FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den pane doktore. Dopoledne jsem Vám poslala dotaz ohledně splátek úvěru na notebook. Zapomněla jsem dodat, že částka za notebook byla pod hranici 40000,- kč. Takže jsem nedělala odpisy. Děkuji moc. MJ
Přeji krásný den, měl bych dotaz ohledně záloh. Jsem plátce DPH a vedu DE. Musím odvádět DPH z přijatých záloh na materiál? Děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne.
Jak postupovat při účtování, když firma poskytne věcný dar v hodnotě Kč 200 000,-- , jedná se o vlastní výrobek firmy.Co k této darovací smlouvě doložit pro případnou kontrolu finančního úřadu.Děkuji za odpověď.
Jsem OSVČ,vedu DE. 27.3.1993 jsem si pořídila na leasing osobní automobil. Poslední 36.splátku jsem uhradila 27.1.2006.Automobil jsem si od leasing.společnosti odkoupila 10.2.2006.Mám tento automobil zařadit do majetku dnem 10.2.2006 anebo až 27.3.2006.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy nastává u platebního kalendáře den zdanitelného plnění. Je to den platby?? platební kalendář obsahuje pouze den vystavení, mohu si tedy DPH uplatnit na základě vystavení tohoto dokladu nebo mohu uplatnit až když zaplatim platbu?? Děkuji za odpověď.
Ještě jednou zdravím a prosím o odpověď na dotaz. V březnu 2007 bych měla zaplatit poslední splátku na notebook. Nejedná se o leasing, ale o úvěrovou půjčku nebo jak se tomu dnes říká. Vzhledem k tomu, že potřebuji nějaké náklady, je možné v r.2006 doplatit celý úvěr ? Vedu DE a nejsem plátce DPH. Když jsem si notebook pořizovala, tak jsem zaplatila jednorázově cca 10000,-Kč, které jsem dala v tom roce do celkových nákladů a pak jsem měsíčně splácela 1100,-Kč. Díky moc za odpověď MJ
Dobrý den pane doktore a moc děkuji za zodpovězení mého dotazu. K jednomu z nich mám ještě dotaz. Jednalo se dohodu o provedení práce na 100 hodin u podnikatele, který vede DE. Dohodu potřebuje vystavit na rodinné příslušníky. Tam jste mně odpověděl, že manželku nemůže v pracovně právním vztahu zaměstnat. Dotaz zní: Syn, který podniká v témže oboru, může zaměstnat sestru a matku zároveň? O proti otci má vyšší příjmy a potřebuje také výpomoc, takže by se obě dohody napsaly na syna. Je to možné? Moc děkuji a přeji hezký den. Marie
Dobrý den, s.r.o. zakoupila nový osobní automobil pro účely podnikání. V týž den, kdy došlo k zapsání vozidla do evidence vozidel, byla pořízena povinná výbava a náhradní sada kol se zimními pneumatikami. Zajímá nás, zda tato kola jsou součástí vstupní ceny automobilu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak postupovat v tomto případě: V r.2002 si OSVČ pořídila dúm, kde provozovala pohostinství. Dům vložila do podnikání a uplatňovala každý rok 1/2odpis ( v domě bydlí). V roce 2005-září pozastavila činnost, pohostinství pronajala a tento příjem zadanila.V r.2006-říjen ukončila pronájem a dům chce prodat. Jak mám správně postupovat- cena , kterou dostane za dům bude danit a 1/2 CZ bude náklad k tomuto příjmu? Do jakých řádek DAP zapisovat? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak postupovat v tomto případě: V březnu 2005 si OSVČ pořídila na úvěr ( nikoliv na leasing ) os.automobil,vložila do majetku. Splátky úvěru účtovala jako nedaňové, pouze pojištění daňově. V r.2005 uplatněny 1/2 odpisy.V září 2006 o auto přišla z důvodu neplacení splátek. 1. Jakým způsobem vyřadit auto z majetku? 2.Lze uplatnit v r.2006 1/2 odpis?
Prodám dům 12.6.2006, získané prostředky použiji na nové bydlení. Do kdy ale musím nové bydlení získat, do 12.6.2007 nebo do 31.12.2007, abych pro osvobození od daně splnila podmínku "do jednoho roku"? Děkuji
Dobrý den, pane doktore, potřebovala bych se zeptat, co vše se započítává do obratu firmy a jak vysoký může obrat být, aby se nemusela OSVČ stát plátcem DPH. Děkuji
Prosím ještě jednou o podrobnější odpověď. Fyzická osoba plátce DPH podniká na základě ŽL.Na základě toho vede daňovou evidenci. Mimo to bude pronajímat objekt, který nemá v podnikání, firmě platící DPH.Musí vést k tomuto pronájmu a příjmům + výdajům s tímto nájmem související nějakou účetní evidenci průběžně, odvádět z toho DPH, nebo je vše osvobozené, nebo je možné si vybrat, zda účtovat vše s DPH nebo bez DPH.Moc děkuji
Jsem ve starobním důchodu (důchod cca. 10000Kč). Zároveň jsem stále zaměstnanec (hrubá mzda cca.20000Kč) a ještě si k tomu přivydělávám na ŽL jako OSVČ (cca.120000Kč/rok). Zajímalo by mě zda musím platit a z jakých příjmů Zdravotní a sociální pojištění a jaké výši. Mockrát děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to se sdružením fyzických osob bez právní subjektivity. Jestli toto sdružení mohou založit jen dvě osoby (někdo mi říkal že jich musí být víc) a druhá otázka se týká toho jestli se toto sdružení musí někam registrovat např. do nějakého rejstříku jako právnické osoby nebo třeba na finanční úřad, že vzniklo toto sdružení, nebo jestli stačí jen uzavřít smlouva mezi dotyčnými osoba a nikdo o tom nemusí ani vědět. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Ráda bych se zeptala když je součástí dědictví podíl ve společnosti s.r.o. jaká se platí daň při odprodeji(kolik procent), tento majetek byl zděděn po manželovi který firmu zakládal v roce 1992. A také jestli není osvobozen od daně když byl zděděn. Předem děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně účtování přijaté zálohy od komisionáře, který prodává náš automobil. Na který účet tuto zálohu naúčtovat? děkuji
Hezký den, chtěla bych se zeptat, jak správně postupovat s nedobytnou pohledávkou. V loňském roce nám společnost EDIS neuhradila vybrané dobírky v částce cca 250.000,- Šetří to policie od které máme protokol. htěla jsem se zeptat, zda mohu uplatnit nějaký odpis této pohledávky v letošním roce. Mnohokrát děkuji
Dobrý den, účtujeme podvojně a pořídili jsme auto - z části placeno vlastními prostředky a z části úvěrem (od Škofinu,nebankovní).Potřebuji vědět, který účet se pro nebankovní úvěr se splatností nad 1 rok používá, dále pak zda můžeme úroky z tohoto úvěru účtovat jako daňový náklad a zda můžu uplatnit odpis na celý rok i když byl pořízen až skoro na konci roku. Děkuji Vám.
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, když zaměstnanec s.r.o. pronajímá své auto k firemním účelům a sám auto využívá, můžeme uplatňovat paragony za naftu v účetnictví a veškeré výdaje spojené s využíváním vozidla anebo on může pouze uplatňovat cesťáky? Myslím si, že zaleží co je ve smlouvě? Děkuji.