07:21:00 Otázka: chtěla bych se jenom zeptat, když převedení práv a povinností k dr. bytu bude osvobozeno od daně z příjmu, zda musím přesto vyplňovat daňové přiznání?? Odpověď: Ne. Odpovídal: Dytrich Petr, JUDr. v jiné rubrice kde se odpovídá na dotazy jsem si našla takovou odpověď na dotaz položený někým jiným: Pakliže přijaté odstupné v r. 2004 použijete skutečně na uspokojení své bytové potřeby a to do konce r.2005, jste ze zákona osvobozeni od platby daně z příjmu. Přijetí odstupného však musíte nahlásit správci daně do konce zdaňovacího období, ve kterém k přijetí odstupného došlo. Blíže § 4 odst.1 písm.d) zák. č. 586/1992 Sb. Co se myslí nahlášením správci daně? je to něco jiného než podání daňového přiznání? děkuji

Dobrý den, prosím o odpověď na následující otázku…

Dobrý den, prosím o odpověď na následující otázku: zaměstnanec jede na služební cestu svým osobním vozem, který má na leasing. Může si uplatnit základní náhradu (nyní 3,80) za km? Děkuji.

Přeji dobrý den, Jsem OSVČ podnikající ve výrobě…

Přeji dobrý den, Jsem OSVČ podnikající ve výrobě elektronických zařízení, jednoduché účetnictví, plátce DPH. V roce 2002 jsme s manželkou zakoupili přízemní nemovitost (do SJM) Nemovitost jsem ihned vložil do obchodního majetku své OSVČ (tedy začal jsem o ní účtovat) Jako OSVČ jsem prováděl opravy této nemovitosti - účtováno ihned do výdajů Dále jsem jako OSVČ provedl novou nástavbu na této nemovitosti - u OSVČ účtováno v účetnictví jako investice, byly uplatněny odpočty DPH. Tato nástavba bude (v souladu se stavebním povolením) sloužit mně a mé rodině k vlastnímu bydlení (tedy byt), přízemí je určeno pro podnikání (dle stavebního povolení je přízemí bráno jako provozovna - nebytové prostory ) Dotaz 1: Je správný můj předpoklad, že jako soukromá osoba bydlící s rodinou v bytě nástavby budu muset platit tzv. obvyklý nájem své OSVČ (tedy vlastně sobě) nebo je i jiná možnost? Dotaz 2 Jak by to bylo s výší DPH v příjmu za tento pronájem? Dotaz 3 Musel bych si jako OSVČ pořídit na tento pronájem živnost nebo by to šlo nějak jinak? Dotaz 4: Když já, jako OSVČ tuto nemovitost kompletně provozuji, (tj. financuji energie, opravy,investice,) může tato OSVČ si do výdajů či do investic dávat i takové položky jako např. výsadba trávy kolem nemovitosti, nákup okrasných křovin, stavba krbu v bytě,...(a vše pak zohlednit v patřičné výši nájmu)? Dotaz 5: Pokud v budoucnu vyřadím tuto nemovitost z obchodního majetku OSVČ (přestanu o ní účtovat) a přestanu jako soukromá osoba platit nájem OSVČ- dotknou se mé OSVČ ihned po vyřazení z majetku nějaké daňové povinnosti (DPH nebo daň z příjmu)? Dotaz 6.: Pokud v budoucnu vyřadím tuto nemovitost z obchodního majetku OSVČ a po uplynutí 5ti let ji prodám - dotknou se mé OSVČ nějaké daňové povinnosti (DPH nebo daň z příjmu)? Pokud by byly potřeba jakékoliv další dopřesnění, prosím o kontakt na e-mail: mimich@centrum.cz Děkuji za odpovědi ing. Michenka

Dobrý den, mám byt v OV. Pronajímám byt za…

Dobrý den, mám byt v OV. Pronajímám byt za 7000kč a hypotéka tvoří částku 6500kč. Mám tedy platit dań jen z 500kč? (mohu si takto hypotéku odečíst od pronájmu?Když ne, tak co si mohu odečíst od pronájmu?). Díky za odpověď.

Dobrý den, je prosím Vás možné, aby dvě OSVČ…

Dobrý den, je prosím Vás možné, aby dvě OSVČ zvlášť provozovaly restauraci (kuchyň a bar), nájem a el. by byla na jednu z nich (přefakturace na druhou)? Je možné mít společné tržby na jednu registrační pokladnu a ty by se dělily dvěma? Děkuji za odpověď

chtěla bych se jenom zeptat, když převedení práv…

chtěla bych se jenom zeptat, když převedení práv a povinností k dr. bytu bude osvobozeno od daně z příjmu, zda musím přesto vyplňovat daňové přiznání??

Pokud jsem prodal družstevní byt (práva k němu)…

Pokud jsem prodal družstevní byt (práva k němu) za cenu vyšší než byla kupní, musím platit daň? a pokud ano, kolikaprocentní??

OSVČ pllátce DPH,DE odebírá materiál z EU,který…

OSVČ pllátce DPH,DE odebírá materiál z EU,který zkompletuje/tužky do krabiček/.Materiál nehradí. Cena figuruje na dovozní listině.Zkompletované odveze ,vystavý fakturu,která je zaplacena hotově v zemi EU.Prosím o radu jak zadat daň na vstupu a na výstupu.

Pane doktore přeji dobrý den. Musím se opět…

Pane doktore přeji dobrý den. Musím se opět ozvat, neboť jsem ještě z Vaší odpovědi stále na pochybách. Ptal jsem se před pár dny na důvod placení daně z převodu nemovitostí v okamžiku vkládání nemovitosti do obchodního majetku OSVČ a na odkaz na příslušný paragraf, který by toto jednoznačně podpořil. Odpověděl jste ale pouze, že se "vychází ze změny vlastníka podnikatele na vlastníka nepodnikatele". Toto si ale myslím není nikde v zákonech upravováno - opravte mě prosím, jestli se mýlím (s konrétnějším odkazem na příslušný paragraf). Rovněž bych chtěl vědět odkaz na paragraf, který vyžaduje to, aby bylo v katastru nemovitostí přepsáno rodné čílo na IČO při vložení nemovitosti do majetku OSVČ. Děkuji

Za jakých podmínek je fyzická osoba rezidentem?

Za jakých podmínek je fyzická osoba rezidentem?