FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Vedu jednoduché účetnictví a uplatňuji paušální výdaje. Mohu ke konci roku zaplatit vyšší zálohy na soc a zdrav pojištění, abych si těmito platbami snížila základ daně? Tímto navýšením nevznikne přeplatek za rok 2006. Děkuji za odpověď
Dobrý večer pane doktore, prosím Vás můžete mi sdělit, zda mohu dát do nákladů přívěsný vozík za auto cca16000,-Kč i když nemám ve firmě auto ani neodepisuji km. Nejsem plátcem DPH,mám občerstvení,vozík potřebuji k vyvážení krabic,plastů a různého provozního odpadu,po posečení okolní trávy a úklid okolo provozovny.Děkuji za odpověď .
Dobrý den, dostávám od svých rodičů darem nemovitost RD, mám bratra kterého vyplatím řádově statisíce kč. Já jako obdarovaný zaplatím darovací daň, nevím zda i můj bratr musí zdanit majetkové vyrovnání ode mne. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v březnu roku 2005 jsem začal podnikat a pro tento rok jsem byl osvobozen z daňové povinnosti. V letošním roce jsem podnikal pouze 5 měsíců a pak jsem živnost přerušil.Bude se v letošním roce minimální základ daně na mne vztahovat (příjem ze živnosti mám 28000 po odpočtu výdajů) . děkuji
Dobrý den, včera jsem psala dotaz ohledně dobropisu na snížení ceny zboží. Dle § 42 ods.1 b) je možnost k opravě výše daně, můžeme tedy vystavit DBPS. Bude tento DBPS v daň. přiznání k DPH v řádku 410? Dále bych se chtěla zeptat, jestli se v přiznání k DPH projeví nějak vystavená fa do EU na úroky z prodlení z dluhu na základě Obch. zákoníku. Máme zato, že se tohle v DPH nijak neprojeví, protože to není ani služba, ani žádné plnění s nebo bez nároku na odpočet. Je to správně? Předem děkuji za odpověď. Hezký den.
Dobrý den, letos budu poprvé provádět inventuru účtů. Jak jsem pochopila musí být fyzická inventura provedena k 31.12.2006. Spíše mě zajímá dokladová inventura - je spousta účtů, u kterých jí musím udělat a nevím, jak jednotlivé účty doložit nebo stačí pouze zkontrolovat jednotlivé účty, udělat inventurní zápis a to je vše? Musí se inventurní zápisy doložit např. u dodavatelů došlými fakturami atp. A jak doložím oprávky, DPH, kapit. fondy atp.?Existuje nějaký návod? Moc děkuji za odpověď. J.Nová
Dotaz: Hezký den, chtěla bych se zeptat, jak správně postupovat s nedobytnou pohledávkou. V loňském roce nám společnost EDIS neuhradila vybrané dobírky v částce cca 250.000,- Šetří to policie od které máme protokol. htěla jsem se zeptat, zda mohu uplatnit nějaký odpis této pohledávky v letošním roce. Mnohokrát děkuji Odpověď: Odpis zatím ne, ale musíte tvořit opravnou položku k těmto pohledávkám. Odpis uplatníte teprve v okamžiku, kdy bude pohledávka nedobytná. Mám vytvořit odpis v plné výší?
Dobrý den, chtěl bych pronajímat byt a z tohoto příjnu odvádět dane chci se zeptat jestli to musím někde nahlásit nedo stačí v určitou dobu vyplnit daňové přiznání a následne daň zaplatit. Děkuji az odpověď
Dobrý den, měla bych dotaz, vedu DE, když budu dělat přiznání za rok 2006 procentem, tak co jsou moje prijmy z kterych budu počítat 50% ? Všechny vystavené faktury v roce 2006 i ty nezaplacené, nebo jen ty ZAPLACENÉ. V DE jsou přijmy jen zaplacené fa. Platí toto i u uplatňování procentem ? Děkuji
Dobry den,podnikam v hostinske cinnosti.Vlastnim osobni vuz,ktery obcas vyuzivam k podnikaní(nakup materialu atd.),ale naklady si do danove evidence nadavam.Jsem povinnen se registrovat a platit silnicni dan?
Dobrý den,chci se zeptat jestli předání vodovodní přípojky, kterou jsme financovali je povinné ze zákona.Můžem si tuto realizaci přípojky dát do daňových nákladů.Děkuji za odpověď
Vážený pane doktore, jsme PO, sdružení občanů (neziskovka), daň.evidence. Prosím o zodpovězení dotazu: Lze proplácet cestovné řádným členům sdružení, kteří nás zastupují na různých akcích v tuzemsku i zahraničí? Musíme s nimi mít uzavřenou nějakou smlouvu? V současnosti jsou uzavřeny DoP s tajemníkem a účetní. Děkuji.
dobry den podnikam pri zamestnani jako fyzicka osoba a jsem platce DPH. Auto do firmy si pujcuji sam sobe a jednou ke konci roku (spise zacetkam dalsiho roku) vypisu naklady dle knihy jizd za pomoci statem dane prumerne ceny pohonnych hmot a amortizaci vozidla. Otazka je jestli z techto dvou castek mohu odecist DPH. Pri vydani vyhlasky MFCR o prumerne cene poh.hmot je napsano ze cena je s DPH. Pri polozeni otazky na financnim urade pri hloubkove kontrole mne nebily schopny odpovedet. Udajne mohu jelikoz jsem platce DPH ale pri kontrole budou pozadovat danovy doklad a ten samozrejmne v pripade vypoctu statem dane prumerne ceny nemam. Je nekde psano jestli si mohu to DPH odecist ci ne? Dekuji
Dobrý den,prosím o radu. S.r.o. zabývající se sport.činností obdržela fin.dar 100 tis. - účtováno 221/413 - dar osvobozen od daně darovací. Tyto peníze budou dle smlouvy o daru použity na úhradu faktury za opravu divácké tribuny. Dodavatel nám vyfakturuje práce např. 100 tis. + 19% DPH. a) uplatníme si odpočet DPH? b) bude pro nás fakturovaná oprava daň.nákladem? c) těch 100 tis. na účtě D413 zústává i do dalších let, napořád? děkuji moc
prosím zaslat přesné sazby daní z příjmů států v EU, ne jen rozpětí např. 0 - 30% jak je uvedeno na Vašem serveru. Děkuji email : firemann@tiscali.cz
Dborý den, chtěla bych se zeptat, kde najdu v zák. o DPH zda jsou vystavené fa do EU (úroky ne smluvní - z dluhu (nezaplacených faktur)) osvobozeny od DPH? Děkuji za odpověď
Dobrý večer pane doktore, předem bych chtěla velmi ocenit Vaše fundované rady, kterých jsem již několikrát úspěšně využila a díky za ně !!!!! Dnes bychom potřebovali radu , co je dle Vašeho názoru výhodnějším řešením: s bratrem jsme se po smrti maminky stali vlastníky každý 1/6 nemovitosti-rodinného domku , polovinu a další 1/6 má tatínek, který má v úmyslu nemovitost darovat bratrovi s tím, že mě bratr dohodnutou částkou vyplatí. Můžete nám prosím poradit, co je výhodnější dohodnout při dědickém řízení : a) kdybychom se s bratrem zřekli svého dědického podílu ve prospěch otce, ten by se tak stal majitelem celého domku a daroval ji bratrovi s tím,že mě pak vyplatí– platila by se darovací daň z hodnoty celé nemovitostí ? nebo b) otec i já bychom se zřekli svých podílů, které jsou předmětem dědictví, ve prospěch bratra a otec by se navíc zřekl i své poloviny, která není předmětem dědictví –darovací daň by se platila jen z poloviny, kterou otec daroval bratrovi ? Z čátky, kterou bych obdržela od bratra, bych zaplatila daň z příjmů ? Děkuji a přeji hezký večer.
Dobrý den, občas dělám nějaké prográmky, databáze nebo www stránky pro kamaráda, který vlastní firmu. Rád by mi za to zaplatil oficiálně, aby si tyto náklady mohl dát do účetnictví. Mohu mu vystavit nějaké potvrzení o zaplacení, aniž mám živnostenský list? Pokud ano, je takový výdělek omezen nějakým limitem? A jak bych ho potom já zahrnoval do daní jako příjem? Děkuji předem za odpověď
Dobrý den, do 31.10.2006 jsme malá organizace (25 zaměstnanců), ale od 1.11.2006 jsme přibrali dalšího zaměstnance a tudíž jsme od této doby již velká organizace. Co je potřeba na převod u PSSZ? Zůstává stejný VS, nebo se budeme muset znovu registrovat, jako bychom před tím vůbec neexistovali? A co je dále k tomu potřeba? Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím Vás je správně, pokud dobropis, vystavený námi (plátcem) plátci do EU jen na snížení ceny za zboží (nedochází tedy ke zdanitelnému plnění) neuvedu v přiznání do DPH do řádku 410. Nebo bych jej měla uvádět stejně jako každý prodej zboží? Děkuji mnohokrát za odpověď